vrijdag 16 april 2021

Marc Segaert 13/4/1940 - 5/4/2021

Op deze blog schrijf ik heel weinig over sterftegevallen in het schaken alhoewel er wel elke week of dag in de schaakwereld (wereldwijd) iemand is die ons verlaat. Ik kijk persoonlijk liever vooruit dan achteruit. Daarnaast ben ik ook een veel te grote optimist om lang te treuren bij droevige gebeurtenissen. Tenslotte delen schakers weinig informatie over zichzelf want de meeste gesprekken blijven oppervlakkig of vaak uitsluitend over het schaken zelf.

Echter toen vorige week het overlijdensbericht van Marc Segaert mij bereikte (jawel het vreselijke coronavirus - ik vrees dat we recent nog schakers verloren hebben op die manier maar omdat schaakclubs gesloten zijn, de berichtgeving stokt) dacht ik onmiddellijk daar moet ik een uitzondering voor maken. Nee Marc ken ik helemaal niet goed want ik vermoed de laatste keer dat ik hem gezien heb, is wellicht een vluchtige begroeting op de Brugse meesters van 2019 maar er zijn wel enkele m.i. interessante details die ik kan/ wil vertellen waarin Marc een rol speelt/ speelde.

Zo was Marc een van de eerste personen die ik ontmoette in mijn allereerste schaakclub: De Roeselaarse Torrewachters. Op zich niets bijzonder moest het niet zijn dat hij de allereerste tegenstander was waarvan ik onze onderlinge partijen digitaliseerde. Ik had zonet mijn allereerste PC (een pentium 90Mhz) aangekocht (deels met vakantiewerk gefinancierd) en in 1996 begon ik wellicht als 1 van de allereerste schakers mijn partijen in een database te bewaren. Vandaag 25 jaar later werk ik nog steeds met dezelfde database en ze bevat al mijn gespeelde klassieke partijen (+900 stuks) grondig geanalyseerd en becommentarieerd. (Wie doet beter? Ik daag de lezers uit! )
Bovendien is er nog een tweede aspect van die historische partijen te vertellen. Die 2 onderlinge partijen met Marc (bovenaan mijn database) zijn de enige officiële partijen die ik ooit bij een tegenstander thuis gespeeld heb. Het is iets uiterst zeldzaam dat officiële partijen niet gespeeld worden in een tornooizaal maar bij iemand thuis want het zijn de enige tot nu toe in 25 jaar competitie spelen.

Ik denk niet dat het tegen de reglementen is maar persoonlijk ben ik geen voorstander om partijen bij iemand thuis af te werken. Marc was wel een heel goede gastheer maar je speelt toch niet meer op neutraal terrein. Daarnaast zit je daar dan ook maar opgesloten want je kan moeilijk een wandeling maken in iemands huis en andere partijen zijn er niet om te volgen. Ik heb vaak schakers thuis opgezocht om losse partijen te spelen of gewoon om te analyseren en bij te praten maar officiële partijen spelen deed ik altijd liever in een echt wedstrijdkader. Ik ben trouwens benieuwd in hoeverre andere schakers over de vloer komen bij elkaar dus naast het clubgebeuren. Ik vermoed dat dit heel beperkt is maar er zijn zeker uitzonderingen.

Toen ik dit verhaal laatst deelde met andere Torrewachters (spelers van de Roeselaarse club) bleek dat Marc wel vaker vroeger (voor hij op pensioen ging) zijn partijen thuis afwerkte en daarmee kom ik aan het laatste en derde aspect dat ik hier wou aanraken. Marc was een wereldbefaamde nefroloog (nierspecialist) waardoor hij de hele wereld rondreisde en dus botste heel vaak zijn planning met de speelkalender van de schaakclub. Ik vermoed dat hij daarom een van de slimste personen was die ik ontmoet heb in en buiten het schaken. Intelligentie en schaken. Ik heb het vorig blogartikel even per toeval aangeraakt maar hoe zit dat nu eigenlijk.

Daar bestaat tot op vandaag zeker geen consensus over maar uit mijn eigen ervaringen stel ik wel vast dat heel veel volwassen schakers een hoog diploma hebben behaald. Ja er is een mix tussen alle lagen en standen maar ik heb wel het gevoel dat er een oververtegenwoordiging is van slimme mensen in het schaken. Trouwens ik hoorde ook een paar jaar geleden op een Belgisch jeugdkampioenschap schaken te Blankenberge dat veel deelnemers eerste waren in hun klas op school. Maakt schaken slim of trekt schaken eerder slimme mensen aan? Om schaken te promoten, hopen we natuurlijk op het eerste maar ik vrees dat het eerder het tweede is. Schaken biedt aan iedereen een uitdaging waarvoor zelfs de slimste mensen geen definitieve oplossing kunnen voor bedenken.

Om af te sluiten geef ik onze 2de onderlinge partij mee (van in totaal 3 die we tegen elkaar gespeeld hebben). Marc speelt zijn favoriete Schots met wit. Hij had zowel met wit als zwart een scherp afgelijnd repertoire. Ik heb de oude analyses laten staan om aan te tonen hoe ik zelfs 25 jaar geleden als speler zonder een elorating al heel intensief met een computer analyseerde en soms echte pareltjes al ontdekte (Stockfish vandaag weerlegt ook een groot aantal varianten). 

Brabo

9 opmerkingen:

  1. Analyses van partijen op computer vanaf 1988 (Psion Chess en Nicbase op Atari ST) :-) Later op PC (Pentium 120 denk ik) gestart met Fritz2 en nog later Chessbase 7 (ik heb nog ergens een dongle liggen). Wie Fritz2 nog eens wil beleven, dat kan op : https://www.retrogames.cz/play_1425-DOS.php

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voor 1996 (vanaf 1990) werkte ik met een schaakcomputer zoals die aan bod kwam in mijn artikel http://schaken-brabo.blogspot.com/2012/10/schaakcomposities.html.
      Je kon niets opslaan dus schreef ik alles op papier. Ik heb die analyses nog liggen in een kartonnen doos. Ik dacht ooit om ze over te brengen in de database maar uiteindelijk niet gedaan. Het niveau dat ik toen speelde, lag bedroevend laag dat ik er liever niet aan herinnerd wordt.

      Verwijderen
    2. Ergens in het begin van de jaren negentig ben ik begonnen al mijn gespeelde partijen, waarvan ik de notatiebiljetten met in kleine letters toegevoegde analyses in ringmappen bewaarde, in te voeren op mijn pc. Aanvankelijk op oude versies van ChessBase, later ben ik overgeschakeld op Chess Assistant. Alleen de ingevoerde partijen van de laatste vijftien jaar kwamen tot stand met behulp van analyse-engines. Zo mag ik me nu de trotse bezitter noemen van een persoonlijke database met 1723 partijen (van 1972 tot nu). Altijd heb ik me erover verbaasd dat zo weinig spelers, ook generatiegenoten, dit zo systematisch digitaal bijhielden als ik.

      Verwijderen
    3. Knap 1723 eigen gedigitaliseerde partijen! Eigenlijk vind ik het maar normaal als je uren zwoegt op een partij dat je daarna een paar minuutjes spendeert aan het invoeren op de pc.
      Echter zoals je zegt, is het slechts een minderheid die het doet. Trouwens jongeren zijn niet beter daarin. Ik heb verscheidene jaren les gegeven en niemand van mijn leerlingen hield zijn partijen gestructureerd bij. Het was zelfs vaak zo dat ze hun notatieformulier kwijt waren geraakt en de zetten natuurlijk niet meer konden herinneren. Uit wanhoop heb ik dan uiteindelijk maar beslist om hen partijen te laten spelen in mijn lessen zodat ik zeker iets in mijn handen kon krijgen om mee te werken.

      Verwijderen
  2. Toen ik het overlijden aan Frank Denys (ex-Torrewachter) meldde, gaf hij een partij die hij tegen Marc had gespeeld in de open van Gent. Op een bepaald ogenblik kon Marc mat in 2 geven, maar zag het niet (en verloor later). Opmerkelijk was dat die partij Maczuski-Kolisch tot en met zet 13 volgde, een verre voorganger van de bekendere partij met dit motief (Reti-Tartakover). (https://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1080476).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. OMG, niet alleen omwille van het motief maar ook dat die partij Maczuski-Kolisch dateert van 1863. De partij Reti-Tartakover wordt trouwens ook gerecycleerd in de miniserie the Queen's Gambit: Beth Harmon - Mr Ganz.

      Verwijderen
    2. De reactie van Marc was typisch: in plaats van zich voor het hoofd te slaan, toonde hij aan ieder die het wou, wat een leuke combinatie hij had kunnen spelen. Liefde voor het schaken.

      Verwijderen
  3. Leuk om lezen en dank voor het eerbetoon!
    Frank Segaert (zoon van...)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Frank, indien interesse, er verschijnt een ander in memoriam over Marc in het clubblad van de Roeselaarse schaakclub, indien interesse kan ik u het artikel (of bij verschijnen het volledige tijdschrift) toesturen.

      Verwijderen