woensdag 7 mei 2025

Killerinstinct

Het doel van het schaken is je tegenstander schaakmat zetten. Dat was de scherpe opmerking van een lezer die vond dat ik veel te weinig ambitie toon(de). Nee toen het talent killerinstinct werd uitgedeeld, stond ik niet op de eerste rij. Het gebeurt veel te vaak dat ik al voor de partij denk dat remise best ok is. Ik ben er ook als de kippen bij om een partij helemaal dood te maken als ik verrast wordt in de opening (zie bv. risico's deel 3).

Kortom ik vroeg mij na die opmerking af in hoeverre dit iets typisch is voor mezelf of zijn er ook andere spelers met zulke handicap. Hoe groot is het verschil in killerinstinct tussen mezelf en andere spelers? In 2021 publiceerde de Australische grootmeester David Smerdon hiervoor the fighting chess index maar die was er enkel voor topspelers en is ondertussen al gedateerd (voor covid dus 2020). Ik keek daarom naar de tenacity-score in het stijlreport die je per speler kunt generen met Chessbase 18. Die score zou volgens Chessbase een heel goede indicatie geven van iemands killerinstinct.

Chessbase 18 kan veel automatisch maar een onderzoek over het killerinstinct vergt nog steeds heel wat manueel werk. Eerst filterde ik alle spelers uit mijn up to date Big database 2025 waarvan ik minstens 50 gepubliceerde klassieke partijen kon vinden sinds januari 2020. Vervolgens filterde ik uit die groep de spelers met een of meerdere van onderstaande eigenschappen:
  • Belg
  • Nederlander
  • Hij/zij was mijn tegenstander in een klassieke partij die gespeeld werd in de voorbije 5 jaar
  • +2700 klassieke fide-elo volgens 2700chess.com op 6 mei 2025
Voor elk van hen noteerde ik in een exceltabel
  • Naam + voornaam
  • Killerinstinct = Tenacity-score
  • Piekelo sinds januari 2020
  • Aantal klassieke partijen in rekening gebracht (dus minstens 50)
  • Man of vrouw
  • Heb ik de speler in de laatste 5 jaar ontmoet in een open tornooi? Ja of Nee
In totaal verzamelde ik van 230 spelers de data. Dat liet mij toe om enkele interessante grafieken te maken. Ik begin met hoe groot iemands leeftijd invloed heeft op het killerinstinct.


In een 2de grafiek tracht ik te achterhalen in hoeverre (piek-) elo een invloed heeft op het killerinstinct.


  • De remises worden frequenter bij de hogere elo's.
  • Desondanks zakt de trendlijn met slechts 15% van 1900 naar 2900 fide elo.
Ik wou ook eens weten of er door het aantal partijen een vermoeidheidseffect te zien is in het killerinstinct.


  • Onze Belgische nummer 1 Daniel Dardha is de meest actieve speler in mijn onderzoekje.
  • Zonder Daniel Dardha ligt de trendlijn ongeveer 8% hoger voor de meest actieve spelers.
  • Ik zie een lichte stijging van het killerinstinct als spelers meer spelen en dat heeft wellicht te maken met minder schrik van eloverlies.
  • Speelt Daniel te veel partijen?

De score van de Belgen in mijn data kan je hieronder aflezen. Ik kom er zoals verwacht zelf zwak uit.
Belgen met minstens 50 klassieke partijen gespeeld sinds 2020
en gepubliceerd in de Big Database 2025
  • Slechts 55 Belgen kwamen in aanmerking voor mijn onderzoekje
  • De Belg met het hoogste killerinstinct is Daria Vanduyfhuys.
  • 2 Belgen kregen een 0 score van Chessbase voor hun killerinstinct.
  • Rood betekent dat de killerinstinct-score van de speler 10% onder de te verwachten score volgens leeftijd ligt.
Tenslotte was ik ook nog geïnteresseerd in enkele speciale vergelijkingen van groepen.

1. Belg: Ja - Nee


    • De gemiddelde Belg heeft een iets lagere killerinstinct-score (inclusief correctie volgens leeftijd) t.o.v. niet Belgen.
    • 55 Belgen is een klein percentage van het totaal aantal Belgische schakers. Ze zijn ook een speciale categorie dus veel kunnen we hier niet uit afleiden.
2. Man - Vrouw

    • Vrouwen scoren gemiddeld ruim 12% hoger op de killerinstinct-index dan mannen (inclusief correctie volgens leeftijd)
    • Zijn de vrouwen competitiever of is het eerder dat de minder competitieve vrouwen massaal afhaken?
3. Open tornooi spelers: Ja - Nee

    • De spelers die ik ontmoette in open tornooien hebben gemiddeld een iets groter killerinstinct (inclusief correctie volgens leeftijd)
    • Tussen de 187 spelers die ik niet in open tornooien ontmoette, zijn ook nog veel spelers die regelmatig open tornooien spelen.
Mijn algemene conclusie is dat er trends zijn maar dat het killerinstinct vooral iets heel individueel is dus ongeacht leeftijd, elo, geslacht, activiteit ... In de tabel van de Belgen insinueer ik met de rode kleur dat spelers meer dan 10% onder de trendlijn zich moeten aanpassen maar ik ben daar zelf niet zeker van. Het is goed om jezelf te kennen en daar rekening mee te houden in beslissingen. Het is noch eenvoudig, noch een recept tot succes om plots drastische wijzigingen in je schaakpatroon te maken. Mentale coaches in het schaken worden langzaam bekender maar nog veel te weinig spelers maken er gebruik van.

Brabo

7 opmerkingen:

  1. Het verschil tussen Fighting Chess Index, Killer Instinct en Tenacity Index is mij niet helemaal duidelijk. In ieder geval zijn jouw conclusies over mijzelf onbetrouwbaar omdat ik vier of vijf keer meer partijen speel dan er in ChessBase terecht komen. Ik ben zeer misnoegd over die rode kleur die je mij geeft.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het zou inderdaad waardevol zijn om te weten hoe Chessbase precies een score toekent aan een speler. Ik heb het nergens teruggevonden.
      Ik heb vertrouwen dat Chessbase de berekening ernstig doet tot iemand het tegendeel kan bewijzen.

      Verwijderen
    2. Tip: Het is perfect mogelijk je eigen database aan te maken in Chessbase en daarvan je eigen veel nauwkeurigere score van te laten maken.
      Als de mix van partijen in die eigen database erg afwijkt t.o.v. de Big Database dan zou ook de score eens meer dan enkele procenten kunnen afwijken.

      Verwijderen
    3. In https://schaken-brabo.blogspot.com/2025/03/mijn-allereerste-chessbase.html gaf ik aan dat mijn tenacity-score = 52% in de Big Database over mij hele carriere. Echter in bovenstaand artikel beperkt ik tot de laatste 5 jaar en dan zien we dat mijn score al gezakt is tot 47%. Dat doet nogmaals vermoeden dat iemands score gemiddeld omlaag gaat met de leeftijd.

      Verwijderen
  2. IK heb de video daarover op chessbase gezien en er wordt toch wel een en ander vergaard over een speler. Alle criteria zou je weer op een raster kunnen gooien. De ene blinkt uit in eindspelen, de ander in agressiviteit , etc.
    Het is werkelijk onwezenlijk te zien dat wereldtoppers zo fundamenteel anders zijn. Als je zo nagaat is het een clash der stijlen. De elo ladder bepaalt uw waarde. Je zou verwachten gezien het hoger remise gehalte dat ze allemaal hetzelfde zien. Maar dat is nog maar de vraag als je de stelling door gans andere bril bekijkt.
    Mijn conclusie is, er is niet een weg naar de top, maar ieder volgt zijn pad met zijn specifieke mix vaardigheden.
    Ik kan me voorstellen dat bepaalde stijlen echt zwaar in kortsluiting gaan met elkaar.
    ST

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik merkte nu pas op dat ik eigenlijk een andere video van Chessbase wilde tonen dus ik heb de link aangepast. De oorspronkelijke video gaat inderdaad over het hele spectrum en is eveneens interessant.

      Verwijderen
    2. We gaan nog veel ontdekken dankzij AI. Het zijn interessante tijden om in te leven nu alles zo snel verandert. Ik had ook verwacht dat de huidige wereldtoppers een soort eenheidsworst zijn maar dat blijkt helemaal niet te kloppen. Ik vermoed dat het zelfs mogelijk is om een artikel per karakteristiek te schrijven.

      Verwijderen