Gisteren trok de hoogmis van het Belgisch schaken zich terug op gang. De grootste competitie van ons land ontwaakte na anderhalf jaar. De maanden voorafgaand woedde een felle discussie over of het al dan niet ok was om in covidtijden fysiek aan een schaakbord te schaken. Daar kwam nu een eind aan want iedere clubschaker kon niet langer zich wegsteken. Iedereen moest kleur bekennen. Ofwel speelde je mee of niet. Een compromis bestond er niet.
Dus de interclubronde gisteren was niet alleen een herstart of doorstart maar zou ook de vraag beantwoorden hoe het zit met de schaakmicrobe in België. Wel ik denk met bijna 1000 clubschakers die aanwezig waren op de afspraak dat we mogen stellen dat de schaakmicrobe net als het covidvirus nog lang niet uitgeroeid is. Meer nog het toont aan dat velen bereid zijn om de extra mijl te lopen voor een potje schaak op een fysiek schaakbord en het dus een terechte beslissing was van de bond om die mensen niet langer in de kou te laten staan.
Bijna 1000 clubschakers is mooi maar tezelfdertijd toont het ook hoe verdeeld de Belgische schaakwereld is vandaag. T.o.v. een normale interclubronde met een bezetting dicht tegen 100% bleven gisteren bijna 600 plaatsen leeg of slechts een bezetting van 63%. Dat is uiteraard geen positief nieuws voor het Belgisch schaken. Een kijkje naar onderstaande tabel toont ons dat in alle afdelingen er massaal forfait werd gegeven. (Disclaimer sommige resultaten zijn nog steeds niet binnen. Ik heb verondersteld dat men gespeeld heeft dus mogelijks zijn het aantal lege plaatsen nog onderschat.)
1ste klasse is het vlaggenschip van de competitie en heeft een voorbeeldrol maar net daar vallen de meeste forfaits. Toeval, bezuinigingen genoodzaakt door de coronacrisis, het wegvallen van tickets voor het Europees ploegenkampioenschap, buitenlandse spelers die makkelijk en liever ergens anders kunnen spelen zonder mondmasker, ...? Ik heb er het raden na. In elk geval het aantal forfaits kan niet enkel worden verklaard met de 20% minder leden tijdens het voorbije jaar. Trouwens spelers die in het seizoen 2019-2020 aangesloten waren mochten meespelen zelfs als ze nu niet meer aangesloten zijn.
Bovendien ook in gewone tijden zijn er spelers die uitvallen waardoor (bijna) alle ploegen/ clubs meerdere reserves hebben die kunnen invallen. Zo kan je zien dat ik zelf niet meespeelde bij Deurne maar de eerste ploeg tot mijn verwondering gisteren toch volledig was zonder gebruik te maken van spelers uit andere ploegen. M.a.w. het lijkt mij zeer duidelijk dat het aantal forfaits absoluut niet enkel overmacht is. Integendeel de meeste zijn zonder twijfel bewuste keuzes geweest.
Alhoewel mijn afwezigheid niet leidde tot een forfait, was dit ook een bewuste keuze en zeker geen overmacht (ik ben gaan wandelen met mijn echtgenote). Zolang de mondmaskerplicht niet 100% afgeschaft is, speel ik niet mee en ik hoor van verscheidene kanten dat ik niet de enige ben die er zo over nadenkt. Nu ik snap echt wel het nut van die mondmaskers maar plezier hebben met het schaken en mondmaskers dat lukt voor mij niet. Ik heb de Belgische interclub in tegenstelling tot de winkel of het werk niet nodig.
Ik eis in dit artikel evenmin om de mondmaskerplicht af te schaffen en dus dat schakers risico's moeten nemen. Trouwens er zijn ook nog altijd schakers die zelfs mondmaskerplicht onvoldoende veilig vinden en dus het onzinnig vinden om uberhaupt nu te schaken of bijkomende strengere maatregelen eisen. Uiteindelijk komt het grotendeels aan op keuzes maken en dat is uiteraard iets waarin wij helemaal niet goed in zijn. We leven in een zeer sterk versnipperd (schaak-)land. Ik was bijgevolg dan ook niet verwonderd dat de hete aardappel betreffende covid naar de clubs werd doorgeschoven.
Het gevolg is een spaghetti aan covid-regels zelfs als we enkel kijken naar de Vlaamse clubs. In sommige clubs is het mondmasker dragen ten alle tijde verplicht. Voor andere moet je het enkel dragen als je tegenstander het eist. Weer een andere moet je het dan dragen als je niet volledig gevaccineerd bent. Tenslotte vermoed ik ook dat er wel enkele zijn die het mondmasker verbannen hebben maar dit liever niet aan de grote klok hangen.
Ik heb in de voorbije 24 jaar welgeteld 9 interclubwedstrijden gemist. Dat is 9 op 262 of 97% actief meegespeeld. 3 door examens voor mijn studies ingenieur. 3 door de geboorte van mijn zoon. Eentje omdat ik een overlapping had met de Franse interclub waar veel meer op het spel stond. 1 omdat ik een communiefeest van mijn neefje niet kon/wou negeren en tenslotte 1 partij doordat ik mijn zoon begeleidde in Open Le Touquet. Wie doet beter?
Ik ben dus voor een stuk meubilair in de Belgische interclub maar iedereen is vervangbaar. Als een minimum aan spelcomfort niet kan worden gegarandeerd dan hoeft het niet meer voor mij. Voor kwantiteit i.p.v. kwaliteit is er online schaken. Nu ik zoek alternatieven want schaken doe ik nog te graag. In heel wat landen kiest men voor een meer relaxe covid-regelgeving en met mijn auto geraak ik er veelal zonder problemen.
Brabo
Bedankt voor je analyse maar voor de forfait zijn nog andere redenen. Onze club had wel jeugdspelers die konden spelen in de ploeg die forfait gaf maar zij mochten niet spelen - want in 2019 nog niet aangesloten. Daarnaast zijn de data van 5 en 12 september niet voor iedereen even gemakkelijk - zo start bij ons het jeugdseizoen op 12 september. Wat mondmaskerplicht betreft die is zo goed als verdwenen - wij speelden een uitwedstrijd in Wetteren waar niemand achter het schaakbord nog een mondmasker droeg.
BeantwoordenVerwijderenIn 2019 konden die jeugdspelers ook niet meespelen en toen waren er geen forfaits. Dus dit is geen echte reden van de forfaits zondag laatst.
VerwijderenDe data 5 en 12 september lag bijna een jaar op voorhand vast. Afwezig zijn is dan enkel een kwestie van een bewuste keuze. Trouwens de Belgische interclub is niet zomaar de grootste competitie van ons land. Het is ook de belangrijkste. Ik vind het dan ook normaal dat de eigen clubkalender aangepast wordt aan de Belgische interclub.
Betreffende de mondmaskerplicht refereer ik naar de heel ongelukkige berichtgeving enkele dagen voor de 10de ronde van Sergio Zamparo (veranwoordelijke interclub bij de bond). Toen werd aan elke club/lid verteld dat elke club het recht had om een mondmaskerplicht in te voeren tijdens de interclub. Bovendien kon elke bezoekende club ook protest indienen als de sanitaire regels onvoldoende zouden worden gerespecteerd. Bijgevolg kon mijn club mij niet verzekeren dat er geen mondmaskerplicht tijdens de wedstrijd zou gelden. Uiteindelijk werd in samenspraak beslist om mij niet op te stellen voor de cruciale wedstrijd als ik toch forfait zou geven bij ter plaatse plots mondmaskerplicht. Dan leek het toch iedereen beter om mij te vervangen door iemand die zowel met als zonder wou spelen.
Ik vermoed dat er wel enkele zullen zijn, die beter doen. Vaak langdurige voorzitters van de club of echte schaakferventen. Al durf ik wel geen naam te noemen..
BeantwoordenVerwijderenEen 97% is geen kattepis over 24 jaar. Daarvoor heb ik vele familiefeestjes gemist, eens gespeeld met 38 graden koorts, eens 6000 km gevlogen voor 1 partijtje, eens achterste voren gestaan in de sneeuw op de autosnelweg...
VerwijderenIk kan trouwens ook alle interclubpartijen volledig becommentarieerd onmiddellijk tonen als bewijs.
Persoonlijk sta ik achter het besluit om de 2 laatste ronden nog af te werken, maar de bijzondere impact van forfaits op het verloop van diverse klassen valt nu wel meer op. In eerste klasse geven de vier staartploegen forfait (maar veel "helpt" het niet, want de degradatieploegen liggen vast). In 3A lijken Brasschaat en Zottegem, Dworp nog een kans op behoud te willen geven. In 3B krijgt Hervé een onverwachte kans op redding, door het forfait van Eynatten. Idem in 3D waar MSV een reddende hand krijgt van Mercatel. Deze effecten vallen nu extra op - in normale seizoenen is er ook dit eindeseizoenseffect, wat trouwens al door Brabo is behandeld in het verleden - en zou ik gewoon beschouwen als het noodzakelijk kwaad om terug tot een normale situatie te komen. Gezien de lange onderbreking denk ik dat elk team wel een verzwakking heeft ondergaan; (oudere) leden stoppen, de jeugd kan nog niet inspringen, mensen die de omstandigheden nog niet OK vinden, ... maar gemiddeld genomen moet die voor elke ploeg een gelijke impact hebben. Eventueel zijn clubs die zich sterk focussen op "zoveel mogelijk" ploegen opstellen, zwaarder getroffen, maar dat is inherent aan het onvoldoende ter beschikking hebben van reservespelers. All in all denk ik dat we na volgend weekend een nieuw tijdperk ingaan, waar het mij niet zou verwonderen dat er veel minder ploegen gaan starten in het nieuwe seizoen.
BeantwoordenVerwijderenJa in tegenstelling tot een zwitsers tornooi zegt een tussenstand heel weinig in een gesloten all-round tornooi. De 2 laatste ronden daarom laten afwerken, lijkt mij de minst slechte oplossing om een volgend interclubseizoen te organiseren.
VerwijderenTrouwens ik vermoed dat er heel veel spelers zijn die na anderhalf jaar smachten naar bordschaak en dan zijn 2 extra ronden zeer welkom.
De discussie is nog volop gaande in de politiek maar gezien de stijgende ziekenhuisopnames en stijgende bedden op intensieve zorgen, kan ik mij niet voorstellen dat het nieuwe seizoen met lossere covid-regels van start zal gaan dan deze 2 laatste ronden. Dus ja ik verwacht ook een inkrimping van het aantal inschrijvingen voor het nieuwe interclubseizoen. Wellicht zullen meerdere reeksen verdwijnen in 5de klasse en zullen enkele beste 2de of zelfs 3de kunnen profiteren van een extra promotie.