maandag 16 oktober 2023

Oordopjes

Begin deze maand werd ik door mijn huidige manager op een lichtjes ongewone wijze gefeliciteerd voor 25 jaar werken in hetzelfde bedrijf. "Ik wist niet dat je hier al 25 jaar werkt. Je ziet er jonger uit." Ik hoor het de laatste tijd af en toe dat ik er jonger uitzie dan mijn leeftijdsgenoten maar ik maak mij weinig illusies. De tijd staat ook voor mij niet stil. Mijn zicht gaat sinds mijn 40ste langzaam achteruit en ik draag al 5 jaar een leesbril naast mijn bijziende bril.

Ook in het bordschaken ondervond ik hiervan de gevolgen. Met mijn bijziende bril werd het steeds lastiger om het notatieformulier in te vullen. Echter overschakelen naar de leesbril leek mij evenmin optimaal. Zou ik dan nog de klok en stukken goed kunnen zien die toch niet zo dichtbij staan? Moet ik mij misschien eens bifocale bril aanschaffen? Zo een bifocale bril is ook een hele aanpassing en geen garantie op succes.

Vorig jaar kreeg ik het zo op mijn heupen van het wazige/ onleesbaar notatieformulier dat ik uiteindelijk toch besliste om de leesbril een kans te geven. Ik had schrik die eerste partij met de leesbril dat ik plots minder goed zou schaken hierdoor maar dat was onnodig. Ik zag de stukken met de leesbril best goed en daarna wou ik nooit meer terug naar mijn bijziende bril. Dus tot op vandaag wissel ik voor en na de partij steevast van bijziende bril naar leesbril naar opnieuw bijziende bril.
Links mijn leesbril, rechts mijn bijziende bril.
In de brildoos gaat de bril die ik niet gebruik.

Het enige waar ik een beetje last van heb door een leesbril te dragen tijdens de partijen is zoals gisteren gebeurde. Een clubgenoot vroeg mij waarom ik hem geen blik had gegund maar ik had hem gewoon niet gezien. Anderzijds zo is er ook minder afleiding en dat komt dan weer mijn concentratie ten goede.

Misschien doordat mijn zicht verminderd is, merk ik op dat ik de laatste jaren veel gevoeliger ben geworden voor lawaai. Het minste geluid in de speelzaal heb ik opgemerkt en ik kan mij mateloos storen aan spelers of toeschouwers die een praatje slaan. Steeds frequenter en luider roep ik tijdens mijn partijen voor stilte. Het werd zo erg dat zelfs mijn medespelers meer zich stoorden aan mij dan de oorspronkelijke geluidoverlast.

Kortom ik begreep dat als ik het voor iedereen leuk wou houden dan ik mij best oordopjes kon aanschaffen zoals al vele andere schakers mij hebben voorgedaan. In Kruidvat kan je vandaag 3 sets kopen voor 2,6 euro maar die zijn niet efficiënt. Ik vernam dat oordopjes op maat het beste is wat er te verkrijgen is dus begin dit jaar nam ik contact op met het hoorcentrum Goed voor een afspraak. Een schaakklant hadden ze nog niet eerder gehad. 😄

Zo een maatneming van de oren is ook weer een speciale ervaring want men spuit beide oren vol met een siliconenpasta die dan uithardt. Het voelt vreemd aan en ziet er ook wel eigenaardig uit (foto's en meer zie maatname van oordoppen op maat). Vervolgens wordt die uitgeharde pasta uit beide oren getrokken en opgestuurd naar een gespecialiseerd bedrijf die ze gebruikt om de op maat gemaakte oordopjes mee te produceren. Een kleine 2 maanden werd het uiteindelijk wachten tot ik ze in handen kreeg. Nee goedkoop was het uiteraard niet want ik betaalde 95 euro voor 1 setje !!
Mijn groen en blauw oordopje van het merk pluggerz

Thuis testte ik een eerste keer de oordopjes want het is even zoeken hoe je ze precies in de oren moet steken. Er staat duidelijk op de oordopjes welke rechts en welke links (de kleuren helpen ook) maar ik blijf klungelen. Een eerste ervaring was ook minder positief dan ik had gehoopt. Die oordopjes zorgen voor een stevige druk op de oren en 100% stilte krijg je niet want ze verminderen het geluid slechts met ongeveer 25 decibel.
 
Ik nam mezelf dan ook voor ze slechts te gebruiken wanneer het lawaai echt de spuigaten uitliep en dus speelde ik de Open Gent dit jaar zonder. De unrated-groep was gepositioneerd aan de zijkant van de speelzaal en daar was beduidend minder passage en dus lawaai. Pas in de 6de ronde van mijn volgend zomertornooi in Dieppe maakte ik er voor de eerste keer gebruik van toen een groep kinderen net naast de speelzaal op het piratenschip onophoudelijk waren aan het krijsen.
Het piratenschip net naast de speelzaal in Dieppe

Ik weet niet of het de oordopjes waren maar ze hielpen mij om een moeilijke stelling niet alleen recht te trekken maar in extremis ook nog de partij te winnen. Ik had sinds het inpluggen van de oordopjes niets meer van lawaai gehoord. Ondanks de druk in mijn oren had ik mij helemaal kunnen concentreren op de partij.

Ik vond het dus een geslaagd experiment maar de oordopjes bleef ik enkel in extreme situaties gebruiken. Een tweede keer was recent in de KOSK. De Oostendse schaakkring zit sinds mensenheugenis in de koninklijke stallen met de eigenaardigheid van een bar in de speelzaal. In de 19de eeuw (herinner o.a. Cafe de la Regence en Simpson's Divan) was schaken midden in het cafe standaard maar vandaag zou zoiets toch moeten worden verboden door de reglementen. In elk geval na 2 keer beleefd vragen naar stilte zonder gevolg, greep ik naar mijn oordopjes en kon zo een eindspel met een stuk minder nog met een tikkeltje geluk redden.

Echter deze keer bleef het daar niet bij want na de partij kreeg ik een verwittiging van de scheidsrechter (aanwezig van de eerste ploeg) dat oordopjes eigenlijk verboden zijn en ik dus in overtreding was geweest. Nu niemand maakte een officiële klacht dus ik kwam er mee weg maar ik zit wel met vragen. Als lawaai onvermijdbaar is, mag je dan echt geen oordopjes gebruiken in het schaken? Heeft de Belgische bond een speciaal reglement voor oordopjes? Is er een fide-reglement hiervoor? Ik vond enkel ACCProtectionMeasures maar het is mij allerminst duidelijk wat daar precies geldig is voor de Belgische interclub (en ik vermoed geen enkele club houdt zich er aan).

Met de recente inbreuken en verdachtmakingen rond valsspelen begrijp ik ook de reden waarom oordopjes liever uit een speelzaal worden geweerd. Een paar dagen geleden nog werd een interview met de sterke jonge Nederlandse grootmeester Max Warmerdam gepubliceerd waarin hij het had over vleeskleurige oordopjes waarmee je signalen kon opvangen. Als arbiter is het onbegonnen werk om alle type oordopjes te controleren zonder maar te spreken het ongemakkelijk klimaat dat hierdoor wordt gecreëerd.

De angst zit er bij velen goed in want in de Nederlandse interclub besliste men dit jaar om ineens alle uurwerken ook te verbieden in de speelzaal. In veel uurwerken zit vandaag elektronica en ook hier speelt de logica dat het onwerkbaar is om alle toestellen te controleren. Het is een nieuwe trend want slechts enkele dagen geleden kwam het zelfs over een mechanisch uurwerk tot een conflict in het nog lopende Qatar Masters tussen Magnus Carlsen en de organisatie (de organisatie haalde snel bakzeil).
Mijn 35 jaar oude mechanisch horloge.

Dus bovenstaand horloge dat ik gekregen heb voor mijn plechtige communie (technisch niet helemaal juist want na 20 jaar liet ik het vervangen door een gelijkaardig exemplaar nadat 1 van mijn kinderen per ongeluk ze stuk had gemaakt), mocht ik niet meer dragen in de Nederlandse interclub. Het wordt zo wel weer een stuk moeilijker om ergens op tijd te geraken of gewoon de werking van je eigen schaakklok te controleren.

Trouwens waar houdt het op? Vandaag bestaan er brillen waarmee je informatie kunt verzenden en ontvangen dus straks speel ik als een blinde? Misschien spelen we beter ineens helemaal naakt want kleren zijn ideale verstopplaatsen voor allerlei illegale hulpmiddelen. De wedren met een slimme valsspeler valt niet te winnen. Het is ook absurd om zulke draconische maatregelen op te leggen en tezelfdertijd geen nultolerantie toe te passen tegen valsspelers. Veel lijkt mij dan ook schone schijn.

Brabo

6 opmerkingen:

  1. Mijn pacemaker stuurt me (in morse) alle juiste zetjes door, moet ik die nu afzetten ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja straks vertrouwt niemand nog elkaar als we blijven opbieden met nieuwe anti-cheating maatregelen.
      Zondag laatst in de interclub was er iemand met een diabetes-tracker die geregeld alarmsignalen aan het geven was. Niemand maakte er een probleem van dus gelukkig is niet iedereen geïnfecteerd door angst.

      Verwijderen
  2. Ik heb ook last van lawaai. Zeker als ik door tijdnood gestresseerd geraak. Mensen die na de partij naast je hun partij bespreken. Ik word er zot van. Eenmaal in maastricht, waren er kinderen aan het giechelen vanop de tribune., eerst ging ik naar de wedstrijdleiding maar die stonden nog niet eens op van hun stoel. Dan maar van beneden het balkon die kinderen aansporen om stil te zijn. en nadat ik dit deed hervatten die toch wel hun aktiviteiten uiteraard .... Ik kreeg het op mijn heupen van de wedstrijdleiding die niet ingreep en nam het heft zelf in handen. Ik ging voor de tribune staan en in niet mis te verstaan geroep naar de wedstrihdleiding liet ik mijn ongenoegen horen en geloof me het weerklonk in de gehele sporthal en dat was een bewuste keuze van me.
    Toen waren ze zeer snel om die kinderen weg te halen. Mijn partij ?Tja wat denk je zelf ? Met een hartslag van 180 en 30 minuten van boosheid.
    Als ik er nu nog aan terugdenk ...

    Oordopjes daar zeg je wat ! Als dat ook niet meer mag, tja moet ik dan stoppen
    omdat de wedstrijdleiders de orde niet kunnen handhaven ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wel daar zeg je iets over scheidsrechters. Niet zelden zijn net zij het die de grootste babbelaars zijn.
      Ik herinner mij in Marienbad (Tsjechie) dat ze de topborden naast de plaats van de scheidsrechter hadden geplaatst. Vele malen wanneer iemand haar/zijn partijformulier kwam indienen, werd er een praatje gemaakt tot ik er hondsdol van werd.
      Vorig seizoen in de meesterklasse kreeg ik de hoofdarbiter niet stil tijdens een wedstrijd in het verre Groningen. "Meneer, hebt u last van mij?" was zijn reactie. Dat is dan op het hoogste niveau.

      Verwijderen
  3. Wat een verhaal! Ik denk wel eens ' Wouldn t it be nice if we were older / the we would n t have to wait so long!' (Beach Boys)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt Renzo, nu loop ik al de hele morgen met dat liedje in mijn hoofd...

      Verwijderen