maandag 6 februari 2012

Tornooiethiek

Vandaag is het voor de meeste spelers wel duidelijk hoe zich correct te gedragen voor/tijdens en na de partij. Het fidehandboek is serieus gegroeid over de vele jaren waardoor ieder van ons een leidraad heeft waaraan hij of zij kan/moet houden. Uiteraard zijn er nog enkele blinde vlekken maar je kan onmogelijk met reglementering alle mogelijke gevallen beschrijven. 

Heel wat minder is het gesteld met de regels i.v.m het tornooi/ competitie zelf. De fide is hierin veel minder scherp wellicht om de organisatoren ruimte te laten voor het organiseren naar eigen smaak en vermogen. Spijtig zie ik zelden een goed uitgewerkt reglement en draaiboek voor een tornooi. Misschien willen de organisatoren, mogelijke kandidaatdeelnemers niet wegjagen met te complexe reglementen maar vaak is het gewoon een laksheid die tot heel wat wrevel zorgt. Iedereen gaat er bij het begin vanuit dat het tornooi/ de competitie eerlijk tussen alle spelers zal verlopen maar wanneer eigen belangen beginnen een rol te spelen dan wordt al vaak op de lijntjes gewandeld. Plots wordt het vaak erg zwakke en onvolledige tornooireglement misbruikt om het eigen gedrag goed te praten. De bekendste voorbeelden zijn wellicht de tornooiverlaters en de vriendschapsremises al dan niet afgesproken op voorhand.

Op grotere schaal gebeurt hetzelfde in de interclub. Enkele voorbeelden: Clubs schuiven maximaal met hun spelers net binnen de lijntjes van het reglement (soms met een ongelukje zoals vermeld in het artikel 'Ploegforfait). Clubs activeren nog net reglementair enkele ex-spelers voor een cruciale ronde (zie aalter-degradeert-uit-eerste). Profclubs laten hun spelers maximaal mogelijk roteren dus zonder de 50% regel te breken om zo de voorbereiding van de amateurclubs teniet te doen en dus voordeel te behalen.  Clubs laten hun beste spelers thuis tegen een bevriende club en doen het omgekeerde tegen de concurrent(en). Clubs die niets meer op spel staan hebben, laten een C-team opstellen die eigenlijk 2 niveaus lager zou moeten spelen. 

Steeds komt het op hetzelfde neer. Clubs tasten de grenzen van het reglement af en proberen er hun voordeel uit te halen. Hiermee wordt 1 ding over het hoofd gezien. Bij het begin van de competitie belooft niet alleen iedereen dat de bordregels en de tornooiregels zullen worden gevolgd maar tevens dat men er een sportieve en eerlijke competitie voor iedereen zal van maken. Voor mij is dit laatste net het belangrijkste want ontevreden deelnemers keren vaak niet meer terug en uiteindelijk is het de bedoeling dat iedereen en niet slechts de bollebozen plezier hebben. Ik ben het er dan ook niet mee eens dat sommige spelers, clubs hun eigen belang laten voorgaan op het belang van een eerlijke sportieve competitie.

Net doordat sommige spelers, teams, clubs,... nog steeds niet begrijpen dat je met dit soort handelingen de boel belazert, komen er steeds nieuwe regeltjes. Iedereen haat die nieuwe regeltjes maar het is vaak droeve noodzaak om het tornooi/ de competitie een beetje eerlijk te laten verlopen.

Brabo

Addendum:
Grappig maar vooral bedroevend zag ik toevallig net na het schrijven van het artikel dat Aalter vorige ronde (7de) 8 forfaits heeft laten optekenen over 4 ploegen. 1 of 2 forfaits kunnen overmacht zijn maar als er 8 zijn dan is er duidelijk iets anders aan de hand. De reden is gemakkelijk te vinden want Aalter verkiest om zoveel mogelijk ploegen op te stellen zelfs als dit ten koste gaat van forfaits en uiteindelijk competitievervalsing. 2 jaar geleden was Aalter nog de gedupeerde, nu is Aalter zelf degene die het niet zo nauw neemt met sportiviteit. Als je de commentaren leest op schaakfabriek (zie Interclub ronde 7 ) dan begrijp je snel dat dit soort gedrag diep ingebakken zit. Ik vraag mij bovendien af of ieder lid in Aalter op de hoogte is van deze werkwijze want dit soort forfaits kost heel wat geld die uiteindelijk betaald wordt door de leden.

3 opmerkingen:

 1. Tiens, Verleden jaar viel onze ploeg uit 2de toen Aalter in de laatste ronde op 5 of 6 borden forfait gaf tegen onze degradatie concurrent. Eigenaardig, maar op hun facebook (of van hun lid) werd dit toen al lang op voorhand aangekondigd, want zij waren toch gered en hun klassement vebeteren was ook niet aan de orde.
  Hemeltergend, maar reglementair toegelaten. Wat doe je eraan ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kan een klachtenbrief schrijven naar de bond. Het is duidelijk dat Aalter slechts kijkt naar de eigen belangen. Dit kan deels zijn door hun negatieve ervaring in 1ste afdeling maar het praat de activiteiten zeker niet goed.
   Bij een reactie over het ploegforfait heb ik tevens aangehaald dat het boetemechanisme niet goed is want sommige clubs trekken er zich niets van aan. Een veel eerlijker systeem zou zijn dat de boetes afhangen niet alleen van het niveau van de competitie maar ook van het aantal aangesloten leden en het aantal forfaits gegeven. Ik ga er iets over posten op schaakfabriek want ik vind het wel interessante informatie die het een en ander verduidelijkt.

   Verwijderen
 2. 3 april vorig jaar was ook Ronde van Vlaanderen. Wij mochten als een van de enige clubs een volledige ploeg van aalter ontvangen.

  BeantwoordenVerwijderen