zaterdag 11 februari 2012

Forfaits in de interclub

Niemand houdt van forfaits. Noch degene die de forfait krijgen, noch degene die de forfait geven. Toch zien we de laatste jaren steeds vaker forfaits verschijnen waardoor de competitie serieus vertekend wordt en bijgevolg gesproken mag worden van al dan niet opzettelijke vervalsing. 

Ik denk dat we een onderscheid moeten maken tussen type forfaits:
1) forfait door overmacht van zowel de club als de spelers (bv. ongeluk, onaangekondigde treinstaking, plotse hevige sneeuwval,...)
2) forfait door overmacht van de club maar niet door de speler (bv. overslapen, vergeten,...)
3) forfait zonder er sprake kan zijn van overmacht (bv. gebrekkige planning, strategische keuze,...)

Het huidige reglement maakt m.i. onvoldoende onderscheid in de strafmaat tussen de 3 soorten forfaits met als excuus dat het moeilijk zo niet onmogelijk is om voor de wedstrijdleiding een onderscheid hierin te maken.Daar ben ik het niet mee eens. 

Voor het 1ste type forfait kan een bewijs afgegeven worden waarna de tornooileiding kan beslissen of het al of niet terecht is. M.i. indien echt van complete overmacht sprake is dan mogen er geen boetes opgelegd worden en maximaal de bordpunten afgenomen worden.
Voor het 2de type forfait kan/moet geen bewijs worden gegeven maar kan door de tornooileiding worden verondersteld dat dit soort forfait eerder zelden zal voorkomen. Ik zou opteren als er slechts 1 of 2 forfaits zijn dan mogen we veronderstellen dat dit forfaits type 2 zijn.
Als we de redenering verder volgen dan mogen we stellen dat forfait type 3 slechts zal voorkomen wanneer er meer dan 2 forfaits door een club overheen alle ploegen wordt gegeven. Als het aantal forfaits hoger dan 2 is dan worden alle forfaits (uitgezonderd de type 1) gerekend als type 3.

De geldboete moet m.i. gekoppeld zijn aan het type forfait, het niveau van de competitie en het bord (zoals nu reeds het geval) maar ook bij type 3 van het aantal forfaits en het aantal interclubplaatsen (som van alle ploegen) die een club heeft.
  1. Type 1: Geen boete
  2. Type 2: Als forfaits niet van het type 1 < 3 dan bestaand systeem
  3. Type 3: Als forfaits niet van het type 1>2 dan nieuw systeem hieronder uitgelegd.

Nieuw systeem voor Type 3:
Clubboete = Som van de boetes volgens bestaand systeem * (1+(aantal forfaits-2)/4) * (1+(aantal interclubplaatsen-4))/10
Hierbij zou ik ook een cap plaatsen van bv. 1000 euro per ronde omdat het niet de bedoeling is dat een club failliet gaat.
Daarnaast zou ik ook de mogelijkheid geven aan de club om voor een schikking te kiezen waarbij bv. slechts de helft van de boete wordt betaald maar er onmiddellijk een ploeg(en) naar keuze uit de competitie wordt genomen die betreffende aantal spelers minstens 50% van het aantal forfaits dekt.

Concreet voorbeeldje:
Aalter in ronde 7 heeft 8 forfaits en een boete volgens het oude systeem van 266,5 euro. Stel Aalter kan geen enkele forfait aantonen volgens het type 1 dan zijn alle 8 forfaits van type 3. De boete wordt dan 266,5 euro * (1+(8-2)/4) * (1+(8+6+4+4-4)/10) = 266,5 euro * 2,5 * 2,8 = 1865,5 euro. Rekening houdend met de cap op 1000 euro zal Aalter 1000 euro moeten betalen tenzij ze kiezen voor de schikking van 500 euro met het onmiddellijk uit de competitie halen van een ploeg bestaande van tenminste 4 spelers.

Uiteraard kan aan de cijfers en komma's heel wat gesleuteld worden maar het mechanisme vind ik goed. Beter zou zijn om helemaal geen boetes te moeten opleggen maar vandaag zien we dat dit een noodzakelijke voorwaarde is om de competitie sportiever te laten verlopen.

Brabo

2 opmerkingen:

  1. Eigenaardige redeneringen maak je daar met je forfaits en je boetes en je complottheorieën. Kan de oorzaak ook niet zijn dat sommigen nog een leven hebben naast het schaakbord en op sommige zondagen moeten studeren, een familiale verplichting hebben, op reis zijn, een andere hobby prioriteit willen geven, ziek zijn of wat dan ook? Soms kan zoiets toch ongelukkig samenvallen voor meerdere spelers tegelijk? Hoe ga je dat allemaal regelen?
    Schaken is een individuele vrijetijdsbesteding van individualisten en een club kan zijn (onbetaalde!?) spelers toch tot niets verplichten? En je hebt grote clubs ( met veel reserven) en kleine clubs ( met geen reserven) ... Hoe erg moet het zijn voor een IC- verantwoordelijke die bijv elke keer 26 man moet opstellen dat hij de ene keer 32 kandidaten heeft (en dus 6 man moet teleur stellen) en de andere keer echt maar 22 en dus 4 dure forfaits moet geven? Wat kan die club daar aan doen?
    En waarom moeten er per se 11 ronden zijn (groepen van 12 ploegen). Je zou toch ook de ploegen van reeksen 1 tot 4 groter kunnen maken (van 8 naar 10, van 6 naar 8 enz) en de reeksen dus kleiner van 12 naar 10. Dan zou het effect van een forfait minder doorwegen en zouden er misschien ook globaal minder forfaits zijn want minder ronden, zeker tijdens de examens!) Bereken ook maar eens hoeveel percent spelers 11 keer op 11 spelen op een heel seizoen!
    Keep up the good work intussen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Aan de start van de interclub beloven spelers aan de IC-verantwoordelijke om mee te spelen aan de competitie. Echter steeds vaker vinden spelers het ok om hun gegeven woord te breken daar het toch een onbetaalde vrijetijdsbesteding betreft. Dit individualistisch gedrag is ongepast. Die spelers zouden beter kiezen voor een individuele competitie zoals de liga of een open waardoor ze geen dure forfaits creeeren en de club in moeilijkheden brengen.

      De IC-verantwoordelijke gaat evenmin vrijuit bij dit gedrag. Veelal weet je op voorhand heel goed wie onbetrouwbaar is en een correcte IC-verantwoordelijke gaat nooit die onbetrouwbare spelers als basisspeler noteren maar hoogstens als reservespeler. Beter een paar ploegen minder in de IC maar steeds goed gevuld en een eerlijkere competitie.

      Tenslotte zal het verminderen van het aantal ronden, eerder een groter effect creeren van de forfaits want een ploeg zal minder kansen over hebben om een negatief resultaat (door de forfaits van een andere ploeg) recht te zetten. De forfaits worden m.i. niet veroorzaakt door het aantal ronden maar door het eigen belang van de individuele spelers en dan zal het aanpassen van het aantal ronden, de grootte van de ploegen, de grootte van de reeksen,... niet helpen.

      Verwijderen