dinsdag 30 april 2024

Jacob Dreelinck is Vlaams kampioen

Volgende week is het hemelvaartweekend dus weer tijd voor het Vlaams kampioenschap (VK) in Gent.  Als je dat denkt dan heb je de kalendershift gemist dit jaar. Een 139 spelers werkten reeds in de voorbije paasvakantie een extra lange editie van het VK af in Blankenberge. Nu het Belgisch jeugdkampioenschap niet meer kon worden georganiseerd in die periode (wegens geen overlappende schoolvakanties tussen Vlaanderen en Wallonië) koos bycoo om de locatie te gebruiken voor de organisatie van een uitgebreid VK.

Voor veel volwassenen was het een erg aangename eerste kennismaking met de Floreal. Op o.a. de website van KSK Deurne kan je een lovend verslag hierover lezen dus ik vermoed als de organisatie terugkeert dat hiermee het al jaren slabakkend VK een nieuwe impuls kan krijgen. Deze editie had reeds bijna 70% meer deelnemers dan vorig jaar dus deze nieuwe formule heeft zeker potentieel. Bovendien zitten we nog mijlenver van de deelnemersaantallen van de Belgische jeugdkampioenschappen zie bv. bjk deel 3. Toen sprak ik over +400 deelnemers dus er is plaats voor nog veel meer. Ik vermoed daarom dat het bycco voor dit VK stiekem op nog een pak meer deelnemers had gehoopt.

Vooral het segment 30 tot 50 jarigen bleek uit te blinken in afwezigheid. Ik telde er slechts 13 of m.a.w zelfs net geen 10% van alle deelnemers. Dit is geen nieuw gegeven zie mijn artikel van 2016 Vakantie deel 2 maar ik krijg wel het gevoel dat het in dit VK extremer was dan ooit tevoren. Een verlengd weekend schaken zonder extra verlof te moeten opnemen is een stuk makkelijker te verkopen thuis dan 5 vaak zeer kostbare verlofdagen te spenderen voor een week schaken. Een serieuze financiële uitgave is veel makkelijker te verantwoorden thuis voor zoon of dochter dan voor eigen plezier (daarom ook coaches voor kinderen maar niet voor volwassenen zie verrassingen deel 4).

Desalniettemin vond ik het zelf jammer dat ik er niet bij was door een samenloop van omstandigheden. Gelukkig werden de thuisblijvers deze keer in de watten gelegd met een zeer uitgebreide selectie aan live-borden. Het werd een spannend kampioenschap zowel in de gesloten en de open groep waarbij pas laat in de laatste ronde er duidelijkheid kwam. Uiteindelijk kregen we net als in de kandidatenfinales een 17 jarige die de hoofdvogel kon afschieten. De kersverse FM Jacob Dreelinck is de nieuwe Vlaams kampioen voor 2024.

Ik vermoed sinds Daniel Dardha al op 13 jaar Belgisch kampioen werd dat we nog nauwelijks van een verrassing kunnen spreken wanneer een 17 jarige Vlaams kampioen wordt. Waarom dan dit speciaal artikel voor Jacob? Wel ik schrok van de openingen die Jacob durfde te spelen in het VK.  Die tartten elke logica die ik verwachtte van een + 2300 speler. Ik heb nooit eerder iemand zulke gigantische risico's zien nemen op dat niveau en dit was achteraf ook heel duidelijk in zijn eindresultaat : 6 overwinningen en 3 nederlagen !!

In 2016 schreef ik over de vreemde eend : Ashote Draftian is Vlaams kampioen die geen openingstheorie kent en daardoor vaak met nadeel in het middenspel belandt. In 2021 scheef ik over licht dubieuze openingen in Openingsstrategie deel 2 maar die succesvol kunnen zijn tegen de juiste tegenstander. Wel Jacob gaat nog een reuzenstap verder door totaal weerlegde openingen te spelen en hier op voorhand ook van op de hoogte te zijn. In de eerste ronde verraste hij iedereen en in het bijzonder zijn tegenstander met het afschuwelijk Brussels gambiet.
Als je de stelling na zwarts tweede zet aan de laatste versie van Stockfish geeft dan is er geen twijfel over dat zwart verloren staat. Jacob heeft gegokt en had geluk of is er toch meer aan de hand?

Feit is dat er de voorbije jaren online heel veel populair luchtig schaakmateriaal werd gepubliceerd waarbij de focus ligt op concrete praktische toepassingen en de theoretische evaluatie van ondergeschikt belang is. Heel veel schakers hebben geen of nauwelijks interesse in de waarheid maar willen gewoon scoren. Dan past het Brussels-gambiet perfect in deze filosofie en jawel recent waren er enkele filmpjes hierover zie o.a. youtube Brussels-gambiet.

Trouwens je mag die aanpak niet onderschatten zoals Steven Bauwens aantoonde met het al minstens even slechte Stafford-gambiet in zijn onderlinge partij tegen niemand minder dan De Belgische internationaal meester Tom Piceu.
Ook van dit gambiet kan je talloze filmpjes online vinden zie o.a. youtube Stafford-gambiet maar daar was Tom duidelijk niet van op de hoogte (of  was op zijn minst niet geïnteresseerd). Ik vermoed dat heel wat oudere schakers geen actieve youtubers zijn. Als je dan ook zoals Tom heel vaak varieert in openingen dan ben ik niet verwonderd dat je zelfs een Stafford-gambiet niet kent (ik kreeg het 95 keer al tegen online !!).

Trouwens die online filmpjes van gekke openingen worden steeds extremer tot groot jolijt van het voornamelijk jeugdig publiek. Zo was het mijn zoon Hugo die mij enkele maanden geleden vertelde over een Alien-gambiet die grote sier maakt online. Het is nog slechter dan de eerder vermelde gambieten maar daar trekt de Russische FM Gor Glidzhain zich geen sikkepit van aan. In 549 online partijtjes heeft hij het al gespeeld. De meeste zijn bullet maar zijn 65% score en 2746 TPR is straffe toebak.
De eerste die dit Alien-gambiet in een standaardwedstrijd durft te spelen, krijgt van mij een traktatie en wellicht van de tegenstander een nul. Behalve Gors partijen kan je op youtube filmpjes hierover vinden van o.a. Gothamchess en Nakamura.

In elk geval verwacht ik meer in de toekomst van dit soort geintjes onder amateurs. Ik juich het zeker toe want het brengt leven in de brouwerij en ik zal wellicht enkele extra punten kunnen scoren. 😀 Ik twijfel sterk of Jacob hiermee nog veel verder kan geraken op de eloladder. Dit soort openingen lijkt mij zelfmoord op meesterniveau en in de databases kan je ook geen spelers (met uitzondering misschien van de 70 jarige Franse internationaal meester Kamran Shirazi) vinden die dit willen proberen in klassiek schaken. Nu Jacob zal zelf wel snel aanvoelen wat nog net speelbaar is en wat beter op de schop gaat. Saai wordt het schaken wellicht nooit bij Jacob.

Brabo

5 opmerkingen:

  1. Ja er zijn idd wel wat You tubers en lespakketverkopers die je 'vuile streek' openingen , varianten onder de noemer van exoten aanrijken en waar je ongetwijfeld spelers mee kan strikken, maar me dunkt enkel tegen mindere dan hunzelf goden. Het lijkt me ook van weinig nut om daar ervaring mee op te doen, maar sommigen vinden een partij tegen een mindere god wellicht sowieso geen partij om een staat op te trekken. Misschien is het bewust om tegenstrevers zand in de ogen te strooien die zich wel voorbereiden. Een vorm van een mistgordijn op te trekken ?
    Moeten we daar van wakker liggen ? Neen niet echt, er is marge genoeg om vrij vlug af te wijken en allebei op vreemd terrein de partij voort te zetten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In ronde 8 op het vk opende Jacob met 1.a3.
      In ronde 9 op het vk antwoordde Jacob 1.e4 met h6

      Dat zijn geen gambieten maar hebben zeker ook als bedoeling om de tegenstander heel snel uit boek te gooien. Die strategie heb ik besproken in https://schaken-brabo.blogspot.com/2021/07/chess960.html

      Verwijderen
  2. Toch verwonderlijk dat Jacob zijn elo zo hoog is met dit repertoire

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben niet verwonderd maar wel benieuwd of Jacob nog hoger kan geraken met dezelfde aanpak. De 3 nederlagen op het vk en het lichte eloverlies doen mij vermoeden dat de limiet bereikt is. Ik hoop dat ik ongelijk krijg.

      Verwijderen
    2. Trouwens wat moet je doen als je helemaal niet graag openingen studeert? Een hoger niveau nastreven ten kosten van het spelplezier (zoals heel veel schakers doen) leidt wellicht op termijn tot een pijnlijke breuk met het schaken.

      Verwijderen