maandag 6 mei 2019

10. Richard Meulders

10. Richard Meulders

(9 april 1951 - )

Bron: newinchess
Bron: chessbase

Na een vreselijk drukke maand maart-april, heb ik even weer ademruimte om het geplande ritme van 1 speler per maand terug op te pikken. Wie mijn originele lijstje erbij haalt, zal merken dat de volgorde al gevoelig dooreen is gehaald. Dat heeft als belangrijkste oorzaak dat ik de originele lijst redelijk snel (lees: onzorgvuldig) had samengesteld. En dat er geleidelijk aan namen zijn bijgekomen – niet noodzakelijk in de top tien, maar wel in de top-20 en top-30. Door meer in detail te gaan, heb ik ook een herevaluatie gedaan van mijn oorspronkelijke lijst.

Is FIDE-Meester Richard Meulders een eerste minder evidente naam in deze lijst? Dan is zijn palmares zeker onderschat: Belgisch jeugdkampioen in 1968 en 1969, nationaal kampioen in Eupen 1978, de eerste titel van in een rijtje van zeven (1978-81-83-85-88-89-91). Met een laatste titel in Geraardsbergen 1991 kan dus met gemak gesteld worden dat hij de jaren ’80 compleet domineerde. Na de elf titels van O’Kelly is hij hiermee nog steeds tweede in de all-time lijst van nationale kampioenen. Die dominantie zorgde er ook voor dat hij incontournable was die jaren voor het olympiadeteam: vier deelnames tussen 1980 en 1990, met een score van 17,5/39 (44,9%).

Dat hij op wikipedia nog geen pagina (in het Nederlands) heeft, is op zijn minst een onrecht (enkel in het Roemeens vind ik een weinig informatieve stub terug). Gelukkig zijn er nog de klassieke bronnen.

De eerste sporen van schaakactiviteit vinden we op de onvolprezen site van Nikolaas Verhulst: hij werd vijfde op tien deelnemers in het eerste tornooi vanSchilde, met 5/9. Meteen al een hoopgevend resultaat, dat de jonge snaak de nodige stimulans gaf om zich verder te verdiepen in het schaakspel. Onder meer door die goede prestatie, mocht hij het jaar erop al op het tweede juniorenbord plaatsnemen in een interland tegen Luxemburg. Dat België, ondanks een zwakke opstelling, toch niet tot winst kon komen (6-6), kon als een blamage genoteerd worden. Het tweede jeugdtornooi van Schilde was sterker bezet dan het eerste, en de gedeeld derde plaats van Meulders kan gezien worden als heel respectabel. Tornooiwinnaar André Lombard werd later IM en Bo Jacobson (gedeeld derde) werd later Deens NK. Derek Wise (1949-2010), die tweede eindigde, was een Engelse speler van de club van Downend, bij Bristol, die later zijn schaakhobby zou laten varen voor een gedreven carrière als schooldirecteur. In februari van dat jaar zat hij al aan bord 11 in een interland tussen Antwerpen en Ljubljana – opmerkelijk voor een 16-jarige, want de namen die hem vooraf gingen in die match waren allemaal Vlaamse toppers.
  
In Eupen 1968 en in Bredene 1969 werd hij Belgisch jeugdkampioen, waarmee hij Eric Everaert opvolgde. Hij werd meteen de eerste jeugdkampioen die zichzelf opvolgde.

In 1972-73 werd hij ligakampioen van Antwerpen, samen met Peter de Jonghe en Bruno de Jonge. Opmerkelijk genoeg bleef dit zijn enige titel. In het NK van Oostende dat jaar werd hij gedeeld 5de-9de, met 6/11.

In 1978 speelt hij het ZT mee voor België; hij dient wel als kanonnenvoer voor de toppers (Timman, Miles, Sosonko, Speelman), maar scoort o.a. remises tegen Stean (dat kost de Engelsman een gedeelde eerste plaats), Langeweg en Ligterink. Winst is er tegen Rivas Pastor en de Luxemburger Feller, die afgetekend laatste wordt. Meulders behaalt 4,5/14 en wordt 11de-13de. In 1982 treedt hij weer aan in het ZT (Marbella) en eindigt met 4,5/10 net na een Donner uit vorm.  Weer speelt hij een kleine rol in de topplaatsen: zijn remise tegen alweer Stean kost deze opnieuw een eerste plaats (die voor Mestel is).

In het EK Teams van 1989 speelde hij op bord 2, achter Luc Winants, maar voor Marc Dutreeuw, maar het was zijn tornooi niet: amper 1,5/8. Nu, het hele team speelde niet bijster goed in dit tornooi; enkel Serge Vanderwaeren deed het goed met 5,5/7 op het reservebord.

Het ZT van Lyon in 1990 zag de opmars van Joel Lautier, die naar verluid zijn laatste zet in zijn laatste partij (die hem de kwalitificatie voor het IZT opleverde) met zijn tenen uitvoerde. Meulders zelf wordt voorlaatste en kan dit keer geen potten breken. Het ZT van Brussel 1993 is een open tornooi (open voor iedereen die het hoge inschrijvingsgeld wil betalen). Dat is een leuke formule. Zo nemen de ons onlangs ontvallen spelers Willem Hajenius en Paul Demoulin ook deel. Mede door die open formule nemen zowat alle IM’s en IGM’s van Frankrijk, Nederland en België deel, wat het een sterk bezette open maakt. Van der Sterren wint met Van Wely het tornooi, en zou zich later zelfs doorheen het IZT slaan, om pas tegen Kamsky ten onder te gaan. Richard Meulders heeft het in dit jonge, sterke gezelschap moeilijk en komt slechts één keer boven de 50% uit – finaal strandt hij na een nederlaag tegen Eloi Relange in de laatste ronde op 5/11.

Hij stopte in 2002 met schaken op zijn 50ste. Reden: hij had niets meer te bewijzen, en om in de nadagen van zijn carrière te dienen als scalp voor jonge wolven, daar had hij geen zin meer in.

Gedurende zijn beste periode – zeg maar van 1980 tot midden jaren 90, was zijn elorating ruim boven 2300. In 1986 piekte hij voor het eerst op 2385 FIDE-elo, iets wat hij midden 1992 zou herhalen. Geen 2400, dus jammer genoeg is het bij de FM-titel gebleven. Zijn “stop-elo” was 2245.

Met wit speelde hij zo’n 50% 1.e4; in de andere gevallen speelde hij ongeveer 3 op 4 keer 1.d4 en 1 op 4 1.c4. Zijn score met 1.d4 was opmerkelijk hoog, maar dat lag aan zijn goede score tegen het Hollands, waartegen hij bijna 75% haalde; vooral met zijn dubbelfianchetto was hij dodelijk.

Opmerkelijke internationale partijresultaten? Wel, er is zijn remise tegen Sosonko in de ol van Malta 1980, zijn remises tegen Van der Sterren en Stean in het ZT van Marbella in 1982, zijn remises tegen Timman en  Van der Wiel in het Swift-tornooi in 1987. Daarnaast een remise tegen Ljubojevic in het jeugdtornooi van Zurich in 1970, een remise tegen Nino Kirov in Graz 1972, een remise tegen Hans Ree in Amsterdam Ohra 1982… Kortom, een mooi lijstje als schaak-CV. Richard Meulders staat op 10 in deze lijst, en laat enkele gerenommeerde namen achter zich, maar met acht nationale titels mag dat wel, dacht ik.

En omdat het niet altijd de “best of” moeten zijn, volgend (niet-foutloos, maar wel interessant) miniatuurtje uit het pre-computertijdperk.HK5000

10 opmerkingen:

 1. Ik schreef een hele reactie, maar die is weggefloept en ik ga ze niet helemaal opnieuw typen. Geen onaardig stukje, zeker niet, maar naast het feit dat ik een paar kleine internationale toernooien in de late jaren 70, vroege jaren 80 (gedeeld) won en buiten enkele andere aanvullingen die nodig zijn, is de hoofdopmerking dat de linkerfoto bij het stukje over mij Gerd Ligterink is. Rechts ben ik het. Voor de rest, erg leesbaar! Mvg, Richard.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had al het gevoel dat Richard wel heel hard was veranderd door de jaren. Haha dat is grappig. Ik vermoed dat HK5000 de foto gehaald heeft van https://br.wikipedia.org/wiki/Richard_Meulders waar dus ook de verkeerde foto getoond wordt.

   Heeft iemand een echte oude foto van Richard zodat ik het kan corrigeren?

   Verwijderen
  2. Probeer

   https://secure.newinchess.com/Richard_Meulders-aa-155.html

   Verwijderen
  3. Aangepast met de foto van newinchess.
   Als iemand nog een oudere goede foto heeft van Richard uit de jaren 60-70 dan zou het nog beter zijn.

   Verwijderen
 2. thx voor de feedback - inderdaad onzorgvuldig met die foto geweest. Die stukjes zijn niet volledig, maar het merendeel van de info haal ik uit internet (occasioneel uit een boek), en zo blijkt nog maar eens dat dit maar een tweedehands bron is. It's a dirty job, but someone has to do it :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het niveau is nu wel veel hoger maar nu zijn er wel veel meer kansen op een IM-titel dan vroeger, tja. Het zou toch nog leuk zijn om een match te zien tegen Daniel Dardha. In sterke schaaklanden zie je dat vaker, oud tegen jong.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In Nederland was er nog recent de match Lucas Van Foreest tegen Ivan Sokolov: https://www.schaaksite.nl/2018/12/30/lucas-van-foreest-verliest-match-na-vele-gemiste-kansen/
   Zoiets organiseren kost snel enkele duizenden euros. Een verhoging van het lidgeld met 1 euro geraakt niet goedgekeurd op de algemene vergadering van onze schaakbond dus het zal afhangen of er een mecenas verschijnt.

   Verwijderen
 4. Inmiddels ben ik op een betere clash gekomen, de voortrekker van het seniorencircuit IM Jan Rooze tegen onze sterkste jeugdspeler! Veel belangstelling is gegarandeerd en financieel zal het ook wel meevallen.
  Wat zou de Belgische Bond daarover denken...Van Foreest en Sokolov is wel een héél andere wereld.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daniel heeft reeds 2420 fide (de IM-titel lijkt mij dus een formaliteit). Jan heeft vandaag 2275 fide. Ik vermoed dat het verschil in sterkte kleiner is dan het eloverschil maar er zijn zeker interessantere matchen te bedenken.

   Verwijderen
 5. Toevallig vond ik nog tijdens een opruimactie een boekje over tweekampen georganiseerd door S.K.Paroza, in 1981! Onder andere de match Boey tegen Meulders met resultaat 5-1. Er was veel belangstelling want Boey (47 jaar en 2415) was stilaan een beetje op de terugweg en Meulders (30 jaar en 2310) was een beetje de coming man. Het kostte zeker niet veel geld en was een genot voor de toeschouwers. In de commentaar staan er wel veel uitroeptekens en vraagtekens maar dat was nu eenmaal het niveau. De engines van tegenwoordig kunnen zeker nog mooie varianten onthullen. Enfin na 38 jaar nog een complimentje voor S.K.Paroza!

  BeantwoordenVerwijderen