donderdag 19 december 2019

Welke partijen analyseren? deel 3

Ik had eerder aan Helmut beloofd dat ik een artikel zou schrijven als ik tijd heb. In november had Helmut een prachtig artikel geschreven over welke partijen hij analyseert en of dat al dan niet efficiënt is om schaakprogressie te maken. Ik dacht dus dat het misschien wel interessant is om mijn werkmethode uit te leggen.  In het artikel vertelde Helmut dat ik mijn eigen partijen te weinig analyseer en dat klopt ook volledig. Ik bekijk mijn partijen vaak enkel met de engine op mijn gsm en als ik de opening niet meer weet, herhaal ik die kort. Dit zou veel uitgebreider moeten want ik ben mij bewust dat een half uurtje niet volstaat.

Maar ik ben ook van mening dat andermans partijen analyseren minstens even interessant is. Dus als ik voor schaken werk bekijk ik eerder heel veel partijen van topspelers, zowel de absolute top, maar ook de Belgische top(jeugd)spelers. Zo volg ik letterlijk elk tornooi dat door de wereldtop wordt gespeeld en tracht daarvan 1 partij per dag iets dieper te bekijken (ongeveer een uurtje). Daarnaast spendeer ik ook enkele uurtjes om de partijen van alle 3 hoogste borden in de Belgische interclub te bekijken. Ook is het mijn gewoonte om Belgische spelers te volgen die met een sterke niveaustijging bezig zijn. Tot vorig jaar was de absolute topspeler Dries Van Malder mijn grootste bron aan interessant schaakmateriaal. Omdat hij dit jaar een redelijk rustig schaakjaar heeft, heb ik mijn focus gelegd op de net geworden IM: Rein Verstraeten

Dus ik heb voor dit artikel enkele partijen geselecteerd waarvan ik denk dat het absolute toppartijen zijn van Rein. Dat Rein een absolute najdorf specialist is weet ik al langer maar de volgende partij is 1 van de best gespeelde najdorf partijen die ik ooit al gezien heb.
Partij 2 is een partijanalyse die ik van Rein zelf heb gekregen en die ik toch ook graag wou delen omdat het een zeer knappe openingsanalyse was met een nog betere techniek.
De laatste partij is de partij waarmee Rein de IM titel heeft verdiend.
In het begin van mijn artikel schreef ik hoe ik mijn middenspel analyseer, eigenlijk door heel veel partijen te bekijken en te analyseren. Daarbij werk ik altijd eerst zonder engine en doe pas op het einde een snelle blundercheck met engine.

Voor de openingen heb ik een volledig zelf-uitgewerkt repertoire gemaakt. Maar vaak zijn er toch ideeën gestolen van het recentste boek dat ik kon vinden over die opening. Hier kruipt veel werk in maar ik ben ervan overtuigd dat je zo de stelling beter gaat begrijpen. Ik vind het ook handig dat ik door het op voorhand uitwerken van een repertoire ook bijna altijd de stellingen krijg die ik graag speel. Zo vind ik van mezelf dat ik eerder een initiatief speler ben. Never defend is dan ook 1 van de principes waaraan ik denk tijdens mijn partij. 

Omdat de meeste van deze varianten sidelines zijn, is het ook belangrijk om ontwikkelingen op de voet te volgen. Dus als een partij gespeeld is met een van die zijvarianten door een sterke speler dan zal ik mijn analyses updaten tenzij ik geloof dat de nieuwe zet niet goed is. Deze raad komt van een schaker die ik ken en die zelf 7 openingen speelt en elke keer afwisselt. Hierop heb ik zelf al veel commentaar gekregen omdat je eigenlijk een specialist in 1 opening zou moeten worden. En ik ben daarmee akkoord daarom verander ik niet van opening maar van variant.

Ik ben benieuwd om jullie mening te lezen in hoeverre jullie het ermee eens zijn dat analyseren zeer belangrijk is in schaken maar dat het niet perse je eigen partijen moeten zijn. Ook denk ik dat kwantiteit beter is dan kwaliteit, zo heeft Wesley So ooit eens gezegd dat hij moeite heeft in het niet overanalyseren.

Sim Maerevoet


Noot Brabo: 
Sim Maerevoet had in december 2015 een fide-elo van 1687. Exact 4 jaar later op 18 jarige leeftijd heeft hij nu 2413. Dus we spreken hier over 726 elo winst in relatief korte tijd en dat op eigen kracht behaald (zonder trainingen van IMs/GMs voor zover ik weet). Ik vind het dan ook super dat hij bereid is om op onze blog zijn werkmethode te delen. Ik ben er zeker van dat het vele andere (jonge) schakers kan inspireren. Het artikel toont ook eens een heel andere meer praktische kijk op het schaken in tegenstelling tot mijn vaak meer theoretische artikels. Schaken heeft vele gezichten. Ik zou het uitermate leuk vinden als nog andere (sterke maar dat hoeft niet perse) spelers hun alternatieve methodes eens hier komen uitlichten. We kunnen er allemaal van leren en dan zelf beslissen wat wel of niet werkt voor onszelf.

6 opmerkingen:

  1. Sim heeft inderdaad een mooi uitgewerkt repertoire met 'zijvarianten' die toch als verrassend sterk worden bevonden door de engine. Zijn vele werk, Het geloof in zijn openingen in combinatie met een sterke overtuiging in zijn eigen kunnen en zijn enorme vechtlust in elke stelling zorgen ervoor dat zijn talent zich perfect kan ontplooien. de IM-titel zal niet lang op zich laten wachten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wow bedankt voor deze mooie woorden. Ik zou ook iedereen willen bedanken die me heeft geholpen met oa analyses. Ik denk dan vooral aan u maar ook aan Warre en Arno en Bruno.

      Verwijderen
  2. "In het begin van mijn artikel schreef ik hoe ik mijn middenspel analyseer"
    "Voor de openingen heb ik een volledig zelf-uitgewerkt repertoire gemaakt."

    Ik mis eindspelen in dit verhaal niet toevallig de fase waarvan ik al eerder zei dat dit een werkpunt is voor veel jeugdspelers. Anderzijds zijn wellicht 9/10 partijen al beslist voor het eindspel waardoor de impact ervan op een rating relatief beperkt blijft.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooi voorbeeld voor de generatie die er aan komt wens je veel geluk sim en ook mijn vriend Brabo

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het zou ook leuk zijn als Sim eens een artikel schrijft over hoe/ welke openingskeuzes hij maakt/ gemaakt heeft maar ik kan begrijpen dat dit soort gevoelige informatie minder makkelijk kan worden gedeeld.
    In mijn artikel https://schaken-brabo.blogspot.com/2015/03/openingskeuzes.html vertel ik dat mijn hedendaags repertoire ontstaan is in de jaren 90 dus ongeveer de leeftijd die Sim vandaag heeft. Toen had ik geen computer. Boeken waren schaars en duur (zeker voor mij als student die het allemaal zelf moest rooien). Dus begon ik te spelen de weinige openingen waarover ik iets had gelezen en dat was ok want de meeste tegenstanders wisten ook niet meer.

    Echter als je 25 jaar later nog steeds hetzelfde beperkte repertoire speelt (zelfs mits talloze verbeteringen en verfijningen) dan is het wel duidelijk dat ik de trein gemist heb naar het moderne schaak.

    Steeds vernieuwen/ variëren is hoe de moderne sterke schaker vandaag speelt. Dan lijkt mij de werkmethode van Sim ideaal om snel en efficiënt nieuwe ideeën te ontdekken en zelf te implementeren. Ik vermoed dat zulke methode kan volstaan tot minstens 2500 elo en misschien zelfs 2600 elo. Vanaf 2600 hoor ik grootmeesters zeggen dat ze dagelijks vele uren met een engine bezig zijn om openingen heel diep te analyseren dus dat gaat nog een grote stap verder.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. "Het Hollands spelen is op zich al een dubieuze beslissing."
    Het toppunt van blinde koppigheid moet dan wel 20 jaar uitsluitend het Hollands spelen.
    In elk geval ben ik verstandig genoeg om het Hollands af te raden bij mijn leerlingen. Ik ben de laatste tijd bijna voortdurend bezig met kapotte varianten in het Hollands trachten te repareren.

    BeantwoordenVerwijderen