dinsdag 24 oktober 2023

De favoriet heeft honderden punten meer deel 3

Op facebook werd ik recentelijk omschreven als een speler die kunstmatig een hoge elo tracht vast te houden door zwakkere elo's zoveel mogelijk te vermijden. Het zat bij sommigen duidelijk erg diep mijn deelname aan unrated Gent.

Trouwens het kan verkeren want slechts 4 jaar geleden werd ik van exact het omgekeerde beticht (zie deel 2) . Ik heb een kunstmatige hoge elo door te vaak tegen lage elo's te spelen. Elo is onbelangrijk maar win niet te veel punten.

De laatste 4 jaar heb ik opnieuw veel in het buitenland gespeeld maar in slechts 16% van de 149 klassieke rated partijen speelde ik tegen iemand met een hogere elo dan ikzelf. Veel tegenstanders waren zelfs veel lager gekwoteerd.
Elospreiding van mijn tegenstanders in
klassieke rated bordpartijen tijdens de voorbije 4 jaren

Ik heb nog nooit een bordpartij geweigerd te spelen omwille van een rating. Ik moet wel toegeven dat ik recent voor de laatste ronde in Dieppe een fractie van een seconde getwijfeld heb. Tot mijn lichte ontgoocheling werd ik toen gepaard tegen de 16 jarige Robin Fontaine met een elo van 1866. Die jongen had de voorbije ronden de pannen van het dak gespeeld dus ik was er allerminst gerust op.

Een 1800 speler die 3 opeenvolgende ronden wint van een 2100, 2200 en 2300 speler.

Ik had met eigen ogen gezien hoe hij in ronde 7 met zwart een jonge FM van + 2300 elo van het bord had geveegd dus ik vroeg mij serieus af of ik er wel goed aan deed om die laatste ronde te spelen. Met winst kon ik geen geldprijs noch elo verdienen maar wel een bom elo verliezen. Ik vertrouwde hem ook niet want ik vond niet de minste partij terug in de databases.

Ik ben dus niet verwonderd dat spelers zoals Parcival, Verduyn, Hulshof, Tamer, Van Houtte, Cocquyt... beslisten in gelijkaardige situaties om de laatste ronde(n) niet meer mee te spelen in de recente edities van Gent Rated en Brugse meesters. Eerlijk gezegd moet je helemaal lak hebben aan je eigen rating als je dit soort partijen speelt.

Echter opgeven staat niet in mijn woordenboek (of noem het domme koppigheid). Bovendien in tegenstelling tot wat sommigen denken is elo voor mij geen prioriteit. Ik hou te veel van het spelletje om dan elo te laten bepalen of ik al dan niet speel. Dus ik gaf geen verstek in mijn partij tegen Robin en scoorde zo nog een mooie maar waardeloze overwinning.
Feit is dat de fide sinds 2022 beslist heeft om de 400 punten-regel aan te passen om farming op lage elo's tegen te gaan zie Fide rating regulations 8.31: "A difference in rating of more than 400 points shall be counted for rating purposes as though it were a difference of 400 points. In any tournament, a player may benefit from only one upgrade under this rule, for the game in which the rating difference is greatest." Dit had een impact op zowel de ratingverwerking van mijn partij tegen Robin als mijn partij tegen mijn zoon Hugo waarvoor ik slechts 1,2 elo kreeg ipv. 1,6 per winst.

Groen met 400 punten-regel, Rood zonder 400 punten-regel

Spelen tegen die ondergekwoteerde spelers is geen cadeau en ze lijken mij in recente jaren ook veel vaker voor te komen dan voorheen (zie o.a. ook Grote open tornooien). Trouwens in Dieppe kan je evenmin stellen dat ik slecht gespeeld heb met slechts 3,4 elopunten verlies over 9 partijen. Dus zelfs bij normaal spelen kom je die lage elo's tegenwoordig heel vaak tegen (waarbij je dan de vraag kan stellen of er misschien minder hogere elo's zijn dan vroeger die deelnemen aan open tornooien).

In elk geval fide slaat een mal figuur door in minder dan 2 jaar dit reglement terug te willen draaien naar de oude situatie. Dit soort gefoefel getuigt van weinig inzicht bij de ratingexperts. Het boezemt ook weinig vertrouwen in dat het weer dezelfde mensen zullen zijn die straks zullen sleutelen aan onze ratings (zie Fide seeks public discussion about proposed rating changes). Trouwens dit laatste is dan ook een klein lichtpuntje want fide beseft gelukkig dat ze van de ratings een knoeiboel gemaakt hebben.

Persoonlijk betwijfel ik sterk of het al dan niet toepassen van een 400 punten-regel enige merkbare invloed zal hebben op de deflatie. Een paar extra halve punten hier of daar is statistische ruis t.o.v. vele jeugdspelers die soms hun hele schaakcarriere honderden punten ondergekwoteerd zijn.

Wel geloof ik dat je het aantal forfaits kunt reduceren door een minimum elowinst te garanderen bij elke gespeelde partij voor de winnaar. Sommigen zullen nog altijd niet willen spelen maar ik ben er zeker van dat het anderen wel over de streep kan trekken. Die reden vind ik op zich al voldoende belangrijk om de 400 punten-regel te herintroduceren.

Brabo

3 opmerkingen:

  1. Ik had voor de paring vd laatste ronde gezien dat je de verrassing van het tornooi tegenkwam en wat een ravage deze had aangericht.
    Ik moet zeggen dat je die snoehard hebt afgestraft. Ik ga die partij eens voor mezelf analyseren. Ik vind zulke meester tegen amateur partijen leerrijk. Wat mij betreft is er een markt voor zulke boeken. Het demonstreert beter hoe je behoort te schaken dan evenwichtige meester partijen onderling , wel vanuit amateurperspectief bekeken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. "Ik vind zulke meester tegen amateur partijen leerrijk."
      Daar ben ik het helemaal eens mee zie https://schaken-brabo.blogspot.com/2016/07/modelpartijen.html

      Verwijderen
    2. "Ik moet zeggen dat je die snoeihard hebt afgestraft."
      Dit soort partijen zijn zeldzaam voor mij en je kan dan ook de vraag stellen of het gebrek aan voorbereiding mij misschien hier net geholpen heeft. Zonder voorbereiding kijk je toch vaak frisser en origineler naar een stelling. Heel wat spelers zijn succesvol zonder veel voorbereiden. Ik ben er nog niet uit wat precies het beste is en/of er uberhaupt een best antwoord bestaat.

      Verwijderen