dinsdag 26 november 2024

Coaches deel 3

In mijn 2 vorige blogs schreef ik over hoe moeilijk of zelfs onmogelijk schaakprofessionals kunnen leven van prijzengeld. Desalniettemin zijn er vandaag meer dan ooit tevoren. Ik vernam dat er in Nederland alleen al meer dan 100 zijn. Door het succesverhaal van de Indiërs weet iedereen vandaag dat coaches een cruciaal onderdeel zijn in het leerproces. Sinds enkele jaren zie ik een explosieve vraag naar coaches (ik word meermaals per jaar door ouders gecontacteerd hiervoor). De uurprijzen blijven stijgen want er zijn massaal veel nieuwe spelers na covid begonnen met schaken en nog altijd te weinig coaches.

Een Griekse IM zei me in Dortmund dat een +2600 vandaag al gemiddeld 70 euro per lesuur kan vragen. Dat is heel veel geld dus coaching is echt big business geworden. Tal van spelers maar ook organisaties springen op de coachtrein om een stuk van de koek te krijgen. Fide was natuurlijk (Fide heeft een enorme geldhonger) als eerste met een fide trainers commission.  Vorige maand verschenen 2 artikels op Chessbase over ECU (European Chess Union) met een compleet eigen systeem van coaches zie  deel 1 en deel 2.

Van bijna elke + 2400 fide-speler die ik tegenwoordig aan het bord tegenkom, lees ik online dat hij/zij profschaker/coach is. Dat lijkt mij geen toeval. Als actieve speler + 2400 fide vasthouden kost tijd en geld. Iemand die graag lesgeeft, zal het leuk vinden om competitieschaak te kunnen afwisselen met coaching.

Trouwens ik merk op dat ook het cliënteel diverser aan het worden is. Het zijn zeker niet enkel meer jonge/ startende spelers die coaches om hulp vragen. Op schaaksite las ik bijvoorbeeld over de Britse 61 jarige FM Tom Wiley die als coach de sterke Oostenrijkse grootmeester Markus Ragger heeft. Echter het toppunt vind ik tot nu toe wat ik enkele maanden geleden overkwam in Dortmund. Een coach van + 2400 elo die ook nog eens zelf een coach heeft.

Ik heb het hier over mijn tegenstandster van ronde 7, de 32 jarige internationaal meester Klaudia Kulon. Ik wist via gegoogle vooraf dat ze online lessen aanbiedt zie offertes maar het was pas achteraf dat ik te weten kwam dat ze zelf ook nog een coach had. Toen ik haar vroeg hoe ze op het openingsidee was gekomen, zei ze zonder verpinken dat haar coach een pgn (Portable Game Notation) had opgestuurd waar ze 15 minuten voor onze partij naar had gekeken.
Klaudia is een bijzondere persoonlijkheid wat ook af te leiden is uit haar instagram en vooral haar facebook 😀. Echter ik wil het hier uiteraard eerder hebben over zin of onzin van coaches die werken met pgns. Chessmood raadt sterk af om met pgns te werken als coach of zeker niet zonder bijkomend huiswerk. Desondanks vernam ik dat er een heus profcircuit bestaat van pgns die geruild worden maar vaker tegen betaling worden aangeboden.

Ik vermoed dan ook dat er een onderscheid moet worden gemaakt tussen de modale clubschaker en meesters die vaak heel snel zelf hun weg kunnen vinden. Trouwens Klaudia won dan wel de onderlinge partij maar gezien het verloop van de partij blijft het erg twijfelachtig of de gekregen pgn echt heeft geholpen.

Ik wil afsluiten met een quote die ik heel recent las over de nieuwe Europese kampioen de sterke Servische grootmeester Alexander Indic op chess.com: "He said he could thank dozens of grandmasters who have helped him in his chess journey but named two: GMs Milos Perunovic and Alexander Morozevich." Met leren schaken ben je nooit klaar en je kan van talloze spelers iets leren. De allerbeste schakers zijn daarom voortdurend op zoek naar nieuwe coaches die hen aan de top kunnen brengen of houden.

Brabo

Geen opmerkingen:

Een reactie posten