woensdag 22 november 2017

Schaaklinks

Toen ik in februari 2012 begon met deze blog, waren velen overtuigd dat ik het niet lang zou volhouden. Dit is niet verwonderlijk want de levensduur van een blog blijkt vrij kort te zijn, nl gemiddeld 100 dagen volgens bepaalde sites zoals bv scribblrs. Vandaag krijg ik echter niet meer de vraag of ik nog in de toekomst zal verder bloggen maar eerder hoeveel geld ik hiermee verdien. Er is duidelijk een lezerspubliek en tenslotte doe je dit soort schrijven toch enkel maar als het ook iets voor jezelf oplevert.

Verwondering en zelfs onbegrip zijn dan ook de reacties die ik krijg wanneer ik vertel dat ik helemaal niets verdien met mijn blog. Idioot durfde zelfs iemand al lachend mij te repliceren. Het is nochtans heel simpel om met een paar klikken advertenties op de site te plaatsen en een weliswaar bescheiden bron van inkomsten te vangen. Echter ik koos bewust om deze blog hiervan te vrijwaren en kwaliteit voorop te plaatsen. Naarmate meer posts verschenen, werd dankzij deze leidraad deze blog een reflectie van hoe ongelooflijk rijk en interessant het schaakspel is.

Dit werd blijkbaar door heel wat lezers ook geapprecieerd want samen met de Engelse spin-off van deze blog zijn we al een tijdje voorbij de 400.000 individuele bezoekjes. Als je weet dat de VSF slechts een 3000 leden heeft dan begrijp je dat ik dit als een succes beschouw. Ik durf zelfs te stellen dat ik best trots ben vandaag op waar ik sta met mijn blog. De reeds 300 gepubliceerde artikels staan stuk voor stuk. Bovendien daar ik mijn blog niet laat overheersen door de actualiteit zijn vele artikels ook tijdloos. Tegenwoordig gebeurt het steeds vaker dat ik zelf 1 van mijn artikels terug opspoor om mijn kennis over een bepaald onderwerp op te frissen.

Ook in mijn correspondentie met andere schakers is het heel handig om simpel een of meerdere schaaklinks naar artikels van mijn blog mee te geven. Vroeger kreeg ik wel eens de commentaar dat mijn antwoorden te langdradig waren om te lezen. Wel met het gebruiken van schaaklinks vang je 2 vliegen in 1 klap. Je verliest geen tijd aan gezwets en tezelfdertijd kan je onmiddellijk veel informatie aanbrengen voor degenen die wel echt in het onderwerp geïnteresseerd zijn. Zeker bij het reageren op artikels van andere websites is dit uiterst handig. Je hebt geen last meer van trollen.

Echter dit laatste stelt niet iedere website op prijs. Dit is begrijpelijk want de vele ongewenste links naar advertenties met soms heel bedenkelijke inhoud zijn een pest. De Captcha wordt door velen verguisd maar is soms noodzakelijk om niet te verzuipen in ongewenste spam zie bv. de slapende website van Alina L'Ami. Sommige websites verbieden daarom gewoon alle links. Zonder moderatie is dit inderdaad vaak de enige optie om de site ordentelijk te houden. Daarentegen zelfs bij moderatie worden links niet altijd geapprecieerd. Zo werd het voor de zeer temperamentvolle Jacob Aagard uiteindelijk te veel hoe ik te vaak de overhand haalde in een discussie. Uiteindelijk besloot hij om geen posts van mij toe te laten op quality chess blog. Ruim 3 jaar later is zijn blog vandaag duidelijk veel minder actief.

Recent werd ik ook gevraagd door Kees Schrijvers, de eigenaar van schaaksite om geen links meer te gebruiken in mijn reacties. Hij vond het spam. Zelfs toen ik hem erop attent maakte dat alle links steeds relevant waren en een toegevoegde waarde hadden met betrekking tot de onderwerpen, kreeg ik geen toestemming meer om links te gebruiken. Iedereen die mijn blog wilt lezen, kan die vinden via google was zijn argument. Dat iets terugvinden in 300 artikels soms veel tijd kan vragen, was geen tegenargument. Laatst kwam nog 1 van mijn leerlingen vertellen dat hij hopeloos verloren was geraakt op mijn site.

Ondertussen zijn we ruim een maand verder en heb ik geen enkele reactie meer geplaatst alhoewel er zeker onderwerpen waren waarbij ik iets kon toevoegen. Spijtig voor de vele lezers die via schaaksite geregeld surften naar mijn blog om meer informatie te vinden over een onderwerp (dit zie ik aan de statistieken). Als de webeigenaar mijn blog niet naar waarde kan inschatten dan trek ik de stekker eruit. Het werd mij onmiddellijk duidelijk dat Kees geen tijd had/ wou spenderen aan het inspecteren van mijn blog en dan moet je niet verder aandringen.

Gelukkig krijg ik geregeld andere geluiden te horen over deze blog. Anders was ik echt wel een idioot om met deze blog al jaren door te gaan. Zo weet ik van minstens 2 spelers dat ze al iets hebben opgepikt om in hun eigen bordpraktijk te kunnen gebruiken. Zo gebruikte de Brugse expert Linton Donovan met succes een idee dat ik had aanbevolen in mijn artikel "taktiek" daterend van januari 2013.
Of laatst kwam 1 van mijn leerlingen de Mechelse expert Deon Lee mij vertellen dat hij met succes mijn analyses had kunnen gebruiken over de Fraser-verdediging in de Ponziani-opening zie mijn artikel "computers worden autonoom" daterend van juli 2015.
Echter deze blog biedt veel meer dan puur openingsanalyses. Zo stond ik een paar lessen geleden perplex toen mijn leerlingen nog nooit hadden gehoord van tablebases laat staan Lomonosov. Het was toen dat ik mij realiseerde dat er wellicht heel veel voor hen onbekend schaakmateriaal staat op deze blog. Tezelfdertijd snapte ik dat deze blog voor hen veel kon betekenen zowel technisch als cultureel. Bijgevolg raadde ik ieder van hen dan ook ten stelligste aan om eens alle artikels te lezen. 1 artikel per dag en na een jaar ben je er helemaal door. Wat geldt voor mijn leerlingen, zal zeker ook voor een veel groter publiek het geval zijn. Sommigen zullen mij zonder twijfel als zeer ijdel beschouwen maar ik meen dat elke ambitieuze (Vlaamse) +1800 speler deze blog zou moeten volgen. In de praktijk zie ik ondanks de bemoedigende bezoekersaantallen toch nog heel veel spelers die niet op de hoogte zijn van deze blog. Heel wat Vlaamse clubs hebben ondertussen al een link naar deze blog maar meer publiciteit lijkt mij zeer wenselijk.

Brabo

8 opmerkingen:

  1. Ik heb je discussie met Aagard gelezen. Dat hij zegt dat het zijn site is en dat hij jou daar niet wil hebben is iets wat ik al vele malen heb meegemaakt. Een forum is geen democratie heb ik onderhand geleerd. Er is een baas die bepaald. Dat kan misgaan.

    Bij chesstempo was een heel actief draad dat dood is gemaakt door de eigenaar, omdat hij teveel tegengas kreeg van posters. Een lid werd geband, vrienden waaronder ik verlieten toen ook maar dat draad en toen werd het stil. Maar het is wel iets hoe de wereld nou eenmaal werkt. Ik heb soms maar sorry tegen een forumbaas gezegd ook al meende ik er niks van om maar niet geband te worden. Voor de rest was het er namelijk erg leuk.

    Wat dat betreft zijn jij en ik een beetje uit hetzelfde hout gesneden. We zoeken de inhoudelijke confrontatie op. Niet iedereen zit daar op te wachten, zo vertelde Kees op Utrechtschaak me dat Schaaksite inderdaad naar harmonie en rust streeft. Tja, dan is dat gewoon zo. Zelf zie ik het probleem van je linkjes niet, want jij bent niet commercieel en on topic. Het zou een ander verhaal zijn als Chessbase zou linken naar hun webshop bijvoorbeeld. Maargoed Kees is de baas. Zo simpel is het.

    Vergeet ook niet de mooie kanten te zien. Aagard geeft veel gratis content weg en Kees steekt privé geld in de schaaksport. Dat is bewonderenswaardig.

    Tot slot: ik ben je dankbaar voor je inzet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. "Vergeet ook niet de mooie kanten te zien. Aagard geeft veel gratis content weg en Kees steekt privé geld in de schaaksport. Dat is bewonderenswaardig. "
      Absoluut. Ik bezoek beide sites nog geregeld. Ik moet wel zeggen dat Aagard zo kwaad was op mij dat hij speciaal tijd/ geld geinvesteerd heeft om mijn mac-adres te blokkeren zodat ik zelfs de blog niet meer zou kunnen lezen. Ik moet je niet vertellen dat zoiets zeer makkelijk te omzeilen is.

      "We zoeken de inhoudelijke confrontatie op."
      Ik zie talloze voorbeelden in het dagdagelijkse leven dat velen niet in staat zijn om zoiets te doen. Velen haken af/ krijgen een afkeer van elke discussie terwijl anderen alleen maar willen domineren zonder te kunnen luisteren. Het leidt tot oppervlakkigheid waarvan bv. ervaren politici handig gebruik maken.

      Verwijderen
  2. "Toen ik in februari 2012 begon met deze blog, waren velen overtuigd dat ik het niet lang zou volhouden"
    Misschien was dat wel een compliment omdat die personen ook een drang naar IM in jou zagen maar zo'n blog onderhouden is daarbij toch wel een serieuze belemmering, nu is er de vreugde in het jeugdschaak...maar wie weet, in Brugge kwamen er toch ook ineens IM's bij!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Brabo, Ik heb een tijdje geleden jouw raad al opgevolgd en reclame gemaakt voor jouw site: http://svpromotie.nl/Senioren/uploads/HM6mei17.pdf Groet, Hans Meijer.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Hans,

      Leuk dat je m'n boek bespreekt! Hoop dat je het in Nederland nog eens bent tegengekomen. Een klein detail: Anderssen deed het niet zo slecht tegen Steinitz - het werd +8-6 in Steinitz' voordeel.

      Hans R.

      Verwijderen
    2. Ik ben al meer dan 6 maanden bezig met het Bird boek en ben ondertussen voorbij pagina 500 geraakt! Ik lees het boek dan ook grondig door alhoewel ik toegeef niet elke partij van a tot z volledig na te spelen. Ik lees vaak tijdens de wedstrijden waarbij ik mijn zoon begeleid. Dit lokt steeds heel wat omstaanders om een gesprek over het boek aan te knopen.

      Ik vind het zelf een zeer hoogstaand werk en zal dit steeds beklemtonen bij geïnteresseerden. Natuurlijk ben ik ondertussen wel op enkele foutjes gebotst tijdens het lezen maar ze zijn erg schaars zeker als we rekening houden met de omvang van het werk.

      Iedereen die een beetje interesse heeft in de historische achtergrond van ons schaakspel, raad ik dit werk aan om te lezen. Het brengt een zeer gedetailleerd beeld van het schaken in de 19de eeuw waar zelfs voor onze moderne schaker lessen uit te trekken zijn. Daarnaast vond ik het ook impressionant om te zien hoe uitgebreid het arsenaal gambieten was in die tijd (sommigen waren voor mij totaal onbekend waarbij ik toch eens met de computer ging checken wat men daar nu precies best tegenspeelt). Tezelfdertijd stond ik ook versteld dat bepaalde (hyper-)moderne openingen toen ook al werden gespeeld.

      Verwijderen
    3. Hallo Brabo,

      Ja, ik heb al enkele keren gelezen dat je er mee bezig bent. Verbazingwekkend dat je het helemaal leest en bijna volledig naspeelt! Ik heb ook al meer fouten gezien dan me lief is.

      Verwijderen
    4. Mijn boekenkast is vrij klein zeker in vergelijking met vele anderen. Echter hoeveel kunnen er zeggen dat ze al hun gekochte boeken ook helemaal gelezen hebben? Principieel koop ik geen nieuw boek voor het oude helemaal is uitgelezen.

      Verwijderen