donderdag 28 mei 2020

Chesspub deel 2

2020 moest het jaar worden van mijn comeback naar een vol-actieve schaker maar de coronacrisis besliste hier anders over. Een decennium heb ik mijn schaakactiviteiten beperkt om een aanwezige papa te kunnen zijn voor mijn kinderen waardoor ik gemiddeld slechts een 10-tal partijen voor fiderating speelde per jaar. Echter kleine kinderen blijven niet klein en eisen steeds meer zelfstandigheid op. In 2018 begon ik dan ook maar gewoon mee te spelen in de rapidtornooien waaraan mijn kinderen deelnamen. Vorige zomer ging ik een stap verder door samen met het gezin een meerdaags tornooi in België te spelen. Vervolgens speelde ik samen met mijn zoon Hugo in de Nederlandse interclub en begin 2020 werd de laatste stap gezet door samen met het gezin in het buitenland een meerdaags tornooi te spelen (Cappelle La Grande/ Frankrijk).

Het was/is mijn intentie dan ook om enerzijds het schaken buitenhuis zonder de kinderen af te bouwen en liefst helemaal te vermijden. Anderzijds wou/wil ik vol inzetten in het spelen van officiële wedstrijden samen in zoveel mogelijk tornooien waardoor ik voor 2020 een vervijfvoudiging dus naar 50 standaardpartijen met fiderating voor mezelf mikte. Daar was ik aardig naar op weg tot dus de coronacrisis roet in het eten wierp. Voorlopig is het nog compleet onduidelijk wanneer we weer naar een normale situatie kunnen terugkeren. Ik ben ook niet zo wanhopig als de deelnemers aan de Brugse meesters/Belgisch kampioenschap om gelijk welke condities te aanvaarden om toch maar te kunnen schaken. Ik zie dat ik niet de enige ben die er zo over denk want de nochtans erg lage limiet van 120 deelnemers lijkt voorlopig nog niet in zicht. Op schaaksite werd zelfs geopperd dat we misschien zelfs een jaar of langer niet meer normaal zouden kunnen schaken. Dit zou pas mogelijk zijn nadat een vaccin beschikbaar is voor de massa of groepsimmuniteit bereikt is.

In elk geval begin dit jaar had ik geen glazen bol die dit scenario voorspelde en ging ik er dus nog altijd vanuit dat ik heel veel zou schaken wat aanvankelijk ook het geval was. Net daarom besliste ik toen ook dat ik veel sneller op de hoogte moest zijn van de nieuwe theoretische ontwikkelingen. In het verleden lag ik niet wakker van af en toe in de weinige partijen die ik speelde, verrast te worden met een moderne variant die ik nog nooit gezien had. Echter ik vond het een compleet ander verhaal wanneer mij dit nu regelmatig zou overkomen. 

Topspelers filteren en analyseren dagelijks alle gespeelde (top-) partijen om hun repertoire up to date te houden maar daar heb ik niet de tijd voor als amateur en ik betwijfel sterk dat ik dit zou willen doen zelfs als ik tijd had. In mijn artikel mode deel 2 gaf ik hiervoor al als quick-fix chesspublishing.com en chessbase magazin op maar welke van de 2 zou ik kiezen. Met Chessbase Magazin had ik ervaring maar met chesspublishing.com niet. Echter eind vorig jaar vertelde de Belgische FM Frederic Decoster mij dat hij al lang geabonneerd was op chesspub en dat trok mij uiteindelijk over de streep om het zelf ook eens te proberen. Ik heb er absoluut geen spijt van.

Vooreerst als je enkel geïnteresseerd bent in openingstheorie dan krijg je bij chesspub sowieso veel meer waar voor je geld. Chessbase magazine kost jaarlijks 100 euro waarvoor je maximum 20 x 6 = 120 partijen/openingen besproken krijgt. Als je op alle 12 openingssecties abonneert bij chesspublishing.com voor 90 euro dan krijg je ongeveer 85 x 12 = ongeveer 1000 partijen/openingen besproken en dan hou ik nog geen rekening met het feit dat je automatisch gratis toegang krijgt tot de archieven van 10 jaar terug. Ok kwantiteit is niet perse beter dan kwaliteit maar de kwaliteit valt best mee en is soms zelfs uitstekend (meer hierover later). 10 cent per partij/ opening bij chesspub is belachelijk weinig want voor die prijs kan de auteur zelfs nog niet eens de database openen, laat staan enig commentaar schrijven.

Als nieuwe klant kreeg ik dus toegang tot de archieven tot 10 jaar terug van chesspub waardoor je zelfs zou kunnen stellen dat ik slechts 1 eurocent betaalde per partij/ opening. Ik vraag mij echt af hoe dit commercieel model na al die jaren overeind blijft want zelfs bij een minimum aan inspanningen om een partij te becommentarieren, ben je toch al snel een kwartiertje kwijt. Bovendien zag ik dat aan sommige partijen meerdere uren analyse werden gespendeerd. Ik ben bijgevolg dan ook niet verrast dat sommige medewerkers er na enige tijd de brui hebben aan gegeven. Rijk ga je dus nooit worden door te werken voor chesspublishing.com want ik kan nooit geloven dat ze miljoenen klanten hebben. Ik wil alleen maar zeggen het is een no brainer om klant te zijn van chesspub.

Desalniettemin wou ik het in dit artikel toch eens hebben over de aangeboden kwaliteit van de analyses want behalve dat iets stopgoedkoop is, denk ik dat het ook interessant is om op voorhand te weten of het de moeite waard is om tijd hieraan te spenderen. Trouwens nu we spreken over tijd wil ik ook nog opmerken, doe niet wat ik gedaan heb door slechts 60 euro en dus 30 euro te besparen omdat ik dacht dat ik met 6 van de 12 openingssecties voldoende had. Als je de volle 90 euro betaalt dan krijg je automatisch alle files in 1 keer gedownload in een pgn. Ik moest manueel elke maand downloaden en daarna alles herschikken. Als je weet dat het ongeveer 20 seconden per file vergt en je hebt 12x6x10=720 files in totaal te archiveren dan kan je zelf uitrekenen dat ik hiermee 4 volle uren bezig was met dit uiterst vervelend klusje.

Ok nu gaan we eens kijken wat we precies krijgen voor de weinige centen die we hebben uitgegeven. Omdat ik maar 6 van de 12 openingssecties aangekocht heb, kan ik enkel die 6 bespreken. Daarnaast is het ook fair om slechts te kijken naar de meeste recente publicaties (laatste 12 maanden). De huidige auteur mag je niet afrekenen op de vorige en het is evenmin eerlijk oude analyses te vergelijken met de meest recente engines. Desalniettemin merkte ik op dat er soms grote verschillen waren in aanpak tussen de auteurs. Hieronder geef ik een samenvatting met een finale score voor elke sectie. 10/10 betekent voor mij analyse gemaakt op (top-)corrrespondentieschaakniveau. 1/10 is wat je kan krijgen van een automatische analyse gemaakt door een engine. Als je kijkt naar de betaalde prijs dan zou zelfs 1/10 nog aanvaardbaar zijn dus met de score wil ik enkel de verschillen aantonen. Elke sectie heeft zeker een meerwaarde.
De maximum score is dus 7/10. Ik ben zeker dat de Israelische grootmeester Michael Roiz vaak meerdere uren per partij spendeert om zijn partijen te becommentarieren dus ongelooflijk dat hij dit doet voor wellicht een habbekrats. Een constante die ik opmerk in alle besprekingen is dat computerpartijen totaal genegeerd worden alhoewel ik al meerdere malen heb vermeld dat dit in de toekomst een steeds grotere rol zal spelen voor de openingen. Daarnaast zie ik ook weinig of zeer zelden referenties naar correspondentiepartijen. In sommige openingen kan ik dat nog begrijpen maar in andere gebeuren bijna alle belangrijke ontdekkingen in correspondentieschaak. Ik krijg ook het gevoel dat de meeste auteurs niet mee zijn met de laatste technologische ontwikkelingen (sommigen zijn ook niet meer zo jong). Sommigen gebruikten duidelijk verouderde engines en ik twijfel of al iemand Leela gebruikt (wat volgens mij vandaag absoluut een must is).

Kortom als ik de analyses vergelijk met wat ik zelf maak, dan pak ik het toch een heel stuk grondiger aan. Desalniettemin chesspub blijft voor mij heel nuttig om bijvoorbeeld in de partijvoorbereiding te gebruiken wanneer ik nog geen uitgebreide analyse over een bepaald systeem heb kunnen maken. Het is ook goed om gewaarschuwd te worden over bepaalde nieuwe tendensen of in het slechtste geval zelfs een mogelijke weerlegging in het repertoire. Allemaal mooi en wel maar over hoe vaak spreken we dan concreet? Om dit te beantwoorden keek ik naar mijn meest recent gespeelde 100 partijen waarbij de 6 gekozen openings-secties voorkwamen. Vervolgens checkte ik voor ieder van de 100 partijen of de opening al dan niet besproken werd in chesspub. 1 kritieke lijn aangeven was al voldoende om als besproken te worden beschouwd maar 1 zet vond ik daarentegen onvoldoende.
32% lijkt niet veel maar de theorie is vandaag zo uitgebreid dat dit eigenlijk een vrij goed resultaat is. Ik had misschien i.p.v. de sectie "Dragons" beter gekozen voor "Flank Openings" maar sowieso koos ik beter voor alle 12 secties. 

Ik vermoed dat de relevantie van chesspub voor elke speler ook anders zal zijn. De clubspeler die enkel tegen -2000 elo speelt of zelf zo snel mogelijk de theorie probeert te verlaten, heeft natuurlijk niets te zoeken bij chesspub. Vanaf +2200 elo wordt het wellicht echt interessant want vanaf dat niveau krijg je zeker te maken met partijvoorbereidingen en meer mainstream-openingen. Voor de correspondentieschaker meen ik dat het materiaal te licht is, behalve misschien dan de sectie "Open Sicilians". Gisteren ontdekte ik bij het voorbereiden van dit artikel nog toevallig dankzij chesspub een gat in mijn repertoire. Voor mij is het alvast een geslaagde aankoop.

Brabo 

dinsdag 19 mei 2020

Schaakidolen

In 1983 won de Fransman Laurent Fignon voor het eerst de ronde van Frankrijk. Slechts 7 jaar was ik toen. De weken daarna zetten ik en mijn 3 jaar jongere broer steevast een geel petje op en fietsten we in de buurt van ons ouderlijk huis al luid schreeuwend Fignon. 6 jaar later viel ons idool van zijn sokkel door in een bloedstollende tijdrit aan het slot van de tour nog zijn 1ste plaats af te geven aan de Amerikaan Greg LeMond. Slechts 8 luttele seconden bedroeg het verschil. Het is het kleinste verschil ooit in de tour geweest tussen de eerste twee. Laurent wou tijdens de tijdrit niet horen hoeveel het tijdsverschil was maar dat brak hem later zuur op.

Daarna heb ik nooit meer idolen gehad. Idolen lijkt mij dan ook vooral iets voor jonge kinderen die nog veel dromen en verwachtingen hebben van het leven. Ook in het schaken zie je dit fenomeen vandaag terug. Sommigen gaan zelfs heus op jacht naar foto's en handtekeningen zie bv. dit Chessbase-artikel van vorig jaar over Daniel Dardha belgian champion at 13. We zien Daniel op foto's met zowel Magnus Carlsen en Garry Kasparov. Vandaag is het wellicht Daniel die zelf bij jonge fans (of niet zo jong meer zie hieronder) gevraagd wordt om te poseren.
De nieuwe Belgisch kampioen met een oud Belgisch kampioen
Bron: http://www.skdeurne.be/Fotoalbum/fotoalbum.php
Als je vraagt aan een willekeurige schaker welke wereldkampioen op hem het meeste indruk heeft gemaakt dan krijg je meestal als antwoord de speler die wereldkampioen was toen hij/zij begon te schaken. Voor sommigen is het Robert Fischer. Voor anderen is het Magnus Carlsen, Vladimir Kramnik, Garry Kasparov of Anatoly Karpov. Met die laatste kon ik trouwens nog een mooie foto vinden, gemaakt in 2004 waarop ik zelf ook sta. Die foto kwam er nogal onverwacht. Ik speelde toen voor het Franse team Lille en we stonden op het punt om de slotfase van de top seize (hoogste afdeling van de Franse interclub) te spelen in Belfort. Vooraf werden we als team onthaald op het stadhuis en daar was ook Anatoly aanwezig als eregast. Onze ploegkapitein miste niet de unieke kans om samen voor de lens even te poseren. Ik dacht aanvankelijk dat die foto verloren was gegaan maar mijn pa kon hem nog terugvinden op zijn oude computer.
Anatoly zien we in een net pak in het midden. Helemaal links zien we een nog erg jonge Tigran Gharamian die hetzelfde jaar internationaal meester werd, enkele jaren later in 2009 grootmeester en in 2018 zelfs kampioen van Frankrijk. Het was een leuke en interessante tijd samen. Ooit hoop ik er eens opnieuw te spelen al dan niet samen met mijn zoon Hugo.

In Belfort speelde ik toen op een paar borden afstand van grootheden zoals Kramnik en Anand maar daarvan heb ik geen foto's. Het is een gemiste kans alhoewel ik evenmin de persoon ben om de paparazzi te spelen. Idoliseren vind ik sowieso niet erg verstandig wat niet wil betekenen dat een leuke foto toch plezierig kan zijn.

Dat laatste dacht ik ook toen ik net voor de lockdown compleet onverwacht tijdens het krokustornooi van Gent kennismaakte met de wereldrecordhouder blindschaken Timur Gareev. Ik vermoed dat ik de enige was op het tornooi die hem herkende maar internationaal is hij in het schaken een zeer bekende figuur. In 2016 verscherpte hij het wereldrecord simultaan blindschaken tot 48 borden waarmee hij in het guinnessbook of records terechtkwam. Echter er valt nog veel meer te vertellen over deze zeer interessante persoonlijkheid. Ik denk bijvoorbeeld aan al schakend skydiven of de waanzinnige looprace tijdens het Amerikaans kampioenschap van 2019 (hiervan kan je de ongelooflijke beelden nog steeds bekijken op twitter). Ik was dan ook erg blij dat hij bereid was om niet alleen een bulletpartijtje met mij te spelen (die ik jawel verloor -geen schande want hij had zonet dan ook Rapid van Cappelle La Grande gewonnen voor een reeks sterke grootmeesters- maar waar zowel ik als de hele zaal van smulde toen bleek dat er na wederzijdse promoties plots 4 dames op het bord stonden) maar ook de tijd nam om samen op de foto te gaan.
Ik had liever nog wat meer en langere partijtjes gespeeld maar hij was op doorreis dus ik begreep uiteraard dat hij andere prioriteiten had. Nu toeval was dat ik eigenlijk nog maar 2 dagen eerder tegen een andere idool/ bekendheid had kunnen spelen en dat was wel een lange en zelfs officiële partij.

Recent had ik het er over dat ik het boek the Modernized Dutch heb aangekocht en bestudeerd. Wel de auteur van dit boek, de Franse grootmeester Adrien Demuth speelde mee in Cappelle La Grande. Ik hoopte stilletjes dat ik de kans zou krijgen om tegen hem te spelen en jawel dit gebeurde in de laatste ronde.

Die ochtend vroeg ik mezelf af of het ok zou zijn om zijn boek te laten signeren voor de partij om misschien zo makkelijker remise van de grootmeester te krijgen maar dat vond ik uiteindelijk iets te kinderachtig. Echter tijdens de partij op zet 20 stelde plots de grootmeester zelf remise voor (het reglement van Cappelle La Grande laat ten vroegste toe om na 20 zetten remise voor te stellen). Wat doe je dan want dat was net waar ik op voorhand had willen voor tekenen? Inderdaad, ik weigerde maar pas na ruim 20 minuten nadenken alhoewel ik slechts 1 zet had zie chessbomb.
Die lange aarzeling kostte mij achteraf wellicht een half punt want ik weigerde natuurlijk niet zomaar remise. Ik had tot middernacht de avond voordien de partij voorbereid en kon hiervan profiteren want kon een stuk analyse volgen tot zet 18 die ik hier al op mijn blog in 2014 had gepost zie mode. Dus ja vele uren je eigen partijen analyseren, levert soms voordeel op later, zeker als je tegenstander niet je blog leest.

Ik heb het niet zo voor schaakidolen of zelfs algemeen idolen maar dat betekent niet dat je eigen ervaringen niet rijker zijn wanneer bepaalde personen erbij zijn. Uiteindelijk heeft ieder van ons ook voor een groot deel zijn eigen lot in handen. Het leven is een groot avontuur dus het is een kwestie van zelf durven stappen te zetten.

Brabo

donderdag 14 mei 2020

Swindels deel 2

Nu we met zijn allen onze favoriete hobby niet kunnen uitoefenen, is het zaak om de vrijgekomen tijd niet te laten verkommeren. Daarom 1 van de eerste dingen die ik deed toen de lockdown begon, was een interessant boek uitzoeken. De keuze was niet moeilijk want ik volgde al geruime tijd de blog van de Australische grootmeester David Smerdon dus ik wist op voorhand dat ik met zijn nieuw boek The Complete Chess Swindler nooit een foute keuze kon maken.
Oorspronkelijk had de auteur als bedoeling een bloemlezing te geven van de mooiste en meest fantastische swindels in de schaakgeschiedenis maar tijdens het schrijven ontdekte David dat het mogelijk was om een soort handleiding te creëren om te leren swindelen. Het boek is een verdienstelijke poging hierin maar ik verwacht niet dat ik na het lezen van dit boek een betere swindelaar ben geworden. Voor mij blijft het boek toch vooral een mooie collectie van swindels en enkele leuke verhalen waardoor het sowieso een aangenaam boek was om te lezen.

Trouwens dit betekent evenmin dat er geen lessen te trekken zijn voor sommige schakers uit het boek. Zo vind ik het helemaal correct dat eindspel-kennis/ kunst op de eerste plaats staat in het boek als basisvaardigheid voor een swindelaar. Op mijn blog heb ik meer dan een dozijn voorbeelden in diverse artikels getoond van eindspelen waarin ik halve of zelfs volle punten nog kon stelen. Speelbare eindspelen worden maar in een klein percentage van de partijen bereikt maar in die weinige partijen zie ik wel enorm veel marge voor verbetering bij veel spelers.

Als laatste in de rij van basisvaardigheden staat sportiviteit of eerder het gebrek aan sportiviteit. De auteur worstelde duidelijk ermee om het al dan niet toe te voegen aan het boek en vermeldt daarom ook dat hij enkel de swindels weerhouden heeft die nog net legaal zijn. Misschien 1 van de grappigste hiervan is de toilet-swindel. Je ziet dat je tegenstander naar het toilet wilt gaan maar zijn resterende bedenktijd is te weinig waardoor hij moet wachten tot er voldoende tijd door increment wordt toegevoegd of er een nieuwe tijdsperiode aanbreekt. Daar je zelf nog heel veel tijd hebt staan op de klok, ga je dan met opzet trager of zelfs niet meer spelen. Je tegenstander heeft dan de keuze tussen een natte broek, verliezen op tijd of een zeer pijnlijke zak ballen. Wel je gaat het niet geloven maar die keuze moest ik laatst maken tijdens de open van Cappelle La Grande in de 5de ronde tegen de Bulgaarse grootmeester Radoslav Dimitrov. Ik weet niet waaraan ik het verdiend heb maar in een potremise stelling liet mijn tegenstander zijn klok met opzet 38 minuten aflopen (lezers die het met eigen ogen willen checken kunnen vandaag nog steeds de klokstanden van wits 67ste en 68ste zet aflezen op chessbomb).
Iedereen in de zaal zag dat het remise was, zelfs mijn dochter Evelien met slechts 1400 elo die naast mijn bord bijna in slaap was gesukkeld. Echter ik wou hem dit halve punt op die wijze niet gunnen en kneep dus mijn ballen samen. Uiteindelijk zette Radoslav mij met een grote grijns op zijn gezicht pat. Ik had genoeg afgezien. Rare snuiters zijn toch sommige grootmeesters. We moesten diezelfde avond nog een 2de keer aan de bak dus ik vond het een dwaze keuze om op die manier een uur te verliezen.

Echter behalve de vaardigheden die we ons al dan niet moeten aanleren, speelt psychologie wellicht een nog grotere rol. Het domein van de swindels begint wanneer gewoon de beste zetten spelen ontoereikend zijn. Daarbij maakte de auteur 4 categorieën van swindels gebaseerd op basis van hoe geprofiteerd werd van een zwakte van de tegenstander : haast, overmoed, angst en controledwang. De meeste voorbeelden werden gegoten in oefeningen die de lezer kan/ moet oplossen want ze bevatten 1 concreet idee. Daarnaast werd ook een merkwaardige collectie van grootste swindelpartijen getoond waarbij 1 zijde lange tijd compleet verloren staat maar op het einde alsnog de partij kan doen kantelen. Om dit extra in de verf te zetten, voegde de auteur bij elk van die partijen ook een evaluatiegrafiek van de computer.

In mijn artikel Swindels deel 1, geschreven slechts 2 jaar geleden, vertelde ik dat zulke grote swindelpartijen zo goed als nooit voorkomen in mijn praktijk maar vorig jaar leek het alsof de schaakgoden het op mijn partijen hadden gemunt. Niet 1 maar meerdere partijen grensden aan het waanzinnige waarvan onderstaande misschien wel de meest spraakmakende was. Zet 40 was net gehaald en ik sta compleet verloren. De nederlaag leek/ was onafwendbaar en dat tegen een speler die 500 punten lager gekwoteerd is. Hoe was ik toch in zulke positie terecht kunnen komen want ik had nochtans niets gek gedaan in de partij. De opening was niet goed verlopen maar het was vooral in het middenspel dat ik gewoon op een hoopje werd gespeeld. Verscheidene toeschouwers bleven speciaal hangen in de analysezaal om mijn nederlaag bevestigd te zien.
In de partij voer ik eigenlijk min of meer uit wat David verkondigt in zijn boek. Belangrijker dan materiaal is om de stelling te compliceren en daarbij speelt koningsveiligheid vaak een cruciale rol. Wits koning stond helemaal alleen dus het was een kwestie van lijnen openen om toegangswegen te creëren. Vervolgens panikeert wit door de plotse dreigingen die ontstaan. Na het onnodig kwaliteitsoffer staat wit nog steeds gewonnen maar dan wordt het technisch al moeilijk. In het slot gaat wit zelfs nog de mist in door tijdnood. Wit is gehaast en wil de remise forceren met de pion te laten oprukken maar mist hierdoor mat. In de partij voelde ik het al aan dat dit zou gebeuren toen ik zijn pion op f3 sloeg.

Minder uitgesproken maar met een veel grotere inzet gebeurde in de meest recente ronde van de Belgische interclub dus net vooraleer er werd beslist om het kampioenschap stop te zetten en later zelfs te annuleren. Opnieuw zijn we zet 40 en kijk ik aan tegen een compleet verloren stelling. Veel spelers hebben al veel minder slechte stellingen opgegeven zie bv. opgeven. Mijn tegenstander de Belgische FM Hendrik Ponnet had er ook alle vertrouwen in want verliet zijn stoel en ging wat keuvelen na de voorbije hectische tijdnoodsfase maar ik denk dat het net dit was dat ervoor zorgde dat hij in de volgende zetten mij totaal onnodig tegenspel liet creëren. Overmoed is wellicht niet de juiste benaming maar zeker de concentratie verslapte.
In de partij moest Hendrik de partij dus een tweede maal winnen. De spanning was op het einde te snijden want het werd steeds duidelijker dat onze partij misschien wel een cruciale rol zou spelen in de super-spannende degradatiestrijd die dit jaar aan de gang was in 2de klasse. Indien ik remise uit de brand kon slepen, wonnen we de match en zou Deurne een heel goede kans maken om in de 2 resterende matchen het behoud te verzilveren maar ik kwam opnieuw verloren te staan. Steeds meer spelers kwamen kijken en de ontknoping kwam toen ik besliste om mijn e-pion plots niet meer te verdedigen. Met slechts seconden op de klok viel Hendrik voor de lokaas want die e-pion werkte hem al zo lang op zijn zenuwen. Het resulterende toreneindspel gaf geen winstkansen meer. Het was een ongelooflijke swindel die vandaag ons toelaat om met enige voldoening volgend jaar opnieuw in 2de klasse aan te treden.

Ik heb nu 2 recente bloedstollende swindelpartijen getoond waarin ik de held was dus is het eerlijk om ook eens de pineut te spelen. Dit gebeurde in de laatste ronde van Cappelle La Grande tegen de Franse grootmeester Adrien Demuth. Sommigen vertellen mij dat ik een IM-norm hierdoor gemist heb maar wat ben je met IM-normen als je eigen rating gezakt is onder de 2250 fide. In de partij sta ik heel lang gewonnen. Ook hier zien we hoe zwart mits een koningsaanval tracht mijn controle over de partij te breken en uiteindelijk erin slaagt omdat ik in tijdnood panikeer. In het eindspel kom ik nog een 2de keer dicht bij de winst maar dan is het al technisch lastig. De grootmeester heeft tenslotte weinig moeite om de remisehaven te bereiken door af te wikkelen en een eindspel met een kwal minder uit te verdedigen.
Zulke swindels vergen creativiteit (26... Ph8!!??) maar ook volharding in het verdedigen van lastige eindspelen. Ik vind ze persoonlijk veel knapper omdat ze veel meer zijn dan 1 enkel idee. Tenslotte vond ik nog 1 goede tip in het boek. Als je een swindel wilt plaatsen dan kijk eerst naar welke zet je tegenstander wilt spelen. Zoek dan naar wat je eigen stelling nog te bieden heeft en of er een zet met die laatste troef gespeeld kan worden die zijn zet op het eerste zicht niet verhindert. De praktijk/ het boek toont aan dat het vele keren lukt om zo succesvol te swindelen.

Brabo

donderdag 7 mei 2020

Chess position trainer deel 3

In mijn vorig artikel trachtte ik aan te tonen dat voor mij de 7...De8-variant in de Leningrader onvoldoende solide is om zorgeloos vaak te spelen tegen sterke spelers. Ik sloot het artikel af met enkele alternatieven voor te stellen maar liet de lezer in het ongewisse over welke precies ik zou willen spelen en hoe ik die dan zou aanleren. In dit artikel breng ik meer duiding zonder natuurlijk te ver in detail te gaan over de gemaakte keuzes want tenslotte lezen veel van mijn toekomstige tegenstanders dit artikel ook.

De eerste knoop had ik al snel doorgehakt. Ik zou switchen van 7...De8 naar 7...c6 die vandaag veruit de populairste keuze is bij de sterkste spelers. Trouwens hiermee geef ik geen grote geheimen prijs want sinds de Open van Cappelle La Grande 2020 staat er al een partij van mij met 7...c6 in de database (meer hierover in een later artikel). Echter toen ik vorig jaar die keuze had gemaakt, stelde ik vast dat ik een probleem had. Ik kon geen goed recent werk over de Leningrader met 7...c6 vinden die ik als leidraad kon gebruiken. In de meest recente megadatabase alleen al staan meer dan 7000 partijen met 7...c6. Hoe kan ik snel het kaf van het koren scheiden?

Wel ik ga te rade bij een expert natuurlijk. Dit bedoel ik figuurlijk want ik stel geen echte vragen maar kijk naar zijn/ haar partijen. Dus het eerste wat ik deed, was een expert vinden. Chessbase kan je hierbij op weg zetten want vandaag is het een koud kunstje om in Chessbase te weten te komen welke sterke spelers meermaals een specifieke variant gespeeld hebben. Echter bij het doorscrollen van de partijen stelde ik vast dat het merendeel blitz en rapid was. Sommige +2700 spelers speelden het zelfs uitsluitend op een sneller tempo. Het leek mij heel dubieus om de kern van mijn standaard-repertoire te laten steunen op een mix van blitz en rapidpartijen. Bijgevolg bleef er niets anders over om filters zelf te creëren en zo een echte expert te vinden.

De ultieme expert is een +2700 speler die vandaag uitsluitend kiest voor de opening. Spijtig bestaat die niet. Ik heb zelfs geen +2500 speler gevonden die de Leningrader met c6 altijd durft te spelen. Ik heb wel een handvol spelers gevonden die het afwisselend durven te spelen maar niemand boven 2700 elo. Tot vorig jaar zou ik David Anton Guijarro als grootste expert hebben beschouwd maar sinds kort is hij +2700 elo en speelt hij de opening enkel nog in partijen met een snel tempo of als uitzondering. Vandaag denk ik dat de sterke Franse grootmeester Maxime Lagarde de eer verdient van grootste expert. Alhoewel want hij mixt diverse systemen in de Leningrad en ik krijg het gevoel dat hij vaak gewoon zonder veel studie varianten kiest. De bekende quote van Korchnoi geldt hier zeker ook: I don't study, I create. Wetenschappelijk is zulke aanpak dus absoluut niet.

Veel wijzer werd ik niet. Gelukkig bezit ik ook een goed up to date correspondentiedatabase en daar vond ik wel een handvol spelers die op hoog niveau (+2400 ICCF) zeer vaak de Leningrad met c6 speelden. Sommigen van hen hadden zelfs nog geen enkele partij ermee verloren en dat is uiteraard heel goed nieuws rekening houdend met de engines die iedereen vandaag kan gebruiken om voor te bereiden. Dit betekent in elk geval dat een weerlegging nog niet voor onmiddellijk is. Hieronder geef ik een tabel van de experten in correspondentieschaak met hun titel, hun huidige iccf-rating en score met de opening volgens mijn database.
Ik heb de lijst beperkt tot de spelers met minimum 10 partijen maar elke recente partij van een +2300  correspondentiespeler is zeker de moeite om te bestuderen omdat iedereen zeer intensief gebruikmaakt van de computer.

We kennen nu de experten maar we moeten ook nog bepalen welke varianten we willen bestuderen. Daarin kan je zo ver gaan als je zelf wilt. Echter op het einde moet je het ook nog allemaal kunnen onthouden dus het is best hiermee van bij de start rekening te houden. Het is daarom praktisch om te beginnen met de meest gespeelde varianten. Hierbij maakte ik nogmaals gebruik van de 100 meesterpartijen-regel die ik introduceerde in mijn artikel schaakopeningen studeren deel 2. Echter i.p.v. achter naar voor werkte ik deze keer van voor naar achter. Onderstaand screenshot legt het beter uit.
Dus voor alle kandidaatzetten waarmee meer dan 100 meesterpartijen staan in de database in dit geval 8.d5, 8.b3, 8.Tb1, 8.Dc2, 8.Te1 en 8.Db3 zocht ik in eerste instantie op wat de experten zouden spelen. Vaak was er unanimiteit maar af en toe was er ook verdeeldheid. Willekeurig wou ik niet kiezen dus maakte in die twijfelgevallen een aparte speed-analyse geconcentreerd op de 2 of 3 weerhouden zetten. Ik liet dan Stockfish tientallen soms honderden verkorte blitzpartijtjes tegen zichzelf spelen (zie computers worden autonoom) waardoor ik een vrij goed idee kreeg van de plussen en minnen.

Hetzelfde proces herhaalde ik voor de volgende zet. Weer zocht ik via mijn openingsboek op welke zetten in meer dan 100 meesterpartijen werden gespeeld en weer bepaalde ik voor ieder van hen via de experten en eventuele speed-analyses mijn antwoord. Daarna herhaalde het proces weer voor de volgende zet en de volgende zet tot er geen enkele zet meer was waarmee 100 meesterpartijen gespeeld waren. Dit klinkt erg complex maar ik had uiteindelijk slechts 7 varianten die maximaal 4 zetten diep waren dus daarmee wist ik nog niet veel over de nieuwe opening.

Vervolgens breidde ik mijn openingsstudie stelselmatig uit door ook zetten te bekijken die minder dan in 100 meesterpartijen werden gespeeld. Eerst trachtte ik het voor alle zetten die in minstens 50 meesterpartijen werden gespeeld. Daarna zakte ik zelfs naar 30 meesterpartijen. De variantenboom groeide van 7 naar 12 varianten met maximaal 5 zetten diepte dus nog steeds heel beperkt maar onderschat niet hoeveel tijd zelfs zoiets vraagt. Ondertussen zat ik al een maand verder waarmee ik wil onderstrepen dat je best niet twijfelt om een boek/dvd te kopen als die beschikbaar is over je opening.

Toen in augustus dan ook plots een nieuw boek over de Leningrader met c6 werd aangekondigd door Thinkers Publishing, was ik er als de kippen bij. De Franse grootmeester Adrien Demuth had vanuit zijn eigen tornooiervaring een lijvig boek van bijna 500 pagina's over het Hollands geschreven met als kern dus de Leningrader met c6.  Net als meerdere boeken van deze relatief jonge uitgeverij  kreeg het boek als label modernized mee dus werd het logischerwijze The Modernized Dutch Defense.
Deze titel is zeker niet gestolen. Het boek staat volgepropt met originele analyses op een paar uitzonderingen na. Toeval of niet maar in de enkele overlappingen met het boek van Malaniuk staan ook exact dezelfde foute evaluaties die ik al vermeldde in de leningrader deel 1. Hadden die fouten kunnen vermeden worden dan was ik helemaal tevreden geweest van mijn aankoop.

Dus eindelijk had ik een compleet modern werk van de Leningrader met c6 maar wat moest ik nu doen met de zelf-gemaakte analyses? Het viel mij bovendien ook op dat Adrien vaak iets anders had gekozen als hoofdvariant. Wel eigenlijk was de beslissing eenvoudig. Ik varieer nog veel te weinig in mijn repertoire zie o.a. nog mijn recent artikeltje verrassingen deel 3 dus waarom niet beide in mijn repertoire houden. De eerste keer speel ik volgens mijn eigen analyses en een volgende keer kan ik het boek volgen. Dit betekent trouwens niet dat ik beide keuzes moet kunnen onthouden op hetzelfde moment. Een tweede keer dezelfde lijn gebeurt nooit in standaardpartijen op dezelfde dag.

Nu de meeste varianten in het boek had ik helemaal nog niet bekeken dus viel er ook niets te kiezen. Anderzijds bedankte ik feestelijk voor bijna 500 pagina's van buiten te leren. Een tip op chesspub vertelde mij om enkel te concentreren op de vet gedrukte zetten en die in een eigen boek te gieten via chessable maar dan bedacht ik mij dat ik ook nog chess position trainer bezit zie deel 1 en deel 2. In tegenstelling met chessable hoef ik helemaal niet online te gaan. Dat dit geen overbodige luxe is, ondervond ik laatst tijdens Cappelle La Grande toen ik enkel een uurtje had om mij voor te bereiden in de analysezaal waar geen wifi beschikbaar was. Natuurlijk kan je dat proberen te omzeilen met zelf een hotspot te creëren via je smartphone maar dan ben je weeral kostbare minuten kwijt zonder maar te spreken van extra kosten. Schakers die wensen te werken met chessable in het vliegtuig zijn al helemaal de pineut.

Ik vreesde vooraf dat het nog steeds veel werk zou zijn om de vet gedrukte zetten in een pgn te converteren maar dat viel best mee ook al omdat ik enkele hoofdstukken negeerde (ik speel iets anders of zie ze als te zeldzaam). In iets meer dan 2 uren had ik gedaan waardoor mijn oorspronkelijke analyses bestaande uit 25 zetten, werden uitgebreid met 133 nieuwe zetten. Op Chess Position Trainer kost het me een dik half uur om alles 1 keer correct te hebben nagespeeld dus dat lijkt mij voorlopig de limiet. Het is een mooi evenwicht tussen kwaliteit en kwantiteit. Dat ik hiervan vrij zeker ben is omdat zelfs de vrij zonderlinge variant aanbevolen door Sim Maerevoet in het artikel ideeen deel 2 niet vergeten is (stond dus in het boek bij de vet gedrukte zetten).

Kortom toen ik in 2017 voor het eerst kennismaakte met Chess Position Trainer stond ik sceptisch t.o.v. de mogelijkheden van de software. Ondertussen heb ik mijn visie aangepast alhoewel ik vermoed dat ik het programma wellicht niet gebruik volgens hetgeen de ontwikkelaar voor ogen had. Tenslotte wou ik ook nog meegeven dat ik onlangs probleemloos mijn compleet repertoire kon overhevelen naar een nieuwe PC met Chess Position Trainer. De licentiesleutel kan je 3 keer gebruiken en die bleek nog steeds actief.

Brabo