Na ruim een jaar geen enkele schaakaankoop te hebben gedaan, trakteerde ik mezelf op een nieuwjaarscadeau: Chessbase 18 Starter package. Ik schaak sinds 1990 fanatiek maar dit is mijn allereerste Chessbase. Ik heb de boot altijd afgehouden want ik vond het te duur en de veel goedkopere Fritz-interface was meer dan voldoende voor mijn analyses.
Het was een artikel eind vorig jaar op Chessbase die mij overstag deed gaan: How to find a player behind their online profile with chessbase 18. Ik vermoed dat velen dit gemist hebben. Bovendien de weinigen die het gelezen hebben, vonden het veelal oninteressant. Ontdekken dat achter het lichess-account vincentkeymer2004, de Duitse topgrootmeester Vincent Keymer verscholen zit is een afknapper.
![]() |
Rara wie is vincentkeymer2004 ? |
De grootste ontwikkeling in jaren wordt door Chessbase bijzonder amateuristisch voorgesteld. Hiervoor zijn 2 redenen. In Duitsland zijn er heel strenge privacy-wetten. Je riskeert een rechtszaak als je lijsten publiceert van anonieme accounts gelinkt aan echte namen. Daarnaast is de tool gebaseerd op statistische analyses. In mijn vorig artikel zie je dat 100% match niet bestaat dus er blijft altijd een kans op fouten bestaan. Je zou dus de betrokken personen zelf moeten vragen of je juist bent maar die zullen daar uiteraard zelden of nooit op willen antwoorden.
Zelf vond ik dus bovenstaand reclamepraatje ook absoluut onvoldoende om mij te overtuigen maar het wekte voldoende mijn nieuwsgierigheid om op onderzoek te gaan. Ik vroeg daarom aan mijn netwerk wie al Chessbase 18 had en of ik enkele testen erop mocht uitvoeren. Vervolgens reed ik +50km naar mijn clubgenoot Richard Meulders om een welgekozen lijstje van online accounts te checken. De resultaten waren zelfs zonder aangepaste filters al meer dan voldoende goed om elke twijfel bij mij weg te nemen. Ik moest en zal Chessbase 18 kopen.
In mijn vorig artikel heb ik al een tip van de sluier opgelicht over hoe intensief ik deze nieuwe feature van Chessbase gebruik maar wat is er nog interessant voor mij? Eerlijk eigenlijk niets waarvoor ik Chessbase aangekocht zou hebben. Dat wil niet zeggen dat ik een aantal features niet apprecieer of er geen tijd wordt gewonnen.
- 1 jaar abonnement op downloaden partijen (5000 partijen per week). Dat is ruimer dan twic en je hoeft niet meer naar een website te gaan. Anderzijds merk ik op dat ik onvoldoende gedisciplineerd ben om elke week mijn databases en openingsboeken hiermee up te daten.
- Je eigen openingsboek (zie groene zetten) en/of database-extract van de Big Database creeren, duurt maximum 15 minuten met Chessbase 18. Met de Fritz-interface kostte het mij ruim 15 uren. Dat is dus een gigantische tijdswinst. Dat het geen must is, is dat ik het slechts enkele keren per jaar nodig heb.
- Verwijder dubbels. Yottabase mag dan wel de meest complete database zijn. Het is ook een kwalitatief heel lage database met vaak meermaals dezelfde partijen. Dat is storend vooral als je zoals ik graag kijkt naar Statistiek.
- Verbeter namen. In databases zijn namen vaak verkeerd geschreven of ontbreken deels. De functie biedt voor sommige gevallen een oplossing aan maar zeker niet voor alles. Juiste namen betekent minder partijen missen in de partijvoorbereiding, meer nauwkeurige statistieken, grotere kans op anonieme accounts te ontdekken.
- Verbeter chronologie van de partijen. Als je databases laat samensmelten of je gebruikt Yottabase dan zal je zien dat de partijen vaak niet chronologisch staan. Een juiste chronologie zorgt voor een sneller en beter inzicht van iemands veranderend openingsrepertoire. Er zit wel een addertje onder het gras bij deze functie want niet de datum van de partij maar de datum van het tornooi wordt gebruikt. Een tornooi gestart in 2024 maar partij gespeeld in 2025 zal worden getoond als 2024!
- Drag and drop. Het samensmelten van databases gaat iets sneller zonder openen en kopieren van databases. Het is telkens maximum een minuutje tijdswinst maar het is iets dat veelvuldig gebeurt.
Tips van andere gebruikers zijn welkom want ik heb nog veel te ontdekken in Chessbase. Veel lijkt mij pure spielerei zoals onderstaande "AI" gegenereerde stijlrapporten. Ik twijfel sterk of zoiets nuttig kan zijn en misschien is het zelfs schadelijk. Ik ben heel erg argwanend om zoiets te gebruiken in een partijvoorbereiding. Uiteraard keek ik eens naar wat Chessbase vertelt over mezelf.
![]() |
Stijlrapport van Brabo in Engels want Nederlandse vertaling door Chessbase is pover. Een stijlrapport bevat een aantal interessante vaststellingen. |
Ik speelde vorige maand in het open Frans tornooi Cappelle La Grande. Slechts 1 keer heb ik een online account opgezocht met Chessbase en voor de rest heb ik het programma er toen niet gebruikt. Chessbase is vooral iets wat ik gebruik wanneer ik niet onder tijdsdruk sta. Bovendien gebruik ik vandaag Chessbase minstens 90% van de tijd om anonieme accounts te onthullen. Met de veel goedkopere Fritz-interface of zelfs het compleet gratis lichess hebben de meeste amateurschakers meer dan genoeg.
Brabo
Ik heb geen CB18 (ik zit nog bij CB12), maar de "ctrl+shift+R" shortcut om meteen een vergelijkbare toppartij te krijgen als annotatie in je partij vind ik nog altijd goed. Van jouw punten vind ik 3, 4 (zeker!) en 6 zaken die het gebruiksgemak idd verbeteren. Punt 5 is eigenlijk niet gelinkt aan Chessbase, maar aan de database zelf - het is echter wel een vreemde zaak (was mij nog niet opgevallen, en waarom het zo zou zijn, is me ook niet duidelijk).
BeantwoordenVerwijderenDe grootste meerwaarde is dat je alle databases die je ziet overzichtelijk in één scherm hebt, zodat copiëren idd heel makkelijk is (drag & drop).
Partijen toevoegen aan wit of zwart repertoire gebruik ik soms, maar als het gaat om theorie te checken, gebruik ik eerder mijn theoriedatabases, en niet zozeer mijn wit/zwart repertoire databases.
Soms zijn de sleutels interessant, bv voor eindspelen, en de zoekfunctie is volgens mij ook nog altijd veel gedetailleerder dan die in de Fritz GUI. Wat ook makkelijk is (vooral in lichess-tijden) is dat je het tornooi van de tornooi-pgn die je van lichess hebt, in één keer goed kan zetten (soms is de tornooi-info in lichess-partijen niet goed).
Wat het Nederlands betreft, inderdaad, ik heb dit al een paar keer gemeld bij Chessbase, maar op dat vlak bewegen ze niet - ik heb zelfs al dt-fouten gevonden in Nederlandstalige tekstannotaties - dan weet je wel dat hun NL-man iemand van boven de Moerdijk is.
"Punt 5 is eigenlijk niet gelinkt aan Chessbase, maar aan de database zelf - het is echter wel een vreemde zaak (was mij nog niet opgevallen, en waarom het zo zou zijn, is me ook niet duidelijk)."
VerwijderenMijn vermoeden is dat Chessbase verkiest dat alle partijen van 1 competitie (bv. interclub) bij elkaar staan. Dus als ik bijvoorbeeld de Open van Cappelle La grande er tussen speel dan worden die onderaan toegevoegd ipv er tussen.
"Punt 5 is eigenlijk niet gelinkt aan Chessbase, maar aan de database zelf - het is echter wel een vreemde zaak (was mij nog niet opgevallen, en waarom het zo zou zijn, is me ook niet duidelijk)."
VerwijderenIk ontdekte het omdat bepaalde partijen van 2024 werden gerangschikt voor partijen van 1800 omdat de startdatum van het tornooi op 0 stond. Pas nadat ik de tornooidatum aanpaste, kreeg ik ze op de juiste plaats. Veel databases hebben een heel belabberde kwaliteit.
Als volstrekte amateur , ver zelfs vd kandidaat meester norm gebruik ik de database al sinds Fritz 1, dus ben ik gebruiker day one. Ik zocht een gebruiksvriendelijke editor om mijn repertoire en variant lijnen, uit boeken wat samen te vatten. Chessbase was het best geeigend , ik kreeg het op mijn heupen van de lichess study dat alle clubleden gebruiken.
BeantwoordenVerwijderenIk heb scid geprobeerd (open source) , het is beetje buggy. Maar het heeft een breed comment edit gedeelte waarin ik naar harlelust kan schrijven. Varianten zijn ook meer programmer stijl indenties gewijs voorgesteld en dat helpt want ik ben ITer.
.
Ik gebruik groen opgelicht veld voor vertakking 1, andere kleur voor vertakkingen verderop etc.
Wat me ontbreekt is de databank.
Je kan partijen pgns downloaden en converteren als .bin en kopieren naar de .bin folder en daaruit puren.
Het is manueel werk. Nu ik lees dat de data ook in chessbase/yottabase niet altijd correct geformateerd, gefilterd is
hoef ik me niet echt zorgen te maken over wat ik in de plaats heb. Er zijn ook persoonsgebonden pgns zoals partijen van Tal e.d , als diens stijl of repertoire je inspireert vrij verkrijgbaar op interbet.
Voor scid raad ik aan bij iedere keer dat je uw repertoire bijwerkt, een copie van je scid db te maken Run geen compactie of uitfiltering van dubbels want ik heb mijn db zo een keer verloren. Bij chessbase niet eens in de 3 jaar en hier al na 1 maand.
.
Ik gebruik het niet om tegenstanders uit te vlooien maar om te synthetiseren en zodoende de boeken niet telkens te overlopen.
.
Ik consulteer wel de gratis chessbase db online op https://database.chessbase.com
Wie een login heeft krijgt meer resultaten, maar in gebruik het in parallel met scid.
Greetz
StefanT
Wat betreft corrupte databases moet je opletten met het afwisselend gebruik van een database in de Fritz GUI en Chessbase - heb zo ook mijn databank met 100.000+ Belgische partijen corrupt gekregen. Verwijderen van gedelete partijen in CB werkt prima, maar ik ben voorzichtig met het automatisch detelen van dubbele partijen (soms heb je wel/niet geanalyseerde dubbele partijen, of de ene is één of twee zetten langer dan de andere).
VerwijderenHeb ooit Chess Assistant gekocht, maar daar eerlijk gezegd niet zoveel mee gedaan - een totaal andere look & feel, maar wel performant (en ik geloof met features die lang niet in CB zaten).
En ja, waar zijn de tijden van Fritz 1/2/3 (om maar te zwijgen van al die andere oude programma's als MChess, Rebel, Genius, Hiarcs, Psion, ...)- toen al taktische monstertjes (heb zelfs ooit via een tester een DOS-versie van Quest gekregen, de voorloper van Fritz1).