donderdag 27 september 2012

Schots Vierpaardenspel

Enkele maanden geleden werd in deze oude opening een nieuwe frisse wind geblazen dankzij de topgrootmeester Kramnik. De theorie claimde tot dan toe gemakkelijk gelijk spel voor zwart in deze opening maar in de Tal Memorial dit jaar was het voor Aronian toch niet evident om remise te behalen.
De partij werd vermeld op enkele websites zoals twicchessvibes als interessant en mogelijk een goede poging voor wit om enig openingsvoordeel te verkrijgen. Het valt dus niet te verwonderen dat sommige spelers dit ook genoteerd hebben en zelfs de moeite vonden om het zelf eens uit te testen. Een maand later in de Open van Gent dit jaar kreeg ik het systeem al tegen van een Israelische speler met bijna 2300 punten.
Ik behaalde dus een erg comfortabele remise met zwart maar ik heb het gevoel dat wit nauwkeuriger kan spelen en de remise voor zwart dus een stuk lastiger kan worden gemaakt. Blijkbaar ben ik niet de enige met deze mening want de Belgische jonge topper Stef Soors vond het zelfs voldoende sterk om het 2 keer te proberen in het voorbij Inventitornooi.
De behaalde score in de 2 partijen viel dus tegen voor Stef. Wellicht zijn vermoeidheid na een slopend tornooi en een gebrek aan competitieritme de belangrijkste redenen voor het mindere resultaat want de verkregen stellingen na de opening waren best in orde. 

Ik verwacht in de toekomst het systeempje nog vaker te zien. Het is m.i. een ideaal systeempje voor spelers die niet veel tijd willen / kunnen spenderen aan openingen studeren of partijvoorbereidingen om toch iets op het bord te kunnen krijgen waarvan relatief weinig of geen theorie van bestaat, minimaal gevaar bestaat dat de tegenstander op de proppen komt met een (ingestudeerde) geforceerde tactische (remise-)variant en tezelfdertijd (minimale) kansen bestaan op enig voordeel. Objectief denk ik dat in theorie zwart met nauwkeurig spel steeds remise moet kunnen behalen maar praktisch blijft het schaken.

Brabo

Geen opmerkingen:

Een reactie posten