dinsdag 7 maart 2023

Familieschaak deel 4

Sedert 2019 gaan we met het gezin geregeld uit samen schaken dus ik wist vroeg of laat hebben we prijs: een schaakpartij tussen gezinsleden. Op de Brugse meesters van 2022 was het dan eindelijk zover, broer en zus werden aan elkaar gepaard en niet alleen dat maar de partij zou zelfs live te volgen zijn omdat ze aan de leiding stonden in hun groep.

Het werd uiteraard al heel snel het gespreksonderwerp van de dag niet alleen binnen het gezin maar ook bij vele andere schakers en zelfs niet-schakers. Wat zullen broer en zus doen? Gaan ze echt spelen? Of schuiven ze remise zoals vele andere broers en zussen (zie o.a. familieschaak deel 1). Thuis spelen ze nooit tegen elkaar omdat ze haten te verliezen van elkaar (naar verluidt is dit zo in vele schaakgezinnen).

Ik vond dat ze moesten spelen en mijn zoon Hugo aarzelde ook geen seconde. Hij zou en moest zijn zus Evelien afmaken op het bord. De intimidatie was begonnen en ja tussen familieleden betekent dit een eindeloos durend geprik van scherpe opmerkingen. Anderzijds het was zeker ook zo dat het een manier was om de spanning te ventileren. Beiden zaten bij mij meermaals te vissen om iets te weten te komen van de opening dus gerust was niemand.
Hugo - Evelien Brugse meesters 2022

Ik speelde de Brugse meesters zelf niet mee zodoende had ik tijd om enkele foto's te nemen aan de start van hun partij. Daarna gingen ik en mijn vrouw in Brugge wandelen. De partij zelf volgde ik niet live tot verwondering van velen. Nee ik vond het al lastig genoeg om op voorhand te weten dat een van mijn kinderen achteraf teleurgesteld zou zijn. Dat pijnlijk gevoel wou ik zo kort mogelijk houden.
De partij kreeg de verwachte winnaar maar ik ben best trots op hoe ze gespeeld hebben. In de opening kozen ze allebei autonoom om elkaar te verrassen (ook een heel slimme keuze gezien de partij live was en in de databases achteraf kwam te staan). Ondanks het eloverschil was er aanvankelijk weinig te zien van speelsterkte. Zoals vaak besliste een tactische fout de partij in het voordeel van Hugo. Echter ik vond het vooral erg volwassen hoe ze onderling achteraf omgingen met het resultaat. De verliezer mocht kiezen wat het zou worden voor avondeten : Curry Palace and Tandoor, een aangenaam Indisch restaurant gelegen op de wandelroute tussen ons hotel en tornooizaal.

Kortom het is dus perfect mogelijk om als familieleden elkaar op het bord de duvel aan te doen en daarna toch samen lachend naar huis te gaan. Wel dat laatste was wellicht toch groen lachen in een tweede onderlinge familiepartij die enkele maanden later werd gespeeld in het clubkampioenschap van Deurne. Het is next level beduvelen maar ik loop vooruit op de feiten.

Mijn zoon Hugo moest op 18 november in het clubkampioenschap van Deurne spelen. Ik help hem niet meer bij het schaken zie ook Schaakintuitie deel 3 en zoals gewoonlijk had hij zelf ook weer niets voorbereid. Het gevolg was dat hij zelfs niet eens wist met welk kleur tegen wie hij moest spelen. Toen ik hem daarop aansprak zei hij mij: "Het maakt niet uit wie er aan het bord zit of welk kleur ik heb. Ik maak hem af."

Nu ik vind het goed dat iemand veel zelfvertrouwen heeft. Trouwens in het clubkampioenschap had hij al eerder gewonnen en geremiseerd tegen spelers die meer dan 200 elo hoger gekwoteerd stonden dus enig optimisme mag dan wel. Echter na hoogmoed komt ook de val, zeker als je geen rekening ermee houdt dat de tegenstander je eigen papa kan zijn die enkele uren zich heeft voorbereid met alle info die hij heeft over zijn eigen zoon. In de autorit van thuis naar het clublokaal hield ik de lippen stijf op elkaar. Pas een paar minuten voor de aanvang van de ronde vertelde ik hem dat hij een bord voor ons mocht klaar zetten. "1 bord nee, echt dat meen je niet." was zijn reactie.
Brabo - Hugo Clubkampioenschap 2022-2023

Mijn kinderen weten al lang dat ze geen cadeaus van mij krijgen bij spelletjes dus Hugo zag het grappige van de situatie wel in. Mijn aanpak had zonder twijfel ook een invloed op de partij want Hugo koos na 5 minuten nadenken voor 1....g6 die hij nooit eerder had gespeeld. "Voila papa, zo heb je toch maar lekker een paar uur voor niets voorbereid."
Ik won zoals de elo voorspelt maar ik had geen goed gevoel na de partij van mijn spel. Ik was het leeuwendeel van mijn openingsvoordeel kwijtgeraakt tijdens de partij in een positie wat eigenlijk niet zou mogen gebeuren. Dat is zeker ook de verdienste van Hugo. Hij heeft potentieel/ talent maar hijzelf heeft de sleutel in handen of hij daar iets mee wenst te doen. Ik zie hem zeker in staat om ooit zijn papa in een klassieke partij te verslaan als hij daar echt een prioriteit wilt van maken. Dan doe ik met alle plezier het boetekleed aan. Er is niets mooier dan je eigen kinderen die de fakkel overnemen.

Brabo

3 opmerkingen:

  1. Christiaan Vanroose8 maart 2023 om 13:56

    Ik heb ooit in het toernooi van Rijsel ook tegen mijn oudste zoon mogen spelen in de eerste ronde. Rond de 280 deelnemers en toch slaagde de organisatie er in om ons tegen elkaar te laten uitkomen. Eerst was er wel wat ongeloof, maar dan zijn we er beiden voor gegaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb ook 2 kinderen die even bij de club waren. Mijn zoon is nog altijd aangesproken door het spel en zou zeker beter worden dan ikzelf maar ofschoon hij potentieel heeft in heel veel domeinen wil hij zich nooit ergens afbeulen of stress opleggen. Je kan er geen druk opleggen uiteraard niet. Hij bepaalt wat hij ervoor over heeft. En dat zie ik ook in uw antwoord terug. Het knaagt maar je moet er vrede mee nemen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik merk ook op dat er vandaag veel kinderen zijn die niet de minste inspanning doen op school, sport .... waardoor ze al erg vroeg uitgesloten worden van allerlei kansen. Dus ik pleit zeker niet voor een totaal vrijblijvende opvoeding. Echter ik zie geen sluitend bewijs dat schaken perse positief is voor de ontwikkeling van kinderen. Ik heb op mijn blog al meerdere artikels hierover geschreven waarin ik trachtte aan te tonen dat er naast de voordelen ook grote nadelen bestaan. Dus ik focus mij bij de opvoeding enkel op de domeinen waar het positieve duidelijker doorweegt.

      Verwijderen