maandag 14 mei 2012

Dick van Geet

Een paar weken geleden overleed de Nederlandse IM Dick van Geet op 80 jarige leeftijd. Ik heb hem persoonlijk niet gekend maar iedereen kent uiteraard wel de van Geet opening die begint met 1.Pc3. De openingszet heeft wel nog andere namen gekregen zoals Sleipner of Dunstopening maar van Geet is het best blijven hangen tenminste in de lage landen. 1.Pc3 leidt vaak tot een transpositie naar bekende lijnen maar niet in Dick van Geets partijen met deze openingszet die steeds koos om nieuwe paden te betreden. Naast het systeem gedurende vele decennia te spelen, heeft hij ook een paar boeken voor NIC hierover geschreven. M.i. dus een terechte keuze om zijn naam te verbinden met de ietwat vreemde openingszet.

Naar aanleiding van deze droevige gebeurtenis vond ik het tevens opportuun om een van mijn meest dolle avonturen te tonen tegen 1.Pc3. Een onorthodoxe partij wat Dick wel gesmaakt zal hebben ondanks de negatieve afloop voor wit.
Eerlijkheidshalve moet ik wel vertellen dat deze partij eigenlijk verbonden staat met een partij die ik enkele dagen eerder had gespeeld tegen tevens Andy Baert. Ook toen kwam een paardzet gecombineerd met e4 op het bord maar de afloop was net het tegenovergestelde dan met 1.Pc3.
Zo was het dus 1-1 en konden we beiden tevreden zijn na dit weekje blunderfestival.

Brabo

1 opmerking:

  1. Eén van de opmerkelijkste 1.Pc3 partijen werd gespeeld in Twyble-Sugden, zie http://www.geocities.com/SiliconValley/Lab/7378/a00.htm partij 1058 (partij 1059 is trouwens een quickie van Van Geet zelf).

    BeantwoordenVerwijderen