dinsdag 16 april 2024

BK Schaken in Lierke Plezierke


Het Belgisch kampioenschap schaken zal dit jaar in Lier gespeeld worden. Speciaal hiervoor werd een vzw opgericht: vzw BKSL. In deze vzw zetelen mensen van Liga Antwerpen en ChessLooks Lier. Schaakliga Antwerpen nam het initiatief om het BK te organiseren, en ChessLooks Lier was onmiddellijk bereid om gastheer te spelen. In juli zal de Pallieterstad dus 9 dagen lang (6 t.e.m. 14 juli) het podium zijn van een heus schaakfestival.

Programma

Allereerst is er natuurlijk het hoofdtornooi: een gesloten reeks (10 experten) en een open reeks. De ambitie is om voldoende grootmeesters aan de start te krijgen in de gesloten reeks zodat het een normentornooi wordt. Aan het open tornooi kan iedereen deelnemen die bij de KBSB is aangesloten. ** Ben je dat niet? Dan kan je voor 30 euro een aansluiting nemen. In principe kan dit bij elke Belgische schaakclub. Is er geen club in je onmiddellijke omgeving? Dan kan je eventueel terecht bij de organiserende schaakclub, ChessLooks Lier. Stuur dan een mailtje naar Erik Laporte en hij zal je aansluiting in orde brengen (toernooileider@chesslooks-lier.be). Afgaande op voorgaande edities verwachten we 120 - 150 deelnemers.

Naast het hoofdtornooi is er een heel scala aan side events. Op vrijdagavond wordt het BK afgetrapt met een sponsorsimultaan door GM Daniel Dardha. Zowel de burgemeester van Lier, Rik Verwaest, als die van Antwerpen, Bart De Wever, zijn hiervoor uitgenodigd (en zullen, tenzij formatiegesprekken roet in het eten gooien, ook aanwezig zijn). Een deel van de opbrengst van deze avond gaat naar een goed doel.
De speelzaal voor het bk 2024.

Op zaterdag start dan officieel het BK met de eerste ronde. Er wordt gespeeld in de mooie zaal van het Sint-Gummaruscollege, bij een aantal van jullie gekend door het Stapjestornooi dat ChessLooks daar al enkele jaren organiseert. Voor elke deelnemer zal er die eerste dag een klein welkomstgeschenk in de vorm van een mooie goodiebag klaarstaan.

chessboxing

Het meest spectaculaire side event is ongetwijfeld de demonstratie schaakboksen, op zondagnamiddag 7 juli, op de Grote Markt van Lier. We werken hiervoor samen met de Lierse boksclub ComboNation en de Koninklijke Belgische Boksbond. Samen met hen zullen we 4 wedstrijden organiseren: 2 met boksende schakers, 2 met schakende boksers. De deelnemers wisselen korte schaakpartijen af met rondes in de boksring. Winnen doe je door de tegenstander schaakmat te zetten of KO te slaan. Dit evenement heeft een uitgesproken promotionele waarde en zal dus ook ruime aandacht in de pers krijgen.

We zoeken trouwens nog enkele kandidaten die de bokshandschoenen willen aantrekken, dus als dit je interesseert: snel een mailtje naar de verantwoordelijke voor dit event, Emmanuel Wildiers (jeugd@chesslooks-lier.be). We voorzien zelfs enkele gratis initiatielessen voor de vrijwilligers.

Het schaakboksen is maar één van de nevenactiviteiten. Er zal ook een publiekssimultaan zijn op de Grote Markt, een blitz- en doorgeefschaaktornooi, een schaakfilm ("The Royal Game"), een schaakkroegentocht en een toeristische stadswandeling door het pittoreske Lier (met optioneel zelfs een rondvaart op een oude palingschuit). Op verschillende voormiddagen zullen er lezingen zijn over schaakgerelateerde onderwerpen. Eén van de onderwerpen is bijvoorbeeld ‘Schaken & AI’ (door ir. E. Wildiers, Schröders). We sluiten het tornooi af met een smakelijke BBQ op zaterdagavond 13 juli, en een prijsuitreiking-annex-slotreceptie met hapjes en drankjes op zondag 14 juli.

Een volledig en gedetailleerd overzicht van het programma kan je vinden op de website (chess-festival).*


Woon je wat ver van Lier om elke dag over-en-weer te rijden? Overnachten in Lier is ook perfect mogelijk. Aan een zeer goede prijs zelfs. Op de website zijn verschillende formules terug te vinden. De budgetformule kost amper 25 euro per overnachting, ontbijt inbegrepen. Als je bedenkt hoeveel tijd en kosten een verre verplaatsing met zich meebrengen dan is die budgetformule zeker het overwegen waard.
Pallieterstad Lier o.a. bekend voor zijn schapen

Je zal je geen moment vervelen want naast alle schaakactiviteiten is Lier ook gewoon een keitof stadje om te ontdekken, zeker in de zomer. Tal van restaurantjes en café’s, mooie pittoreske plekjes als bijvoorbeeld het begijnhof, gezellige terrasjes op het Zimmerplein,… Je gaat tijd tekort komen om alles te ontdekken.


Voor 35 euro biedt het BK je dus een ideale gelegenheid om een mooie schaakzomer te starten. Meer info en inschrijven? Check snel de website: www.bkschaken.be

Om dit artikeltje af te sluiten willen de organisatoren Brabo bedanken. We appreciëren het dat hij bereid was om ons van dit bijzonder mooie forum gebruik te laten maken om het BK in de schijnwerpers te zetten.

Hopelijk tot in juli!

Patrick Verrijssen


* Raadpleeg steeds de website voor het actuele programma want enkele locaties zijn afhankelijk van de resultaten van onze Rode Duivels op het EK en kunnen dus last-minute nog wijzigen.

** Voorlopige deelnemerslijst : participants

8 opmerkingen:

 1. Ik heb mij al ingeschreven. Wellicht komen mijn kinderen er nog bij. Dit bk is bijna in mijn achtertuin dus dichter is een bk voor mij nooit eerder georganiseerd. Weet iemand of de wegenwerken tussen Lint en Lier voorbij zullen zijn tegen de start van het bk, ik lees dat ze vertragingen hebben opgelopen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Brabo, in principe zullen de werken tegen half mei achter de rug zijn, dus ruim voor de start van het BK (als inwoner van Lier: het heeft ondertussen ook wel lang genoeg geduurd...).
   https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240205_95763907

   Verwijderen
 2. Het is niet de bedoeling van deze blog een reclamepaneel te maken maar voor dit uniek schaakfestival maak ik graag een uitzondering. Ik kan mij niet herinneren dat in België iets van deze omvang ooit georganiseerd is. Ik vind het zelfs jammer dat ik niet alles zal kunnen meemaken want als deelnemer van de open zal de focus uiteraard liggen op mijn eigen partijen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik kom geregeld naar Lier om er te wandelen en te genieten. Enkele tips:
  - Je kan rond Lier op de unieke stadsvesten wandelen. Dat is ongeveer 4,5km waarbij je langs het mooie begijnhof passeert, het met schapen versierde sashuis Groot Spui, stadspark, ...
  - Buiten het centrum zijn er heel mooie natuurwandelingen die je kan maken (vooral tijdens de coronajaren heel populair en mooi aangegeven)
  - In het centrum ga ik heel graag een uitstekende dame blanche eten in https://www.tearoomkapucijn.be/ op het zimmerplein
  - In de zimmertoren zit een astronomische klok en kan je zoals o.a. in Praag om 12 uur allerlei bekende figuurtjes zien tevoorschijn komen (altijd veel volk die kijkt)
  - Mijn favoriet restaurant in Lier is https://www.nethe-drinke.be/ op het zimmerplein maar veel andere ken ik niet dus wellicht kent een Lierenaar nog andere leuke adresjes. Sowieso op het zimmerplein is er een ruim aanbod van restaurants en vind ik het gezelliger dan de grote markt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Is de zaal ver van het station

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het moet gezegd worden, het is een hele organisatie ! en een BK waardig , sterker nog het lijkt het BK te overtreffen. Ik onderschrijf graag dit event. We zien elkaar aldaar. Alaaf.
  Stefan

  BeantwoordenVerwijderen