maandag 21 mei 2012

Stefan Docx is Vlaams kampioen

De afgelopen 4 dagen kon ik enkel op afstand het machtsvertoon volgen van Stefan Docx. 6/7 en een TPR van 2562 liegen niet en zoals hijzelf al aangaf, zat er misschien zelfs meer in de onderlinge partij tegen Jan Rooze. Tezelfdertijd zal hij ook wel beseffen dat het ook minder had kunnen zijn want vele stellingen werden pas gewonnen na het vaak feilloos uitbuiten van de fouten gemaakt door de tegenstanders terwijl ik zelden een superieure openingsvoorbereiding als grondslag zag.

Ik vind het verwonderlijk dat Stefan nog geen IM is. Als je + 2600 GM's kunt verslaan zoals Evgenij Miroshnichenko, Ivan Sokolov, Edouard Romain in serieuze wedstrijden dan zit er uiteraard meer in dan de FM-titel. Ik denk dat Stefan al enkele normen heeft en de 2400 ratinggrens is ook niet ver weg waardoor het m.i. zeer plausibel is dat de IM-titel wel eens erg snel zal volgen.

Uit de gepubliceerde partijen van Stefan, heb ik zijn partij geselecteerd tegen Ashote Draftian die tevens een heel degelijk tornooi speelde. Het is een Hollandse stonewallpartij die dicht aansluit bij mijn eigen repertoire en een goede referentie is van de typische speelstijlen van beide spelers. Stefan heeft een heel ruim en degelijk repertoire, gebaseerd op veel studiewerk gecombineerd met een uitgebreide praktijkervaring. Voor elke partij tracht Stefan wel iets speciaals voor te bereiden waardoor het voor de tegenstanders erg moeilijk is om juist in te schatten wat er op het bord zal komen. Ashote moet weinig hebben van theorie en speelt vaak met wit f4, zwart f5 om zo snel mogelijk de betreden paden te vermijden. Vaak komt hij hierdoor minder uit de opening wat gecompenseerd wordt door een aartsgevaarlijk tactisch vernuft. De befaamde quote: schaken is 99% tactiek , kan je in Ashotes spel heel zeker opmerken. 

In de partij krijgt Stefan een stabiel openingsvoordeeltje tegen Ashotes stonewall die de stelling behandelt op de oude klassieke methode gebaseerd op een alles of niets koningsaanval. (Te) ondernemend spel van Stefan geeft aan Ashote de mogelijkheid om zijn geliefde complicaties te creĆ«ren maar op het kritieke moment kiest Ashote de verkeerde variant waarna Stefan consolideert en nooit meer een serieuze kans op tegenspel nog  toelaat.
Zelf heb ik dit systeem met zwart eens tegengekregen door o.a. Tom Piceu in de Open van Knokke, gespeeld in 2004. Ik koos in tegenstelling tot Ashote voor de moderne en m.i. gezondere behandeling van de opening, gebaseerd op het ontwikkelen van de damevleugel met b6. 
Dit is bijlange niet het enige systeempje tegen het Hollands dat Stefan in zijn repertoire heeft. Het leek mij wel een goede keuze tegen Ashote die de moderne trends in de theorie aan zich laat voorbijgaan.

Brabo

3 opmerkingen:

 1. Stefan heeft al meer als 3 IM-normen als ik me niet vergis. Het is enkel zijn elocijfer dat niet boven de 2400 geraakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo, ik had graag een linkje gelegd naar deze blog op http://borgerhoutsesk.be , maar zo'n grote copyright notice bovenaan schrikt me wel af.

  groetjes,
  paul

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt een punt. De grote copyright notice stoort. Ik heb het gereduceerd tot het minimum en hoop dat het gerespecteerd wordt.

   Een link valt uiteraard niet onder het copyright.

   Verwijderen