maandag 18 november 2024

Uitdagingen deel 2

Dat + 2600 spelers vandaag niet meer hun kost kunnen verdienen met partijen spelen is m.i. in de eerste plaats te wijten aan vele jaren apathie van amateurschakers voor topschakers. Ik schreef het al eerder in amateurs deel 1 en amateurs deel 2 dat de meesten niet weten wat topschaken inhoudt. Bovendien heeft de computer in de voorbije decennia het respect voor meesterschap compleet ondermijnd.

De bescheiden poging van enkelen in de Belgische schaakbond om Daniel Dardha financieel te ondersteunen, lijkt daarom een bij voorbaat verloren strijd. Nochtans is 30.000 euro zeker geen overdreven bedrag die er werd gevraagd als je weet dat de gemiddelde Belg vandaag een brutojaarloon van 58.000 euro heeft. Echter met de huidige bugdetering is er totaal geen ruimte voor de KBSB om überhaupt iets op te starten van fondsen voor profschakers.

Jaarbalans KBSB 2024-2025

Dit jaar wordt dus een verlies begroot van 14.580 euro. 15 euro per jaar is dan ook een belachelijk laag lidgeld. Zonder vrijwilligers had men de boeken al lang moeten toedoen. Trouwens ik zie geen beterschap want elke lidgeldverhoging wordt afgewezen en er heerst vandaag een klimaat van enkel meer besparen. In het nieuws kan je geregeld lezen van sportbonden die de broeksriem aanhalen zie o.a. oktober 2024: atletiek stopt prive-subsidies en november 2024: afschaffen van premies bij wielrennen.

Vele decennia heeft de gemiddelde schaker geen impact gevoeld van het voortdurend afkalven van het profcircuit maar ik merk op dat het sinds kort niet meer zo is. Verscheidene Belgische open tornooien zijn sedert een paar jaar niet veel sterker meer dan een veredeld clubkampioenschap.

Deelname sterke spelers in open tornooien 2024

In 2015 schreef ik in het artikel overleven dat er in Open Gent 2013 7 grootmeesters deelnamen en in Brasschaat 2015 4 grootmeesters deelnamen. In Leuven en Geraardsbergen namen in het verleden ook vele keren grootmeesters aan deel. Ik bedoel de cijfers zijn te duidelijk om van toeval te spreken.

Slechts enkele jaren terug had iedere amateurschaker een redelijke kans om in een open Belgisch tornooi eens tegen een grootmeester te spelen. Vandaag is die kans herleid tot bijna 0. Echter erger is het cascade-effect die ontstaat hierdoor. +2400 spelers haken ook massaal af bij gebrek aan uitdagingen. Vervolgens haken +2300 spelers weer af omdat ze tegen +2400s willen spelen. Het gaat vandaag al zo ver dat + 2200 Belgen uitwijken naar tornooien in het buitenland. Spelen internationaal is erg duur (zoals o.a. te zien in de jaarbalans van de KBSB). Als de Belgische tornooien het prijzengeld niet opschroeven (hoger inschrijvingsgeld, extra sponsors, ondersteuning KBSB) dan zullen enkel de rijke ambitieuze Belgen overblijven.

Tenslotte wil ik er ook nog op wijzen dat ook in het buitenland veel grote tornooien moeten besparen. Open Dortmund Sparkassen had dit jaar 5000 euro minder prijzengeld dan vorig jaar. De organisatie week met de speelzaal naar een veel goedkopere buitenwijk uit. Door de B-groep 's ochtends en de A-groep 's namiddags te laten spelen, werd tevens voor een veel kleinere zaal gekozen. In de speelzaal was geen airco waardoor tijdens een hittegolf moest gespeeld worden in temperaturen ver boven 30 graden.

Dortmund had dit jaar daarom slechts 3 + 2600s  t.o.v. 9 + 2600s in 2023. In Cap d'Agde zag ik hetzelfde met 5 + 2600s in 2022 en 0 + 2600s in 2023. Het verval lijkt dus overal plaats te vinden en gebeurt erg snel. Als er geen kentering gebeurt dan verwacht ik dat sommige tornooien zullen verdwijnen. Niet iedere organisator is geïnteresseerd in een tornooi zonder topschakers.

Brabo

5 opmerkingen:

  1. Brabo, het verlies van de KBSB is kleiner dan jij denkt.
    Hier is een voorbeeld van een besparingstruc:
    Op het budget 2024 stond zowel voor EK als WK seniorenteams €1000.
    Vervolgens doet de bond NIETS om teams samen te stellen.
    Enkele senioren stellen dan maar op eigen initiatief de sterkst mogelijke ploeg samen en behalen een behoorlijk resultaat.
    Van vergoeding kon geen sprake zijn, want het was geen officiële selectie maar een vriendenclubje.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voor vorig jaar werd 4000 euro begroot voor de senioren en slechts 400 euro werd uitgegeven. Dus ja mogelijks gebeurt dit opnieuw voor dit jaar. Een begroting is dan ook slechts een begroting. Je kan ook de bond moeilijk kwalijk nemen dat ze zullen proberen om te besparen en dus het gat kleiner te houden dan de begrote -14.580 euro.

      Ik blijf er bij dat je met 15 euro per lid per jaar en nauwelijks andere inkomsten geen serieus beleid kunt maken als federatie. Ik zeg niet dat er een lidgeldverhoging moet komen maar wel dat nieuwe inkomsten nodig zijn als we een meer ambitieuze koers willen varen. Ik verwacht dat je zelfs om een status quo te houden meer middelen zult nodig hebben als federatie.

      Verwijderen
  2. BELGIE HEEFT GEEN SCHAAK CULTUUR....ER IS GEEN MASTERPLAN ALLEEN GEKIIBBEL....WAT DARDA BETREFT HIJ IS PROF HEEFT AL ONDERSTEUNING GEKREGEN HET GELD MOET NAAR DE OPKOMENDE JONGEREN GAN DIE ZIJN ER WEL!!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voor de jeugd is een afzonderlijk budget begroot voor dit jaar van 22.500 euro. + 50 jarigen krijgen slechts 600 euro. Voor 18-50 jarigen is er niets afzonderlijks voorzien.
      Het wordt dus moeilijk om nog meer aan de jeugd toe te kennen met de huidige inkomsten.

      Verwijderen
  3. Ik heb de cijfers ook gezien. Afslanken met geld in kas , kan. Anderzijds heeft zo een bond ook de taak het schaken te promoten. Er was ook een VSF financiele rapportering schandaal dat al jaren aansleept. Heeft het met zo weinig vrijwilligers nog zin om dit nivo aan te houden ? Kunnen we niet beter de krachten bundelen ?
    ST

    BeantwoordenVerwijderen