dinsdag 18 juni 2019

Rapidtornooien

In 2014 en 2016 speelde ik de bekercompetitie van Deurne waarover ik rapporteerde in de artikels koningsgambiet met Lc4 en oude wijn in nieuwe zakken deel 2. Dit jaar net als vorig jaar liet ik het aan mij voorbijgaan. Rapids had ik al het jaar door gespeeld samen met mijn zoon en/ of dochter dus competitieritme heb ik niet tekort.

In mijn artikel het geheugen had ik aangekondigd vanaf begin 2018 niet meer aan de zijlijn te blijven staan in de rapidtornooien waaraan mijn kinderen deelnemen. Ondertussen staat de teller reeds op 12 en voor de volgende in Landegem zijn we ook weer present. Het loopt verrassend veel beter dan ik op voorhand had gedacht. Als we een handvol handicapwedstrijden van enkele Deurnse beker- competities buiten beschouwing laten dan was het meer dan 15 jaar geleden dat ik nog had deelgenomen aan rapidtornooien. Bovendien is er vaak te duchten concurrentie met de sterkste Belgische jeugdspelers en zelfs af en toe een internationaal meester.
Met slechts 5 verliespartijen op 84 gespeeld en 8 tornooioverwinningen op 12 gespeeld, overdrijf ik dus niet dat ik tot nu toe goed geboerd heb. Desondanks stop ik onmiddellijk met rapidtornooien spelen van zodra mijn kinderen er geen zin meer in hebben of als ze zelfstandig genoeg zijn om zonder mijn hulp de verplaatsingen kunnen maken.

Ondertussen ben ik al meermaals er aan herinnerd waarom ik precies lang geleden gestopt was met dit soort tornooien te spelen. Ik zie dat sommige spelers kicken op dit soort tornooitjes want je ziet ze overal opduiken ongeacht ze leerlingen al dan niet begeleiden. Zelf vind ik er weinig aan want het heeft soms heel weinig met schaken te maken.
 • Het aantal al dan niet onopzettelijk gespeelde illegale zetten kan ik niet meer op mijn handen tellen.
 • Heel dikwijls wordt ongegeneerd puur op de klok gespeeld. Zo had ik iemand die met een volle dame achter met verder enkel pionnen op het bord mijn remise weigerde om mij door de vlag te kunnen jagen.
 • Betwistingen over aangeraakt/ losgelaten stuk veroorzaken ellenlange discussies.
 • Stukken worden omver gegooid en soms verkeerdelijk of zelfs niet rechtgezet.
 • Op de klokken wordt hard geslagen waardoor ze soms uitvallen waarna niemand nog weet hoe de partij correct moet verder worden gezet.
 • Remiseclaims zijn geregeld een punt van ergernis. Zo had ik eens een tegenstander die remise claimde met een stuk minder en toen die hoorde dat de claim niet zou worden ingewilligd, prompt de claim introk. ???
Sommigen zullen dit net de charme vinden van de snelle partijen maar ik heb er geen behoefte aan. Misschien ben ik te oud geworden hiervoor. In elk geval 4 van mijn 5 verliespartijen waren direct gelinkt aan de beperkte bedenktijd en niet dat mijn tegenstander sterkere zetten had gespeeld. Niet toevallig gebeurde die allemaal in de rapidtornooien met slechts 15 minuten K.O. In 2 partijen deelde ik mijn tijd compleet verkeerd in waardoor mijn vlag viel terwijl mijn tegenstanders nog minuten over hadden. In 2 partijen gokte ik en verloor op tijd door mijn resterende bedenktijd volledig op te gebruiken voor een ultieme winstpoging. Praktisch is het altijd verstandiger om een remise te verzekeren wanneer een winstpoging teveel energie kost maar in een laatste ronde met de 1ste plaats op het spel, vind ik een riskante gok wel te verrechtvaardigen.

Tijd speelt dus een zeer grote rol in die snellere partijen. Het is bijna altijd verstandiger om snel te kiezen voor een minderwaardige zet dan een minuut of meer te spenderen voor een betere. Ik probeer ook steeds ervoor te zorgen dat ik meer tijd over hou dan de tegenstander. Ik heb vele extra halfjes en hele punten gescoord door gewoon dat toe te passen.

Tenslotte speel geen stellingen waarmee je geen ervaring hebt. Uiteraard in een partij ontstaan altijd stellingen die onbekend zijn maar ik bedoel dat je best geen theoretische opening zonder kennis speelt. Ik wijk dan ook voortdurend af van te scherpe openingen in de rapidtornooien als ik de theorie niet recent eens bestudeerd heb. 1 keer negeerde ik deze eigen adviesregel. Het werd de enige keer  op 84 rapidpartijen dat ik verloor puur door de schaakzetten van mijn tegenstander.
Die jeugdspelers mag je trouwens nooit onderschatten in de rapidtornooien. Zo had de Nederlander Luuk Baselmans in september 2018 nog maar 2025 fide. Een half jaar later is hij reeds FM. Echter dat betekent niet dat ik vandaag geen kans meer maak. Ik vermoed dat Luuk tot nu toe weinig last heeft gehad van tegenstanders die zich voorbereiden maar in maart profiteerde ik hiervan met een prachtige revanche in het rapidtornooi van Geel.
Eindelijk kan ik hiermee mijn falen in de schaakmicrobe voorgoed klasseren. Alhoewel het slechts een rapidpartijtje was, gaf het mij veel voldoening. Ook mijn tegenstander was sportief om mij te feliciteren met de mooie afwerking. Daarnaast merkte hij ook op dat openingen steeds belangrijker worden op een hoger niveau en dus een werkpunt wordt indien je verder wilt doorgroeien.

Het was dus zeker niet allemaal kommer en kwel. Je leert het repertoire kennen van potentiële tegenstanders die je later opnieuw ontmoet in het standaardschaak en bovendien leer je ook geregeld iets bij over nieuwe varianten mits achteraf de opening te bekijken met een computer.

Een verbetering aan de tornooien zou zijn om een increment toe te passen waardoor veel ongemakken zouden verminderen of zelfs verdwijnen. De aanwezige scheidsrechters zijn meestal niet bij machte om de conflicten op te lossen. Vandaag zijn er bijna overal elektronische klokken dus waarom niet bijvoorbeeld 15 minuten met 5 seconden increment voor elke zet. Een partij zou dan pas langer dan 25 minuten duren wanneer er meer dan 120 zetten gespeeld zijn dus zeer onwaarschijnlijk. Wat houdt ons tegen om dit te proberen in België?

Brabo

7 opmerkingen:

 1. Beter 10 minuten + 5 sec/zet. Dan kan je over je eerste 60 zetten ook 15 minuten nadenken. Duur van de partij zelden langer dan bij 15 minuten KO.
  (heb je je met die 25 minuten en 120 zetten niet misrekend?)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 120 * 5 seconden is 600 seconden of 10 minuten
   15 + 10 minuten = 25 minuten

   Alle rapidtornooien waaraan ik deelneem, zijn in de eerste plaats in functie van de jeugd.
   Oorspronkelijk waren dit tornooien zonder volwassenen maar omdat de begeleiders kloegen over verveling werd later een aparte categorie met volwassenen gecreëerd.

   Er zijn 2 soorten jeugdtornooien :
   - de stapjestornooien om kinderen die net de spelregels aangeleerd hebben, hun eerste partijtjes te laten spelen. In die tornooien wordt het tempo 15 KO gebruikt want meestal zijn het hele jonge kinderen die nog niet lang kunnen concentreren.
   - De jeugdcriteriumtornooien hebben als intentie om de jeugd te laten doorgroeien naar het standaarschaak. Vanaf 12 jaar wordt daarom een trager tempo van 25 KO gebruikt.

   Mijn zoon is de stapjestornooien al ontgroeid. Ook mijn dochter heeft er ook nog weinig aan dus ik vermoed dat we wellicht die niet meer zullen meespelen. Oef dus geen 15 KO meer voor mij.

   Ik concentreer me enkel nog op de jeugdcriteriumtornooien. Nu in die criteriumtornooien probeert men een strak schema aan te houden opnieuw omdat de jeugd centraal staat.
   In mijn voorstel probeer ik de 25 minuten zo goed mogelijk te benaderen en tezelfdertijd ook ervoor te zorgen dat het tornooi niet kan uitlopen door een paar zeer lange partijen.

   Verwijderen
 2. in mijn voorstel probeerde ik de 15 min. KO zo goed mogelijk te benaderen...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. bij jou kan de partij na 120 zetten 50 minuten duren, geen 25!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat had ik beter anders kunnen schrijven. Ik bedoelde uiteraard dat elke speler per partij dan maximum 25 minuten bedenktijd krijgt.

   Verwijderen
 4. "slechts 15 minuten"
  Ah, dat is mij altijd te weinig geweest. Mijn minimum is 20; ideaal vind ik 30. Dan kun je nog twee, zelfs drie keer wat tijd uittrekken (gevolgd door een paar zetten a tempo, omdat je immers een plan of een berekening hebt). Maar 15 minuten met 10 (beter dan 5) seconden increment is ook niet slecht. Dan zit je met 90 zetten op een half uur.

  BeantwoordenVerwijderen