Het kort ziekteverzuim (<1 maand) ligt op de Belgische werkvloer vandaag rond de 3%. In onze zomerse schaaktornooien zien we echter vaak een veel hogere uitval. Tijd vond ik dus om eens in kaart te brengen welke tornooien meer last hebben van uitval dan anderen. Een nieuw klein projectje was geboren want ik heb mij weer goed geamuseerd met het collecteren en verwerken van tonnen aan data.
- In de 69ste editie van het Brusselse schaakblad stond al aangegeven dat de Open van Charleroi problemen heeft met zijn aantrekkelijkheid. Echter van de 23,4% die de laatste ronde(n) niet meespeelden, werd geen woord gerept en lijkt mij nog meer symptomatisch. Wat was er aan de hand?
- In België trekken de tornooien zonder extra tijd beduidend meer spelers aan dat met extra tijd. Nu hoogstwaarschijnlijk heeft dit te maken dat dubbele ronden per dag veel makkelijker te plannen zijn zonder extra tijd. We zien trouwens niet toevallig dat buitenlanders ook liever kiezen voor tornooien met kortere duur en dus goedkoper (hotel, uit eten...). Het helpt ook dat Gent (tijdens de feesten) en Brugge net populaire toeristische trekpleisters zijn.
- De uitval verhoogt met het aantal speeldagen van een tornooi. Ik merk geen groot verschil tussen lokale en buitenlandse spelers want beiden verlaten met ruim 10% de tornooien.
- Open Geraardsbergen is de beste van de klas maar ook de enige die een "normaal" cijfer kan voorleggen betreffende uitval. Toeval of ligt het toch aan de formule ?
Daarnaast was ik ook eens geïnteresseerd welke tornooien het meeste vechtschaak produceerden. Ik heb hiervoor geen Fighting Chess Index zoals de Australische grootmeester David Smerdon maar ik schreef een klein programmaatje om de zetten te tellen van alle geregistreerde partijen.
- Het aantal geregistreerde partijen van Dortmund is torenhoog in vergelijking met de andere tornooien. Daar is een speciale reden voor die in een apart blogartikel zal worden besproken.
- Het was in Geraardsbergen heel gezellig want er werden heel weinig lange partijen gespeeld.
- In Brugge had de Belgische expert Elias Ruzhansky het geluk/ pech om betrokken te zijn in 2 centuries (partijen van +100 zetten).
- Centuries komen gemiddeld eens om de +100 partijen voor.
- +2000 spelers spelen gemiddeld enkele zetten meer per partij dan -2000 spelers (ambities ?)
- 30 minuten extra na zet 40 levert slechts gemiddeld 1 extra zet op per partij
- Eloverschil tussen tegenstanders heeft geen noemenswaardige invloed op de lengte van de partij. Ik vermoed korte winstpartijen en spelen tot het laatste stuk compenseren elkaar bij partijen met groot eloverschil.
- Een klassieke partij duurt gemiddeld 41 zetten (op basis van de 1385 geregistreerde partijen van bovenstaande zomertornooien).
De langste partij van alle 1385 geregistreerde partijen werd gespeeld in Sparkassen Chess Trophy 2024 (Dortmund). Een bekend eindspel van toren + randpion tegen verkeerde loper stond op het bord. Dit wint maar puur op 30 seconden increment is het erg lastig als je het nog nooit bestudeerd hebt. De Israelische FM Nadav Zemach had geen geluk.
Die partij werd gespeeld in de 8ste ronde waardoor de paringen voor de 9de ronde pas om 22uur 's avonds werden gepubliceerd. Begin je dan nog die avond aan de partijvoorbereiding of wacht je beter tot de volgende ochtend (wetende dat de laatste ronde begint om 10u30)? Ik koos om toch eerst een uurtje voor te bereiden en dan pas te gaan slapen (anders is het risico dat ik pieker over de tegenstander).
Een marathonpartij in de laatste ronde heeft dan weer als enige nadeel dat de prijsuitreiking en aansluitende receptie moet worden uitgesteld. Jawel ik was de speler die betrokken was in de langste marathonpartij in de Belgische zomertornooien. Met 128 zetten brak ik ruim mijn vorig persoonlijk record en bovendien won ik de partij. Het was een bijzonder ingewikkeld dame-eindspel die wellicht altijd gewonnen stond voor mij.
Ik vermoed dat dit soort partijen spelen of bekijken niet ieders meug is. Ik was dan ook lichtjes verwonderd toen ik achteraf de foto's bekeek van het bk in Lier (doen jullie dat ook na deelname aan een tornooi?) en zag dat er heel wat spelers aandachtig mijn geklungel hadden gevolgd. Of doe ik mezelf te veel eer aan en was het eerder een teken geven van maak er een eind aan want we hebben dorst?
Brabo en Dimitri Allaert in een 128 zetten marathonpartij 9de ronde van Open Belgisch kampioenschap Lier 2024 |
Ik weet niet of het iets persoonlijk is maar als ik bezig ben aan het spelen dan heb ik geen idee wat er rondom mij gebeurt (indien geen lawaai). Live borden, toeschouwers of zelfs een fantastisch ogende tegenstandster, ik ben helemaal geabsorbeerd door wat er op mijn bord gebeurt. Dat ik na zulke marathonpartij even moest bekomen spreekt voor zich maar een lekker biertje hielp mij al snel weer bovenop (jammer dat er geen lunch meer te verkrijgen was, tsja wat had ik verwacht om 16uur). Dus goed dat het een laatste ronde betrof want ik zie vaak dat spelers in de ronden na een marathonpartij minder presteren.
Brabo