woensdag 31 augustus 2022

My own 60 memorable games

Een eigen partijencollectie – heeft het zin? Ik denk eerder van wel, al was het maar omwille van het (analyse)werk dat je erin stopt. Je krijgt een heropfrissing van oude partijen, je herevalueert oude analyses, je verhoogt je inzicht – en vooral: je bent bezig met je eigen partijen. Vooruitschrijdend inzicht is bij deze soms een eye-opener. Het gebeurt vaak dat ik bij het herspelen van een oude partij eens halt houd bij een moment in de partij, en me afvraag wat ik in die stelling zou spelen. Dikwijls is dat een andere zet dan de gespeelde. Dat heeft enerzijds te maken met gewoon meer ervaring en spelinzicht, of de opgedane kennis dankzij net die partij, maar ook van latere partijen. Anderzijds heeft het te maken met gewoon het feit dat een analyse aan de ene kant “minder ernstig” is, aan de andere kant net grondiger is, want geen tijdsbeperking, maar ook geen sportieve stress. Je verliest in de analyse niet een partij door een andere zet te spelen, die interessant, beter is op vlak van positiespel, of gewoon een ander plan volgt (of stomweg verkeerd is).

Vaak gaat het niet om het (opnieuw) vinden van een tactiekje, maar meestal om de plaatsing van de stukken. Speel ik nu de a- of de f-toren naar de open d-lijn? Trek ik de loper terug naar d3, c2 of zelfs b1? Ruil ik hier de dames of niet? Kies ik voor een toreneindspel of een lichtstukkeneindspel? Persoonlijk vind ik dat ik positioneel beter ben dan vroeger, maar tactisch veel minder scherp sta. Anders gezegd: ik zou mezelf van 20 jaar terug positioneel alle hoeken van het bord laten zien, maar mijn jongere ik zou me een tactische loer draaien, waardoor ik de partij alsnog zou verliezen. Omgekeerd, als het er tactisch aan toe gaat in een van mij oude partijen, heb ik vaak moeite om de door mij gespeelde combinatie opnieuw door te rekenen. Dat heeft te maken met wat minder scherp te kunnen rekenen, maar ook met wat minder durf om dergelijke wegen in te slaan. Zo won ik knap een pion (met zeker uitzicht op minstens een tweede) in een partij in de open van Brugge, maar speelde het vervolg van de combinatie zo zwak (ter mijner verdediging: er waren zeer veel varianten uit te rekenen), dat ik een paar zetten later blij mocht zijn met remise.

Brabo heeft in deze blog al herhaaldelijk gesteld dat een partij-analyse van je eigen partijen niet in een half uur geklaard is. Een project als bv je eigen 50-60 beste partijen verzamelen en goed analyseren, is dan ook niet iets wat je in een handomdraai uit Chessbase kan toveren.

Ten eerste gaat het er bij een selectie om, om de juiste partijen te kiezen;  partijen waarvan je nu nog denkt “dat was een goede”, of “zelfs al heb ik die verloren, dat eindspel was toch heel leerrijk”. Daarom vind ik Fischers 60 Memorable Games zo’n goede titel voor een partijenverzameling – niet zijn beste, niet zijn belangrijkste partijen, maar deze die hem het meest bijgebleven waren. Zijn eigen canon als het ware. Een partijwinst in 10-15 zetten, daar heeft niemand iets aan, vooral niet als het ligt aan een blunder van de tegenstander. Ook een “redding” van een verloren of slecht staande partij door een misgreep van de tegenstander leert je weinig over je eigen spel (tenzij dan misschien het goed waarnemen van kansen). Op zich hoeven het geen volledige partijen te zijn – zelfs een kort fragment (of stelling) kan al voldoende zijn om altijd in het achterhoofd te hebben. Ik denk hierbij aan de sterkte van een wit paard op a5 (met een witte pion op c5) tegen zwarte pionnen op a6, b7 en c6 (zie Gelfands boek Positional Decision Making in Chess), dat een hele damevleugel lam kan leggen. 

Ik hoor de lezer al denken: OK, het middel begrijp ik (analyseren van mijn eigen partijen en zoveel mogelijk proberen de stellingen te doorgronden waarin ik vaker dan gemiddeld in terecht kom), maar het doel: waarom die partijen bundelen? Wat is het nut? Laat staan de vraag: wie wil mijn partijen naspelen? Ik geef toe dat ikzelf ook niet sterk geïnteresseerd ben in partijen van spelers van bv minder dan 1600 elo (zelfs al heb ik het steeds moeilijker om van die spelers te winnen). Maar een selectie ervan kan zeker interessant zijn – en vooral, je maakt die selectie in de eerste plaats voor jezelf. Die partijen kunnen dan kunnen gebruikt worden als lesmateriaal voor andere spelers (of in heel andere omstandigheden – als je schaaknalatenschap). Hoe vaak spelen krabbers als ikzelf niet grootmeesterpartijen na? Ja, met wat uitleg is het heel leerrijk, maar dat is nog iets anders dan begrijpen waarom net die zet nu wel en die zet dan niet, of de volgorde van de zetten, of de belangrijkheid van het hoofdplan en het reageren op significante subdreigingen. Is het dan niet beter om partijen te nemen van jezelf of een iets (bv 200 elo) sterkere speler, omdat je die zetkeuze wel nog begrijpt? Dat was trouwens één van de redenen van Katy Vander Mije om een boek met haar partijen uit te brengen: het niveau ligt dichter bij dat van de gemiddelde schaker. Het bundelen in een boek of pdf-bestand is dan gewoon de kers op de taart, meer niet. Een soort naslagwerk, waarnaar je altijd kan teruggrijpen.
 
Misschien durf ik wel een oproep te lanceren: wie durft zijn x memorable games te bundelen en (in pdf of pgn) te publiceren? Of anders gesteld: zijn er spelers van clubniveau die al zo’n bundeling hebben uitgebracht (hardcopy of digitaal)? Zelf werk ik aan een overzicht van een 100-tal overleden Belgische schakers, een korte biografische schets met enkele illustratieve partijen, maar dat is nog geen best of van één speler.

Dit artikel wordt ondertussen te lang om het te illustreren met partijen, daarom dit korte “aha-moment” fragment uit een blitzpartij. Ik heb dit ooit op twitter gezet, en ondertussen doet het de ronde van de wereld, maar zonder mijn naam eraan verbonden. Bij deze claim ik dus – ijdel als ik ben – “mijn” stelling terug 😊 Enjoy! Wit speelt en wint.


HK5000

24 opmerkingen:

  1. "Een eigen partijencollectie – heeft het zin? Ik denk eerder van wel, al was het maar omwille van het (analyse)werk dat je erin stopt."

    Hieruit leid ik af dat je niet automatisch alle partijen analyseert die je speelt. Dat doe ik dus wel. Ik heb niet de grootste gedigitaliseerde database van eigen (+ 99% klassieke ) partijen (Marcel Van Herck toonde mij zijn 3000 stuks persoonlijke database) maar ik denk dat ik misschien wel de grootste gedigitaliseerde vollledig in detail geanalyseerde database heb van eigen partijen. Ik zit momenteel heel dicht tegen 1000 stuks. In http://schaken-brabo.blogspot.com/2019/10/hoeveel-tijd-spendeer-je-aan-het.html schreef ik dat een analyse gemiddeld wordt gespreid over 4 dagen. 1000 x 4 dagen = 4000 dagen of net geen 11 jaar elke dag bezig geweest met eigen partijen analyseren. Als ik dit cijfer nu zelf bekijk dan besef ik dat het waanzin is. Het zou mij erg verwonderen dat iemand dat kan kloppen of zelfs in de buurt kan van komen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik analyseer wel al mijn partijen, niet alle even diepgaand (en zeker niet zo uitvoerig als jij), maar een collectie hoeft niet volledig te zijn - denk aan je 50-100 meest memorabele partijen, waar je veel van opgestoken hebt. Je kan die als skelet gebruiken om bv openingsvarianten aan op te hangen, maar het kan heel goed zijn dat die partij net belangrijk is omwille van het eindspel. Ik speel al quasi heel mijn leven 1.e4, maar dat wil niet zeggen dat alle gespeelde Franse partijen voor mij even belangrijk/interessant zijn. Sommige tegenstanders stelden mij bijzondere problemen, of forceerden mij tot het uiterste, daar waar mindere goden misschien al meteen in de fout gingen en de partij meteen zijn waarde verliest (zoals bv vorig jaar 1.e4 e6 2.d4 d5 3.Pc3 Lb4 4.e5 Lxc3? en de partij was praktisch voorbij).

      Verwijderen
  2. "je herevalueert oude analyses"
    Oude analyses herevalueren doe ik zelden of nooit. Als je al 11 jaar aan het analyseren van de eigen partijen gespendeerd hebt, dan stopt het uiteraard. 1 uitzondering maak ik sedert enkele jaren voor openingen zie http://schaken-brabo.blogspot.com/2020/09/regressietesten.html Het belang van openingen up to date te houden is steeds groter geworden door de computers.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat verbaast me een beetje - zeker bij jou (met je vaste openingsrepertoire), en gezien de nieuwe programma's na alpha zero. Bijna elke analyse van +5 jaar is zo goed als waardeloos als je die tegen het licht houdt van SF, Leela of Komodo.

      Verwijderen
    2. Ik weet dat tijd een slecht excuus is maar hier denk ik dat het echt wel telt. Naast de 11 jaar analyses moet ik nog het spelen van partijen tellen, blog schrijven, les geven, online schaken ... en dan besef je dat ik gewoon geen tijd over hou.
      Dus ja veel van mijn analyses zijn hopeloos verouderd maar tezelfdertijd heb ik het geluk dat ik slechts 2300 elo heb. De verouderde analyses zijn vaak nog altijd veel beter dan de niet-analyses van mijn tegenstander.
      In Dieppe vroeg mij laatst een jonge zeer ambitieuze kerel hoeveel tijd het kost om up to date te zijn met een repertoire. Ik vertelde hem dat ik gehoord had van meerdere sterke grootmeesters (+2600) minstens 5 uren per dag. Dat is dus o.a. wekelijks twics downloaden, alle partijen screenen waar er een overlap is met het repertoire, alle belangrijke nieuwe ideeen minstens 15 minuten checken met de computer ... Kortom dat is voor mij onmogelijk met een voltijdse job en ik maak mij ook geen enkele illusie over hoe belachelijk mijn repertoire is voor een sterke grootmeester.

      Verwijderen
  3. Ook wil ik opmerken dat een partijanalyse voor mij veel meer is dan enkel een opsomming van fouten, plannen, evaluaties. Ik voeg meestal ook wat achtergrondinformatie toe over de match. Kwam mijn tegenstander te laat aan zijn bord. Vertelde hij mij dat hij slecht had geslapen. Kreeg ik een stuk konijn na afloop zie https://schaken-brabo.blogspot.com/2022/01/het-konijn.html. Stoorde een wesp de concentratie wat leidde tot een blunder: http://schaken-brabo.blogspot.com/2018/11/wespen.html
    Er zijn duizenden zaken die niet op te merken zijn aan de zetten maar die toch een belangrijke rol kunnen betekenen in het spelverloop of gewoon een goed verhaal kunnen maken. Memoires zijn veel minder interessant dan dagboeken. Dat is bij analyses ook het geval. Hoe langer je wacht met een analyse, hoe moeilijker het wordt om echt te reconstrueren en bespreken wat er in een partij gebeurde.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mja, als je de partijen ziet in een context van (auto)biografie zijn zo'n details handig, maar als een tegenstander in tijdnood is door zijn eigen schuld, of als hij een afspraak heeft om 18u, waar hij niet onderuit kan en de partij daarom moet opgeven (heb ik meegemaakt), dan speelt dat geen rol voor mij in de analyse. Het bord telt voor mij, zeg maar.

      Verwijderen
    2. Als enkel het bord telt dan vrees ik dat weinigen ooit geinteresseerd zullen zijn in jouw 60 memorabele partijen (mocht je die ooit willen aan het brede publiek vrijgeven). Op mijn blog zie ik ook dat een partij met een verhaal altijd beter leest dan enkel brute analyses ongeacht hoe goed ze zijn (mijn artikel over het konijn was een absolute publieksfavoriet en dat had niets te maken met de analyses).
      Voor mij is schaken veel meer dan enkel de zetjes die op het bord komen en de uitslag. Dat heeft deze blog al talloze malen bewezen. Dat betekent uiteraard niet dat iedereen zo moet naar het schaken kijken. Ik vermoed wel dat dit de reden is waarom ik tijdens meer dan 30 jaar schaken nooit een break heb genomen.

      Verwijderen
  4. "je verhoogt je inzicht"
    Ik heb het interview al eens aangehaald en dit zal wellicht nog enkele keren gebeuren dus ik raad het zeker eens aan om te beluisteren: https://en.chessbase.com/post/lex-fridman-interviews-magnus-carlsen
    Carlsen zegt daarin dat hij zijn partijen nooit analyseert. Hoogstens zal hij eens naar een computer kijken voor een bepaalde zet als iemand hem attent maakt op iets eigenaardigs maar voor de rest is het spelen en op naar de volgende.
    Ik heb trouwens ook dat aspect al eerder aangeraakt in http://schaken-brabo.blogspot.com/2019/11/welke-partijen-analyseren-deel-2.html dus dat je een sterke speler kunt zijn zonder grondig analyseren van je partijen.
    Dat betekent uiteraard evenmin dat ik nu iedereen aanraad om nooit meer de eigen partijen te analyseren, integendeel. We zijn geen Carlsen en de meesten onder ons zijn ook geen sterke speler dus we maken nog veel meer (basis-)fouten in onze partijen. Daarnaast kan analyseren ook gewoon fun zijn. Tenslotte is fun de beste motivator in het schaken (dat zegt Carlsen ook in het interview).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit en het vorig artikel gaan net over leermomenten die je vindt dankzij (computer)analyse. Als ik ooit nog eens een koning zo opsluit als in die partij in Brugge, weet ik dat ik "op een kussen zit" en bijna zonder zorgen op winst kan gaan spelen. Een toreneindspel kan ook zo'n mooie momenten bevatten, die de computer haarfijn kan aantonen. Carlsen is Carlsen en iedereen is verschillend, maar iets nieuws ontdekken draagt bij tot het leuk vinden van het schaken, en dus de goesting en motivatie om weer eens je best te doen aan het bord. Extra bagage kan nooit kwaad :-)

      Verwijderen
    2. Carlsen zegt ook dat hij meestal wel weet wat er in zijn eigen partij heeft afgespeeld. Hij spendeert liever zijn tijd door partijen van anderen te bekijken. Nu uit ervaring weet ik dat je met een computer nog heel veel kunt vinden dan wat je in een partij zelf gezien hebt. Carlsen is geen 3600 elo dus ik ben vrij zeker dat dit ook geldt voor hem. Nu partijen van anderen zijn natuurlijk verser en het is evenmin leuk om telkens weer te zien hoe slecht je zelf schaakt in vergelijking met een topprogramma dat toch onmogelijk te kopieren valt. Carlsen bewijst telkens opnieuw dat zijn methode werkt voor zichzelf en hij zal zelf wel beslissen of iets anders proberen nuttig+ fun kan zijn.

      Verwijderen
  5. "waarom die partijen bundelen? Wat is het nut?"
    Ik hoor toch geregeld van schakers die aan het einde van hun leven zijn dat ze het jammer vinden dat alles over hun schaakcarriere zal verdwijnen als ze er niet meer zijn. Ik krijg ook soms de vraag van het nageslacht of ik over hun papa, ... nog iets kan terugvinden dus dan is het ook jammer om te zeggen dat er niets meer is.
    Desondanks stel ik vast dat de meeste schakers nooit werk maken van zoiets dus een beetje zoals ook weinigen een testament laten opstellen. Niemand wilt denken aan wanneer ze er niet meer zullen zijn en dan is het plots te laat.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. inderdaad, na het overlijden van Herman Ottevaere verdwenen een hele hoop van zijn oude partijformulieren in het oud papier. Gelukkig niet allemaal en ook niet zijn "echte" archief (een goudmijn); maar het zijn naast tijdsbeelden (voor schakers) ook vormen van persoonlijke expressie, dus heeft het volgens mij wel degelijk waarde.

      Verwijderen
    2. Familie van een overledene zijn vaak niet schakers en zien geen waarde in schaakmateriaal. De schaakwereld geraakt soms pas op de hoogte van een overlijden wanneer de opkuis al gebeurd is. Ik vind het persoonlijk ook lastig om familie lastig te vallen om te kunnen snuisteren in dozen/ harde schijven. Die hebben wel andere katten te geselen. Dus het beste blijft dat de speler voor zijn dood al voorbereidingen treft maar dat gebeurt dus heel zelden.

      Verwijderen
    3. Er zijn uitzonderingen - zo gaf Werner Van den Brande heel wat boeken weg aan schaakvrienden die hem op zijn ziekbed nog bezochten. Maar ik vind het idd zeer moeilijk om familie van een overleden schaakvriend te contacteren om (tenslotte persoonlijke) info te doorsnuffelen of zelfs af te geven, ook al heeft het voor hen inhoudelijk weinig waarde.

      Verwijderen
    4. Boeken hoor ik ook wel af en toe maar dat is meestal om een rit naar het containerpark/ opnieuw&co uit te sparen. Persoonlijke info is dat niet echt.
      Betreffende Werner denk ik dat het ook een methode was om nog eens een leuke laatste babbel te kunnen hebben. Schaken speelde een heel prominente rol in zijn leven.
      Zelf was ik zo te gast bij Rene Beniest enkele maanden voor hij overleed in 2018 om enkele Chessbase DVD's op te pikken en uiteraard een babbel te maken.

      Verwijderen
  6. "Of anders gesteld: zijn er spelers van clubniveau die al zo’n bundeling hebben uitgebracht (hardcopy of digitaal)?"
    Ik ben nogal sceptisch over digitaal. Ik heb al zoveel sites zien verdwijnen met waardevolle informatie dat ik erg twijfel of dit echt wel de beste manier is om een bundeling te maken van je beste partijen. Hardcopy heeft uiteraard ook nadelen maar de kans lijkt mij veel groter dan er toch minstens 1 exemplaar blijft bestaan op zeer lange termijn.

    Mijn blog zie ik zeker als een soort bundeling alhoewel misschien niet strikt in de zin van meest memorabele partijen. Dan zijn wellicht mijn geselecteerde partijen op bv. http://www.skdeurne.be/Partijen/Partijen.php beter geschikt. Nu ik heb al zitten denken om deze blog op een hardcopy eens te laten afdrukken. Dat zou al enkele duizenden pagina's betreffen. Dus de omvang houdt mij tegen en knippen is ook jammer/ lastig.

    Andere (Belgische) clubspelers die iets hebben uitgebracht, zal je wellicht op 1 hand kunnen tellen. Willem Hajenius werd al eens aangehaald maar andere voorbeelden kan ik mezelf ook niet direct voor de geest halen. Jammer want ik ben er zeker van dat heel wat schakers best een interessant levensverhaal met memorable partijen te tonen/ vertellen hebben. Ik zou daar gerust geld willen voor betalen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat ik zie in archieven en meer specifiek partijverzamelingen, is dat zoiets niet geïsoleerd staat, en enkel info bevat over de speler zelf. Ik heb over sommige spelers al meer teruggevonden in info die niet rechtstreeks over hen ging (clubbladen of archieven van andere clubs, ligatijdschriften, ...), dan via rechtstreekse info (bv clubblad en eigen partijen). Ook daarin zit de meerwaarde, dat andere spelers ook "mee in bad getrokken worden" voor latere generaties. Michel Jadoul heeft ooit de geschiedenis van de betere Belgen te boek gesteld (ondertussen een collector's item), waarom niet eens de subtop (+2300 spelers) samen op het podium zetten?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. De eerste partijen die ik analyseerde, dateren van rond 1990. Sommige zaken doe ik al vele jaren hetzelfde maar er is ook een duidelijk evolutie op te merken in mijn analyses. Vandaag spendeer ik veel meer aandacht aan openingen. In het begin was 90% schaken en 10% openingen. Nu zit ik al dicht bij het omgekeerde dus 90% openingen en 10% voor de rest (zoals de meeste grootmeesters het ook doen vandaag). Ik voel ook dat er nu in de opening voor mij veel meer te winnen valt.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. HK 5000: is dat echt voorgekomen in een blitzpartij van jou?
    Dat is exact dezelfde stelling als een studie van Selezniev uit 1935!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, Marcel, erewoord - het enige probleem is dat ik de partij niet meer terugvind, hoewel ik redelijk zeker ben dat ik ze op lichess gespeeld heb. In de partij zag ik de combinatie trouwens niet - maar ik voelde dat er iets moest in zitten - en de computer bevestigde dit. Ongelooflijk toeval blijkbaar, en "mijn" claim mag de vuilnisbak in :-)

      Verwijderen
    2. Het doet mij denken aan Firouzja - Mamedyarov gespeeld in 2021 waarin zwart 48...Tf3 mist zie https://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=2105495
      Dat was exact dezelfde stelling als in Teichmann - Alapin gespeeld in 1908 waarin zwart wel 69...Tf3 speelde zie https://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1306559

      Zeker als weinig materiaal op het bord staat, loont het om eens te kijken in de databases of het al eens eerder is voorgevallen.

      Verwijderen
    3. Ik heb net nog eens al mijn partijen gedownload en gefilterd op deze stelling - niet gevonden, ik vermoed dat ik dat partijtje anoniem moet gespeeld hebben...

      Verwijderen
    4. Nog een laatste feedback: ik heb alle partijen doorzocht van lichess van januari en februari - de partij zit er niet in, dus ik ga dit anoniem gespeeld hebben, en in mijn chessbase heb ik enkel de stelling zelf opgezet. Dus jammer, maar helaas, ik denk dat het niet zo vaak voorkomt dat een partij eindigt in een al bekende studie. Het komt voor, ik weet, het maar in elk geval niet zo vaak in mijn partijen :-)

      Verwijderen