dinsdag 21 maart 2017

Picsblog

OK, na een zeer lange afwezigheid ben ik nog eens in de pen gekropen. Ik moet zeggen – hoed af voor onze webmaster – toen hij met zijn project begon, dacht ik eerst – dit duurt 100 artikelen en dan is de inspiratie op…  Neen dus. Brabo heeft zijn zichtveld breed gehouden; van persoonlijke ervaringen aan en naast het bord, tot gezinsleven met een in schaken geïnteresseerde zoon, wat internationaal nieuws, analyses, nieuwtjes, methodes, taktiek, eindspel en psychologie. Nogmaals tip of the hat to you, Brabo. En dat alles gespekt met partijmateriaal (geloof me, er kruipt toch wat tijd in om zo’n diagram met een pgn fragment te stofferen).

Dus ja, wat kan ik aanbrengen?

Als ex-schaker vertoef ik nog altijd occasioneel in « het wereldje ». De jongste jaren verschoof mijn aandacht van speler naar waarnemer en ben ik meer en meer mij beginnen toeleggen op fotografie van schakers. Met een nieuw toestel ben ik recent dan ook enkele  tornooien « gaan teisteren ». Als ex-schaker – die heel graag rustige omstandigheden had (ook bij de kibitzers) – ben ik me bewust van de overlast die een fotograaf kan veroorzaken. De eerste vijf à tien minuten in een partij staat er nog niet veel op het spel, maar hoe minder tijd er over is voor de spelers, hoe meer de schakers ongestoord en geconcentreerd wil blijven. En dan wil je niet een aantal pottenkijkers rond je bord, laat staan een fotograaf die in je gezichtsveld komt close-ups nemen.

Ik fotografeer dan ook altijd zonder blitz – wat me in bv Cappelle-la-Grande met mijn oud toestel (Panasonic FZ100) al veel half-gelukte (lees: net iets te onscherpe foto’s) heeft opgeleverd. Mijn nieuwe reflextoestel (Canon Eos 6D) doet het op dat vlak veel beter, maar maakt natuurlijk het typische klikgeluid dat bij een reflextoestel hoort; van het ene nadeel in het andere dus.

Nu heeft zo’n toestel wel een ‘stillere’ setting, maar ik weet dat zo’n klik in het middenspel – laat staan in tijdnood – niet geapprecieerd wordt. Daarom hou ik mijn oudere toestel achter de hand – het is stiller en heeft een goede zoom, dus kan ik vanop 10-15 meter in relatieve stilte, toch nog goede close-ups nemen, zonder dat de spelers zich hiervan bewust zijn.

Ik ben een amateurfotograaf, zonder enige scholing, dus ik vergelijk mijn foto’s zeker nog niet met die van David Llada, Alina L’Ami of Lennart Ootes, die hun foto’s regelmatig kunnen slijten aan Chessbase of schaaktijdschriften. Enkele gespecialiseerde tijdschriften en een boek over mijn camera waren al een eye-opener van wat mogelijk was. Behalve het feit dat ik zonder blitz fotografeer, is er nog een restrictie die ik mij voorlopig opleg : ik neem geen tientallen foto’s van mijn onderwerpen, maar probeer de juiste foto te krijgen in slechts enkele opnames. Ook doe ik zo goed als geen « postproductie ». Veel verder dan autokleur of autobalans ga ik niet in Picasa/Google Photos. Nog geen Photoshop of Lightroom dus – voorlopig.

Bij de aankoop van mijn nieuwe toestel kreeg ik al wat fotografisch advies van Ronald Flou (van de Ieperse Schaakkring), die zelf al een gevorderd schaakfotograaf is en als dusdanig een regelmatig gast(fotograaf) is op schaakevenementen. Wie enkele foto’s van hem wil bewonderen, kan zijn publieke google+ pagina of zijn albums op KISK Ieper bezoeken.

De overstap van mijn oude digitale toestel naar de nieuwe Canon was een indrukwekkende opstap naar een hogere klasse in de fotografie. De kwaliteit van het toestel is onvergelijkbaar beter en het kunnen spelen met sluitertijd, f-factor, ISO-factor nodigt uit tot experimenteren en minder de volautomatische setting te gebruiken. Het heeft zelfs geleid tot het beter kunnen werken met mijn oude toestel en zelfs de camera van mijn smartphone.

Zonder teveel in technische details te willen gaan, wil ik toch enkele staaltjes tonen. Naast de al gemelde autocorrectie is een hele eenvoudige bewerking – die een foto opwaardeert – het croppen van de foto (bijsnijden). Het verhoogt de focus en maakt de foto minder “slordig” – je beperkt je tot de essentie. In de foto hierna (Giri en L’Ami in gesprek in Wijk aan Zee 2017) zou je nog rustig al die rommel aan de rechterkant kunnen afsnijden.
Een schaker is op zich al een dankbaar onderwerp, maar een schaakfoto krijgt pas iets extra’s als je er een eigen draai aan geeft, door iets te suggereren. Aspecten zoals “de eenzame schaker”, “winst of verlies”, “twijfel”, “concentratie”, …


Onderstaande foto kreeg van mij het onderschrift: “How to react when Anatoli Karpov is in the room and all attention goes to him – Ilya Smirin shows how”. Op de laatste ronde kwam de ex-WK op de gong slaan om de ronde op gang te brengen, en natuurlijk had iedereen maar oog voor Karpov. De spelers die alle ronden ervoor in de belangstelling hadden gestaan, waren plots quantité négligeable. De foto heb ik wat bijgesneden (tegenstander Eric Hansen staat er niet meer op, om Smirin duidelijk in het midden van de foto te krijgen).
En een goede foto hoeft echt geen foto te zijn van een wereldtopper – integendeel, soms ligt het beste materiaal gewoon te wachten in de eigen club. Onderstaande foto (bewerkt met Prisma op gsm) vind ik persoonlijk nog altijd een hele sterke.
Voor wie zelf aan de slag wil – wie denkt in een tornooizaal rustig een foto kan nemen van een rij borden met schakers die mooi stil zitten – forget it. Je moet al geluk hebben om spelers aan vijf borden vijf seconden in dezelfde pose aan te treffen. Er wordt een zet gespeeld, klok ingedrukt, zet opgeschreven, een speler staat op, rekt zich uit, drinkt wat, verandert zijn houding, … er gebeurt van alles aan het bord. Om dan met een lange sluitertijd te werken, is vragen om wazige foto’s. Dus een beetje camera helpt zeker, maar ook inzicht, oog voor compositie, goed licht, een goede opstelling en … vooral veel geduld!

HK5000

9 opmerkingen:

 1. "OK, na een zeer lange afwezigheid ben ik nog eens in de pen gekropen."
  Enkele jaren geleden werd unaniem op de KBSB Algemene vergadering beslist om het Belgisch schaken te laten groeien. Dit is een dode letter gebleven net zoals bijna elke publieke schaakpublicatie over het Belgisch schaken verdwenen is. Dit is een gedeelde verantwoordelijkheid van iedere schaker.

  Ik snap best dat niet iedereen tijd en inspiratie heeft. Af en toe eens iets publiceren zoals HK5000 is dus ook perfect. Echter waar blijft de rest want ik vermoed dat er nog velen zijn die best wel iets te vertellen hebben over het schaken en het (Belgisch) schaken een warm hart toedragen. Een klein lichtpuntje vind ik dan ook de recente artikels van Benny Todts op schaakfabriek. Het hoeft dus zeker niet op deze blog te zijn.

  Trouwens ik wou ook nog even meegeven dat er echt wel interesse bestaat voor schaakartikels. Ik ken de statistieken niet van andere sites maar deze blog overschreed al een tijdje geleden de kaap van 200.000 paginaviews.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. "toen hij met zijn project begon, dacht ik eerst – dit duurt 100 artikelen en dan is de inspiratie op…"
  Je bent niet de enige die er zo over dacht zie mijn blogartikel http://schaken-brabo.blogspot.be/2014/10/gratis.html

  Ondertussen zijn we 2,5 jaar verder en ik heb nog steeds geregeld nieuwe ideeen die ik dan soms gebruik voor deze blog. Nu ben ik voldoende realistisch om te beseffen dat aan alles ooit een einde komt dus ook deze blog. Alles wat er aan bod is gekomen, hebben we toch maar al gehad. Tenslotte snel iets opgeven is niet iets waaraan ik mij vaak bezondig. 20 jaar geleden zei Valery Maes mij ooit dat ik het nooit zou 10 jaar volhouden in het schaken met mijn fanatieke aanpak. Wel ik heb in elk geval al het tegendeel bewezen. Misschien is het een zekere vorm van autisme zoals ik al sommigen horen zeggen hebben. Echter ik heb hiervan nog geen enkel wetenschappelijk bewijs gezien. Trouwens het is ook totaal onbelangrijk in de context van dit project.

  De kwantiteit is in de eerste plaats een afspiegeling van mijn enorme passie voor het schaakspel. Kwalitatief zijn natuurlijk niet alle artikels even goed maar ik hoop dat de lezer met deze blog inziet dat schaken een geweldig interessante activiteit kan zijn met zeer uiteenlopende facetten. Ik ben geen expert in andere sporten of hobby's maar wat kan hiermee concurreren? Ik zie dit als een veel belangrijkere en betere reden om te leren schaken dan alle andere redenen die worden bovengehaald om jonge schakers aan te trekken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. "geloof me, er kruipt toch wat tijd in om zo’n diagram met een pgn fragment te stofferen"
  Dat valt eigenlijk best mee. Als je altijd je eigen partijen becommentarieert dan heb je na 20 jaar competitie een mooie collectie aan materiaal die met een paar klikken op de muis kan worden opgevraagd. Hierbij helpt het natuurlijk dat mijn geheugen nog goed werkt en ik dus op voorhand weet wat er wel of niet terug te vinden is. Op de kvchess-site converteer je de pgn met een paar klikken naar html-code die ik op deze blog inplak. Dus vaak duurt het hele proces slechts een paar minuten. Echter ik ben tegenwoordig steeds minder tevreden over de service van de kvchess-viewer. Steeds vaker zie ik een time-out optreden waarna je de pagina opnieuw moet laden om alsnog de goede layout op je browser te zien. Misschien heeft dit te maken met de grotere populariteit van de viewer waardoor de server niet tijdig meer een antwoord kan geven. Een betalend alternatief is de Chessbase-viewer maar die stap wil ik voorlopig niet maken.

  Het meeste werk kruipt voor mij in het schrijven van de tekst en dan vooral de eerste paragraaf. Schrijven is nooit mijn sterkste punt geweest en dat betekent dat het vaak zwoegen is om iets min of meer leesbaar neer te schrijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. "20 jaar geleden zei Valery Maes mij ooit dat ik het nooit zou 10 jaar volhouden in het schaken met mijn fanatieke aanpak"

  Over wat ging het toen..over de progressie die je nog wilde maken misschien?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik begreep dat het over mijn aanpak ging. Het leek je onwerkelijk dat ik het tempo aan thuis gemaakte computeranalyses voor mijn partijvoorbereidingen, correspondentieschaak, partijanalyses,.... op lange termijn zou volhouden. Eenmaal dat ik het niet meer zou kunnen opbrengen, zou ik compleet stoppen met schaken. Ik zou dus stoppen met schaken binnen de 10 jaar.

   Dat was hoe ik de uitspraak begreep in die tijd. Ik herinner het mij wellicht nog goed omdat ik het helemaal niet leuk vond.

   Verwijderen
  2. Zo straf zal mijn voorspelling wel niet geweest zijn maar
   je hebt het peil behouden ondanks een drukke baan en een familieleven, dat is knap. Met de blog erbij eigenlijk nog straffer.
   Wat ik me uit die tijd nog goed herinner is dat je toen bijna niet te verslaan leek op interclubniveau van toen, bvb die partij tegen Hendriks en dat je smadelijk kon lachen met kerels die niet al teveel meer deden om op peil te blijven. Inderdaad zou je nu alles veel beter begrijpen, ik ook so good luck!

   Verwijderen
  3. "Wat ik me uit die tijd nog goed herinner is dat je toen bijna niet te verslaan leek op interclubniveau van toen"
   Mijn interclubseizoenen bij Deurne:
   Seizoen 1999-2000: w:2, r:7, v:2 TPR: 2294 AV:2291
   Seizoen 2000-2001: w:3, r:5, v:4 TPR: 2313 AV:2337
   Seizoen 2001-2002: w:6, r:4, v:1 TPR: 2348 AV:2187
   Seizoen 2002-2003: w:7, r:4, v:0 TPR: 2428 AV:2177
   Seizoen 2003-2004: w:4, r:5, v:1 TPR: 2354 AV:2252
   Seizoen 2004-2005: w:5, r:4, v:2 TPR: 2321 AV:2232
   Seizoen 2005-2006: w:1, r:2, v:8 TPR: 2159 AV:2412
   Seizoen 2006-2007: w:4, r:6, v:1 TPR: 2329 AV:2238
   Seizoen 2007-2008: w:4, r:3, v:4 TPR: 2260 AV:2264
   Seizoen 2008-2009: w:1, r:6, v:1 TPR: 2255 AV:2248
   Seizoen 2009-2010: w:5, r:4, v:2 TPR: 2342 AV:2250
   Seizoen 2010-2011: w:6, r:4, v:1 TPR: 2360 AV:2200
   Seizoen 2011-2012: w:6, r:3, v:2 TPR: 2384 AV:2258
   Seizoen 2012-2013: w:1, r:4, v:6 TPR: 2299 AV:2458
   Seizoen 2013-2014: w:1, r:5, v:5 TPR: 2318 AV:2440
   Seizoen 2014-2015: w:1, r:6, v:3 TPR: 2233 AV:2305
   Seizoen 2015-2016: w:4, r:3, v:2 TPR: 2281 AV:2219
   Seizoen 2016-2017: w:2, r:6, v:2 TPR: 2226 AV:2234
   Mijn beste score en TPR was dus tegen de gemiddeld zwakste tegenstand.
   Mijn annus horribilis was 2005-2006. Dat jaar ontmoette ik mijn huidige echtgenote dus ik vermoed dat dit een rol gespeeld heeft.
   Persoonlijk vind ik mijn 2 meer recente seizoenen in 1ste klasse de mooiste omdat ik toen toch mijn rating heb kunnen verdedigen tegen veel sterkere tegenstanders.
   Dit seizoen ben ik niet tevreden over de score maar de score is wel terecht.

   Verwijderen
  4. "dat je smadelijk kon lachen met kerels die niet al teveel meer deden om op peil te blijven. Inderdaad zou je nu alles veel beter begrijpen, ik ook so good luck!"
   Met ouder worden, relativeer je natuurlijk meer. Anderzijds spendeer ik vandaag wellicht nog steeds meer tijd dan al mijn 7 ploeggenoten samen aan voorbereidingen en partijanalyses thuis. Ook mijn tegenstander op het 1ste bord in de voorbije interclubronde was opnieuw totaal niet voorbereid. Ik had nochtans al 3 van de 9 eerdere interclubronden op het 1ste bord gespeeld maar achteraf gaf hij toe dat hij zich enkel op Jan Rooze had voorbereid. Als noodoplossing koos hij dan maar voor een heel platte variant met het Schots vierpaardenspel. Smadelijk lachen doe ik hier al lang niet meer mee maar dit is niet hoe ik zelf wil schaken.

   Verwijderen
  5. "een drukke baan .... Met de blog erbij eigenlijk nog straffer."
   Ik spendeer heel weinig tijd aan de blog thuis dus...
   Nu mogelijks verandert dit in de nabije toekomst en dan wordt het sowieso veel moeilijker of zelfs onmogelijk om deze blog te onderhouden.

   Verwijderen