maandag 8 april 2024

Hebben we nog een Belgische elo nodig?

Kort nadat ik in 1998 begon te werken voor Alcatel, kreeg ik te maken met herstructureringen (een mooi woord voor besparen door een massa werknemers af te danken). Net als in vele andere sectoren werd ook in de telecom hiervoor beroep gedaan op het zachte brugpensioen. Ik vermoed de jongeren zullen de term brugpensioen niet meer kennen maar toen was het nog mogelijk om vele jaren voor je pensioen al te stoppen met werken en te leven van een verhoogde uitkering die voornamelijk gefinancierd werd door de overheid. Collega's niet ouder dan 51 jaar heb ik zien vertrekken op brugpensioen in mijn eerste werkjaren. 25 jaar later leven nog velen van die "gelukzakken" dus dat verklaart ook waarom het brugpensioen budgettair onhoudbaar werd voor de overheid om te blijven aanbieden.

25 jaar later ben niet alleen ik ouder geworden maar ook de gemiddelde leeftijd van mijn collega's ging drastisch omhoog. In 1998 was een collega ouder dan 60 jaar een rariteit op de werkvloer. Vandaag ben ik niet meer verrast wanneer iemand zijn 65ste verjaardag aankondigt. De babbels tussen collega's zijn ook erg verschillend t.o.v vroeger. 20-25 jaar geleden werd er gepraat over de geboortes van de eigen kinderen, tips uitwisselen over woningen aankopen ... Vandaag hoor ik collega's de geboorte van eigen kleinkinderen aankondigen, tips uitwisselen over prostaatproblemen aanpakken,... 

Het is alweer een heel speciale intro dus hoogtijd om uit te leggen waar de link ligt naar de Belgische elo. Met een bevolking die op een steeds hogere leeftijd moet blijven verder werken, zie ik veel clubs en organisaties steeds grotere moeite hebben om vrijwilligers aan te trekken voor het invullen van alle taken. Sommige besturen zoals mijn club Deurne bestaat hierdoor voornamelijk uit 70 plussers die snakken om afgelost te worden maar bij gebrek aan nieuwe krachten verder doen tot het fysiek echt niet meer kan. 

Onze Belgische bond heeft 100x meer leden dan mijn club Deurne maar zelfs dan geraken bestuursfuncties heel moeilijk ingevuld. Het moet gezegd worden dat het vaak ondankbare taken zijn die je als bestuurslid moet uitvoeren en bovendien onbetaald. Je moet wel heel veel schaakliefde hebben om dit vandaag nog te willen doen dus ik kan alleen maar petje afdoen aan de enkelingen die toch bereid zijn om een groot deel van hun vrije tijd op te offeren voor alle Belgische schakers.

Zo is het ook voor de taken gelinkt aan de Belgische elo. Met veel moeite vond onze bond anderhalf jaar geleden in de 38 jarige Steven Bellens iemand die de 70 jarige Daniel Halleux wou aflossen anders hadden we wellicht vandaag al geen Belgische elo meer. Het blijft een heel precaire situatie want ik vermoed dat er geen backup is voor Steven die thuis ook nog eens 3 kleine kinderen heeft. Meer dan ooit dringt zich daarom de vraag op of we echt wel die Belgische elo in parallel met de fide elo nog nodig hebben.

Bovendien creëren 2 elosystemen ook geregeld conflicten. Zo benadeelt men al jaren in de Open van Gent de eigen Belgen door prijzengeld te linken aan de hoogste van de 2 elosystemen (zie artikel uit 2015: Ratings) en laatst was het ook weer hommeles op het Vlaams blitzkampioenschap. Vooraf werd aangekondigd dat het kampioenschap voor fide-elo zou meetellen maar bij de prijsuitreiking werd plots de Belgische elo gebruikt. Mijn zoon Hugo kon er niet mee lachen want hierdoor viel hij net buiten de prijzen ondanks een knalprestatie. Tenslotte in Deurne hadden we intern een conflict met een speler toen hij het niet eens was met de ploegopstelling. Het bestuur wou de Belgische elo gebruiken voor de volgorde terwijl de speler vasthield aan de fide-elo.

In de enquete van de Belgische bond die nog openstaat tot 30 april heb ik dan ook ja geantwoord op de afschaffing van de Belgische elo. Echter achteraf ben ik niet meer zeker of ik hiermee de juiste keuze gemaakt heb. In mijn vorig artikel heb ik duidelijk aangetoond dat er grote risico's zijn aan een monopolie voor fide betreffende elo. Dan zijn we helemaal afhankelijk van de grillen van de fide.

De kosten kunnen heel snel stijgen voor de eloverwerking. Daarnaast weten we niet wat voor kunstgrepen de fide nog in petto heeft met nieuwe "correcties". Als je in anderhalf jaar 2 keer op een rij bonussen geeft van honderd punten of meer dan is je elosysteem alle geloofwaardigheid kwijt.
De Belg Jens Cuyvers kreeg 2 keer in anderhalf jaar een pak rating cadeau

Daarnaast is er ook nog de decompressie die nu langzaam gaat gebeuren na de recente kunstmatige compressie van 1000 -> 1400 elopunten. Fide kondigde hardop aan dat spelers boven de 2000 elo binnenkort mee zullen profiteren van de geïnjecteerde elo's maar zwijgt in alle talen dat onderaan er ook spelers unrated zullen worden. Ik verwacht dat heel wat oudere spelers met een nieuwe elo dichtbij 1400 binnenkort onder de 1400 minimumgrens zullen zakken.

Pure speculaties hoor ik sommigen zeggen want fide heeft niets hierover gezegd. Zelfs al heb ik ongelijk dan nog kan niemand garanderen dat fide straks de minimumgrens opnieuw optrekt wanneer blijkt dat de beoogde financiële doelstellingen niet worden behaald. Fide kan op elk moment de spelregels aanpassen en er is niets dat we als Belgen hieraan kunnen doen.

Conclusies:
  1. Met enkel een fide-elo is er een reëel gevaar dat veel spelers unrated blijven of worden. Dit lijkt mij allerminst aanvaardbaar. Hoe gaan we dan die unrated spelers indelen? Moeten die unrated spelers meebetalen voor de eloverwerking? ...
  2. Een enquete voorleggen aan de leden over de afschaffing van de Belgische elo zonder vooraf een uitgebreide kennisgeving over de pros en cons is onzin. De meeste schakers hebben geen flauw idee wat de exacte impact is op termijn van zulke beslissing.
  3. Met enkel een fide-elo zou het wel eens kunnen zijn dat voor veel schakers/ organisaties het kostenplaatje te hoog wordt. In het beste geval worden partijen niet meer doorgegeven voor eloverwerking. In het slechtste geval haakt men compleet af.
  4. Vrijwilligerswerk heeft zijn limieten en die limieten bereiken we vandaag steeds sneller. Een professionalisering moet ondanks de (zeer) hoge kosten overwogen worden.
  5. Het is te vroeg om uitsluitend de fide-elo te gebruiken. Vooral voor de spelers die geen fide-elo kunnen behalen, blijft een Belgisch alternatief zeer nuttig.
Brabo

22 opmerkingen:

  1. Het proleem met twee elo is dat misbruikt kan worden zie het voobeeld met hugo en de speler die vast houd aan defide rating

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Betreffende Hugo ging het over een beslissing van de organisatie en niet de spelers zelf. Het was ook geen misbruik maar een gebrek aan inzicht. Ik heb trouwens excuses gekregen van de organisatie dus ik heb geen enkele rancune. Ik verwacht dat men de juiste lessen zal trekken voor volgende edities.

      Verwijderen
  2. 'Vive le elo' was een betere titel voor deze post geweest

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zonder Nationale Elo's vrees ik dat de KBSB haar ledental drastisch zal zien dalen en daarnaast zal de druk op de KBSB hoger worden om de bijdrage van de spelers te verlagen. Er zijn nog steeds vele mensen die zich vrijwillig willen inzetten om schaken in competitie mogelijk te maken maar niet als dit enkel gaat om de financiering van de FIDE-Elo. Daarnaast lijkt het mij absurd dat iemand niet lager kan zakken dan 1400 Elo ook al verliest deze persoon honderden partijen. Zo krijg je een zeer negatieve perceptie op Elo punten voor spelers van dat niveau.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. "Zonder Nationale Elo's vrees ik dat de KBSB haar ledental drastisch zal zien dalen"
      Dat betwijfel ik sterk omwille van 2 redenen.
      1) Vandaag zijn 1882 leden aangesloten bij de KBSB die geen Belgische elo hebben. Zij betalen dus reeds lidgeld zonder hiervoor een Belgisch elo te krijgen.
      2) Ik heb de voorlopige resultaten gezien van de enquete en die geeft een overduidelijke voorkeur aan voor het afschaffen van de Belgische elo.

      Verwijderen
    2. "daarnaast zal de druk op de KBSB hoger worden om de bijdrage van de spelers te verlagen"
      De Belgische elo kost de leden vandaag geen enkele euro. Je kan dan ook niet eisen om de bijdrage te verlagen op basis van afschaffing van die Belgische elo. M.a.w. de bijdrage aan de Belgische bond wordt voor andere zaken gebruikt dan de Belgische elo.

      Verwijderen
    3. "Daarnaast lijkt het mij absurd dat iemand niet lager kan zakken dan 1400 Elo ook al verliest deze persoon honderden partijen. Zo krijg je een zeer negatieve perceptie op Elo punten voor spelers van dat niveau."
      Houdt een speler van 1400 elo zich uberhaupt bezig met de elo? Ik denk als je al jaren op dat niveau speelt dan speel je gewoon voor je plezier, niet? Nu ik ben akkoord als de vraag bestaat voor een correcte elo op niveau 1400 en eronder dat het de taak is van de bond om hier naar te luisteren maar ik heb die vraag nog niet gehoord.

      Verwijderen
  4. Voor mij is het de nostalgie en de link en doelstellingen die ik altijd in de Belgische rating koesterde. Mijn plekje in de pikorde van de ploegen etc.
    Ik heb op het BK '86 in Gent mijn eerste rating behaald. Je moet u eens inbeelden hoe dat voelde !

    Ik ben lid geweest vd St Truidense schaakkring en we hadden een heel levendige club met tot 55 leden eigen clubblad, eigen elo systeem etc. een eeuwige rangschikken, individueel jaaroverzicht etc
    .
    Ik speelde daar jaar op jaar het clubkampioenschap en zo 24 jaar lang toen ik er plots een fide rating bijkreeg Nu is mijn partij basis verhouding nationaal in een verhouding van 200 partijen fide, 450 nationaal. Waar zou ik het meest gewikt en gewogen zijn ?
    Dat je voor je lokaal clubverhaal zou moeten betalen en gebonden bent aan de homologatievoorwaarden vd fide ? Welke club persoon krijgt dat nog voor elkaar ? Hoe zit dat met de verplichting van een wedstrijdleider etc en al die regeltjes die moeilijk om volgen zijn en wijzigen de ganse tijd. We hebben zelfs onze dgt 2000 klokken en garde klokken moeten verbannen. Voor wie ? Voor wat ? Willen we ons de keuzes vd fide laten blijven opdringen of varen we onze eigen koers ?

    Foei na 5 partijen een fide rating. Daar heb ik het moeijk mee. Vroeger hadden we nog gewacht tot op partij 20 eer dat een beginner zijn speelwaarde werd aangerekend aan de tegenstrever. Helaas hebben we nu ook geopteerd om iemand sneller maar dan een volledig uit de lucht gegrepen startwaarde te geven. Als ik nu slecht ben en 5 man betaal om te verliezen ben ik 2200 elo.En geloof me ik heb al verhalen gehoord van spelers op nivo die zich laten verliezen voor geld.
    Enfin het is beetje absurd maar het bestaat helaas.

    Anderzijds heb ik gezien dat oude glorien zich omwille vd eloaanpassing, terug hebben aangesloten maar uit de grote pool van mensen komen die er mee gestopt waren nog voor de fide elo er was voor jan en alleman. Komt daatbij dat we nog over 10.000 oud spelers hebben, van alle nivo's die eensklaps terug achter het bord plaatsnemen en 0 elo startwaarde hebben naar wel 2000 of 2100 elo hadden.
    .
    Lang leve de belgische rating.
    Met mijn oprechte dankbaarheid ook voor elke klasseringsleider die dit tot hier volbracht heeft.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. "Voor mij is het de nostalgie"
      Je kan het vergelijken met de verdwijning van de Belgische frank. Zelfs tot vandaag hoor ik sommige oudere mensen nog rekenen in de Belgische frank. De jonge generatie heeft vaak zelfs geen idee wat de Belgische frank betekende dus heeft geen enkel verhaal aan nostalgie.

      Verwijderen
    2. ""Foei na 5 partijen een fide rating. ... Helaas hebben we nu ook geopteerd om iemand sneller maar dan een volledig uit de lucht gegrepen startwaarde te geven."
      Het klinkt paradoxaal maar door na 5 partijen al een rating te geven, krijg je meer nauwkeurige ratings en niet minder nauwkeurige ratings. De reden is dat het bijna uitsluitend jeugd betreft met K factor 40 die heel snel verbetert. Dankzij de K factor 40 heeft men na 20 partijen een rating veel dichter bij de echte speelsterkte (dus hoger) dan als men de gemiddelde TPR zou berekenen op basis van de eerste 20 partijen. Dat stelde ik recent vast toen voor veel jeugdspelers hun fide-elo hoger was dan hun Belgische elo. Dit is ook de reden waarom niet 1150 maar 1000 elo in de formule werd gebruikt voor de recente Belgische elo-aanpassing.

      Verwijderen
    3. "Nu is mijn partij basis verhouding nationaal in een verhouding van 200 partijen fide, 450 nationaal. Waar zou ik het meest gewikt en gewogen zijn ?"
      Enkel de meest recente partijen zijn relevant voor een elo. Dus wat je in een ver verleden hebt gedaan, is niet van tel om te bepalen welke elo vandaag de meest relevante is.

      Verwijderen
    4. "Hoe zit dat met de verplichting van een wedstrijdleider etc en al die regeltjes die moeilijk om volgen zijn en wijzigen de ganse tijd."
      Deurne speelt interclub in 2de nationale met fide elo-verwerking zonder de aanwezigheid van een arbiter dus ik vermoed dat de arbiter zeker niet altijd en overal aanwezig moet zijn voor fide.
      Voor zover ik weet, is het enige wat er moet gebeuren voor fide elo-verwerking tov Belgische elo-verwerking is dat je in SWAR een vlagje moet aanvinken waarin je fide elo-verwerking wilt en dus akkoord gaat om hiervoor te betalen. Zulk vakje aanklikken is kinderspel.
      Nu ik geef toe dat de communicatie van de bond hierover veel beter kan want er heerst bij heel veel clubs onduidelijkheid en argwaan. Ik vermoed een reeks online videosessies met uitleg van de bond zou helpen waar iedereen gratis kan op inloggen.

      Verwijderen
  5. Met de recente cadeau 2 remises tegen 1800 , hebben ze verholpen dat iemand met 0.5 uit 5 heel lage startelo had. Probeer daar maar eens uit het dal te kruipen. Het hangt er vanaf of wat je state of mind was i die eerste 5 partijen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De enige reden waarom er 2 fictieve remises worden toegevoegd is om een nieuwe deflatie te vermijden of te verkleinen. De logica hierachter is dat beginnende spelers heel snel verbeteren en hun startrating heel snel achterop hinkt op hun werkelijke speelsterkte zonder de bonuspunten. Dus men geeft vooraf wat te veel rating want daarna haalt de werkelijkheid die toch snel in. Het is de fide een worst dat je daarmee nog meer onnauwkeurige ratings creëert. De prioriteiten van de fide liggen bij de bescherming en uitbreiding van de hoogste elo's.

      Verwijderen
  6. En wat zou de ijkingswaarde zijn van iemand met 5 partijen + 2 fictieve partijen remise tegen 1800. Nada. Fraai voor de tegenstrever is dat. Neen na 20 partijen heeft die speler ofwel op korte tijd veel gespeeld of zichzelf 2 jaar de tijd gegund om zich te ontwikkelen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 0 rating na 5 partijen + 2 fictieve partijen is nog altijd minder nauwkeurig dan om het even welke rating.
      Trouwens voor de tegenstrever hoeft dit niet perse slechter te zijn. Ik kan uit ervaring spreken dat het niet leuk is om tegen een ongekwoteerde speler te spelen want dan speel je eigenlijk voor niets. Daarnaast vermoed ik dat het na vele jaren tegen ondergekwoteerde spelers te spelen ook wel eens een verademing kan zijn om tegen een overgekwoteerde speler aan te treden.

      M.a.w. deze materie is niet zo wit/zwart als sommigen denken. Ik vermoed een of meerdere extra blogartikels hierover zou kunnen verhelderen maar na 3 opeenvolgende artikels over elo wil ik wel eerst iets anders op deze blog.

      Verwijderen
  7. Een ander 'probleem' dat moet uitgeklaard worden met Sport Vlaanderen is dat er eindelijk eens een aanvraag moet ingediend worden om het schaken een sporterkenning te geven.
    Leden lopen een tegemoetkoming mis vd mutualiteit en clubs krijgen geen stadssubsidies meer. Je moest eens weten dat darts en snookerclubs wel een sporterkenning krijgen. Als je het decreet met de toetingsvoorwaarden leest zijn de voorwaarden niet eens zo strict als sommigen ze ons voorschotelen.
    Met een bevolking waarvan 20% onder of op de armoede grens leeft is een dure bijdrage geen optie. En zijn tegemoetkomingen voor club en lid van belang. Waarom ?
    Omdat sporten in het kader van de maatschappelijke integratie een basisrecht moet zijn !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vrees dat het te laat is. Straks zullen we massaal moeten besparen want de Belgische begroting is helemaal uit evenwicht (er wordt al gesproken over het Griekenland van het noorden). Ik verwacht alles wat niet direct bijbrengt bij de economie gaat zwaar moeten inleveren. Ik hoop dat ik ongelijk krijg maar de armoede zal exploderen.

      Verwijderen
  8. Dan zou ik nog graag van je blog gebruik maken om mensen te vragen, maak je keuze kenbaar.. Het is wel zo de keuze irreversibel is. Het is zo een beetje als willen we voorgoed in Europa of de Nato zitten of onze autonomie en zelfbeschikking behouden. . Er zijn brexit toestanden geweest en die staan er later nog aan te komen. Na de klucht met de klokken , de speeltempi en onze elo saga is het tijd dat we neen zeggen tegen deze hoe langer hoe meer commerciele organisatie die geen moer geeft om je spaarzame rating en je daarvoor hun gans establishment laat betalen.

    Denk je ef ook zo over ? Stem dan voor het behoud , stem voor de KBSB en tegen de fide commercie.

    https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd0xCheMSQ1vhIG2pRcEjmnG18KmQnE4txM0LoJ5tT9WWlT4g/viewform?pli=1

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik wil er nog op wijzen dat een afschaffing van de Belgische elo helemaal niet eeuwig moet zijn. Niets houdt ons tegen bij ontsporing met fide om terug te grijpen naar een Belgische elo (dus mogelijk iets nieuw).
      Ik heb trouwens ook het advies aan Steven Bellens (de Belgische elo-verantwoordelijke) gegeven om de laagste elo's goed op te volgen in de volgende klassementen. Als blijkt dat heel veel spelers de 1400 minimum niet halen dan wordt er best bijgestuurd.
      Ik vrees dat een eeuwig perfect draaiend systeem niet haalbaar is maar ik geef toe dat er vandaag te veel en te snel aanpassingen komen die niet getuigen van een verstandig beleid.

      Verwijderen
  9. De cijfers die gebruik worden voor Jens Cuyvers kloppen helemaal niet, zie https://ratings.fide.com/calculations.phtml?id_number=264121&period=2024-03-01&rating=0

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ze zijn een copy paste van https://ratings.fide.com/profile/264121/chart dus wat klopt er dan niet?

      Verwijderen