vrijdag 2 september 2022

Grote open tornooien

De coronomaatregelen zijn zo goed als overal verdwenen dus na 2 jaar Tsjechië (Praag) kozen we deze zomer om het dichter bij huis te zoeken. Mijn beide kinderen hadden mij gemeld ook te willen meeschaken. Gent leek mij een leuk tornooi om te starten ook al omdat het niet voor rating meetelde. Dat bleek achteraf een verstandige beslissing want mijn kinderen hadden maanden geen schaak meer gespeeld en op ronde 8 moest Hugo diep in de buik van de tornooizaal spelen tegen Van Parijs Dago, 1169 elo.
Dus die won hij met enige moeite maar Hugo's paring voor de 9de ronde deed onze wenkbrauwen fronsen. Hoe is het mogelijk dat die plots meer dan 1000 elo meer heeft? Ik had zelf als fidemeester enkele jaren geleden in de laatste ronde van Open Gent nog gespeeld tegen de Nederlandse expert Rene Hennipman.
Grote schommelingen zie je wel vaker aan de start van een groot Zwitsers tornooi maar voor de laatste 2 ronden verwacht je dat toch niet meer. Ik stel mij dan ook luidop de vraag of dit formaat nog werkt. Gent kampt al jaren met een dalend aantal deelnemers (ik heb nog bijna 600 deelnemers meegemaakt in de jaren 90). Het is wellicht tijd om te vernieuwen en dat is iets wat ik bij meer en meer open tornooien zie. Steeds meer (grote) open tornooien kiezen om de spelers in ratinggroepen onder te verdelen. Ik maakte een klein overzicht van de Belgische open zomertornooien, de tornooien die ik zelf speelde de afgelopen 2 jaren en de buitenlandse zomertornooien die ik vond op chess-results waarvan ik opmerkte dat Belgen in juli/ augustus 2022 hadden aan deelgenomen.


Veel kleinere tornooien houden dus vast aan 1 tornooi waar iedereen samen speelt maar we zien ook dat veel grotere tornooien kiezen om zich op te splitsen volgens rating. Round Robins (x aantal gesloten reeksen) zien we nog niet frequent maar zijn in stijgende lijn (zelfs Gent waagde zich er aan voor het eerst dit jaar).

Daarnaast zien we ook steeds vaker een apart tornooi voor de seniors (+50, +55, +60....). Ik heb er zelfs eentje gevonden van +30 jaar 😕: Pardubice. Ik zag op facebook de vraag passeren waarom? Wel 2 redenen zijn er. Enerzijds om de oudere schakers een lichter programma te kunnen aanbieden dus vaak minder ronden of beter gespreid. Anderzijds (en dit verklaart waarom we ook enkele jeugdtornooien zien in bovenstaande tabel) is het om de oudere spelers af te schermen van de jonge spelers.

Ik quote een stukje van een leuk verslag op Leuvencentraal: " Een goede raad voor brave zielen op leeftijd die voor het interclubseizoen nog snel hun rating trachten op te vijzelen door tijdens de zomermaanden deel te nemen aan een schaaktoernooi: blijf er weg! Ondergewaardeerd jong geteisem cirkelt als aasgieren rond je zuurverdiende elo-puntjes en voor je het weet ben je ze kwijt, samen met de illusie dat je nog wel redelijk goed kan schaken. Ondergetekende heeft dat nogmaals tot schade en schande mogen ondervinden."

Mijn eigen kinderen zijn zulke aasgieren: zie Hugo zomer 2021: +158 elo, Hugo zomer 2022: +111 elo en Evelien zomer 2022: +140 elo. Kinderen zoals de mijne lopen in bosjes rond op de zomertornooien en pakken tonnen rating af van de oudere spelers. Ik merk bijgevolg dan ook een zekere deflatie op bij de rating van veel actieve volwassenen (iets wat ik al vorig jaar aankaartte in elo inflatie deel 2).

Elo blijft voor de meesten heel gevoelig en dus ben ik niet verwonderd dat seniors massaal kiezen om aparte tornooien voor enkel seniors mee te spelen. Volwassen spelers die nog niet oud genoeg zijn voor de seniortornooien blijven liever helemaal weg van de open zomertornooien. Ik deed een snelle check door de Belgische elolijst en een heel kleine minderheid van 30 en 40 plussers was actief deze zomer. Mits goed plannen en vooral niet te veel partijen ineens willen spelen, kan ik de jeugd voorlopig nog goed partij geven. Het is in elk geval noodzakelijk voor de toekomst van het schaken dat de jeugd kansen blijft krijgen om ervaring op te doen tegen oudere spelers.

Brabo

6 opmerkingen:

  1. De evolutie van allen in één open naar opdelingen (met als extreem de formule van poules met round robin) vind ik niet slecht. Hoe vaak speel je niet een open waarbij je de ene ronde tegen een 300 elo hoger gekwoteerde speler "geen grond raakt", om daarna te moeten winnen van een 300 elo lager gerangschikte speler, die dan meestal nog niet zomaar op de rug gaat liggen. Je kan ontsnappen aan dit jojo effect door ergens een remise in te smokkelen, maar 7 of 9 ronden tegen gelijkwaardige tegenstanders lijkt me veel interessanter. Neen, je kan je eens niet optrekken aan een hoger gekwoteerde speler, waar je misschien veel van opsteekt, maar anderzijds heb je in elke partij een redelijke kans - een slecht resultaat kan je niet aan loting wijten. Plus, voor 99% van de schakers is het eens wat anders om in een gesloten tornooi te spelen (vaak is de enige binnenlandse mogelijkheid in de liga - en het eigen clubkampioenschap). Ik heb alvast weer een gesloten tornooi op mijn agenda staan in 2023.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. "vaak is de enige binnenlandse mogelijkheid in de liga - en het eigen clubkampioenschap"
      De meeste Belgische schakers verlaten hun kerktoren nooit dus spelen enkel die gesloten tornooien. Het is ook zo dat open tornooien meestal enkel in de vakanties worden gespeeld dus buiten het reguliere schaakseizoen voor de die-hards.

      Verwijderen
  2. Ik ontwijk de "aasgieren" niet. Contact met de jeugd houdt mij jong. En als ik hen daarmee kan helpen hun ondergewaardeerd zijn kwijt te geraken is dat meegenomen. Nu ik mijn Élőpuntjes kwijt ben voel ik mij zelfs beter in mijn vel als underdog die af en toe verrassend uit de hoek kan komen.
    Het verheugt mij dat de speelsterkte van onze jongeren tegenwoordig spectaculair toeneemt. In Geraardsbergen incasseerde een Nederlandse IM op één dag twee nullen tegen 15 of 16-jarige jongens van bij ons. Zoiets was vroeger ondenkbaar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 85 elo winst op 1 maand voor een 74 jarige dat is ook wel een heel aparte "aasgier" zie https://ratings.fide.com/profile/200344/calculations
      Ik kan mij geen gelijkaardig voorval herinneren dus je bent zeker een grote uitzondering. Het siert je in elk geval dat je de confrontatie met de jeugd niet uit de weggaat.

      Verwijderen
  3. Mijn kinderen scoorden in de open zomertornooien geregeld punten tegen spelers die 200 of zelfs 300 punten hoger gekwoteerd waren. Elias Ruzhansky toonde wellicht de grootste stunt in Belgie deze zomer. Voor kinderen in volle progressie/ zwaar ondergekwoteerd zijn die open tornooien de gemakkelijkste weg om tegen veel hoger gekwoteerde spelers te spelen, interessante partijen te spelen en hun elo te corrigeren.

    Nu ik snap wel dat de volwassen schaker geen zin heeft om hieraan mee te werken. In Dieppe verdenk ik de tegenstander van mijn dochter zelfs opzettelijk forfait te hebben gegeven voor de laatste ronde toen hij de paring had gezien. Hij had op zijn minst een berichtje kunnen sturen want nu moest mijn dochter tevergeefs een uur wachten aan haar bord. Ze miste hierdoor wellicht ook op een haar met de scheidingspunten de 100 euro ratingprijs dus foei !

    Het zijn de volwassen schakers en niet de kinderen die de tornooien organiseren dus ik verwacht dat de trend zal verder zetten om kinderen zoveel mogelijk te weren. Ik merk dit trouwens ook op in sommige clubs waar volwassen leden weigeren om te spelen (voor rating) tegen jonge spelers. Kortom je moet als kind geluk hebben om heel ondersteundende ouders te hebben indien je jezelf wilt ontwikkelen als schaker in Belgie want van de schaakgemeenschap moet je heel weinig verwachten.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Als je bij de hoogste elo's behoort in een open tornooi dan heb je veel minder last van jojo-bewegingen. Als ik niet top ben dan gebeurt het dat ik het hele tornooi tegen lager gekwoteerde speel. Als ik wel eens tegen een hoger gekwoteerde speler moet dan blijft dit altijd een haalbare kaart voor mij. Vanaf +2600 bijt ik mijn tanden stuk en die zie ik zelden of nooit op de open tornooien waaraan ik deelneem zie ook http://schaken-brabo.blogspot.com/2013/04/met-een-kanon-op-een-mug-schieten.html

    BeantwoordenVerwijderen