zaterdag 15 juli 2017

Nieuwe viewers

De blog staat in een nieuw jasje. Het heeft mij vele uren gekost maar uiteindelijk is het mij gelukt om alle partijen (+500 stuks) om te laten zetten van kvchess naar de analyse-bord editor van chess.com. Hiermee zijn de problemen met flash van de baan en krijgen we er bovenop een gratis engine. Nadeel van de nieuwe viewer is dat de partijen niet meer in de html-code staan van deze blog maar opgehaald worden bij de server van chess.com. Het is dus te hopen dat chess.com nooit de stekker eruit trekt. Het is ook de belangrijkste reden waarom ik op de Engelse spin-off van deze blog nog de kvchess-variant zal behouden.

Dus vanaf nu is de nieuwe layout van de viewer zoals in het voorbeeld hieronder. De partij komt uit het net voorbije Belgisch kampioenschap waarin mijn ploeggenoot Daniel Sadkowski de titel van Open Belgisch kampioen veroverde.  Zoals in het hele kampioenschap speelt Daniel tot het laatste gaatje. Het is werkschaak met een goed oog voor tactische buitenkansen.

In een paar artikels zoals een Slavisch tussendoortje en idee├źn gebruikte ik een viewer voor meerdere partijen te bekijken. Omdat hiermee steeds problemen waren, ging ik op zoek naar iets nieuw. Dankzij de uitstekende site van Ingram Braun kon ik snel een uitgebreid overzicht krijgen over de huidige mogelijkheden. Ingram verkiest zelf de publischer van Chessbase zie deel 1deel 2 en deel 3 maar daar zit een stevig prijskaartje aan vast. Persoonlijk ben ik best tevreden met het gratis alternatief Canvas Chess. Het is een nieuwe viewer sinds 2016 en zeer makkelijk te gebruiken.

Een voorbeeldje van die viewer zien we hieronder. Ik heb de partijen van de nieuwe Belgisch kampioen Mehr Hovhanisian verzameld. Met 5 overwinningen en 4 korte remises domineerde Mehr compleet de tegenstand.

Ik denk dat deze aanpassingen de blog zowel technisch als esthetisch verbeteren. Nu mogelijks heb ik hier of daar toch nog iets gemist bij het omzetten van de partijen en dat zou ik dan natuurlijk graag horen van de lezers. Andere opmerkingen zijn ook welkom.

Brabo

9 opmerkingen:

 1. Naar mijn smaak echt veel mooier

  BeantwoordenVerwijderen
 2. persoonlijk vind ik het ook veel beter

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Veel beter dan de vorige viewer. Heb je ergens instructies over hoe dit te gebruiken? Ik zit er over te denken om dit ook op onze clubsite te gaan gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is heel intuitief.
   Je gaat naar https://www.chess.com/analysis-board-editor
   Je logt aan met je account of je maakt eerst een account aan.
   Je laadt een pgn.
   Je klikt op het share-icoontje bovenaan rechts (3 hoek met 2 zijden zie ook in de viewer hierboven)
   Vervolgens copieer de html code onder "Embed" naar je site.

   Supermakkelijk dus.

   Dit betekent dus wel dat de partij door chess.com wordt bewaard in tegenstelling met KVChess. Mocht er iets gebeuren op chess.com dan ben je dus wel de partij kwijt zonder backup.

   Verwijderen
 4. Werkt niet bij mij.
  Geprobeerd met Firefox, Chrome en Microsoft Edge.
  Ik krijg een diagram te zien met rijen 2 t.e.m. 8.
  Geen eerste rij en ook geen icoontjes onderaan.
  Aan welke instellingen moet ik nu weer gaan prutsen?
  Waarom maakt men niet iets dat gewoon simpel overal werkt zonder allerhande kunstgrepen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een aantal tips staan op https://www.chess.com/blog/NimzoRoy/diagnosing-and-fixing-internet-problems
   Ik vermoed dat het opnieuw te maken heeft met security settings. Misschien het eenvoudigste is om chess.com in de exceptions list te plaatsen: https://www.java.com/en/download/faq/exception_sitelist.xml

   Verwijderen
  2. Bedankt brabo. Nog niet geprobeerd, maar op de smartphone is het toch al gelukt.

   Verwijderen
 5. Werkt perfect :-)

  BeantwoordenVerwijderen