woensdag 24 mei 2023

Ondergekwoteerd

Sterke schakers zeggen vaak dat ze enkel geïnteresseerd zijn in de kwaliteit van de tegenstand. In werkelijkheid merk ik op dat als er geen boter bij de vis is dat de meesten niet bereid zijn om deel te nemen aan een tornooi. Een totale prijzenpot van 800 euro in Mariënbad volstaat niet en krijgt dan ook nauwelijks of geen aandacht van de betere schakers.

Nu het prijzengeld is in de meeste (West-Europese) tornooien al lang een mager beestje. In 2015 schreef ik in Overleven dat het prijzengeld aan het dalen was en als je kijkt naar de hoogste prijzen in mijn vorig artikel dan is die trend nog niet gewijzigd. Spanje is zo een beetje het enige land waar nog een aantal tornooien worden georganiseerd waar wel meer dan een aalmoes wordt gegeven aan het schaken.

Echter zelfs daar valt er vandaag voor de Europese schaker weinig te verdienen want de concurrentie is moordend. Onze enige Belgische +2600 grootmeester Daniel Dardha kan er van meespreken. In het zonovergoten Formentera speelde hij vorige maand Sunwaychessfestival met een totale prijzenpot van 20.000 euro maar met een 10de plaats verdiende hij slechts 200 euro op. Nee Daniel speelde best ok maar botste op een legertje Indiërs die hem het leven zuur maakten.
Daniel kreeg 7 op 10 ronden Indiërs voorgeschoteld

Het is ondertussen een wederkerend fenomeen in de Spaanse grote open tornooien. De Indiërs strijken als een zwerm sprinkhanen neer (met 17 waren ze in Sunwayfestival) en roven alle prijzengeld leeg waardoor enkel nog kruimels overblijven voor de andere deelnemers. Ik vermoed dat Daniel toch nog 2 keer zal nadenken over een professionele schaakcarriere of organisatoren moeten de Indiërs verbieden zoals gebeurde in het Brits kampioenschap. Tot 2004 mochten spelers van oude Britse kolonies meespelen maar daar kwam abrupt een einde aan toen de Indiërs zoveel prijzengeld wonnen dat de lokale spelers massaal afhaakten zie British Chess Championship.

Dat de topspelers prijzengeld mislopen zal de meeste schakers een worst wezen. Echter meestal gaat dit ook gepaard met een pak eloverlies voor elke niet Indische-deelnemer op die tornooien en daar liggen de meesten wel wakker van. Veel Indiërs zijn zwaar ondergekwoteerd omdat ze in eigen land weinig of geen partijen voor rating laten meetellen bij de fide. Een euro voor een ratingverwerking is te duur in een land zoals Indië waar veel mensen een minimum dagloon verdienen van 2 dollar.

Trouwens de Indiërs zijn niet de enige die momenteel onze zuurverdiende elopunten afpakken. Sinds de covid-beperkingen zijn opgegeven, zien we tal van jonge spelers zwaar overpresteren. Zelfs op mijn niveau ben ik voor hen niet veilig. Dit laatste is voor mij toch een nieuw gegeven. Beloftevolle 1200 - 1600 spelers die plots vele honderden punten sterker spelen, kom ik geregeld tegen. Een massa jeugdspelers 1800 - 2000 elo die plots op meesterniveau spelen had ik nooit eerder gezien. In mijn laatste 2 tornooien liepen er zo heel wat rond.
5 van mijn zwaar ondergekwoteerde tegenstanders

Tegen bovenstaand lijstje van spelers scoorde ik net de helft (+1,=3,-1) en verloor ik dus een bom elo. Ze hadden allemaal hetzelfde profiel. Tijdens 2 jaren corona hadden ze weinig (soms geen) klassieke partijen gespeeld voor fiderating maar online waren ze allen heel actief geweest. Daarnaast had ieder van hen een coach die hen een bom schaakkennis op zeer korte tijd had bijgebracht.

Het post-covid-fenomeen is uiteraard ook vele andere spelers opgevallen want veel oudere spelers hebben geen zin meer in die open tornooien met tal van ondergekwoteerde spelers. Ik merk dan ook op dat seniortornooien (+50, +55, ...) steeds meer aan populariteit winnen. In Mariënbad oversteeg dit jaar voor het eerst zelfs het parallelle + 50 seniortornooi met 94 deelnemers ruim het open tornooi met 74 deelnemers. Ook mijn reisgenoot Guy Dugailliez wijzigde in laatste instantie zijn deelname van open naar seniortornooi (met succes want won er ratingpunten).

Op Chessbase las ik dan weer een oproep om de K-factor te vergroten gedurende een jaar om het post-covid-fenomeen zo snel mogelijk weg te werken zie Suggestion for fide k factor holiday. Ik vind het een interessant voorstel maar er moet nog aan gesleuteld worden want zomaar de K-factor verhogen voor iedereen, is niet zonder risico's. Nu ik vermoed dat ondertussen de grootste schommelingen al achter de rug zijn en retroactief werken heeft ook weinig zin. De elo van spelers zoals Elias Ruzhansky (1725 -> 2217 : + 492) en Maxime Hauchamps (1952 -> 2253: +301) staan sinds het compleet opheffen van de covid-beperkingen (maart 2022) reeds op hun speelsterkte.

Ondergekwoteerde spelers zullen er altijd bestaan. Ik heb in mijn carrière meerdere keren gespeeld tegen jonge spelers met een bescheiden elo die later grootmeester zijn geworden (ik denk aan Bart Michiels, Vrolijk Liam, Erwin L'Ami ...). We zijn allemaal ooit ondergekwoteerd geweest dus dat hoort nu eenmaal bij de elo. Anderzijds snap ik ook dat je niet enkel partijen wilt spelen zoals bijvoorbeeld hieronder. Ik verlies elo ondanks ik eigenlijk best een partij gespeeld heb volgens mijn speelsterkte of zelfs beter.
Het is als oudere schaker vechten om je rating te kunnen behouden. Ik ben dan ook best tevreden hoe ik ondanks die vele jonge ambitieuze wolven er toch in geslaagd ben om mijn rating vrij stabiel te houden (sinds maart 2022 won ik zelfs een handvol punten want niet al mijn tegenstanders waren jong). Nu ik maak mij geen illusies. Het gevecht tegen ouder worden is sowieso hopeloos. Je kan het (even) uitstellen maar best is toch niet te zwaar tillen aan die ondergekwoteerde spelers. Het is een belangrijke reden waarom sommige oudere schakers stoppen met competities te spelen.

Brabo

14 opmerkingen:

  1. Net hetzelfde meegemaakt op het VSF kampioenschap in Gent. Goede partijen gespeeld (behalve één), maar wel een TPR van 200 punten lager dan mijn elo. Op zich hecht ik meer waarde aan het spelen van goede partijen, en een lage elo is dan maar dat. Zoals hier op de blog al vermeld, als je net tientallen elo verloren hebt tegen ondergekwoteerde spelers, dan speel je zelf een tijdje als ondergekwoteerde, dus zo erg is het allemaal niet op lokaal niveau.
    Als je internationaal gaat kijken, dan kan een land als India wel een blijvend effect genereren. Stel, India heeft 1 miljard inwoners; als ze ongeveer dezelfde ratio zouden hebben als België (schakers/totaal aantal inwoners), dan zijn er zo'n 500.000 schakers actief in Indië. Als die allemaal zo'n 100 elo ondergekwoteerd zijn tov het gemiddelde (zie https://en.chessbase.com/post/which-countries-have-the-most-inflated-elo-chess-players), en we gaan ervan uit dat er 500.000 schakers wereldwijd zijn (zie https://www.fide.com/news/288), dan gaat India zorgen voor een wereldwijde daling van de elo met zo'n 50 punten.
    (PS ik weet dat de cijfers in de vergelijking niet kloppen, maar het geeft een idee van de grootteorde. In werkelijkheid zal het misschien maar 25 punten zijn.)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. PS In het open VSF in Gent waren er wel een aantal opmerkelijke forfaits van spelers die een moeilijk tornooi hadden (tegen laag gekwoteerde spelers), of een zure nederlaag niet konden verwerken. Het is menselijk, maar dan ben ik wel blij dat ik mijn slechte laatsteronde partij gespeeld heb, want daar heb ik waardevolle openingskennis opgedaan.

      Verwijderen
    2. "dan gaat India zorgen voor een wereldwijde daling van de elo met zo'n 50 punten"
      Die redenering gaat niet op omdat de overgrote merendeel van de Indiers onmiddellijk stopt met schaken van zodra ze hun piekrating behaald hebben. Dat is zelfs zo bij de meesters die dan meestal kiezen voor een coach-carriere (zie bv. de beroemde Indische coach Ramesh R B: https://ratings.fide.com/profile/5002109/chart). M.a.w. de Indiers zijn een bodemloos vat voor de fide door de voortdurende instroom van nieuwe spelers die eerst een massa elo wegroven in de wereld en daarna die elo laten verdwijnen (door te stoppen). Zo zijn Daniels tegenstanders allemaal (soms veel) jonger dan 25 jaar (dat staat in schril contrast met de leeftijd van Viswanathan Anand = 54 jaar !)
      Van Fide zie ik voorlopig hierop geen daadkrachtige reactie maar het zou mij niet verwonderen wanneer lokaal (zoals in UK al gebeurde) er wel actie wordt ondernomen.

      Verwijderen
    3. "en een lage elo is dan maar dat"
      Enkele tientallen elos maken voor professionals maar ook zelfs op mijn niveau een verschil of je wel of niet mag meespelen in een bepaald team/ bord / coach ... Zelfs voor mindere goden kan ik mij voorstellen dat het niet leuk is om plots je vaste teammakkers te moeten inruilen omwille van enkel een open tornooi waar je elo verloor aan ondergekwoteerde spelers.

      Verwijderen
    4. "dan speel je zelf een tijdje als ondergekwoteerde"
      Tijdje wordt al snel 6 maanden en zelfs permanent als je geregeld tornooien speelt waar je botst op ondergekwoteerde spelers. Dat zie je bijvoorbeeld heel duidelijk aan de meesters die de First Saturday (Boedapest in Hongarije) bevolken voor de normen. Zij hebben vaak een zeer lage rating door het voortdurend spelen tegen ondergekwoteerde normenjagers. Zoiets ondergaan ze uiteraard enkel omwille van de financiële voordelen.

      Heel recent ontplofte ook de hybrid-bom zie https://www.chess.com/blog/YEAT/the-issue-with-fide-hybrid-events

      Ik bedoel dus maar dat elo voor sommigen wel heel gevoelig ligt en dat het systeem zeker niet waterdicht is.

      Verwijderen
    5. Over forfaits schreef ik al in 2012 dus niets nieuw maar ik heb wel het gevoel dat het fenomeen alleen maar groter is geworden. Ik zie overal rondom mij (verkeer, winkel ...) hoe individualisme steeds groter wordt (het is zo erg dat vandaag zelfs speciale namen opduiken hiervoor zoals "Karen"). Ik stoor mij mateloos aan hoe die personen zichzelf overal voorrang op geven. Soms zit ik zelfs gewoon te denken hoe het mogelijk is dat die persoon nog in de spiegel kan kijken.

      Betreffende het schaken, zie ik een tendens om een waarborg te vragen aan de spelers bovenop het inschrijvingsgeld. Ik vind het een gedoe maar geldverlies lijkt het enige wat nog spelers weerhoudt om forfaits te geven.

      Verwijderen
    6. "maar dan ben ik wel blij dat ik mijn slechte laatsteronde partij gespeeld heb"
      Verschillende topcoaches raden af om te spelen wanneer je geen zin hebt om te schaken zie:
      https://lichess.org/@/Avetik_ChessMood/blog/the-risks-of-playing-chess-when-you-dont-want-to/cMKzyFqF
      https://nextlevelchess.blog/perfect-chess-tournament/

      Ik twijfel sterk over de waarde van die artikels maar ik vermeld ze vooral om aan te tonen dat er geen consensus is of een forfait een juiste keuze is of niet bij mindere prestaties.

      Je kan het m.i. best vergelijken met een negatieve ervaring. De ene verlegt zijn pijngrens erdoor en de andere krijgt er fobies/ nachtmerries van. Je kan niet voorspellen voor iedereen wat er zal gebeuren. De betrokken persoon is meestal de beste gepositioneerd om zelf te bepalen of zulke ervaring waardevol of schadelijk zal zijn.

      Verwijderen
    7. "want daar heb ik waardevolle openingskennis opgedaan."
      Dit laat impliciet verstaan dat klassieke otb partijen spelen, de beste manier is om waardevolle openingskennis op te doen.

      Die visie had ik tot enkele jaren geleden ook maar ik ben recent begin twijfelen hieraan. Ik ben noodgedwongen tijdens corona andere methodes gaan zoeken om waardevolle openingskennis aan te leren en ben nu helemaal niet meer zeker dat klassiek otb de beste methode is.

      Verwijderen
  2. TOT WELKE LEEF TIJD ZAL JE BLIJVEN SPELEN Helmut

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, je bent de eerste die mij die vraagt stelt.
      Ik heb er wel al eens over nagedacht maar ik heb op dit moment geen enkele datum of zo gepland. Ik vermoed als ik eens 100 elo zal zakken dat ik wel even zal slikken.
      Nu sinds mijn 14de verjaardag is er zo goed als geen enkele dag voorbij gegaan waarop ik geen minuut bezig ben geweest met schaken. Je zal moeten zoeken met een vergrootglas voor 0% schaakdagen waarmee ik bedoel dat schaken bijna 33 jaar non-stop deel uitmaakt van mijn leven. De vraag is daarom misschien eerder of ik wel zonder schaken kan. Misschien doe ik de switch op een bepaald moment van actieve schaker naar coach. Er is een groot tekort aan (goede) coaches in België en coaching vind ik wel een heel mooie afsluiter voor een schaakcarriere.

      Verwijderen
  3. Ik realiseer mij dat ik veel reacties publiceer die voor sommigen nogal agressief en denigrerend kunnen overkomen. Ik wil zeggen dat dit absoluut niet mijn bedoeling is en ik al jullie reacties meer dan welkom heet.
    Mijn reacties moet je in de eerste plaats zien als een fanatieke (zotte?) schaker die elke poging grijpt om een discussie in gang te zetten. Schaken is vaak niet wit/ zwart maar een complexe activiteit. Er bestaan ook heel veel hardnekkige misverstanden die best eens worden belicht. Ik lees heel veel over schaken en dat maakt het voor mij dan ook makkelijker om materiaal aan te brengen in een discussie.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. JE ZAL ZEKER EN HEEL GOEDE COACH ZIJN MET JE ERVARING EN ZEER GOEDE OPENING VOORBEREIDING STENG MAAR RECHTVAARDIG ZO ALS JE BENT HOPELIJK SPEEL JE MEE IN HET OPEN VAN LEUVEN DAN ZIEN WE ELKAnder NOG EENS

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik wou nog even kwijt dat ik vorig jaar in Dieppe, de laatste ronde tegen je dochter moest aantreden. Ik had hartritmestoornissen en lag in het ziekenhuis in Dieppe werd uiteindelijk tegen de middag ontslaan met een injectie om het hart terug op een normaal tempo te brengen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor die update want dat is natuurlijk overmacht. Het is altijd gevaarlijk om een oordeel te vellen op gebrekkige informatie. Anderzijds denk ik dat de meeste forfaits helemaal geen overmacht zijn.

      Verwijderen