maandag 23 juli 2012

Deurne profiteert in de interclub

Het nieuws begint hier en daar door te sijpelen. Volgend jaar speelt Deurne 1 opnieuw sinds het seizoen 2005-2006 in 1ste afdeling. Op zich opmerkelijk daar we slechts 2de eindigden na Zottegem afgelopen seizoen. De reden is de plotse terugtrekking van Ans uit 1ste afdeling. Eigenlijk had ik het al kunnen vermoeden want in april werd op het Franstalige forum een erg vreemd artikeltje gepost over Ans waarin verteld werd dat men de pijp aan Maarten wou geven.

Het is een steeds wederkerend probleem met clubs die beroep doen op betalende schakers. Op een bepaald moment is het geld op en/of wil men geen inspanningen meer doen en stort de hele structuur als een pudding ineen. Het is duidelijk crisis in de schaakwereld en ik ben blij zelf geen schaakprofessional te zijn. 

Je had nog kunnen denken dat Ans dan maar met de lokale spelers zou verder spelen maar gezelligheid en amusement staan vanaf nu centraal wat uiteraard moeilijk te combineren valt met spelen tegen veel (te) sterke tegenstanders in 1ste afdeling. Ik kan de beslissing perfect begrijpen maar wel een stuk sportiever ware geweest om die beslissing onmiddellijk in april te nemen en mee te delen want nu brengt Ans de competitieleider in een moeilijk parket. Hierdoor moeten allerlei aanpassingen worden uitgevoerd in een erg beperkt tijdsbestek zonder veel overleg.

Het huidige KBSB reglement vertelt ons vandaag dat de plaats van Ans wordt ingenomen door de beste 2de ploeg uit de onmiddellijk lagere afdeling. Hierbij worden de matchpunten als 1ste scheidingsparameter genomen. KSK Deurne uit reeks A heeft in dit geval 17 punten terwijl CRELEL uit reeks B slechts 15 punten. Ik heb altijd bezwaar geuit tegen dit reglement en dat is nu niet anders ondanks de voor ons voordelige uitkomst. M.i. kan je pas van beste 2de spreken indien beide reeksen ongeveer gelijke sterkte hebben en dat was hier niet het geval. De B-reeks is duidelijk sterker dan de A-reeks zoals al enkele jaren het geval is. Concreet kreeg Deurne een gemiddelde elo = 2115 tegen terwijl Luik een gemiddelde van 2157 elo. Dit is niet niets want over 8 borden, loopt het totale eloverschil op tot 336. Bovendien geldt die handicap gemiddeld over 11 ronden ! Ik vond het dan ook ethisch correcter om het voorstel te lanceren tot een onderlinge promotiewedstrijd tussen Deurne en CRELEL zodat de schaakstukken en niet de reglementen zouden bepalen wie echt de sterkste ploeg heeft.

Ik weet niet in hoeverre dit voorstel ook serieus is besproken maar feit is dat er vorige week werd meegedeeld dat Deurne in 1ste afdeling zou aantreden. Nu Ans had wel erg laat hun afzegging kenbaar gemaakt en het is inderdaad heel moeilijk om nu nog in allerijl een nieuwe wedstrijd te organiseren terwijl eigenlijk iedereen verwacht dat de reeksen zullen worden gepubliceerd. Als clubs/ ploegen iets meer het algemeen belang zouden dienen i.p.v. puur het eigen belang dan zou het allemaal een stuk sportiever en vlotter verlopen maar we hebben al te vaak gezien dat het naïef is om hierop te rekenen.

Desalniettemin is de promotie van Deurne niet helemaal onverdiend. Toen ik de TPR uitrekende van Deurne (55/87 tegen 2115 gemiddeld dus 1 forfait afgetrokken) dan bekom ik 2212 terwijl Luik (49,5/88 tegen 2157 gemiddeld) net iets minder heeft namelijk 2202. Hiermee scoort Deurne 49 elo gemiddeld boven de eigen rating (2163) wat toch erg bijzonder is als je weet dat de gemiddelde leeftijd van de basisspelers bijna 53 jaar is. Wellicht valt het succes te zoeken bij het feit dat er heel weinig rotatie was want 75/ 88 partijen werden afgewerkt door de 8 basisspelers wat meer dan 85% is (heel wat meer dan het geweigerde voorstel om tenminste 50% van de effectieven, een ruimer begrip dan basisspelers, te eisen). Het is dus niet alleen sportiever om zo homogeen mogelijk te spelen als team t.o.v. de tegenstanders maar het levert tevens betere resultaten op.

Ik vond het ook vreemd dat de competitieleider ons vroeg of we zin hadden om te promoveren. Ik zou denken dat zoiets automatisch gebeurt en dus a priori geaccepteerd moet worden. Ik heb in het verleden spelers gekend die niet wensten te promoveren omdat ze liever speelden tegen zwakkere tegenstanders daar dit voor hen aangenamer was en bovendien meer kansen opleverde op prijzengeld. Het met opzet spelen in een reeks beneden de verwachting is absoluut ongepast t.o.v. de andere deelnemers. Ik vraag mij dan ook luidop af of de werkwijze niet aangepast moet worden voor dit soort scenarios.

Toevallig zal ik volgend seizoen voor het eerst in mijn schaakcarriere voor Deurne uitkomen op het eerste bord. Ik speel sedert 1998 in Deurne. In de afgelopen 13 seizoen waren altijd wel 1 of meerdere spelers die hoger speelden. Deurne hanteert hierbij een ijzeren maar erg eerlijke logica waardoor conflicten geen kansen krijgen. De volgorde gebeurt strikt volgens elo dus zonder toepassen van de +/- 50 eloregel zodat niemand zich benadeeld kan voelen. In andere clubs zie je wel eens schuiven van spelers door het bestuur/ kapitein op basis van allerlei andere criteria en dat leidt vaak tot spanningen. Een wissel in Deurne kan enkel gebeuren op vraag van de betrokken spelers zelf dus compleet vrijblijvend.

Vandaag heb ik met mijn Belgische elo een nieuwe piek van 2343 elo gehaald. Vreemd voor een 36 jarige als je enkel rekening houdt met de 21 officiële partijen die ik afgelopen jaar gespeeld heb, waaronder 9 tegen een gemiddelde rating van 1870 in het Deurne clubkampioenschap. Zoiets verwacht je eerder bij een jongere speler die een veelvoud aan partijen speelt. Door de Opens van Leuven en Gent te spelen, kon ik een minimum aan competitieritme behouden wat de voorbije 5 jaren af en toe niet lukte door priveomstandigheden (trouwen, kinderen, verhuizen,...) . Het blijven werken aan het schaken thuis (waarvan op deze blog reeds talloze bewijzen staan) compenseert het gebrek aan competitie waardoor toch enige weliswaar bescheiden progressie kan worden gemaakt.

Het eloverschil met Jan Rooze en Daniel Sadkowski is zo klein dat het een echt puntenspel was voor het eerste bord. Ik geloof dat een gezonde onderlinge competitie uiteindelijk ons allemaal wel stimuleert om beter te doen want we zijn erg aan elkaar gewaagd. Het is voornamelijk een kwestie van geluk wat de finale volgorde bepaalt. Het was wachten tot bijna de laatste partij van het Belgisch kampioenschap om definitief te weten hoe het klassement eruit zag. Ook iets eigenaardig want voor zover ik mij kan herinneren, werd het Belgisch kampioenschap steeds verwerkt voor het klassement van januari en werd een Belgisch eloklassement nooit eerder uitgesteld hiervoor. Zelfs in 2007 toen het Belgisch kampioenschap tevens startte op 30 juni zie bkwebsite, werd de verwerking pas uitgevoerd in januari. Ik vind dit ook normaal want het uitbrengen van een eloklassement heeft slechts waarde als er strikte deadlines zijn die niet kunnen verschoven worden. Ik heb geen melding in een bestuursverslag gezien betreffende een uitzondering dus ik vraag mij af wie dit eigenlijk beslist heeft en waarom. Op de KBSB-website kwam erg laat (ongeveer een maand voor de deadline) een melding over de gewijzigde deadline wat op zijn minst een dubieuze werkwijze is.

Gelukkig voor mijzelf maakte de verwerking van het bk niets meer uit. Volgend seizoen speel ik voor het eerst op bord 1 in 1ste nationale. Ik ben van plan om mij erg goed voor te bereiden op de partijen en zelfs die voorbereiding te starten van zodra de reeksen en spelerslijsten bekend zijn. Niet alleen omdat ik het een geweldige uitdaging en eer vind maar ook omdat ik vrees tijdens het seizoen niet altijd voldoende tijd te vinden om het nodige werk te verrichten. Ik maak mij echter geen illusies betreffende de resultaten. Het zal zonder twijfel een harde interessante leerschool worden. Ik geraak zelf niet meer in het buitenland om te schaken en nu zal het buitenland wellicht naar mij komen.

De club betaalt geen spelers dus kunnen we geen sterke spelers aantrekken die behoud kunnen verzekeren. Desalniettemin zijn we niet kansloos. De laatste 2 borden worden versterkt met 2 nieuwe basisspelers van ongeveer 2100 elo. Hierbij wens ik ook nog eens Guy Dugailliez en Patrick Verrijssen (topscorer vorig seizoen) te bedanken die uitstekend werk geleverd hebben en waar we zonder twijfel nog zullen op beroepen tijdens het nieuwe seizoen. Daarnaast hebben we ook nog een luxereserve op standby staan. Mits een goede teamspirit en inzet is overleven in 1ste nationale een haalbare kaart.

Brabo

23 opmerkingen:

 1. wees blij dat je op 1 mag spelen en het gros vd scheidingssystemen heeft bepaalde nadelen.

  en is geld op, dan is het geld op. nu afdwingen dat Ans een bende 1800's in 1e afdeling opstelt is ook niet serieus. die mannen elke zondag 200 km laten rijden om elke keer met 7-1 wandelen te sturen lijkt me niet fair. ik zou bij zo'n doemscenario toch een jaartje ic overslaan want gezellig zal dat niet zijn.

  aangezien je de interne keuken van Ans NIET kent toch opnieuw opletten met veroordelingen, verwijten, beschuldigingen, veronderstellingen en allerlei vermeende conclusies of impulsief verzonnen oplossingen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had liever eerst een promotiewedstrijd gespeeld met CRELEL want het profiteren van een mank reglement geeft bij mij een wrange nasmaak. Sommigen zullen er zeker anders tegenaan kijken maar als je mijn artikels leest dan zal je snappen dat ik aan ethiek heel wat belang hecht.

   Ik ken Ans helemaal niet maar ik merk wel een aantal zaken op waarbij ik serieus vragen stel. Dankzij kritische artikels, wordt de aandacht getrokken op deze materie. Een persoonlijke blog lijkt mij hiervoor een perfect medium want als onafhankelijke ben je uiteraard vrijer om te communiceren dan een bestuurslid van een organisatie.

   Verwijderen
 2. tsja
  en als luik dan tijdens die testmatch met vladimir Gurevich op 1 en Soors op 8 opduikt dan kun je weer een kritisch stuk schrijven. iets met betaalde spelers, competitievervalsing etc. of een stuk rond eerlijkheid
  ga je bvb 1 of 2 testmatchen spelen om maar iets te zeggen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tegen Vladimir Gurevich heb ik in 2003 (Open Le Toucquet) met zwart een plusremise gescoord en toen speelde ik zeker iets minder goed dan vandaag. Ik bedoel zelfs al haalt Luik alles uit de kast dan nog is Deurne zeker niet kansloos in een testmatch.

   Tenslotte vind ik het normaal dat beide teams in hun sterkst mogelijke opstelling zulk prestige wedstrijd trachten te spelen. Er staat tenslotte een rechtstreekse promotie op het spel en dat is toch wat anders dat een wedstrijdje midden in de interclub.

   Verwijderen
  2. 1 zwaluw maakt de lente niet.
   en neen, ik geloof je niet. Als Luik op volle oorlogssterkte Deurne platgooit dan ben jij de 1e die allerlei elogetalletjes, gemiddeldes, statistieken etc op zijn blogje gooit en pleit voor zelfverzonnen, ingewikkelde en ondoordachte reglementswijzigingen.

   wees blij dat je in 1e mag gaan spelen of was je liever dmv een testmatch in 2e gebleven?

   Verwijderen
  3. Ik heb gemengde gevoelens bij spelen in 1e afdeling. Aan de ene kant is het een unieke kans maar aan de andere kant is het een zware extra belasting voor iemand die een voltijdse baan heeft en heel graag zijn vrije tijd doorbrengt met zijn gezin. Het is geen toeval waarom ik slechts ongeveer 20 officiële partijen per jaar speel waarvan 9 in het lokale clubkampioenschap.

   Verwijderen
  4. 20 dagen op 365? als dat al teveel is voor een hobby
   En je maakt het je zelf natuurlijk zwaar als je je minimum op 3 man voorbereidt. in hoever het nu een extra belasting is tov die 3 man in 2e ontgaat me wel.
   en uniek? als je transfereert naar bvb Borgerhout kun je elke jaar 1e afdeling spelen, scheelt wel een paar borden maar je zult wel een keertje meer winnen.

   of zijn we te cynisch?

   Verwijderen
  5. Een hobby is vaak het eerste wat moet wijken. Een extreem voorbeeld is Jan Rooze die erg veel van het schaken houdt maar toch tientallen jaren niet of nauwelijks heeft gespeeld. Voor mij is het steeds compromissen zoeken en dan is inderdaad 20 partijen ongeveer het maximaal haalbare vandaag.

   Ik zal in 1 van mijn volgende blogartikels het eens hebben over partijvoorbereidingen en dan zal je onmiddellijk zien dat er heel wat meer komt bij te kijken dan snel opzoeken in de database wat de tegenstander zal spelen. Er is een immens verschil tussen voorbereiden tegen lager gekwoteerde en hoger gekwoteerde spelers en dus ook tussen spelers van 1ste en 2de nationale.

   Transfers kunnen inderdaad ervoor zorgen om sneller sterkere tegenstanders te verkrijgen. Echter voor mij zijn er nog andere elementen belangrijk dan puur schaaktechnische. Rekening houdend met die andere elementen, is dit zeker een unieke kans.

   Verwijderen
 3. Ik voel me er bepaald niet prettig bij dat je onze basisspelers en mogelijke reservespelers oplijst op je blog. Wat winnen we daarbij ?
  Deurne 1 gaat sowieso een lastig NIC seizoen tegemoet dus waarom onze concurrenten helpen door onze opstelling te publiceren ?
  Neen, dit is geen oproep tot censuur. Dit is een oproep tot bedachtzaamheid ...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De sterktelijst zal binnenkort beschikbaar zijn op http://www.frbe-kbsb.be/fr/articles/icn-2012-2013-nic. Bovendien zijn al onze opstellingen van vorig seizoen te vinden op http://www.frbe-kbsb.be/fr/articles/icn-2011-2012-nic waar iedereen onmiddellijk kan aflezen wie geregeld speelde en wie slechts af en toe.
   Die informatie hebben we ook van onze concurrenten dus m.i. geef ik niets speciaals weg.

   Trouwens in 1ste afdeling mag je verwachten dat de tegenstander zich heeft voorbereid op minstens 3 spelers zodat je m.i. niet moet rekenen op een verrassingseffect. De spelerskern van Deurne is te klein en de huidige reglementen laten het spijtig niet toe om te roteren.

   Verwijderen
 4. Ik doe een laatste poging : het publiceren van spelersnamen is geen essentieel onderdeel van je blog artikel. Je kan ze evengoed niet vermelden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb enkele namen weggelaten want je hebt een punt dat ze geen essentieel onderdeel zijn van het artikel.
   Patrick en Guys namen heb ik laten staan want ik vind dat ze wel eens verdienen extra in de bloemetjes te worden gezet voor hun inzet en opoffering aan het team. Ik meen dat dit hen een plezier zal doen maar indien niet, verwijder ik uiteraard het bedankje.

   Verwijderen
 5. Jan Rooze was in zijn tijd een groot schaaktalent die heeft gekozen voor een geweldige beroepsloopbaan.
  Niet te vergelijken met een doorsneeschaker die
  het druk heeft met huisje, tuintje, vrouw en kind maar toch meent het schaken professioneel te moeten aanpakken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De vergelijking werd aangehaald tussen mijzelf en Jan Rooze om de anonieme schrijver te laten begrijpen dat zelfs voor sommige erg fanatieke schakers, er periodes in het leven zijn waarin competitief schaken onmogelijk is of heel moeilijk in te passen in de dagelijkse beslommeringen. Meer hoef je achter mijn vergelijking niet te zoeken.

  Ik zie mijn aanpak als uitgebreid maar niet professioneel. Ik zal binnenkort dit aantonen aan de hand van een nieuw artikeltje over voorbereidingen alhoewel je al min of meer in dit blog kunt terugvinden wat ik hiermee bedoel.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Een grappig bericht over voorbereidingen zou wel jouw partij met zwart tegen Marc Moors zijn.
  Hij kwam pas een uurtje voor aanvang van de partij
  tot de ontdekking dat hij wit had ipv zwart! In de auto herinnerde hij zich een opmerking van mij
  tijdens Cappelle la Grande over het probleem
  dat je moest oplossen tegen 1.c4 waardoor hij de moed vatte om het eens te proberen. Begrijpelijk dat je vanwege jouw openingsmoeilijkheden dacht dat hij super voorbereid was :-). Faalangst nopte hem nog tot remise ipv simpel te winnen. Enfin een teloorgang in de laatste 15 à 10 zetten zie je ook zeer vaak bij sterkere spelers, ongeacht wat er ook van voorbereiding in huis is gekomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het klinkt erg ongeloofwaardig wat je vertelt. De eerste 10 zetten speelde Marc a tempo in een erg zeldzame variant. Pas op zet 11 toen ik afweek van mijn eerdere partij tegen Richter begon Marc na te denken. Bijgevolg is het veel logischer dat Marc mijn partij tegen Richter gezien had op voorhand en die copieerde want Richter had tenslotte gewonnen van mij.

  De variant is ok voor zwart maar niet gemakkelijk te spelen zonder computer. Dit in tegenstelling met de variant die Stefan Docx mij later dat jaar voorschotelde.

  Faalangst heeft m.i. niets te maken met de remise. Mijn laatste zet was een blunder en nog bij het loslaten zag ik de weerlegging. Ik zette echter een pokerface op en Marc dacht na enig nadenken dat dameruil verplicht was met ongeveer een gelijke stelling. Onmiddellijk na de remiseovereenkomst, toonde ik hem de winnende combinatie (alhoewel het eindspel nog wat techniek vergt) en hij gaf toe het gemist te hebben.

  Ik heb de partij in detail geanalyseerd achteraf en ik heb helemaal geen teloorgang gezien in de laatste 10 a 15 zetten. Ik miste 1 erg ingewikkelde kans na 30.Kf1?? want 30...Pc2!! 31.De2, Dxe2+ 32.Kxe2 Txd3 33.Txd3 Txd3 34.Kxd3 Pe1+ 35.Ke2 Pxg2 36.Kf1 Pf4! 37.gxf4 exf4 38.Ke2 Kg6 39.c5 Kf5 40.Kf3 a5 wat wellicht een winnend eindspel is voor zwart maar nog wat nauwkeurigheid vergt. Voor de rest leek mij alles erg goed gespeeld van beiden.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Natuurlijk bedoel ik het in het algemeen dat de beslissingen vaak vallen door het verval vanaf zet 25-30 en dat zet m.i. een overdreven voorbereiding op de helling.
  Vraag het Marc zelf maar hoe laat hij er achter kwam dat hij wit had! Een flankspel 8 zetten memoriseren is toch geen kunst na het flitsen door je zwart partijen?! Dat zal hij wel gedaan hebben voor hij in de wagen stapte. Nu begin ik al te denken dat je op zet 11 beducht werd voor een goede voorbereiding en daarom afweek?
  Uit interesse zocht ik nu naar de partij tegen Richter maar vind ze niet in mijn TWICbestand.
  Uiteraard stem ik in dat het afgezien van de blunder het een goed partijtje was tegen Marc Moors, die echt niet goed was voorbereid hoe ongeloofwaardig het je in de oren klinkt. Een "zachte" voorbereiding vind ik persoonlijk leukst. Zo overloop je op de duur het hele repertoire eens en komt het niet direct van pas is het voor later goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. In mijn blogartikel: http://schaken-brabo.blogspot.be/2012/07/schaakopeningen-studeren.html gaf ik reeds op dat openingen studeren niet meer dan 50 extra elopunten voor mijzelf oplevert. Wellicht zal dit voor andere spelers niet veel verschillend zijn. Hieruit valt dus gemakkelijk af te leiden dat 95% van mijn partijen niet in de opening worden beslist.

  Als je 10 zetten memoriseert in een erg zeldzame variant die een comfortabele stelling geeft en die zetten komen effectief op het bord dan heb je m.i. een goede voorbereiding gemaakt, zeker rekening houdend met het 300 elopuntenverschil. Een goede voorbereiding is voor mij een efficiënte voorbereiding, niet perse 1 die veel tijd vergt. Ik heb zelf al eerder geclaimd dat de Belgische interclub veel eerlijker zou verlopen in 1ste afdeling als de teams een uurtje op voorhand hun opstelling zouden vrijgeven. In een uurtje voorbereiden kan je heel wat doen wat ik meerdere malen bewezen heb in de Franse interclub.

  Betreffende mijn partij tegen Marc, week ik op zet 11 af om 2 redenen.
  1) Omdat mijn huisanalyses aantoonden dat Kh8 iets nauwkeuriger was dan Le6 wat ik tegen Richter had gespeeld.
  2) Uiteraard omdat ik Marc de partij wou laten spelen en niet de veel sterkere Richter.

  De partij tegen Richter werd gespeeld in 2de afdeling met Deurne in de periode waarbij we de partijen niet meer lieten publiceren op jouw website omdat de andere ploegen in 2de afdeling niet wensten mee te werken. Echter de partijen werden wel intern binnen de club verdeeld en ik veronderstel dat Marc hierdoor toch de partij in handen heeft gekregen.

  Ik hanteer duidelijk een ander criterium om een goede voorbereiding te definiëren dan jij.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Natuurlijk worden de partijen meestal niet beslist in de opening, het voordeel dat men eventueel door openingsvoorbereiding verkrijgt
  wordt vaak gewoon verkwanselt wou ik zeggen.
  Interclubs: een uurtje op voorhand de opstellingen vrijgeven kan even goed als oneerlijk gezien worden is mijn mening daarover maar dat is hier geen punt.
  Deze morgen heeft Marc mijn verhaal voor 100% bevestigd en dat jij het feit, dat hij maar een uur op voorhand wist dat hij wit had en met een rit van 30 minuten voor de boeg nog nauwelijks door je partijen kon flitsen, nu ombuigt naar een uur voorbereiding is het dwaalspoor verder volgen. Hij kende en kent trouwens nog altijd jouw partij tegen Richter NIET! Mijn conclusie is dat hij dus vooral steunde op de opmerking die ik veel vroeger eens maakte over de Stonewall en dit dan voor de eerste keer op het bord bracht, een gok zonder complexen gezien zijn underdogrol. Mij best dat we een totaal ander criterium hanteren, gelukkig ook in het aanvaarden van een slecht resultaat tegen een minder sterke tegenstander. Enfin hij vindt dat je er een ongelooflijke en amusante story van hebt gemaakt. Er verder over posten zou het nog lachwekkender maken dus stopt het hier best.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Je vergeet 1 belangrijk element in rekening te brengen en dat is het tijdsvoordeel wat je creëert door een openingsvoorbereiding. Zelfs al verkwanselt iemand het stellingsvoordeel door de openingsvoorbereiding, vaak blijft het tijdsvoordeel staan tot heel diep in de partij. Met de huidige snellere tempo's speelt tijd een steeds dominantere rol in de resultaten. Het is geen toeval waarom net nu de ACP Golden Classic wordt georganiseerd. Sommigen zien ook wel dat het schaken al lang niet meer op pure schaakkennis wordt beslecht maar meer en meer op een soort handigheid waarbij de klok heel belangrijk is.

  Waarom zeg je dat opstellingen op voorhand vrijgeven, oneerlijk is? Als beide ploegen dit op hetzelfde moment doen dan krijgt elke ploeg toch dezelfde extra voorbereidingskansen?

  Ik heb nergens gezegd dat Marc zich een uur heeft voorbereid. Ik heb enkel gezegd dat voor mij een uur vaak voldoende was om ervoor te zorgen dat ik degelijk uit de opening kwam in de Franse interclub (vaak tegen spelers van + 2400 elo).

  Bovendien is mijn repertoire zo eng dat je gemakkelijk in 10 minuten of minder een variant kunt selecteren waarin je vertrouwen hebt. Mathias De Wachter vertelde mij eens dat op mij in vergelijking met andere + 2300 spelers het gemakkelijkst voor te bereiden was daar je bijna 100% kans had om correct te raden wat op het bord zou komen.

  Jij bent begonnen met de voorbereiding van Marc Moors partij erbij te sleuren, niet ik. Bovendien verdraai je totaal mijn woorden. Feit is dat Marc tot zet 10 de zetten blitzte en vanaf zet 11 niet meer. Uiteraard kan dat puur toeval zijn maar zoals eerder verteld, lijkt mij een veel logischere verklaring dat hij de partij tegen Richter of een andere partij met deze zeldzame variant had nagespeeld (Marc geeft m.i. toe dat hij de databases geopend heeft vooraf als ik jouw laatste bericht goed lees) en die gecopieerd heeft.

  Ik snap evenmin waarom je het nu hebt over aanvaarden van een slecht resultaat tegen een minder sterke tegenstander. Ik speel het clubkampioenschap in Deurne tegen 9 spelers die lager gekwoteerd zijn soms vele honderden punten. Ik weet echter op voorhand dat de kans erg klein is om 9/9 te halen dus de kans erg groot is dat er 1 of meerdere partijen zullen zijn waarin een slecht resultaat behaald zal worden. Als ik die 1 of meerdere slechte resultaten niet gemakkelijk kan aanvaarden dan zou ik het kampioenschap uiteraard niet meespelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. We praten er nog wel eens gezellig over Helmut, alvast even goede vrienden gebleven hoor. Nog erger dan per mail in discussie te treden is volgens mijn ervaringen het via een blog te proberen. Toch laat men zich eens gaan :-) maar beter is tijd te besteden om daadwerkelijk iets positief bij te dragen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Praten is uiteraard een beter communicatiemiddel dan reageren via een blog. Ik zie echter geen mogelijkheid om een discussie over bepaalde onderwerpen in betere omstandigheden te voeren binnen een redelijke termijn. Vandaar ik elke blogreactie die een onderwerp verder uitdiept, zeker op prijs stelt. Of dit soort blogdiscussies veel zoden aan de dijk brengt, is inderdaad twijfelachtig maar ik zou niet durven stellen dat het compleet nutteloos is want ik heb al enkele positieve effecten gezien.

  BeantwoordenVerwijderen