In mijn vorig artikel opperde ik dat het niet perse slecht is dat de Titled Tuesday-partijen worden toegevoegd aan de publieke schaakdatabases. De grootste speler op de schaakmarkt Chessbase aarzelt uiteraard niet om ze toe te voegen want meer partijen (bovendien van meesters), betekent meer klanten voor hun (dure) databases. In onderstaande historiek van de oudste publieke nog actieve database (Big Database) zie je duidelijk hoe recent online partijen en in het bijzonder Titled Tuesdaypartijen een steeds groter deel beslaan van alle nieuwe toegevoegde partijen.
Aantal miljoen partijen in de Big Database |
Echter ik merkte recent op dat deze evolutie ook een keerzijde heeft voor de gebruikers. Chessbase mist steeds meer open gepubliceerde partijen in hun database. Het kost tijd en dus geld om wereldwijd alle schaakwebsites af te gaan en dit kan men onvoldoende recupereren met een hogere verkoop van de database.
Niet getreurd want andere schakers hebben dit ook opgemerkt en hebben daarom in de laatste paar jaar hun eigen databases opgestart gebaseerd op een reclame-model ipv betalend model. Chessabc, Chessbites, maar vooral Yottabase is de nieuwe database-speler in de markt en heeft zelfs Chessbase ondertussen verdrongen. Ik vergeleek Big Database met Yottabase voor de 17 actieve Belgische top 100 spelers en Yottabase kwam bijna telkens als winnaar uit de bus (vooral interessant voor 2023-2024)
Groen = 1ste, Rood = 2de |
Ja slechts 17 spelers speelden minstens 40 klassieke partijen voor (Belgische) rating in 2023 en stonden in de top 100 van België 2023 en 2024. Ben ik de enige van die 17 die een voltijdse job combineer met een gezin (2 minderjarige kinderen) ? Of scherper gesteld, stel ik de verkeerde prioriteiten in mijn leven zoals iemand mij berispte enige tijd geleden ?
Ik dwaal af want we moeten het hebben over de Yottabase. De evolutie naar gratis completere databases lijkt positief maar zoals vaak heb ik ook hier heel wat opmerkingen. Gratis kan zoiets niet want niemand zal gratis het hele web dagelijks afschuimen om voor compleet onbekende schakers partijen te verzamelen en dan ook nog eens zelf betalen voor een eigen opslagplaats. De Yottabase kan je bijgevolg niet downloaden in zijn geheel en voor elke download per speler moet je verplicht kijken naar een volle minuut reclame.
Je kan pas klikken op de pgn nadat de 60 seconden zijn verstreken. |
Bovendien is de kwaliteit van die downloads ook heel variërend. Ik krijg regelmatig twee keer dezelfde partijen in een download en wat te denken van partijen uit 1970 van de Belgische expert Robin Butzen terwijl hij slechts geboren is in 2001.
2 verschillende Robin Butzens in 1 Yottabase download |
Dan zullen er zeker lezers zijn die zich afvragen of het sop wel de kolen waard zijn. Moet je echt het maximaal aantal gepubliceerde partijen kennen van je tegenstander of heb je genoeg met bv. 90%. Mijn tegenstander uit de 4de ronde in het open Belgisch kampioenschap Andreas Roelandt was na onze partij erg ontstemd toen hij hoorde dat hij verloren had door de database van Chessbase blind te vertrouwen in zijn partijvoorbereiding.
Nu zelfs Yottabase had Andreas hier niet geholpen. O.a. in het archief van chessresults kan je mijn referentiepartij uit 2023 naspelen maar ik geef toe niet de plaats waar je het eerst zult kijken. M.a.w. Yottabase is completer dan Chessbase maar daar stopt het verhaal niet. In een volgend artikel gaan we dan ook een stapje verder in de eeuwige quest naar partijen.
Brabo
Partijen uit 1970 zijn eenvoudig te verklaren doordat onze huidige tijdrekening in 1970 is gestart (zie https://en.wikipedia.org/wiki/Unix_time), dus wellicht partijen waarbij niet aangegeven is wanneer ze gespeeld zijn.
BeantwoordenVerwijderenDe oudste partijen van Robin Butzen dateren van 1970 maar in de database staan ook partijen van de volgende jaren t.e.m. 1991. Dus het betreft hier zeker een andere Robin Butzen die we vandaag kennen in het Antwerpse.
VerwijderenDe oudste partij in de database dateert van 1475. Zie o.a. https://www.chessgames.com/perl/chesscollection?cid=1003861
VerwijderenJe voorbereiden op een tegenstrever , is nuttig als je op voorhand weet tegen wie zoals een paring in een tornooi de dag voor de volgende ronde.
BeantwoordenVerwijderen.
Echter inschatten op welke plaats en tegen wie je speelt in een interclub, is alleen aan ploegen in de hoogste afdelingen die zo homogeen mogelijk vasthouden aan hun type ploeg, inzoverre dat zoiets nog voorkomt.
.
Dus bereid je u generiek voor met je eigen bord (als je dat al weet) en dus de kleur waarmee je speelt in het achterhoofd, ofschoon dat heel tijdrovend is. Je kan nog inschatten welke 3 à 5 mogelijke tegenstanders wat spelen, maar een 6de komt dan opdagen. Een mens onthoudt ook niet alles voor eeuwig en het nut is questionable in de meeste gevallen.
Dus ja je kan aan je 'zwaktes' werken als je ergens niet goed mee uit de voeten kan. Natuurlijk zijn er nog undiscovered pijnpunten in je spel maar daarop anticiperen is zoniet onmogelijk, dus daar zal je moeten loslaten en "Speile". Ideeen van anderen integreren of bestuderen hoe je kan omstellen of hoe je het alsnog dient te behandelen , om niet in een oncomfortabele variant situatie terecht te komen is ook daar een optie.Daarvoor hoef je echter ook niet elke partij van de planeet te verzamelen.
M.a.w. alleen de perfectionist wil 100% controle hebben en dat , helaas is een illusie.
StefanT
Is het positief of negatief om ruim op voorhand de tegenstander te kennen? Vroeger had ik steevast gekozen voor ruim op voorhand maar vandaag twijfel ik steeds vaker. Mijn tegenstanders slagen er vaak veel beter in op mij voor te bereiden dan omgekeerd. Dan is de volgende vraag of het ok is om selectief partijen te spelen en dus kunstmatig je elo te verhogen. In selecteren bestaan natuurlijk ook heel veel niveaus.
Verwijderen