vrijdag 6 april 2012

Becker op het Europees kampioenschap

2 Deurnse ploeggenoten: Jan Rooze en Marcel Van Herck speelden in het afgelopen Europees Senior kampioenschap voor teams mee in een Belgische delegatie, zie officiele website. Uiteraard volgde ik hun resultaten en partijen op de voet waardoor ik ook toevallig zag dat Becker aanwezig was in de laatste ronde van het Europees kampioenschap. Nee, niet de Boris Becker maar wel de uiterst zeldzame Beckervariant in het Frans.

Voor de taalpuristen onder ons, heeft deze variant ook wel andere namen. Zo kende de Roemeens-Duitse meester Sergiu Samarian,1923-1991, ze toe aan Katalimov naar aanleiding van de partij Keres- Katalimov gespeeld in Moskou 1965. De naam Becker komt van de Oostenrijkse-Duitse-Argentijnse schaakjournalist Georg Albert Becker, 1896-1984. Het is niet geweten dat hij de variant ooit zelf gespeeld heeft maar hij schreef wel over schaakopeningen en zoals gebruikelijk in die tijd was hij niet vies om een opening naar zichzelf te noemen. Sommigen vinden het daarom eerlijker om de variant naar Frere te noemen. Albert Frere,1874-1943, was een Amerikaanse schaker waarvan geweten is dat hij minstens 1 keer de variant gespeeld heeft want een partij uit 1928 met die variant van zijn hand is bekend.

Bij het scrollen door de partijen van de laatste ronde zag ik de variant verschijnen op het topbord van de winnende Russische ploeg namelijk tussen GM Vasiukov Evgeni en de veel lager gekwoteerde Noorse speler Gundersen Helge, zie hieronder.

Het variantje is niet zo eenvoudig te weerleggen en kan in de handen van een specialist zelfs een gevaarlijk wapen worden. De zonet gekroonde Europees kampioen Dimitry Jakovenko, zie chessvibes, kreeg eens een pak slaag met deze variant door de Vietnamees- Hongaarse GM Hoang Thanh Trang:
In mijn eigen praktijk kreeg ik de variant 1 keer tegen door Bob Janssen in de laatste ronde van de Open van Gent in 2010. Ik was er echter goed op voorbereid. Ik had toevallig tijdens het kibitzen in ronde 5 gezien dat hij dezelfde variant had gespeeld tegen Rob Michiels waarmee hij zelfs uiteindelijk na een heel grote portie geluk, de partij won. Bovendien had ik ook in de database enkele partijen teruggevonden van hem met die variant ondanks het feit dat de tornooiorganisatie onbewust misleidend zijn voornaam met R had genoteerd i.p.v. B, zie: paringen r9

De partij zelf was een miniatuurtje, niet perse door de voorbereiding maar vooral omdat Bob niet of nauwelijks had geslapen door de Gentse feesten en met een enorme kater zo'n 45 minuten te laat aan het bord kwam zitten. Nochtans was er met 6,5/9 een mooie prijs te behalen maar hij had duidelijk andere prioriteiten. 
Mijn tegenstander ondernam nog verwoede pogingen om zich te concentreren door o.a. sloten koffie te drinken maar het lukte niet meer om een deftige partij te spelen. Een serieus debat met Becker zal voor een andere keer zijn.

Brabo

Geen opmerkingen:

Een reactie posten