maandag 20 januari 2025

Het mooiste tornooi

De Belgische interclubs is niet alleen veruit het meest populaire tornooi voor de Belgische schaker. Het trok ook nooit eerder zoveel schakers aan. Als ik goed geteld heb dan zijn er 1756 inschrijvingen die zich gecommitteerd hebben om dit seizoen 11 wedstrijden te spelen. In de 5de en laagste afdeling zijn er zelfs 17 reeksen (A t.e.m. Q) waarbij ik mij afvraag hoe promoties en degradaties zullen werken. Er zijn slechts 16 promotieplaatsen voor de 17 reeksen of hoopt men dat er een ploeg vrijwillig degradeert?

Aantal Belgen die deelnamen in het voorbije jaar
aan Belgische open tornooien met klassiek schaken

Geen enkel open klassiektornooi komt in de buurt betreffende Belgische deelnames. Zelfs als ik alle tornooien samentel kom ik er nog niet aan. Waarom is en blijft de Belgische interclubs een succesverhaal?
  • Flexibiliteit: In tegenstelling tot open tornooien is het in de Belgische interclubs toegelaten om een afwezigheid op te vangen door een reservespeler
  • Heel lage kost: Geen dure overnachtingen en er wordt getracht om de afstanden minimaal te houden binnen een reeks
  • Interessante tegenstanders: Je krijgt in tegenstelling tot zwitserse open tornooien meestal iemand die dicht tegen je eigen rating aanleunt
  • Ploegencompetitie i.p.v. individuele competitie: Ik vermoed sommigen spelen ook mee omwille van het ploegaspect. Bovendien blijven de resultaten ook meetellen voor de individuele rating of zelfs een norm
Ik heb vele jaren dan ook de Belgische interclubs absolute voorrang gegeven. Het is pas toen ik 5 jaar geleden opnieuw in het buitenland open tornooien begon te spelen dat dit veranderde. Een buitenlands tornooi is zoveel meer dan enkel wedstrijden spelen.

3 keer een magisch wintertornooi met sneeuw meegemaakt
in Mariënbad Tsjechië (2022, 2023 en 2024)

Dan heb ik het niet zozeer over de andere taal, cultuur en omgeving maar vooral dat je elke dag helemaal kunt/ mag spenderen aan het schaken. Een Belgisch kampioenschap in Lier is een meevaller betreffende lokatie want ik kan elke dag thuis slapen en eten maar heeft ook nadelen. Ik herinner mij dat topspelers vaak een hotel boeken zelfs voor een tornooi in de thuisstad om de onvermijdelijke afleidingen te vermijden.

In 3 decennia heb ik 25 meerdaagse tornooien in het buitenland gespeeld maar mijn meest recente avontuur in Servië steekt er met kop en schouders bovenuit als mijn mooiste. Over de uitzonderlijk interessante tegenstanders schreef ik reeds vorige maand zie Uitdagingen deel 3. Daarnaast hadden we ook het geluk om in een excellent hotel met zeer lekker vol pension te verblijven (zie voor foto's van het eten naar mijn verslag op de Belgische schaakbond). Ik herinnerde mij van o.a. mijn trip naar Roemenië in 2022 zie WK jeugd deel 2 dat je best niet krenterig doet hierover (andere Belgen met goedkoper hotel hadden het veel minder goed). Bovendien wist ik ook nog van een andere trip in 2017 naar Rusland zie familieschaak deel 2 dat er heel lekker gegeten kan worden in de Balkanlanden.

Daarnaast is het spelen van een ploegencompetitie in het buitenland nog veel interessanter dan in België. Met een groep ambitieuze spelers van ongeveer hetzelfde niveau een week samen werken aan 1 doel (als team zo hoog mogelijk in de rangschikking eindigen) op 1 locatie zorgt mits enig geluk al heel snel voor camaraderie en samenwerking. Leeftijdsverschil of beperking speelt dan nauwelijks nog een rol wat je duidelijk kunt aflezen uit onderstaande foto.
Vooraan zitten ik en Jasper.
Achteraan staan lnr Bertalan, Bob, Erwin, Luuk en Sam.

Al voor vertrek in de luchthaven werd er duchtig geblitzt in een bar. Tips in de voorbereidingen werden vlot gedeeld via een whatsappgroepje. Elke avond werden grappige anekdotes of stellingen gedeeld van de voorbije ronde. Vooral de gezamenlijke analysesessies van onze eigen partijen werd gesmaakt. Ik herinner mij dat we onderstaande remisepartij tot in het eeuwige samen dissecteerden tot hilariteit van iedereen.
Als het klikt tussen de spelers dan is wachten plots niet meer vervelend. Enkele uren wachten op de nachtbus voor de luchthaven vul je op met blitzen. Enkele uren op een nachtbus vul je dan weer met praten en je toekomstige tegenstander laten geloven dat je geen interclub tegen hem zult spelen. Een uur extra wachten midden in de nacht in een afgesloten luchthaven door verandering van zomeruur naar winteruur? Dat is nog een extra uur plezier samen. De laatste whatsappberichtjes lieten geen twijfel bestaan over hoe jammer iedereen het vond dat het voorbij was.

Trouwens ik vermoed dat ik niet de enige Belg ben die dit het mooiste tornooi vind waar je als amateurschaker kunt aan deelnemen. In deze editie namen reeds 26 Belgen deel waarbij het voor 13 de enige buitenlandse schaaktrip was in 2024. Verscheidene Belgen namen ondanks een gemiddeld prijskaartje van 1500 euro al meerdere keren deel aan dit teamevent maar recordhouder is wellicht de Luxemburgse expert Pierre Gengler met deelnames aan minstens 12 edities.

Heb je tips voor andere mooie tornooien die ik zeker niet mag missen dan laat het weten in de reacties!  Volgend jaar zal het Europees teamkampioenschap plaatsvinden in het zonovergoten Rhodos (Griekenland) en die heb ik al aangeduid met stip op de schaakkalender. Ik zal heel snel moeten zijn om een plaats te bemachtigen na dit artikel.

Brabo

8 opmerkingen:

  1. Zie https://blog.frbe-kbsb-ksb.be/nl/nationale-interclub-competitie/ :
    "Er zullen dus 17 seriewinnaars zijn en dus 17 promoverende teams. Het zal dus nodig zijn om 17 teams uit de 4e divisie te laten vallen. Net als in voorgaande seizoenen zullen de 11e en 12e geplaatste teams in Divisie 4 zakken, net als het slechtste 10e team. Dezelfde berekening van slechtste 10e team wordt gedaan na de beste 2e zoals uitgedrukt in Art. 32.g [van het Wedstrijdreglement]"

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik had dit niet gelezen maar begeeft de bond hiermee zich niet op glad ijs? Ik ben geen jurist maar een statement op de website lijkt mij niet dezelfde draagkracht te hebben als het wedstrijdreglement. Bovendien vraag ik mij af of niet elke aanpassing aan het wedstrijdreglement moet gebeuren via de Algemene vergadering.

      Artikel 32g spreekt enkel over vrijgekomen plaatsen dus een aanvulling voor dit specifiek geval is noodzakelijk.

      Verwijderen
  2. 1756 inschrijvingen die zich gecommitteerd hebben om dit seizoen 11 wedstrijden te spelen?????
    slechts een heel kleine minderheid speelt 11 partijen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een inschrijving kan door meerdere spelers worden ingevuld. Net daarom gebruik ik het woord inschrijving en niet speler.
      Er zijn ook een aantal reeksen waar slechts 10 wedstrijden per inschrijving worden gespeeld. Echter dit wist men niet op voorhand dus ik ben wel correct met mijn commitment voor 11 wedstrijden per inschrijving.
      Nog een andere aanvulling is dat niet alle 1756 inschrijvingen door uitsluitend Belgen worden ingevuld. Ik vermoed dat het een zeer hoge 90% is maar zoiets precies uitrekenen, is erg lastig en weinig zinvol voor dit artikel. De essentie is dat de Belgische interclubs veruit het populairste tornooi voor de Belgische schaker is en de kleine groep niet Belgen zal dat niet veranderen.

      Verwijderen
    2. "slechts een heel kleine minderheid speelt 11 partijen!"
      Recente blogartikels https://schaken-brabo.blogspot.com/2024/09/marathonpartijen.html en https://lichess.org/@/Roeselare/blog/forfaits-een-hedendaagse-plaag/uP7yNvCW hebben het allebei over steeds minder spelers die bereid zijn om alle partijen in een tornooi te spelen.

      De Belgische interclubs heeft veel minder te lijden onder deze trend dankzij het systeem van reserves. Ik zie steeds meer clubs kiezen voor arena-tornooien. Ieder mag zelf bepalen hoeveel ronden er gespeeld wordt en moet deelname aan een ronde enkel een paar dagen vooraf kenbaar maken.

      Verwijderen
  3. Belgische IC is inderdaad een opvallende en langlevende constante in het Belgische schaakleven. Geen idee wanneer dit gestart is (voor of vlak na WOII?), maar ik herinner me een artikel in een schaaktijdschrift waarin België samen met Frankrijk, Duitsland en Nederland als voorbeeld werd gebruikt voor een interclubcompetitie in Europa; niet lang daarna werd de 4NCL opgericht (dus ik vermoed dat ik dat artikel in BCM gelezen heb).
    Het is een opmerkelijk aspect van onze schaakcultuur dat het in deze regio's (B,D,F,NL) zo goed gedijt, terwijl het in andere (West- en Oost-Europese) landen blijkbaar veel minder ingeburgerd / georganiseerd is/was. Vooral het feit dat niet enkel topclubs hun competitie hebben, maar dat ook kleine clubs met onervaren schakers eraan kunnen deelnemen is een meerwaarde.
    Actueel is de situatie veel beter in andere landen, maar het is een competitie die we moeten koesteren. Vaak is het de enige gelegenheid waarin schakers tegen spelers van andere clubs uitkomen (als ze geen liga, regionale tornooien of open tornooien spelen), en die wisselwerking is op alle vlakken (sociaal, elo, schaakkennis) zeker de moeite waard.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. bedankt voor je levendige schaakartikels. Ik geniet er veel van.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor het compliment.
      In bovenstaand artikel stak ik minstens 6 uren. Er was heel wat opzoekwerk.
      Ik ga door zolang ik kan en het leuk vind.
      Voor de komende maanden zit het al bomvol met enkele heel speciale onderwerpen. Het zal vooral puzzelen worden hoe ik alles combineer met al mijn andere activiteiten (werk, thuis, competitieschaak, ...).

      Verwijderen