zondag 5 februari 2012

Mijn nieuwtje in Wijk aan Zee

Een zet of idee claimen als iets van jezelf is moeilijk zoniet onmogelijk en normaal zou ik dit dan ook niet doen maar voor dit specifiek nieuwtje maak ik een uitzondering omdat het iets speciaals is waar ik enkele jaren terug heel wat zweet en tranen heb in gestoken om het leefbaar te maken en bovendien heb ik als eerste een publieke publicatie gemaakt over het nieuwtje. Ik overdrijf wellicht maar ik zie het nieuwtje in de orde van 12.Pxf7 gesigneerd door Topalov's team en voor het eerst gespeeld in Topalov - Kramnik 2008, in jawel Wijk aan Zee met een klinkende overwinning voor Topalov. 



Pas later bleek dat 12.Pxf7 al bekend was van een correspondentiepartij Nacu, Miron - Brodda, Wolfgang gespeeld in 2006 maar toen had iedereen al de zet verbonden met Topalov. Hieruit blijkt nogmaals dat het heel moeilijk is om de originaliteit van een zet of idee te linken aan een persoon. Het gebeurt trouwens vandaag steeds vaker dat meerdere spelers bijna op hetzelfde moment met hetzelfde idee opkomen.

Vooraleer ik begin uit te leggen waarover nu het nieuwtje gaat en waarom het zo speciaal is, moet ik eerlijkheidshalve wel nog even vertellen dat gespeeld in Wijk aan Zee wel in de juiste context moet worden geplaatst. Als een WIM in de C-groep van Wijk aan Zee dit speelt, zal dit uiteraard niet dezelfde impact hebben als een Topalov in de A-groep van Wijk aan Zee. Door Topalov is 12.Pxf7 al 9 keer verschenen na 2008 in bordschaak en vele malen meer in correspondentieschaak. Zulke vaart zal mijn nieuwtje niet lopen zolang het niet opgepikt wordt door echt sterke bordspelers.

De vondst van  het nieuwtje gebeurde op een heel banale wijze. Zoals elke ambitieuze speler, analyseer ik al mijn gespeelde bordpartijen en dus ook de volgende:
Ik was niet tevreden over het verloop van de partij en in het bijzonder de opening. D.m.v. achterwaarts analyseren (een analysemethode die ik al enkele jaren hanteer) kwam ik tot de conclusie dat zet 8, de kritieke zet was voor de hele variant. Hieronder de kritieke stelling:
Bart Michiels (onze sterkste IM en ik twijfel er niet aan dat de laatste GM-norm binnenkort zal gebeuren) heeft deze stelling minstens 8 keer al in een serieuze partij op het bord gehad. Ik kon 8 partijen terugvinden in de megadatabase. 3 keer speelde hij Pc2 zoals ik in mijn bovenvermelde partij maar ik geloof niet dat wit op enig voordeel kan hopen bij correct spel. 3 keer speelde hij Pf3 en die zet vind ik interessanter alhoewel het onduidelijk is of wit het openingsvoordeeltje kan vasthouden op lange termijn. 1 keer speelde hij Pxc6, de grote klassieke variant waarvan ik denk dat zwart mits de nodige kennis ok staat. Ik ben niet op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen dus misschien zal een expert mij hier tegenspreken. Tenslotte speelde Bart in 2010 tegen Draftian Ashote, Le3. Dit is een vij onbekende op het eerste zicht leuke variant maar ik heb er spijtig een antidote tegengevonden. 

Terwijl ik dit opzoekwerk deed, sloeg de analysemotor van een oudere Fritzversie (9?) aan. Tot mijn verbazing stond er enkele seconden 0-0 geafficheerd. Dit moest een glitch of bug zijn, was mijn eerste gedacht tot ik de stelling vastzette op 0-0. Zie hieronder:
Hoe langer ik keek naar de stelling, hoe langer ik ervan overtuigd was dat het speelbaar was. Ik controleerde de mega en de correspondentiedatabases maar vond niets terug dus vermoedde ik dat ik puur toevallig op iets spectaculairs was gestoten. Uiteindelijk raapte ik mijn moed bijeen en publiceerde in 2007 een artikel op chesspub zie Spectacular novelty. De reacties bleven niet uit en verscheidene spelers probeerden een gat te schieten in mijn nieuwtje. Echter i.p.v. de eerder te verwachten weerlegging, werd steeds duidelijker dat het speelbaar was en zelfs in verscheidene varianten aartsgevaarlijk voor zwart. 

Na meer dan een  maand posts en analyses werd het stil rond het nieuwtje. Het werd nu wachten tot het in de praktijk zou worden gebracht.  In onlineblitz op playchess testte ik het idee wel al 28 keer met een score van +19,-9 dus vrij goed, zeker als je weet dat er enkele overwinningen op FMs en IMs tussen zaten. Stefan Docx kwam mij tijdens de Open van Gent (2010?) vertellen dat hij het nieuwtje had uitgetest in een rapidpartij tegen een Nederlander van 2200 met succes. Wist je dat hij voor de grap op chesspub als pseudoniem 'Antigoon' heeft gekozen?

Uiteindelijk werd het wachten tot 2011 vooraleer het een eerste keer opdook in het bordschaak. Ik kan niet met 100% zekerheid zeggen dat de witspeler het idee heeft opgepikt op chesspub maar ik vermoed van wel.
Ik vond de partij een groot succes voor het nieuwtje. De sterke grootmeester die ondanks 2 pionnen op remise werd gehouden. Je kan ook duidelijk zien in de partij waar het diepere idee ligt van het nieuwtje.

Onlangs nam de Nederlandse WIM Anne Haast het idee in haar repertoire. Voor de lezers die Anne Haast niet kennen, hieronder een mooie foto en een link naar haar fideratingprofiel Anne Haast.
Bron: http://tilburgers.nl
Vorig jaar verscheen een eerste partij met het nieuwtje en haar handtekening en dit jaar in Wijk aan Zee testte ze het een 2de keer. Alhoewel de 2 partijen verloren gingen, is m.i. wits spel gemakkelijk te verbeteren en trouwens in de 2de partij had ze kansen tegen haar hoger gekwoteerde tegenstander.
We zien dus langzaam het nieuwtje terrein winnen. Ik zie er verlangend naar uit wanneer er een sterke speler de uitdaging aandurft want je moet toch wat lef hebben om materiaal te offeren voor lange termijn compensatie.

Tenslotte waarom houd ik dit soort nieuwtjes niet voor mijzelf i.p.v. gratis te publiceren? Wel ik ben geen professional, speel in feite nog nauwelijks op serieus niveau schaak dus waarom niet iets moois delen. Ik blijf in elk geval de ontwikkelingen nauwgezet volgen en wens mijn 'kindje' het allerbeste.

Brabo

3 opmerkingen:

  1. Eenvoudig 8...Pxd4 9.e5 00! lijkt me in orde voor zwart

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Via de link 'Spectacular novelty' in het artikel, kan je enkele analyses vinden over 8...Pxd4 9.e5 0-0. Ik heb sindsdien de analyses niet meer upgedate met de nieuwe programma's (Houdini en co) dus het is mogelijk dat verbeteringen kunnen worden gevonden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb deze partij live bewonderd. Mijn eerste bezoek aan Wijk was zeer leuk, en voor herhaling vatbaar!

    BeantwoordenVerwijderen