maandag 12 maart 2018

Hoeveel geld spendeer je aan het schaken?

In tegenstelling met vele andere sporten is schaken spotgoedkoop. In theorie heb je zelfs geen geld nodig want een bord met stukken kan je zelf maken. Ook de lidgelden van onze clubs zijn zeer laag. Zelf betaal ik 65 euro in Deurne per jaar waardoor ik een ruime keuze wedstrijden kan meespelen: clubkampioenschap, zilveren toren, interclub, blitztornooien, bekertornooi, ... Alles samen betekent dit bijna elk week zowel vrijdag als zondag schaakplezier maar slechts een enkeling speelt natuurlijk alles mee.

Echter het is een fabeltje dat geld helemaal geen rol speelt in het schaken. Indien je meer wilt dan een standaard lidmaatschap van een club dan lopen de kosten snel op. Zo houden de meeste clubs in België geen rekening met de specifieke noden van kinderen. In het beste geval kunnen kinderen een afgeslankte schaakagenda volgen maar dit volstaat geenszins voor de sterkere kinderen. Zo krijg je soms schrijnende situaties zoals vrijdaglaatst in de Zilveren Toren. De partij van een 11 jarig kind sleept uren aan en door oververmoeidheid begint hij onophoudelijk te huilen. Schaken moet democratisch zijn maar ik vind dat een minimum leeftijd voor avondpartijen toch gewenst is in het belang van het kind.

Het is natuurlijk makkelijk om deze beslissing over te laten aan de ouders maar het verleden heeft al meermaals aangetoond dat dit vaak problemen creëert. Ik zie hierin ook de verantwoordelijkheid van de organisatie. Zelf laat ik Hugo sowieso vandaag niet toe om avondpartijen te spelen. Anderzijds betekent dit wel dat ik serieuze opofferingen moet doen om hem toch voldoende te laten spelen. Vorig jaar berekende ik al in mijn artikel Hoeveel tijd spendeer je aan het schaken? dat ik 200 uren spendeerde aan begeleiding. Daarnaast hangt er ook een stevig prijskaartje aan vast.
Begeleiding Hugo
Bijna 5600km heb ik het voorbij jaar gereden voor Hugo. De totale kosten waren ongeveer 4300 euro en daarbij heb ik nog niet de lokale aankoop van eten en drinken gerekend. Ik kan mij goed voorstellen dat dit voor heel wat ouders financieel niet haalbaar is zeker als je zoiets zou moeten doen voor meerdere kinderen. Het verklaart ook waarom de familie Van Foreest de drastische keuze gemaakt hebben om al hun 6 kinderen verplicht te laten schaken. Persoonlijk vind ik dit erover want zelf wou ik mijn dochter nooit dwingen om te schaken waardoor ze vandaag dan ook ver weg blijft van het spel. Al mijn kinderen hebben het recht op evenveel kansen en geluk.

Nu alle gemaakte kosten zijn evenmin puur schaakgerelateerd. De tornooien van Blankenberge, Maastricht en Le Touquet deden we samen met het gezin zodat het ook een stuk vakantie was. Echter mijn echtgenote maakte hierbij wel de koele opmerking dat zij andere en betere locaties had gekozen als vakantiebestemming. Dus uiteindelijk kunnen we alleen maar besluiten dat de schaakbegeleiding van Hugo een zware stempel zet op ons gezinsleven. Is dit eigenlijk wel verantwoord? Ik weet het niet.

In elk geval kan ik luidop zeggen dat Hugo nooit gedwongen wordt. Hij speelt dolgraag schaak en wilt niet liever dan meer wedstrijden spelen. Anderzijds doet Hugo thuis niets aan het schaken. Dan kun je jezelf ook afvragen of het niet heel veel tijd en geld is voor alleen maar plezier. Trouwens ik hoorde dezelfde opmerking ook bij een andere ouder die liever het schaken wilde terugschroeven. Bovendien zei professor Bert de Cuyper 2 jaar geleden op de 1ste sessie over emotie en emotiemanagement dat er best bepaalde inspanningen mogen worden geëist van het kind wanneer de ouders zichzelf opofferen. Ik ben het daarmee eens als men over toptalenten spreekt maar ik twijfel of dit ook geldt voor zeer jonge kinderen die nog de basis aan het leren zijn en het eerder belangrijk is om van het schaken te leren houden. Ik heb in de laatste decennia geregeld ouders gezien die hun kinderen in het schaken te hard hebben geduwd waarna ze op latere leeftijd het schaken totaal gedegouteerd de rug toekeerden.

Het is dus niet zo eenvoudig om een eenduidig antwoord te geven op wat je als ouder moet doen. Zelf vind ik het een grote stimulans om samen met mijn zoon tornooien in de toekomst te kunnen spelen. Een passie kunnen delen met de familie lijkt mij op zich al voldoende reden om de investering te maken. Bovendien eenmaal mijn zoon ook 's avonds kan meespelen, wordt het een stuk makkelijker en goedkoper. De kosten die ik maak zijn veel lager voor mijn activiteiten.
Eigen schaakactiviteiten
Mijn zoon speelt vandaag duidelijk meer partijen dan ik dus je kan beide kostennota's niet zomaar naast elkaar liggen. Nu het is wel duidelijk dat ik voorlopig niet meer wedstrijden zelf kan spelen zolang we allebei afzonderlijk spelen. Nog meer schaken krijg ik thuis niet verkocht.

Tenslotte zijn er ook nog extra kosten die snel kunnen oplopen voor studiewerk. Ambitieuze schakers doen meer dan enkel partijen spelen en zijn thuis ook geregeld bezig met het schaken. Ik denk dan aan schaaklessen, schaakboeken, schaakprogramma's, schaakdvds, laptop,... die meestal niet gratis zijn. Ik las recent op Chessbase een reactie van een fervente koper dat je wellicht 1 miljoen euro nodig hebt om alle soorten producten eenmalig te kopen die Chessbase ooit op de markt heeft gebracht. Niemand koopt alles maar om up to date te zijn, heb je toch al snel een klein fortuin nodig. Dit staat haaks op de realiteit dat er nauwelijks iets te verdienen valt met het schaken. Uiteraard creëert dit een aantal scheve situaties.

Zo is het een algemeen verspreid fenomeen bij heel wat betere schakers dat er naar hartenlust illegaal wordt gekopieerd. Ik zal hier geen websites of namen noemen maar ik begrijp best dat de moordende competitiviteit en de peperdure prijzen spelers doen grijpen naar illegale praktijken. Een andere groep van spelers die dit dubieuze spel niet wenst mee te spelen, zie ik dan met totaal gedateerd materiaal werken. Men heeft bij aanvang van hun schaakcarriere het duurste gekocht (vaak het complete Chessbase-pakket) om daarna vast te stellen dat men er weinig rendement kan uithalen. Logischer wijze verliest men de interesse in het product en nieuwe investeringen worden niet meer gemaakt.

Als je niet illegaal wilt werken en tezelfdertijd toch redelijk op de hoogte wilt blijven zonder veel geld uit te geven dan kan dit mits de juiste keuzen te maken en enige creativiteit. Vele dure producten zoals Chessbase , Megadatabase , Powerbook , correspondentiedatabase , tablebases , .... kunnen vervangen worden door veel goedkopere of zelfs gratis alternatieven. I.p.v. Chessbase gebruik ik de veel goedkopere Fritz-interface zie de partijvoorbereiding deel 2. I.p.v. de Megadatabase koop ik om de 3 jaar de veel goedkopere big database en vul ik die er tussendoor bij met de gratis partijen van twic. De powerbook vervang ik door mijn gratis zelf-gebouwd openingsboek zie groene zetten. De correspondentiedatabase vervang ik door het opnieuw veel goedkopere ultracorr-x en iccf-partijen die ik aankrijg via een vriend. Tablebases kunnen gratis vervangen worden met lomonosov 7 men tablebases- app. In het artikel analyseren met de computer deel 3 vertelde ik al dat je met het gratis Stockfish al voldoende hebt als engine.

Daarnaast helpt ook de regel om geen nieuwe boeken te kopen zolang de oude niet uitgelezen zijn. Ik zie sommige schakers met een enorme bibliotheek aan schaakboeken waarvan nauwelijks iets werd gelezen. Dit is weggegooid geld dus zonde. Zelf spendeerde ik afgelopen jaar beduidend meer aan schaakmateriaal dan vorige jaren maar daar hadden de vele waardebonnen van mijn zoon ook iets mee te maken. Ik en mijn zoon hebben de deal gemaakt dat hij de waardebonnen bij mij kan inruilen voor cash. Hij heeft toch voorlopig geen interesse in schaakmateriaal en daar hij geregeld iets wint, moet ik ook meer zien te spenderen. Mijn totale uitgaven blijven zeer klein in vergelijking met de investeringen die ik doe voor mijn zoon.
Chess position trainer was iets speciaal. Ik werk graag met 2 programma's maar een betalend programma koop ik niet elk jaar. Ik wacht meestal 2 jaar tot er weer een 100 elo bij gekomen is. In bovenstaande tabel ontbreken ook nog de afschrijvingskosten van de computer en de elektriciteitskosten. Beiden zijn zeker niet verwaarloosbaar en zouden ook wel nog eens samen een paar honderd euro per jaar kunnen betekenen.

Als je uiteindelijk al mijn kosten optelt dan kom je toch aan een behoorlijk hoog bedrag. Ik kan dit makkelijk betalen maar ik vermoed dat er veel schakers hiervoor zullen moeten passen. Spijtig zijn het aantal sponsorcontracten zeer dun bezaaid waardoor veel talenten niet alle kansen krijgen om zichzelf te ontwikkelen. Voor de buitenstaander lijkt schaken zeer eerlijk maar ingewijden beseffen maar al te goed hoe verschillend ieders pad loopt.

Brabo

5 opmerkingen:

  1. Dit laatste artikel, ivm de kosten van schaken een aanbod voor jeugdige spelers, is naar mijn mening toch niet objectief in deze overigens uitstekende blog. Waarom zeg ik dit? Wel drie redenen: 1) De kosten voor vervoer voor je zoon heb je ook als deze niet schaakt (want dan doet hij wel iets anders). 2) De kost van 0,346 is inderdaad wat gebruikt wordt als je, je auto professioneel gebruikt maar hier zitten ook kosten in die je zou maken als je niet zou schaken (verzekering en autobelasting). 3) De mogelijk voor jeugdige spelers om overdag te spelen zijn nog nooit zo groot geweest (of dit wenselijk is, is een andere vraag), je komt algauw aan meer dan 60 officiële partijen per jaar. Daarnaast kan je de kosten ook verminderen door meer gebruik te maken van de fiets (neem als vb. de Barbiers) en het openbaar vervoer, wat minder comfortabel is maar wel mogelijk, denk maar aan de voorzitter van SK Deurne. Verder hoop ik nog vele blog artikel te lezen van jouw want deze zijn van een zeldzame hoge kwaliteit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn dochter volgt les aan de kunstacademie. Dit is de enige activiteit die ze buitenhuis doet. Daarvoor rij ik ieder jaar ongeveer 25 keer 6km. Samen dus 150km. Dit is een enorm verschil met de 5600km die ik voor mijn zoon rij. Ik bedoel hiermee dat het echt wel belangrijk is dat we hier over schaken als activiteit spreken.

      Verwijderen
    2. In mijn artikel heb ik vermeld dat 0,346km de officiele kmvergoeding is voor vrijwilligers. Dit betekent dus dat dit officieel niet als een loon wordt beschouwd maar puur als een onkostenvergoeding. Voor luxe-auto's volstaat deze vergoeding niet. Ik kan mij voorstellen dat dit wel ruimschoots het geval is voor een bescheiden tweedehandswagen.

      Ik geef je dus gelijk dat 0,346 euro/km onmogelijk exact zal overeenkomen met mijn werkelijke kost/km. Echter ik heb 2 goede redenen om toch die kost te hanteren.
      1) Een precieze kost uitrekenen zou mij heel wat tijd kosten en dit vind ik voor dit artikel zeker overdreven.
      2) Zonder twijfel kan je een aantal kosten van mijn auto zeker op de rekening schrijven van het schaken. Zo schreef ik in mijn artikel http://schaken-brabo.blogspot.be/2017/10/het-zenuwblok.html dat ik een goede nieuwe auto gekocht heb. Ik had een minder grote of tweedehands kunnen kopen maar vond zekerheid en comfort (als de hele familie meegaat) belangrijk voor de vele schaaktrips.
      Daarnaast heb ik ook voor het eerst een set winterbanden gekocht. Mijn echtgenote stond erop dat ik dit deed bij het begeleiden tijdens de vele wedstrijden in de winter. Dit alleen al kostte mij een extra 1000 euro en had ik voor mezelf nooit gedaan. Ik bedoel maar dat ik niet het gevoel heb dat de 0,346 euro/km overdreven is in mijn situatie.

      Verwijderen
    3. Als je kijkt naar de huidige Belgische -10 jarigen http://www.frbe-kbsb.be/sites/manager/GestionFICHES/FRBE_TopJoueurs.php dan hebben slechts 5 jeugdspelers vandaag meer dan 20 officiële partijen gespeeld. Dit is bijzonder weinig en verklaart eigenlijk al waarom we zeer snel achterlopen op de buurlanden. De regerende -10 Europees kampioen uit Corisica heeft al +2100 elo zie https://ratings.fide.com/card.phtml?event=36083534! Mijn zoon Hugo is zelfs de enige -9 jarige met meer dan 20 officiële partijen gespeeld. Dit strookt dus helemaal niet overeen met je statement van makkelijk meer dan 60 officiële partijen per jaar. De waarheid is dat het heel moeilijk is om als jonge speler officiële wedstrijden te spelen zonder enorme inspanningen van de ouder.

      Verwijderen
    4. Van de 5600km was er slechts 1 trip tussen onder de 20km zie details in het artikel. Mijn zoon was 8 jaar dus de fiets was geen optie. Daarnaast is openbaar vervoer ook niet zaligmakend. Het is evenmin goedkoop en organisatorisch totaal onhaalbaar voor ons. Je kan mijn persoonlijk situatie totaal niet vergelijken met mijn voorzitter.
      Ik ken de Barbiers onvoldoende maar als ik afga op de historische ratinglijsten dan zijn ze pas op een veel oudere leeftijd officiele wedstrijden gaan schaken. Een +12 jarige mag je niet vergelijken met een 8 jarige.

      Verwijderen