dinsdag 7 februari 2012

Een merkwaardig eindspel in Wijk aan Zee ?

Eindspelen hebben mij van bij het begin van mijn schaakcarriere gefascineerd. Dit is dan ook het eerste artikeltje over eindspelen maar er zullen er ongetwijfeld nog volgen.

Toen ik zoals gewoonlijk de pagina's doorbladerde op chessbase na elke ronde, viel mijn oog op een analyse over een eindspel gespeeld in Wijk aan Zee. De titel klonk ronkend : 'Giri's amazing idea' en was becommentarieerd door de bekende eindspelguru Karsten Muller. Het eindspel bevatte een verrassend stukoffer waarna zwart toch remise kon houden.
De link naar het artikel kan gevonden worden hier: Chessbase eindspel

De reden waarom het mij opviel, ligt in het feit dat ik zelf iets heel gelijkaardigs gespeeld heb in 1997, het begin van mijn schaakcarriere. De partij werd gespeeld in de laatste ronde van het open Belgisch kampioenschap en mijn tegenstander kon echt niet geloven dat dit speelbaar was. De winst had er wel ingezeten tot een zet voor het stukoffer.
Ik vind de 2 eindspelen zeer gelijkend op elkaar en dus vond het leuk om het commentaar te lezen op chessbase.

Brabo

5 opmerkingen:

  1. Zelfde materiaalverhouding, maar ander (eenvoudiger) thema om remise te maken, kwam op het bord in Srebrnic-Klundt (Rijeka 2011): 1b6/6pp/1k6/Np1p4/1PpP4/2P4P/4K1P1/8 b - - 0 33 en hier speelde zwart 33...g5?, waarna wit slim met 34.g4 La7 35.Ke3 (doet alsof hij Lb6 en Lxa5 niet ziet komen) Kc7 36.Kd2 Lb6 37.Pb3! remise maakte: 37...cxb3 38.Kc1 =

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is ook een mooie. Zwart als IM moet ook wel even geschrokken hebben dat dit mogelijk was. Waar of hoe heb je die partij gevonden?
      Heb je trouwens gekeken of de PC dit kan vinden? 34.g4 lijkt mij geen evidente zet voor een computer.
      Ik heb trouwens toevallig vandaag gelezen dat men er in geslaagd is om het briljante stukoffer Lh3!! van Shirov te reproduceren met een computerprogramma. Ik ga daar wellicht ook nog eens een artikeltje over maken want ik heb er nog het een en ander aan toe te voegen.

      Verwijderen
  2. De stelling komt uit Schach magazine (feb 2012) - tijdschriften zijn nog altijd een simpel filter om het leuke uit een hele hoop tornooipartijen te filteren :-)
    Op Chessbase's Livebook staat inderdaad Lh3 als beste zet: Houdini 2.0 x64 (16.12.2011): 47...Lh3 (-5,47). Vroeger (en nog altijd) test ik graag programma's, en in mijn testfile (die ik al een jaar niet meer open gedaan heb), zie ik dat ... Junior6 op een Pentium 3 het al binnen een kwartier vond. Stockfish op mijn computer vindt het niet (ook niet na 10 minuten en 53 ply diep rekenen).

    BeantwoordenVerwijderen
  3. En jawel - Stockfish 2.2.2 vindt 34.g4 na ongeveer 4min30s, inclusief het offer op b3. De evaluatie is wel nog -3.83, maar eenmaal de pionnen tegen elkaar staan, verzet wit enkel nog zijn koning.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De computerprogramma's zijn vandaag toch weer heel wat sterker dan een paar jaar geleden. Ik hanteer momenteel de regel dat alle analyses voor 2007 onbetrouwbaar zijn geworden.
      In 1998 toen Shirov de zet speelde, dachten velen dat er geen programma zou gemaakt worden, die de zet zou kunnen reproduceren.
      Oudere schakers zoals Bohm klagen dat er vandaag helemaal geen fun meer aan is om de wedstrijden te volgen in Wijk aan Zee daar de computer onmiddellijk aangeeft welke zetten goed en slecht zijn en de computer in een slechts heel klein percentage nog fout it.

      Verwijderen