Als ik naar de laatste elolijsten kijk dan merk ik op dat er voor heel veel schakers al anderhalf jaar geen enkele update meer is geweest. Dan spreken we niet enkel over de modale clubschakers maar zelfs over Belgische toppers zoals grootmeesters Bart Michiels, Luc Winants en internationaal meesters Stefan Docx, Bruno Laurent .... Tijdens het voorbije Belgisch kampioenschap te Brugge ging de grap rond dat de kersverse kampioen en grootmeester Daniel Dardha afgelopen jaar meer partijen had gespeeld dan zijn 9 concurrenten samen.
Schaken aan een fysiek bord is geen evidentie in covid-tijden. Meer nog velen vinden het een gebrek aan respect voor de medemens. Na het posten op de blog van mijn Tsjechisch avontuur vorig jaar zie the chess microbe part 3 reageerde een schaker dat ik zeker niet trots moest zijn en dat ik het leven van andere in gevaar heb gebracht. Schaken is een spelletje en het is absurd volgens hem om daarvoor risico's te nemen.
Dus ik vermoed dat veel (ex-) schakers er vandaag zo over nadenken. Het leven is te waardevol om het minste risico te nemen voor een spelletje. Echter we zien ook vandaag dat steeds meer mensen het beu zijn om alle leuke (risico-) activiteiten on hold te zetten tot het virus definitief verdwenen is. Men realiseert zich ook steeds meer dat dit virus nog jaren zal rond blijven hangen en dat zorgt ervoor dat sommigen langer wachten niet meer persoonlijk nog als aanvaardbaar beschouwen.
Alhoewel dus nog een groot aantal spelers niet bereid is om opnieuw te beginnen schaken aan een bord, starten steeds meer clubs weer met hun activiteiten. Het aanbod blijft beperkt en vaak nog met allerlei bijkomende vervelende covid-regels maar velen vinden het nog steeds 100 keer beter dan online schaken. Ik merk dit duidelijk op in de Belgische online schaakclub waar de leden op zeer korte tijd massaal afgehaakt hebben. Eind dit jaar sluit ik de site wellicht helemaal want ik zie dit niet meer terugkeren (tenminste niet in de huidige vorm).
Ook topspelers hebben de buik vol van het online schaken en snakken naar echte potjes aan een fysiek bord. Ook voor hen is het aanbod echter nog beperkt waardoor ik wel begrip kon opbrengen dat de regerende wereldkampioen Magnus Carlsen de kandidaten-selectie in de war stuurde met zijn deelname aan de wereldbeker in Sochi. Hij won het tornooi niet maar je zag dat hij enorm genoot van opnieuw te kunnen schaken aan een bord. Behalve een mooie ratingwinst speelde Magnus met bijzonder veel creativiteit en goesting. Meerdere partijen van hem zijn de moeite om na te spelen maar ik wou in dit artikel eens inzoomen in zijn eerste partij van de kwartfinale tegen de sterke Franse grootmeester Etienne Bacrot. Verscheidene commentatoren waren verrast toen Magnus plots zijn dame offerde.
Het dame-offer was zeker niet verplicht maar Magnus voelde goed aan dat het heel lastig voor wit zou zijn om te verdedigen. Dit soort positionele dame-offers zijn heel raar. De sterke Amerikaanse grootmeester Daniel Naroditsky bestempelde ze in een artikel op chess.com als de zwarte kaviaar in het schaken. Op het internet kon ik enkele verzamelingen ervan terugvinden: chesscollection en top 10 queen sacrifices.
Ik vermoed in blitz heb ik wel eens per ongeluk mijn dame geofferd waarvoor ik dan nog voldoende compensatie vond maar tot voor kort had ik zelf nog niet eerder op een mooi origineel voorbeeld gestoten. Tot voor kort want tijdens een update van mijn analyses op de Dubov-variant van het Italiaans ontdekte ik een wondermooi positioneel dame-offer zie hieronder.
De populariteit van die Dubov-variant was van korte duur zoals ik al voorspelde in mijn artikel mode deel 3 want ik ben het nog nauwelijks tegengekomen de laatste maanden online. Tezelfdertijd waarschuwde ik al voor een enkeling die het toch eens zou proberen als verrassingswapen. Verrast was ik dus niet toen ik het recent nog een keertje voorgeschoteld kreeg maar wel dat mijn eerder aanbevolen weerlegging niet werkte. De variant blijkt veel rijker te zijn dat ik eerder had gedacht. Het positioneel dame-offer in misschien wel de meest kritieke lijn was een heel leuke ontdekking tijdens het analyseren.
Brabo
Geen opmerkingen:
Een reactie posten