woensdag 2 juni 2021

Gebruikersnamen

Ik hamer regelmatig erop dat anonimiteit heel vaak noodzakelijk is om de privacy te beschermen. Desalniettemin merk ik ook op dat de roep steeds luider klinkt bij sommigen om de anonimiteit helemaal af te schaffen. Men heeft de buik vol van de flauwe grappenmakers, trollen of zelfs mensen die straffeloos leugens verspreiden. Zo koos hln al in 2017 ervoor om pseudoniemen als gebruikersnamen te verbieden wat uiteindelijk weinig zoden aan de dijk bracht want hln heeft geen toegang tot het rijksregister om valse namen te onderscheiden van echte.

Ook binnen de schaakgemeenschap en dan in het bijzonder de online wereld bestaat dit conflict. Zo publiceerde Chessbase een maand geleden een interview met de Griekse grootmeester Efstration Grivas die klare taal sprak: anonieme spelers moeten worden verboden. Hij heeft natuurlijk een punt. Je kan onmogelijk spreken van serieus schaken als spelers anoniem spelen. Het gedrag van sommige anonieme spelers is niet alleen kinderachtig maar vaak gewoon walgelijk en ontbreekt elke greintje respect t.o.v. de tegenstanders. Toch zien we dat de grote online schaakplatformen erg huiverachtig staan tegenover het verbieden van pseudoniemen. De kans is erg groot dat het leidt tot enorm ledenverlies en er uiteindelijk zelfs onvoldoende spelers overblijven om nog uberhaupt relevant te blijven.

Dit was ook hoe ik erover dacht toen ik de Belgisch online schaakclub oprichtte op 1 januari dit jaar. Om succesvol te zijn en dus een verschil te maken t.o.v. de talloze lokale vaak zeer kleine initiatieven, moest er op een veel grotere schaal gewerkt worden. Het was dus noodzakelijk om zoveel mogelijk schakers aan te trekken en dat doe je uiteraard door de drempel zo laag mogelijk te leggen. Ik vroeg geen lidgeld, geen registratie van gegevens en geen eis om onder je echte naam te spelen. Het businessmodel verkocht zichzelf want zonder echt zelf reclame te maken, schoot het ledenbestand de hoogte in met vandaag een voorlopig maximum van 753 leden zie Belgisch vriendenteam.

Echter tot daar het goede nieuws van dit project want een groot ledenbestand is nog bijlange geen garantie op succes. Leden tellen slechts echt mee als ze ook actief schaken of andere activiteiten opzetten/ meedoen en daar liep/ loopt het fout. In de laatste maand toonde maximum 10% van alle leden enige activiteit en dat cijfer blijft snel zakken (bijna gelijkmatig met de coronacijfers). Gisteren was er voor het eerst zelfs geen enkel lid van de 753 uitgenodigde aanwezig op de wekelijkse schaakbarak (een uurtje waar voorstellen of gespeelde partijen worden besproken) waarna ik prompt besliste om dit niet meer in de toekomst nog te organiseren.

Examens die er aan komen, drukte op het werk, prive-beslommeringen,... zijn allemaal zeker redenen waarom veel leden vandaag niet actief zijn maar dat kan niet alles verklaren. Eerlijk gezegd heeft het project zijn potentieel in de verste verte niet kunnen bereiken. Ik trek dus mijn conclusies na +5 maanden heel veel tijd en werk erin gestoken te hebben in nochtans de optimale omstandigheden voor online schaken doordat alle schaakclubs gesloten waren. Dus ik stel vandaag vast dat ik een inschattingsfout gemaakt heb maar ik heb geen spijt want wie niet waagt, niet wint.

Door anonieme schakers toe te laten, groeide het ledenbestand wel heel snel maar tezelfdertijd werden de diverse activiteiten van de Belgische online schaakclub niet serieus genomen. De sterkere Belgische schakers lieten bijgevolg massaal het project links liggen behalve Sterre als enige andere FM die geregeld meespeelt . Ik had gehoopt dat de sterkere Belgische schakers even hun eigen ambities opzij zouden zetten voor het Belgisch schaken maar dat was naïef. Zonder boter bij de vis wou men niet meewerken. Sponsors had ik niet en aan mijn altruïsme zijn ook grenzen.

Als je de beste spelers niet meekrijgt in een schaakproject dan haken de spelers net daaronder ook af met een kettingreactie naar de lagere regionen. Dit eco-systeem is welbekend in de schaakwereld. Anderzijds als ik de gebruikersnamen + profielen bekijk van de 753 leden dan stel ik vast dat slechts 285 hun identiteit tonen. Dat is 38% of met andere woorden de meerderheid (en in het bijzonder de sterkere schakers) stelt anonimiteit erg op prijs.

Dus ik denk niet dat het een oplossing was geweest om enkel leden toe te laten als ze hun echte identiteit zouden vrijgeven. Sommigen nemen het ook kwalijk dat ik een absurd pseudoniem (mvha) gebruik als mijn gebruikersnaam. Als initiatiefnemer had ik toch tenminste een voorbeeld moeten zijn en wat is dat eigenlijk "mvha". Wel ik heb zoveel gebruikersnamen in de omloop dat ik tegenwoordig zinnen gebruik als gebruikersnaam. Dus mvha = "Mijn vrouw heet Annabel" en dan is het paswoord "Annabel". Disclaimer: mijn vrouw heet niet Annabel maar je snapt het wel. Het maakt het voor mij gewoon veel makkelijker om al die verschillende accounts te onthouden. Op schaaksites moet je natuurlijk geen schaaktermen gebruiken als paswoord.

Tja mvha is geen sexy gebruikersnaam uiteraard waarmee je volk kunt aantrekken maar doet dat er eigenlijk toe? In elk geval voor de hand en brein sessies (een persoonlijk initiatief om jonge schakers op ludieke manier iets bij te leren over het schaken) vond ik het wel eens leuk om een speciale account aan te maken voor mijn dochter. Ik was zonet 45 jaar geworden en mijn zus had mij op haar typische wijze gefeliciteerd door mij te vertellen dat ik nu officieel als oud wordt beschouwd voor HR. Dus dacht ik waarom niet simpel Oldman-youngdaughter waarmee we op een grappige manier aan de kijkers uitleggen dat de dochter schaakt samen met haar "oude" papa. Het is te zeggen ik vond het grappig tot we effectief online begonnen te schaken want plots zagen we in de chat wel heel vreemde seksistische teksten verschijnen. Ik had gewoon nooit gedacht aan die link op voorhand dus heb ik daarna maar heel snel die account weer gesloten vooraleer we in de problemen hiermee kwamen. Dan maar een nieuwe account aanmaken en na enig overleg kwamen we op de naam Stress_kip. Ik ben er zeker van dat je het eens bent met onze keuze na het bekijken van deze hand en brein - sessie met mijn dochter.
Een leuke gebruikersnaam kan zeker helpen om sneller een gesprek met iemand te kunnen aanknopen. Je toont dat je humor hebt en dat beschouwen de meesten toch als een belangrijk pluspunt bij een gesprekspartner. Ook bij de leden van de Belgische online schaakclub zitten best enkele creatievelingen. Ik denk aan W84therook (Wait for the rook). Een meer dan toepasselijke naam voor de voorzitter van de schaakclub de TorrewachtersProtput is uiteraard fan van het legendarisch humoristisch tv-programma Het eilandRemiFasolla is zonder twijfel een muziekkenner. Het lid ik_ben_het houdt wellicht van droge humor. Bij spetterpoepke verwacht ik meer sappige verhalen. Ik vermoed dat ZilverenGeneraal ook Shogi speelt. Duo's vind ik ook altijd speciaal zeker met namen zoals schaken_is_tof en schaken_is_tof-FAN. Smaken verschillen natuurlijk dus laat mij weten in de commentaren welke gebruikersnamen jij de leukste vond/ vindt (dat mogen ook niet leden zijn).

Brabo

7 opmerkingen:

  1. Mijn favoriete gebruikersnaam is te vinden op chesspub: Grandpatzer. Helaas ontbreekt mij de fantasie om zulke namen te bedenken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Juist die anonimiteit is voor mij een reden om niet vaak ernstig online schaak te spelen. En ik vermoed, toch uit wat ik hoor, dat dit voor veel meer spelers zo is dan je zou denken. Zou veel leuker zijn moest iedereen met zijn echte naam spelen net zoals in gewone tornooien.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk ja maar voor de sterke spelers is het bittere noodzaak om anoniem online te spelen of je moet bereid zijn om enorme hoeveelheden openingstheorie te kennen zodat je elke partij kunt wisselen van opening.

      Ik ben net aan het voorbereiden op een fidemeester en van hem vond ik 7000 recent gespeelde online partijen omdat hij onvoldoende zijn profiel had afgedekt. Daar zit het enorme verschil met de gewone tornooien. In een gewoon tornooi zie je dat er met mondjesmaat een paar partijen openbaar worden gemaakt. Als je online niet anoniem speelt dan staan in een mum van tijd duizenden van je partijen openbaar die met een simpele klik kunnen worden opgevraagd. Mits gebruik makend van bv. chessbase krijg je dan een haarfijn overzicht van het repertoire van die persoon.

      Dit voorbereiden is een probleem die vooral zich stelt bij de sterkere spelers maar die sterkere spelers staan wel als model voor de minder sterke spelers. Dus hun gedrag wordt heel snel massaal gekopieerd.

      Verwijderen
    2. Van mij persoonlijk kan je 15.000 partijen downloaden met een paar muisklikken gespeeld in de laatste 2 jaar online. Als je dan weet dat ik altijd dezelfde openingen speel dan besef je dat die 15.000 partijen mezelf in een bijzonder zwakke positie brengt t.o.v. gemotiveerde spelers die zich voorbereiden in het klassiek bordschaken (dat is zo goed als iedereen boven de 2200 elo en dus bijna een meerderheid van mijn tegenstanders).

      Sterke spelers die geen bordschaken meer spelen, hebben niets meer te verliezen online maar ik heb niet de intentie om ermee te stoppen. Als ik het voor mezelf dan nog een beetje leuk wil houden dan zijn anonieme accounts echt wel noodzakelijk. Zelfs de 500 partijen die ik gespeeld heb mijn mijn account "mvha" vind ik er 500 te veel dat mijn tegenstanders kunnen bekijken. Dit was een persoonlijk offer om de Belgische online schaakclub een kans te geven.

      Verwijderen
  3. In de oertijd van internetschaak was mijn naam "Atilla_the_Hungry_Hun", waarna Kris Deleu inlogde onder de naam "Atilla_the_not_so_Hungry_Hun". Ik vermoed dat de kijkers bij onze onderlinge partijen toch wel even raar opgekeken hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het is alsof ze bij Lichess deze blog lezen: https://lichess.org/blog/YL1Z_hAAAB8Awawe/you-dont-get-to-know-who-won-the-titled-arena-sorry.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja heel toepasselijk bij mijn artikel. Ze zien daar ook duidelijk nadelen van gebruikersnamen toe te laten zonder dat de echte identiteit wordt vrijgegeven. Het lijkt mij volstrekt zinloos om over een tornooi te schrijven of als toeschouwer te volgen als je niet weet wie er speelt.

      Tornooien met anonieme spelers en winnaars hebben heel weinig uitstraling. Ik herinner mij dat dit ook het probleem was in maart vorig jaar toen er nog met volle moed een groot online Belgisch blitztornooi op lichess georganiseerd werd. De winnaars waren anoniem en daarna werd nooit nog een 2de editie georganiseerd.

      Verwijderen