In het rapidtornooi van Aalter was ik na mijn partij tegen Giovanni Callebaut zie het geheugen bijzonder uitgelaten. Als 2300 speler winnen van een 1600 speler is uiteraard niets speciaal maar het was de manier waarop met een dubbel torenoffer dat mij enorm bekoorde. Het dubbeltorenoffer stond al lang op mijn verlanglijst om eens in een partij te spelen (zie o.a. partijpublicaties). De Amerikaanse grootmeester Gregory Serper schreef er zelfs een artikeltje over "typical patterns everyone should know double rook sacrifice" maar gaf toe dat hij het zelf nog nooit heeft kunnen spelen.
Het broertje is natuurlijk het dubbel loperoffer waarmee de koningsvleugel ontmanteld wordt. Hiervan bestaan uit de praktijk heel wat voorbeelden zie o.a. chesscollection Double Bischop Sacrifices en een artikeltje van de sterke Amerikaanse grootmeester Daniel Naroditsky zie "the double bishop sacrifice". Zelf kreeg ik begin dit jaar voor het eerst de kans om het eens te spelen. Alhoewel het slechts een online blitzpartijtje met 3 minuten bedenktijd betreft, ben ik er toch vrij trots op.
Andere uitdagingen die op mijn verlanglijst staan of stonden zijn o.a. een koninklijke vork, een zelf-vork, excelsior,... Dit zijn allemaal stuk voor stuk zeer uitzonderlijke thema's. Een minder ambitieuze lijst kan je ook maken zoals in het artikel "chess moves to play before you die". Daarnaast is het ook perfect mogelijk om na het behalen van een doel, condities toe te voegen. Zo zal ieder van ons wel al eens een minorpromotie gedaan hebben al is het maar om fun te hebben (opgelet voor het Nakamura-scenario zie zijn partij tegen Mamedyarov die ik vermeldde in het artikel grapjes). Moeilijker wordt het om een minor-promotie te vinden wanneer ze als noodzakelijk kan worden beschouwd. Een voorbeeldje hiervan konden we terugvinden in mijn artikel promoties. Pas echt uitzonderlijk wordt het wanneer niet alleen 1 type minorpromotie moet maar die tevens uniek is. Met uniek bedoel ik dan geen stelling die al eens eerder in de praktijk voorkwam.
Op de site van Tim Krabbe staat een artikel "Practical underpromotion" die aantoont hoe weinig voorbeelden er bestaan die voldoen aan alle bovenstaande voorwaarden. Wel laatst was ik stomverbaasd om te zien dat er in 1 van mijn partijen zelfs 2 unieke en verplichte minor-promoties hadden kunnen gebeuren. Ik zeg 'hadden' want in de partij werd prematuur remise overeengekomen. Spijtig natuurlijk maar begrijpelijk want ik had net voordien een stuk weggeblunderd en enkel met de computer werden deze parels ontdekt. Ik begin met de makkelijkste.
Zwart offert loper, 2 torens en maakt een minorpromotie. Toch kan het nog gekker als wit kiest voor de kritieke zet 32. Df6.
+3000 elo schaak zonder twijfel. Het aantal verplichte zetten om het winnend voordeel vast te houden in de diverse varianten lijkt mij teveel om als mens achter het bord allemaal te vinden. Bovendien zijn het gros allemaal stille zetten dus zonder schaak.
Een verlanglijstje of bucketlist in het schaken kan dus ook iets helemaal anders zijn dan ratings of titels winnen. Trouwens behalve speciale zetten kan het ook gewoonweg deelnemen zijn aan bepaalde schaakactiviteiten. Zelf kijk ik bijvoorbeeld erg uit om straks samen met mijn zoon competities te spelen. Dit kan zijn in 1 team of in grote internationale tornooien of misschien wel ooit onze eerste officiële onderlinge partij.
Brabo
Een verlanglijstje of bucketlist in het schaken kan dus ook iets helemaal anders zijn dan ratings of titels winnen. Trouwens behalve speciale zetten kan het ook gewoonweg deelnemen zijn aan bepaalde schaakactiviteiten. Zelf kijk ik bijvoorbeeld erg uit om straks samen met mijn zoon competities te spelen. Dit kan zijn in 1 team of in grote internationale tornooien of misschien wel ooit onze eerste officiële onderlinge partij.
Brabo
Leuk.
BeantwoordenVerwijderenDeze partij is een klassieker qua onderpromoties: http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1075750
BeantwoordenVerwijderenDie partij staat becommentarieerd in het uitstekende boek "H.E.Bird" van Hans Renette op pagina 177.
VerwijderenHoi Brabo, je zoon speelt heel goed en volwassen. Zelf heb ik altijd problemen met de ruilvariant van het Frans, daarop heb ik nog steeds geen antwoord na al die jaren. Leuk om je eens gesproken te hebben.
BeantwoordenVerwijderenGroeten,
Marc vS
Het repertoire van mijn zoon hebben we zo gekozen dat hij met een minimum aan openingskennis kan schaken. Ruilvarianten zijn daarbij heel handig.
VerwijderenIk ben zelf ook aangenaam verrast van zijn spel. 6 ronden (1ste namen we een bye) is natuurlijk erg weinig om grote conclusies te trekken maar op de laatste dag zat hij meer dan 6 uren aan het bord. Dat lijkt mij flink meer dan wat je normaal kan verwachten van een 9 jarige.