zaterdag 4 februari 2012

Clubschaak en/ of internetschaak

De laatste decennia zullen de meesten onder ons wel weten dat er een tanende belangstelling is voor het clubleven in Belgie en ruimer genomen West-Europa. Dit is niets specifiek voor het schaken maar bijna elke sport/ vereniging kampt met deze problemen. Voor de KBSB zag ik bijvoorbeeld het ledenaantal teruglopen van meer dan 5000 aangesloten spelers naar minder dan 4000 op minder dan 20 jaar tijd. Bij KNSB zag ik een gelijkaardige terugval van 30.000 aangesloten spelers naar 24.000 spelers. Zie KNSB Geschiedenis. De redenen hiervoor zijn uiteenlopend maar ik meen dat het veel grotere aanbod aan activiteiten, de veel drukkere agenda's van de kandidaatleden en het gebrekkige aanpassingsvermogen van de clubs aan de nieuwe tendensen, de voornaamste zijn.

Voor het schaken komt daar bovenop de mogelijkheid tot internetschaak waardoor meer en meer leden het clublidmaatschap opzeggen. Geen verplaatsingskosten meer, veel beperkter tijdsverlies, onmiddellijk een tegenstander naar keuze,... Het spreekt voor zich dat de vele voordelen, hebben geleid tot een explosieve groei van spelers op allerlei sites en servers.

Prettig is deze evolutie uiteraard niet voor de clubs. Je voelt dan ook enige rivaliteit opsteken tussen clubschaak en internetschaak. Zo wordt in de club niet of nauwelijks gesproken over internetschaak omdat het zogezegd minderwaardig is, terwijl op het internetschaak ook maar beperkt het gewone bordschaak wordt besproken (met uitzondering van de toptornooien).
Echter recent vond ik een lichtpunt in deze materie. Op de website van de Pion Roosendaal (waar ik nog lid van ben geweest) en op de KNSB stond plechtig vermeld dat de Pion 28 leden net had bijgewonnen in 2011. Des te verrassend was dat de club reeds een enorm aantal leden had en er verder was ingeslaagd om dit op te drijven nu naar 154 leden (als ik de-pion-roosendaal-kreeg-er-28-leden-bij mag geloven) !! Ik denk dat elke club stikjaloers hierop mag zijn. Als je al zoveel leden hebt dan zou je toch verwachten dat de rek er al uit is maar blijkbaar niet. De hamvraag is uiteraard, hoe hebben ze dat verwezelijkt?

Wel naast de klassieke methodes van een goede jeugdtraining, een uitgebreide en gemotiveerde vrijwilligersbestand,... was er 1 nieuw, creatief en m.i. belangrijk element: internetschaak. I.p.v. internetschaak als een bedreiging te zien, had de club dit als een uitgelezen kans gezien. Met het eenvoudig aanbieden bij het lidmaatschap van een playchess licentie (uiteraard verwerkt in het lidmaatschap) sloeg de club een brug tussen clubschaak en internetschaak. Zie verenings en internetschaak. Plots bracht internetschaak een mooie aanvulling t.o.v. het gewone bordschaak in de club. Online lessen, wekelijkse tornooitjes en zelfs de eerste online interclubtornooien zien het daglicht.

De formule is eigenlijk heel eenvoudig. Je biedt de leden de keuze om te kiezen tussen een gewoon clublidmaatschap of een uitgebreid club+internet lidmaatschap. Ik ken de details niet van het systeem (gemakkelijk op te vragen bij bv. de Pion) maar ik veronderstel dat de club dankzij de massale aankoop van licenties, gunstige tot zeer gunstige tarieven kan verkrijgen. Het is dus een win-win voor iedereen: de club, de spelers en uiteraard ook chessbase. Die laatste heeft ondertussen wel geld geroken in deze evolutie, zie: chessbase maar daar heb ik geen moeite mee.

In Belgie heb ik nog geen gelijkaardige initiatieven gezien. Volgens mij tijd om hiervan werk te maken en te starten misschien in de club of waarom niet groter op het niveau van de liga, federatie of de bond. De instrumenten zijn er, nu nog gewoon gemotiveerde leden vinden die zich hiervoor willen inzetten.

Tenslotte, gisteren wou ik naar mijn club (KSK Deurne) rijden maar dat werd afgelast door de sneeuwval. Het ware op dat soort momenten prachtig geweest als het alternatief van clubschaak via het internet zou bestaan. Ok het is uiteraard niet hetzelfde maar met een pint uit de eigen frigo, komt het toch al aardig in de buurt.

Brabo

2 opmerkingen:

  1. Het is een idee.
    Ik daag je uit om het initiatief ook daadwerkelijk
    op poten te zetten :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is 1 zaak om het op poten te stellen maar het is nog heel wat anders om het ook te onderhouden. Ik zie bij bijvoorbeeld De Pion dat men een internetschaakverantwoordelijke heeft die er permanent mee bezig is. Op zich heb ik geen moeite ermee om het op te starten maar de permanentie kan ik vandaag niet garanderen met mijn agenda. Dit is trouwens ook de reden waarom ik voorlopig geen bestuursfunctie heb opgenomen.
    Het opstarten gebeurt volgens mij best door eerst een offerte te vragen aan chessbase(dealer) en/of contact te leggen met bijvoorbeeld schaakclub De Pion (Frans Peeters is de internetschaakverantwoordelijke). Vervolgens wordt een rondvraag (enquete?) gedaan tussen de leden van de club/liga/federatie/bond/... om de graad van interesse op te meten. Tenslotte wordt het voorstel gestemd in het bestuur en wordt een nieuwe positie gecreeerd : internetschaakverantwoordelijke.

    Ik denk dat elke schaakinstantie die wenst te groeien, dit idee eens moet bekijken en eventueel verder uitwerken.

    BeantwoordenVerwijderen