dinsdag 1 maart 2016

De Siciliaanse Kupreichik

Binnen enkele weken word ik 40 maar ik zit nog steeds flink onder de gemiddelde leeftijd van onze interclubploeg. Terwijl we vorige seizoenen langzaam afdaalden, zien we dit jaar een heropleving die voornamelijk te danken is aan 2 nieuwe krachten. De erg ervaren en sympathieke FM Jan Van Mechelen bood zich begin dit seizoen aan om de ploeg te versterken en dat cadeau namen we natuurlijk met beide handen aan. Tezelfdertijd won onze 15 jarige talentvolle clubgenoot Tamer Ismail vorig jaar voldoende elo om een plaats te veroveren in het eerste team voor Deurne.

De meeste ploegen in onze reeks zijn aan elkaar gewaagd en dan zorgt een infuus van nieuw bloed onmiddellijk voor een verschuiving in het klassement. Vorig jaar speelden we nog bescheiden in de middenmoot. Dit jaar zijn we in de running om kampioen te worden. De gedoodverfde favoriet blijft echter Wachtebeke die bijna uitsluitend met buitenlanders speelt. Reeds in de 5de ronde kwam de clash. Zoals verwacht liet Wachtebeke niets aan het toeval over en trad met zijn (voorlopig) sterkste opstelling op, een gemiddelde van 2340 elo. In 1ste klasse hadden 7 van de 12 teams in de voorbije interclubronde zelfs lagere gemiddelde ratings om maar even te illustreren in welke mate dit team kop en schouders boven de anderen in 2de klasse uitsteekt.

Persoonlijk zijn dit soort uitdagingen voor mij enkel een stimulans om nog harder te werken. De voorbereidingen in 2de afdeling zijn normaal een fractie van wat ik deed in 1ste klasse (zie de sterktelijst) maar voor die ronde maakte ik een uitzondering. 6 A4-pagina's (zie voorbeeld in archiveren) schreef ik vol met samenvattende analyses ter voorbereiding van de wedstrijd. Ik spreek over een samenvatting want als je tientallen openingen bekijkt dan kan je natuurlijk niet veel tijd spenderen aan subvarianten. Ik weet niet wat andere schakers verkiezen maar ik bekijk liever een maximaal mogelijk aantal scenarios oppervlakkig dan een beperkt aantal scenarios grondig. Verrassingen maken vandaag een zeer belangrijk deel uit van modern schaak en dan denk ik dat je toch meer succes hebt met diversifiëring in de voorbereiding i.p.v. specialisatie.

Zo hield ik o.a. rekening met het bijzonder onwaarschijnlijk scenario dat de Franse IM Jonathan Dourerassou zou spelen op bord 2 (in theorie mogelijk maar nog niet gebeurd in de praktijk) en bovendien mij zou trachten te verrassen met een opening die hij ooit in 2004 enkele keren had gespeeld, namelijk de Siciliaanse Kupreichik. Het oprakelen van openingen die men lang geleden nog gespeeld heeft, wordt wel door meer spelers gebruikt als verrassingswapen wanneer slechts een beperkte voorbereiding (met de klemtoon op hun huidige repertoire) gevreesd wordt.

De Siciliaanse Kupreichik had ik niet alleen nog niet eerder op het bord gehad maar evenmin ooit eerder bestudeerd. Echter het groot aantal partijen in de database met deze opening liet mij verstaan dat de opening meer dan een eendagsvlieg is. Een uitgebreide analyse maken is uit den boze als je de rest van de voorbereiding niet wilt hypothekeren dus blijft er niets anders over dan pragmatisch een keuze te maken. Aanvankelijk ging mijn voorkeur naar een opstelling met Le2 om te transponeren naar een stelling uit de Scheveningen waarmee ik al eerder succesvol was zie zwitsers gambiet. Die ballon ging niet op want Jonathan had al in 2004 een partij gewonnen met e5 i.p.v. e6.
Niet alleen scoort wit belabberd in de praktijk in deze variant maar ik vond evenmin snel een verbetering dus keek ik verder. Lg5 is vandaag de populairste voortzetting en bovendien speel ik ook al geruime tijd de Rauzer (zo won ik eens een partij in die opening tegen een grootmeester zie mijn artikel hoe winnen van een sterkere speler) dus lang moest ik niet zoeken naar een alternatief. Omdat Jonathan geen partijen met Lg5 in de database had staan, switchte ik naar mijn openingsboek om te bepalen welke zet Jonathan hoogst waarschijnlijk zou spelen. Deze techniek werd reeds uitgelegd in mijn artikel databases gebruiken. Het openingsboek was heel duidelijk want Pc6 werd in 90% van de partijen gespeeld zoals de screenshot hieronder bewijst.
Openingsboek Megadatabase 2016
Met Pc6 transponeren we naar een Rauzervariant en dit betekende dat ik geen nieuwe analyses meer hoefde te maken want daar had ik al iets voor klaar liggen. Met een opfrissing van de kritieke lijnen beëindigde ik dit stukje voorbereiding.

Na deze lange inleiding is het natuurlijk tijd om eindelijk eens te kijken wat ik op mijn bord kreeg. Wel de lezer zal misschien van zijn stoel vallen maar Jonathan Dourerassou was niet mijn tegenstander. In plaats kwam de jonge Nederlandse IM Miguoel Admiraal plaatsnemen voor mij. Hij won het voorbij jaar ongeveer 100 punten en ook in het voorbije Tata Steel tornooi toonde hij een respectabel resultaat bij de Challengers dus geen makkelijke opdracht.
Miguoel Admiraal
Bron: HK5000
Nu Miguoel was geen verrassing want hij had al een keertje op bord 2 gespeeld. Onze onderlinge partij van vorig jaar had ik grondig bestudeerd en ik had een antwoord klaar op alle varianten die hij de vorige jaren had geprobeerd (volgens de databases). Ik heb een sterk vermoeden dat Miguoel op zijn minst op de hoogte is van deze blog. Bijgevolg was het evenmin een verrassing dat Miguoel iets nieuw zou proberen. Jawel zulk toeval bestaat in het schaken want hij speelde zowaar de Siciliaanse Kupreichik die deel uitmaakte van mijn voorbereiding op zijn teamgenoot Jonathan Dourerassou (spelend op bord 1).
Ik heb heel wat tijd gestoken in bovenstaande analyses waardoor ik enkele eerdere conclusies uit de voorbereiding moest bijstellen. Zo had ik het systeem met Le2 niet moeten opzij leggen wegens e5 want net daar blijkt wit kansen te hebben. Statistieken zijn onbetrouwbaar als ze slechts een beperkt aantal partijen bevatten zoals ik al eerder vermeldde in mijn artikel groene zetten. Eenzelfde geluid kan je trouwens lezen in Positional Decision Making In Chess van de Israelische topgrootmeester Boris Gelfand.

In mijn vorig artikel toonde ik dat openingen serieus bestuderen, tijd kost. Dit soort hiccups lijken mij dus ook af en toe onvermijdelijk in de partijvoorbereiding. Moeilijker te aanvaarden was de ontdekking dat niet Pc6 het meest gespeeld wordt na Lg5 maar wel e6. Ik was mij helemaal niet bewust dat transposities van andere stellingen werden samengeteld. Als je een openingsboek zou maken met enkel de partijen na Lg5 dan krijg je exact het omgekeerde beeld.
Openingsboek Kupreichik filter
Chessbase heeft eindelijk een manual gemaakt zie support voor Fritz15 maar ik vond geen oplossing voor het uitschakelen van transposities behalve het creëren van een nieuw openingsboek wat natuurlijk onpraktisch is. Er bestaat een mogelijkheid om niet gespeelde transposities in/uit te schakelen maar gespeelde transposities blijven altijd actief. Hulp is welkom natuurlijk !

Hiermee loopt het avontuur met de Siciliaanse Kupreichik op zijn einde. Ik was aanvankelijk opgelucht met het halve punt maar verstijfde toen ik hoorde dat we zonet de match verloren hadden. Gelukkig kwamen mijn ploeggenoten mij geruststellen dat mijn half punt van geen belang meer was want Wachtebeke won met 5-3. Ondertussen zitten we al 2 interclubronden verder en blijven we alle andere matchen winnen zodat de druk op Wachtebeke blijft. Het zou mij sterk verwonderen echter als we nog een vervolg zien op de Siciliaanse Kupreichik.

Brabo

Geen opmerkingen:

Een reactie posten