donderdag 13 april 2023

Slechte verliezers deel 2

Iedereen die geregeld online speelt, zal het wel al eens meegemaakt hebben na een overwinning. De tegenstander kan het niet laten om nog even na te trappen. Desalniettemin moest ik laatst toch glimlachen en had zelfs even medelijden toen ik het volgende las: "Proficiat, je mag trots zijn om op die manier te winnen van iemand die in het ziekenhuis ligt met een slechte internetconnectie".

Excuses zoeken dat is menselijk. Het is ook zo dat spelen in ideale omstandigheden bijna nooit voorvalt dus er valt meestal wel over iets te klagen. De Zwitserse grootmeester Noel Studer schreef enige tijd geleden een gids om het juist tornooi te kiezen en de Armeense grootmeester Grigoryan Avetik raadde heel recent nog aan enkel te spelen wanneer je er echt zin in hebt. Echter uit ervaring weet ik dat dit soort goed bedoelde raad er al snel kan toe leiden dat je weinig of helemaal niet meer schaakt.

In bordschaken zijn de meeste schakers eerder terughoudend om excuses in het openbaar te verkondigen omdat je dan natuurlijk ook gezichtsverlies als slechte verliezer lijdt. Ik was dan ook verwonderd toen eind 2021 een Duitse tegenstander na de partij openlijk aangaf dat hij het helemaal niet fair vond dat ik gewonnen had (zie elo-inflatie deel 2). Ik had volgens hem de overwinning gestolen. Gelukkig was ik voldoende alert om niet op de opmerkingen te reageren want ik zag recent hoe snel zoiets kan escaleren.

Zo ervaarde ik in Cap d'Agde 2022 en Marienbad 2023 hoe een arbiter uiteindelijk moest tussenkomen bij enkele spelers die elkaar duidelijk rauw lustten. In Cap d'Agde was een speler zelfs de volgende dag nog niet bedaard en pas na tussenkomst van de organisatie kon de ronde van start gaan. Mijn medereiziger in Marienbad denkt dat deze incidenten een gevolg zijn van 2 jaar online schaken. Spelers zijn het gewoon geworden om meer emoties te ventileren online en doen dit nu ook in bordschaken. Het klinkt niet onlogisch voor mij maar er is meer studie nodig om te zien of dit alleenstaande gevallen zijn of er meer aan de hand is.

Trouwens dan is online ook een stuk veiliger dan bordschaken. Ik herinner mij uit het verleden gevallen van fysiek geweld bij een schaakpartij waar zelfs al eens de politie moest tussenkomen. In Cap d'Agde kwam het gelukkig niet zo ver alhoewel het gedrag in de laatste ronde van de tegenstander van mijn medereiziger op zijn minst beschamend was. Opgeven wordt normaal bevestigd door handschudden. Wel die speler vond het blijkbaar ok om zijn frustraties af te reageren door zo hard mogelijk de hand te drukken bij het opgeven in die mate dat mijn medereiziger met moeite een schreeuw van pijn kon onderdrukken.

Nu dit zijn extreme uitzonderingen en de meest voorkomende reactie van een slechte verliezer is zich zo snel mogelijk uit de voeten te maken. Het notatieformulie is nauwelijks ondertekend of de (ex-)tegenstander is al niet meer in velden te bespeuren. Dat zijn we uiteraard allemaal gewoon uit online schaken. Nieuw was voor mij een tegenstander in Marienbad die i.p.v. het correcte 1-0, 0-1 als resultaat opschreef en dit mij liet ondertekenen. De slotstelling was overduidelijk gewonnen voor mij (zie hieronder) maar ik weet niet of ik de winst nog had kunnen opeisen na ondertekening.
Slotstelling 0-1 ??
Ja zulke dingen gebeuren per ongeluk maar ik twijfel of dit hier het geval was. Ik had namelijk tijdens de partijvoorbereiding gezien dat de speler in kwestie vrij recentelijk minstens 3 keer uitgesloten was online voor valsspelen op zeer korte tijd. Het is dus een speler die duidelijk weinig bekommerd is om ethiek (omwille van de zeer jonge leeftijd publiceer ik zijn naam niet). Zijn persoonlijke trainer hield ik daarom ook nauwlettend in het oog tijdens onze partij.

Valsspelen heeft heel vaak een link met slechte verliezers. Trouwens ik ben de laatste maanden bijzonder hard geschrokken over hoe groot het probleem wel is op chess.com. Ik ben door problemen met anonimiteit (zie Anoniem deel 2) recent overgeschakeld van lichess naar chess.com maar die site wordt overspoeld door valsspelers. Bijna dagelijks krijg ik meldingen zoals hieronder.
In ruim 2 maanden kreeg ik zo al 405 elo als compensatie. Soms vraag ik mij zelfs af of ze bij chess.com niet te snel iemand als valsspeler bannen. 1 uur na het creĆ«ren van onderstaande account, had chess.com al ingegrepen.
In een recent interview had de Russische topgrootmeester Daniil Dubov over hoe hij online schaken haat. Soms denk ik ook of ik niet beter mij enkel nog bezighoud met het bordschaken want eerlijk gezegd daar blijft het fenomeen valsspelen en ruimer genomen slechte verliezers een zeldzaamheid. De meeste bordspelers zijn heel correct en bovendien geraak je in tegenstelling tot online schaken al heel snel aan de publieke schandpaal bij afwijkend gedrag.

Brabo

6 opmerkingen:

  1. Ik heb ook de indruk er online (vooral bij tragere tempo's) heel veel wordt vals gespeeld. Ik ontmoet regelmatig spelers die online een rating hebben van 2000 of meer terwijl ik tegen deze spelers moeiteloos win als ik OTB tegen hen speel (zelf heb ik een online rating van ongeveer 1800 met vnl. 3 minuten partijen en een gewone rating van iets meer dan 1800 Elo punten). Daarom speel ik ook enkel nog 3 min. partijen online, zelf vind ik OTB spelen ook heel wat aangenamer.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De 405 punten compensatie kreeg ik allemaal door partijtjes gespeeld op 3 minuten zonder increment elk dus ook op de snellere tempi ben je helemaal niet veilig. Ik zie ook een patroon bij de valsspelers. Hun account is heel recent aangemaakt (vaak niet meer dan enkele uren zoals in het voorbeeld hierboven). Ze kiezen een belachelijke opening waar ze soms zelfs een pion cadeau doen. Vervolgens wordt de rest van de partij afgehaspeld in minder dan een minuut waarin ik tactisch compleet wordt weggeveegd.

      Nu het is mogelijk dat je in de lagere elosegmenten minder last hebt van valsspelers. Ik speel rond de 2600 elo op chess.com dus heel weinig spelers halen dit waardoor de valsspelers er extra opvallen.

      Verwijderen
    2. Het probleem is dat er blijkbaar tools bestaan die het vals spelen simpel maken

      Verwijderen
  2. Een arbiter vertelde mij dat je een ondertekend verkeerd resultaat niet meer kunt aanvechten. Trouwens zelfs met een correct ondertekend resultaat ben je best nog op je hoede. Persoonlijk smijt ik mijn notatieformulier pas weg als de eloverwerking correct is gebeurd. Fouten laten rechtzetten zonder bewijsmateriaal is erg lastig.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat betreft commentaar geven tijdens of na een partij, ik heb het uitgeschakeld op chess.com. Ooit eens tegen een Filippijn gespeeld, waarvan ik vermoed dat zijn vriend ondertussen denigrerend commentaar zat te geven. Sindsdien dus geen chat meer op staan; tenslotte zit ik op die site om te schaken, niet om een virtuele vriend/vijand aan de andere kant van de wereld te hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In de eerste ronde van Marienbad 2023 speelde ik voor het eerst een idee dat ik via een chat online na een onderlinge partij was aanbevolen. Ik was al enige tijd niet tevreden over de resulterende posities na mijn (ex-) voortzetting en dat nieuw idee bleek een duidelijke verbetering.

      Recent vroeg mij iemand via de chat naar otb-tornooien in Belgie. Hij was heel blij met de feedback die ik gaf dus dat is ook weer een extra vriend erbij.

      Netwerken in het schaken vind ik heel belangrijk. Ik ben ook een grote babbelaar (vandaar ook deze blog) dus ik laat een kans om een leuke chat zelden voorbij gaan.

      Anderzijds ik ga niet ontkennen dat het overgrote meerendeel van de chats negatief zijn. Ik heb meestal heel snel door wat de intenties zijn van de persoon waarmee ik praat en als die niet respectvol is dan haak ik onmiddellijk af. In elk geval alle chat uitschakelen, zal je af en toe iets leuks/ interessants doen missen.

      Verwijderen