maandag 5 december 2022

WK Jeugd deel 4

In dit 4de en laatste deel zal ik het hebben over het schaaktechnische aspect van een wk jeugd en dan in het bijzonder voor onze Belgen. Wat heeft een wk jeugd meer dan een ander tornooi en vooral is de grote kost te verantwoorden? Puur op aantal (klassieke) partijen spelen absoluut niet. Voor + 1800 euro kunnen we in België/ buurlanden een veelvoud spelen van de 11 partijen op het wk.

Voor de gratis coaching moet je het evenmin doen. Vele deelnemende landen organiseren voor hun kinderen meerdere trainingssessies vooraf, sturen professionele trainers die internationaal meester en grootmeester zijn mee,...  Daar moet je dus als Belg niet op rekenen want er zijn geen financiële middelen. Het probleem is van oudsher bekend en geraakt niet opgelost. Het bestuur van de Belgische bond vraagt om een hoger lidgeld om een budget vrij te maken voor internationale uitzendingen van onze jeugd. De leden eisen eerst veel betere resultaten van onze jeugd vooraleer ze extra geld willen geven. Het zit muurvast en ik zie geen beterschap op komst of er moet ergens een grote sponsor toevallig opstaan (nog onwaarschijnlijker vandaag in tijden van economische recessie).

Vandaag stuurt de bond enkel een onbetaalde (slechts de reiskosten worden gedekt) begeleider mee. Deze keer hadden we geluk dat de Belgische FM Martin Ahn hiervoor zichzelf als vrijwilliger had opgegeven (uiteraard omdat zijn dochter Anastasia meespeelde). Ik herinner mij van mijn eigen studenten-wk (Rotterdam 1998) dat onze begeleider niet eens de spelregels kende. Dus met Martin hadden we tenminste iemand die tot op een zekere hoogte de kinderen kon helpen met het voorbereiden van partijen en analyseren achteraf.

Ik zeg tot op zekere hoogte want Martin is nog van de oude garde dus niet up te date met de laatste ontwikkelingen op gebied van coaching/ partijvoorbereidingen. Hij keek vreemd op hoe ik vrij snel zijn online account kon achterhalen en had evenmin al gehoord van openingtree wat toch vandaag zo een beetje de standaard is in elke partijvoorbereiding. Kortom ik was niet verwonderd dat de Franstalige jongens vooraf al hadden gekozen om hun eigen betaalde zeer professionele coach (Thibault Real) mee te nemen. Anderen zochten dan weer online contact met hun eigen betaalde coach in België. Tenslotte Evelien wou dat ik haar hielp alhoewel ik haar vooraf had verwittigd heel weinig tijd te hebben. Het was tussen de soep en patatten dat ik haar partijvoorbereidingen maakte en achteraf snel de belangrijkste lessen per gespeelde partij liet opschrijven (in de stijl van een paar punten zoals in En wat hebben we vandaag geleerd ?).

Dan blijft er tenslotte de kans op eeuwige roem over. Iedere deelnemer/ deelneemster krijgt een kans op een wereldtitel die je voor de rest van je leven op je cv kunt plaatsen. Daar doen we het toch voor of niet? Wel zo naief ben ik uiteraard niet. In mei had mijn dochter 1446 elo. Als je weet dat Eline Roebers met 2375 elo er zelfs niet in slaagde om in dezelfde categorie de wereldtitel te pakken en zeer teleurgesteld na enkele nederlagen uit het tornooi stapte dan besef je op voorhand dat Evelien er het heel lastig zal krijgen. Ik vreesde zelfs vooraf dat ze geen enkel punt zou kunnen scoren. Om haar een beetje te wapenen, liet ik ze 3 zomertornooien (Gent, Brugge, Dieppe) spelen waarvan we de partijen samen bespraken.

Desalniettemin sommige thuisblijvers spaarden hun kritiek niet. Ze vonden het belachelijk hoeveel geld er gespendeerd werd aan dit soort wks/ eks voor de Belgische delegatie. Telkens leidt het enkel tot gezichtsverlies en massaal elo-verlies zie België resultaten wk 2022 Mamaia of België resultaten ek 2022 Antalya. Dat is trouwens een trend die ruimer is dan enkel de Belgen. Vorig jaar werd op chessbase hierover een interessant artikel gepubliceerd: Why do some countries always gain and other always lose rating points?

1 van de redenen die de auteur opgeeft, is dat kinderen uit Westerse landen niet dezelfde motivatie hebben als Aziatische kinderen. Of harder gezegd dat Westerse kinderen lui zijn. Ik kan de auteur geen ongelijk geven. Ik was erg verrast om te horen dat sommigen van onze delegatie zelfs niet eens hun computer mee hadden genomen naar het wk. Anderen hadden dan weer de hele zomer geen enkel schaakstuk aangeraakt. Dan ben je toch niet serieus bezig met het schaken. WK-toeristen, anders kan ik ze niet noemen.

Echter het gebrek aan motivatie verklaart niet alles. Sommige spelers in onze groep pakten het wel serieuzer aan en moesten toch nog vaak heel wat elo-verlies incasseren omdat de tegenstanders veel sterker waren/ speelden dan hun rating. In de reeks van Evelien won de Vietnamese  Nguyen Hong Nhung ei zo na de gouden medaille (gedeeld 1ste maar 2de op scheiding) ondanks een deficit van meer dan 500 elo t.o.v. Eline Roebers zie Eindstand wk 2022 Mamaia - 16G. In dezelfde eindstand zie je tal van abnormaliteiten. De reden ligt bij de kosten van de eloverwerking. Fide vraagt 1 euro per speler per tornooi.  Dat is voor arme landen te veel geld als je weet dat de dagloon van een arbeider er soms slechts 1 euro is.

Voor Westerse landen is dat uiteraard peanuts waardoor in België al enkele jaren de roep steeds luider klinkt om definitief komaf te maken met de Belgische elo en enkel nog de fide te gebruiken. In Frankrijk doen ze dit al dus waarom niet hier? Wel de reden ligt in artikel 1.6 van fidehandboek : FinancialRegulations2021: "The maximum amount of rating fees paid by one federation (including fees for rapid and blitz tournaments) cannot exceed an annual amount of EUR 35,000 in 2022-2023 and an annual amount of EUR 40,000 in 2024-2025. The maximum amount of rating fees for the subsequent years is subject to approval by the General Assembly in 2025." Door deze cap betaalt een Fransman dus ongeveer 1/10 van een Belg bij een volledige eloverwerking door fide. Heb ik al gezegd dat onze bond een heel krappe budgettering heeft?

Ik wijk af want ik moet het dringend hebben over hoe die Aziatische spelers zo goed spelen ondanks dat ze zo weinig partijen met eloverwerking op de teller hebben staan. Wel ik vond van meerdere zogenaamde beginners vaak duizenden partijtjes online terug met heel hoge online ratings die duidden op een veel hogere speelsterkte dan hun huidige fiderating. Bovendien veel van die online partijen werden gespeeld op een langzaam tempo waarvan ik vermoed dat ze achteraf werden besproken door een coach.

Het belang van coaches heb ik al meermaals aangetoond en was in dit wk meer dan ooit relevant. De elofavorieten zijn hierbij vaak in het nadeel omdat er van hen veel (meer) partijen in de database staan waarvan de tegenstanders gebruik kunnen maken. Dat zorgt er dikwijls voor dat het zelfs bij een eloverschil van 500 elo nog steeds heel lastig is om te winnen. In onderstaande partij zien we hoe een 1600 speelster maar eventjes 20 zetten theorie speelt waarna Machteld Van Foreest als eerste afwijkt van de theorie met een mindere zet.
 
Ik kende toevallig deze opening omdat ik ze eens in 2016 uitgebreid bestudeerd had zie schaakopeningen studeren deel 2 . Ik was heel verwonderd toen ik dit partijtje zag passeren bij het naspelen van de partijen uit de eerste ronde. Hoe is het mogelijk dat een 1600 dit allemaal kent? Zelfs als FM kende ik het bijlange niet zo diep in 2016.

Trouwens ik wil ook nog een keertje een lans breken om de partijen van onze Belgische kinderen zeker niet te publiceren. Evelien had 1 partij in de publieke database die ze had gespeeld in het -1800-tornooi van de Brugse meesters afgelopen zomer. 3 van haar tegenstandsters in het wk gaven achteraf toe dat ze die ene partij hadden gebruikt om voor te bereiden op haar. In de laatste ronde kwam ze hierdoor verloren uit de opening.
 
Als je ziet dat de open van Cap d'Agde zelfs de klassieke partijen van + 2600 elo spelers niet publiceert dan waarom blijven we onszelf dit nadeel toekennen. Wat is het nut van partijen gespeeld door 1400 elo spelers te publiceren? Nochtans blijven er stemmen opgaan om nog meer te publiceren zie verslaggeving KBSK. Publicitair geloof ik er niet in en dat bewijst o.a. de open van Cap d'Agde die dit jaar zelfs helemaal volzet was met ongeveer 1000 deelnemers. Het is een geluk dat in de onderlinge confrontatie tussen broer en zus, een partij die ook gepubliceerd werd in de Brugse meesters, door beiden afgeweken werd van het normale repertoire (en dus onbruikbaar/ misleidend was voor de tegenstandsters van Evelien op het wk).

Het is tijd om deze zeer uitgebreide bespreking van het wk in Mamaia af te ronden. Ik vermoed dat het voor sommigen erg negatief allemaal klonk en wellicht heb ik ook enkele personen op zijn zachtst gezegd geïrriteerd. Nu de reacties staan open op al mijn artikels om verduidelijkingen of correcties te kunnen aanbrengen. Mijn bedoeling van de artikels was in de eerste plaats mensen te informeren want ik vermoed dat de meesten geen flauw idee hadden van wat een wk/ ek- jeugd behelst. Als de artikels ook iets in beweging zet zodat het in de toekomst beter wordt dan is dit ook mooi meegenomen.

In elk geval in de huidige context acht ik de kans heel klein dat ik nog naar een wk/ek zal gaan. Ik werd uitgenodigd net na het wk om met zijn zoon Hugo naar het EK in Antalya te gaan maar daar heb ik voor bedankt. Mijn zoon wou er enkel naar toe gaan omdat hij dan niet naar school zou moeten en er een zwembad was (profiteur en toerist eerste klas).

Anderzijds laat ik de deur nog wel op een kier open staan voor dit soort evenementen op voorwaarde dat er volgende keer absolute prioriteit wordt gegeven aan het schaken (vandaag is mijn initiële wk-doelstelling van Evelien aan te zetten om meer te schaken niet behaald). Ik vond het de moeite waard om te proberen want het wk is zonder twijfel een unieke en mooie ervaring voor tieners (dus + 12 jaar). De 4 blog-artikels zijn hiervan het bewijs. Spijt hadden we zeker gehad indien we niet waren geweest.

Brabo

32 opmerkingen:

  1. Richard Meulders6 december 2022 om 09:18

    Zoals gewoonlijk erg interessant. Dat de jonge generatie qua voorbereiding een soort extensie is van de schaakcomputer, is al langer bekend. En Aziaten zijn uiteraard erg computer literate, dus (heel) goed voorbereid.
    Wat het financiële betreft. Troost je dat aan de andere kant van het leeftijdsspectrum, de senioren, de ondersteuning door de KBSB absoluut niks is. Zero, zilch, nada. En dat ondanks het behalen van medailles op Europese ploegentoernooien of het individuele goud van Jan Rooze een aantal jaren geleden. Oude spelers tellen helemaal niet mee.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. https://docs.google.com/spreadsheets/d/e/2PACX-1vTwr3Pi-MOkkmjQiauE2NukdgW6pCCiy1wwcuytX9DiYvnWXGDHV0bEnfH1uWDFViqbBcoRZP-1R81u/pubhtml
      Er is 600 euro voorzien in de budgettering dit jaar voor 50/65+ dus eerder symbolisch.
      Nog geen 20 euro gemiddeld heeft onze bond voor een heel jaar gebudgetteerd per speler. Dat is belachelijk weinig en daar kan je gewoon niets mee aanvangen. Trouwens zelfs dan voorziet men nog een boekhoudkundig-verlies van 13.214 euro. Dat lijkt mij een ongezonde financiële toestand.

      Voor internationale uitzendingen van de jeugd wordt 16.320 euro voorzien. Dat is veruit de grootste uitgavepost. Ik heb zelf weinig hiervan gezien op mijn wk-factuur dus zou wel eens de details willen weten hiervan.

      Verwijderen
  2. Een goed overzicht van wat deelname aan een EK/WK inhoudt. Deelname aan een amateur-WK of een senioren-WK staat ergens nog op mijn agenda (en ik zie dat het ook steeds populairder wordt - door het succes van Marigje Degrande?). Anderzijds is een "gewoon" open tornooi (in het buitenland) vaak even leuk en minder rompslomp om deel te nemen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tornooien onder de auspiciën van fide werken met hun eigen geselecteerde hotels (vandaar dat fide een percent krijgt op alle inkomsten). Als je daar als deelnemer niet wenst te logeren dan krijg je een soort boete (in de vorm van een hoger registratiegeld).
      Dat soort ongemakken heb je dus (meestal) niet bij "gewone" open tornooien.
      Bovendien denk ik ook dat veel spelers het weinig kunnen schelen wie de tegenstanders zijn. Het is niet zelden dat een speler mij achteraf aan de bar al niet meer kan vertellen hoe de tegenstander heette. Ik heb gewonnen/ remise/ verloren en dan stopt het soms al.

      Verwijderen
  3. Puur uit interesse: hoe kom je op het account van deze Martin Ahn (of een andere speler) bv? heb voornaam en achternaam gegoogled, met en zonder chess, maar geen resultaten, zijn er betere, efficiënte methodes?

    Sidenote. Interessant artikel: ben zelf laat begonnen met schaken en ongeveer op het niveau van Evelien, mijn laatste illusies dat dit verder gaat gaan dan een hobby zijn bij deze jammer genoeg weg! Chapeau dat jullie dit avontuur ondanks alle strubbelingen ondernomen hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. " Hoe kom je op het account van deze Martin"
      Naam, voornaam werkt uiteraard alleen als men die er aan het profiel toevoegt. Als dat niet is dan zoek ik altijd eerst de club(s) op waarvoor de speler speelt. Die hebben vandaag bijna allemaal een online site op lichess/ chess.com. In de ledenlijst van die online clubs of in de tornooien georganiseerd door die online clubs kan je dan vrij snel een link maken tussen echte namen en online pseudoniemen. Zo heb ik toch heel vaak prijs. Een meer omslachtige manier voor lichessprofielen heb ik uitgelegd in http://schaken-brabo.blogspot.com/2022/07/anoniem-deel-2.html. Echter dat werkt alleen voor spelers met een fiderating + 2200.

      Verwijderen
    2. Interessant, bedankt! heb je tip gevolgd en ik kom tot 2 accounts voor Martin nu als voorbeeld te nemen in deze club: Der-blinde-Hellseher en Kredn die beiden als FM staan in deze club op lichess: hoe zou je dit verder gefilterd hebben?

      Verwijderen
    3. nevermind: https://lichess.org/@/Ahnibus :D

      Verwijderen
    4. Ja dat is juist dus echt moeilijk was het niet. Let wel op met dat soort publicaties. Ik heb serieus onder mijn voeten gekregen nadat ik eentje openbaar had gemaakt (was helemaal legaal maar hij kon er niet meer lachen).
      Ik heb thuis een excelfile aangemaakt van alle lichess, chess.com profielen die ik al kon traceren. Die wordt steeds langer en zelfs van lang afgesloten accounts kan ik nog partijen achterhalen.
      Vroeger had ik vaak heel weinig informatie over tegenstanders. Nu zit ik soms te verzuipen door de vele (tien-) duizenden partijen.

      Verwijderen
  4. Aangezien de reacties openstaan om zaken te verduidelijken of te corrigeren:

    Je schrijft: "Als je ziet dat de open van Cap d'Agde zelfs de klassieke partijen van + 2600 elo spelers niet publiceert dan waarom blijven we onszelf dit nadeel toekennen. Wat is het nut van partijen gespeeld door 1400 elo spelers te publiceren? Nochtans blijven er stemmen opgaan om nog meer te publiceren zie verslaggeving KBSK."

    Ik vermoed dat je daarmee verwijst naar volgend stukje uit mijn verslag van de European Club Cup in Oostenrijk:
    "We spelen in het mooie Europahaus, een moderne en statige congreszaal. In de hoofdzaal mogen de topploegen uit de Open reeks en de vrouwenreeks het tegen elkaar opnemen. De wedstrijden van de andere teams worden onderverdeeld in kleinere zaaltjes. De bekende Vlaamse blogger Brabo zal me wellicht tegenspreken, maar dat enkel de eerste 11 wedstrijden live worden uitgezonden is voor mij een minpunt op vlak van de toernooibeleving. Men zou verwachten dat er voor een toernooi van deze status gezorgd wordt voor meer digitale borden."

    Het verschil is natuurlijk de context. Ik pleit er helemaal niet voor om zoveel mogelijk partijen online te gooien. Dat heeft geen enkele meerwaarde. De European Club Cup is echter een internationaal toernooi met allure waar de sterkste spelers ter wereld deelnemen samen met heel wat nationale topteams. Bovendien was er live commentaar van Peter Svidler, Laurent Fressinet enz... Voor het geïnteresseerde publiek ware het toch interessant geweest om bv. een wedstrijd van KBSK Brugge tegen een Israëlisch grootmeesterteam live te kunnen volgen. In werkelijkheid zaten we ergens in een vergeten zaaltje met fluogele borden.

    Wij zijn grote jongens en kunnen anticiperen op de informatie die tegenstanders uit onze partijen halen. Voor een 1400-speler ligt dat natuurlijk helemaal anders.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha blij om te zien dat iemand de moeite doet om mijn artikels iets dieper te inspecteren. Dat doe ik dus ook zelfs met verslagen op een website van een club waar ik zelfs helemaal geen link mee heb (te veel vrije tijd).

      Uiteraard is een European Club Cup iets anders dan een -1800 Belgisch tornooitje. Ik heb jouw link gebruikt omdat ik het 1) grappig vond dat ik vermeld werd en 2) omdat het een discussie kan openen vanaf wanneer publicaties dan wel al dan niet wenselijk zijn. Waar ligt de (elo-)grens? Feit is dat er in België onvoldoende wordt nagedacht over publicaties en te vaak waardeloze partijen te grabbel worden gegooid.

      Verwijderen
    2. "Voor het geïnteresseerde publiek"
      Ik merk toch op dat het enkel de absolute wereldtop is die (veel) publiek trekt.
      Zo wordt elke week ook de partijen van 1ste nationale Belgische interclub gepubliceerd op lichess. Ik weet niet wie daar naar kijkt tenzij misschien later tijdens een partijvoorbereiding. Dan vind ik de methode in Deurne beter om enkel de gespeelde partijen te verspreiden onder een heel kleine gecontroleerde groep van spelers.

      Tenslotte dit wilt niet zeggen dat ik helemaal niet geïnteresseerd ben in bv. jouw partijen. Als je daar een blog zou over schrijven dan zou ik ze zeker bekijken maar het moet dus meer zijn dan enkel de rauwe zetten.

      Verwijderen
    3. Heb al gemerkt dat je liever niet teveel links post; maar waar zou een geïntereseerde amateurschakers deze partijen van Belgische Eerste klasse kunnen vinden? In een of ander team? Of zitten ze automatisch in de lichess database en moet ik zo zoeken?

      Verwijderen
    4. https://lichess.org/@/schaakinitiatiefSIV/blog/belgian-interclubs-2022-2023-games/sOTTlHJI
      De informatie is publiek maar lichess is niet de beste plaats uiteraard om zoiets te publiceren want dan bereik je maar een klein deel van de markt. Ik merk wel op dat Chessbase de link gevonden heeft want ze hebben alle partijen gecopieerd naar hun database.

      Verwijderen
    5. Tijden veranderen...

      Uit: https://schaken-brabo.blogspot.com/2015/01/uitdagingen.html
      "Een dikke pluim trouwens voor het initiatief van Steven Geirnaert om voor spelers in zijn regio een interessant expertentornooi te organiseren. De prachtige site opgebouwd door Frederic Decoster raad ik iedereen ten stelligste aan. Alleen vind ik het een beetje flauw om een paswoord te plaatsen op de partijen terwijl we toch geen profs zijn."

      Verwijderen
    6. Niet alleen tijden maar ikzelf ook. Ik sta vandaag veel meer wantrouwig tegen publicatie van partijen dan vroeger. Ik heb in Dieppe dit jaar een fantastische offerpartij gespeeld uit 1 stuk gebaseerd op een oudere computeranalyse. Die had ik vroeger onmiddellijk gepubliceerd als mijn mooiste partij ooit maar nu denk ik dat er misschien nog slachtoffers gemaakt kunnen worden.

      Er zijn een massa partijen recent van mezelf in de databases geraakt. De computer is in de laatste jaren bovendien zo sterk geworden dat het kinderspel is geworden om openingen te evalueren. Daarnaast ben ik recent een aantal keren heel hard tegen de lamp gelopen door tegenstanders die zich hadden voorbereid.

      Indien publicatie van de partijen niet gekoppeld zou zijn aan databases dan zou het nog ok zijn maar dat is zelden het geval. Het is zelfs veelal het enige wat er echt na de publicatie gebeurt waarmee ik bedoel weinigen of niemand bekijkt onbecommentarieerde partijen om hun schoonheid.

      Deze blog is een moeilijke evenwichtsoefening tussen delen en geheim houden. Op mijn blog gebruik ik nu daarom ook meestal partijen die toch al in de publieke databases zitten of waarvan ik denk daar kan men weinig mee aanvangen in een partijvoorbereiding. Voorlopig is het ook zo dat mijn publicaties hier niet automatisch worden gekopieerd naar publieke databases.

      Verwijderen
  5. Dag Brabo,

    één ding vind ik onjuist in je artikel, met name:
    "Voor de gratis coaching moet je het evenmin doen"

    Je doet vermoeden dat de KBSB nooit gratis coaching voorziet. Echter krijgen volgens mij spelers met selectienorm 1 (als ik me niet vergis zijn dit plaats 1 en 2 op het BJK) wel gratis coaching zie link hieronder pagina 32.
    Zie https://www.frbe-kbsb.be/sites/manager/Reglements-Statuts/20170225_WR_KBSB.PDF

    Ik zie nu wel dat dit van 2017 is, maar volgens mij is dit nog ongewijzigd.

    Voor de rest veel terechte punten.

    Partijen on line is steeds een belangrijk discussiepunt.
    Maar misschien is de eerste vraag die we moeten stellen: Willen we dat kinderen / schakers tijd hebben om voor te bereiden op elkaar? Als we dat niet willen, is het beter om de paringen pas net voor de match bekend te maken.
    Dan hoef je geen schrik meer te hebben dat er partijen on line staan.

    Als we vinden dat voorbereiding een deel is van de wedstrijd, dan heb ik er geen probleem mee dat de partijen on line staan. Het nadeel t.o.v. andere kinderen is deze on line maatschappij beperkt, want wie zoekt vindt meestal wel ergens een account.

    Persoonlijk vind ik het als speler ook wel een must om te weten welke partijen van jou on line staan en deze grondig te analyseren. Ik geef toe voor een tiener is dit misschien wel te veel gevraagd.

    Groeten Ward

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. "Het nadeel t.o.v. andere kinderen is deze on line maatschappij beperkt, want wie zoekt vindt meestal wel ergens een account."
      Dat vind ik appelen met peren vergelijken.
      Het is je eigen fout als iemand je account kan vinden want dat is perfect te vermijden (zeker als je mijn blog volgt waar ik alle detectie-methodes uitleg).
      Echter het is een heel ander verhaal wanneer je verplicht wordt om te stoppen met tornooien te spelen in Belgie als je partijpublicaties wilt vermijden. Dat is gewoon absurd.

      Tenslotte er is ook nog een groot verschil in online partijen gebruiken in een partijvoorbereiding t.o.v. klassieke partijen gespeeld OTB. Het repertoire wijkt vaak erg af zonder maar te spreken over andere karakteristieken zoals eindspelkennis, remisetendens ... Online partijen vinden, is beter iets dan niets maar het is niet zaligmakend.

      Verwijderen
    2. "Willen we dat kinderen / schakers tijd hebben om voor te bereiden op elkaar? "
      Dat is iets wat elke organisator zelf bepaalt voor zijn tornooi (met uitzondering wellicht van de fide-regelmentering voor bv. olympiade). Ik zie voor "gewone" tornooien nergens een reglement dat ons vertelt wat moet. Ik heb alles al meegemaakt van paringen die maanden op voorhand al bekend zijn (bv. klubkampioenschappen in gesloten groepen) tot zelfs 15 minuten na de start van een ronde (dus waar iedereen zat te wachten). Ik denk niet dat er een uniformiteit mogelijk is en wellicht is het zelfs te verkiezen dat er variatie bestaat. Deze blog lijkt mij ook niet de juiste plaats om de ideale paringen te bespreken van elk type tornooi.

      Verwijderen
    3. Ik zag gisteren een artikel passeren over een AI die spelers herkent op basis van hun speelwijze, dus of het echt zo eenvoudig gaat blijven om online accounts volledig anoniem te houden lijkt me twijfelachtig op langere termijn.

      https://www.science.org/content/article/ai-unmasks-anonymous-chess-players-posing-privacy-risks

      De nieuwe methode gaat dan wellicht moeten worden om telkens maar 50 spellen te spelen per acocunt en dan te switchen, maar dat lijkt me niet echt schaalbaar of wenselijk.

      Verwijderen
    4. AI had ik vermeld o.a. in mijn artikel http://schaken-brabo.blogspot.com/2022/07/anoniem-deel-2.html
      De AI-software is momenteel niet publiek (wegens privacy-redenen) maar je geraakt manueel ook al ver.

      Verwijderen
  6. Hierbij nog de geüpdatete versie van het WR: https://www.frbe-kbsb-ksb.be/admin/tournamentrules

    Artikel 69 Financiële regeling
    Hieronder volgt een tabel met de verschillende kosten voor de uitzendingen. Voor elke groep wordt aangeduid wie er de kosten draagt.

    Selectie norm Bijkomende deelnemers (art. 65)
    Vliegtuigticket speler speler
    Lokaal transport speler speler
    Verblijfskosten speler speler
    Logistieke kosten van de organisatie speler speler
    Inschrijvingsgeld organisatie KBSB speler
    Registratie FIDE KBSB speler
    Officiële begeleiding KBSB speler
    De administratiekosten dienen om de meerkosten op te vangen bij een zeer groot aantal selecties. De nationale jeugdleider legt het bedrag van de administratiekosten vast samen met de schatbewaarder.

    De KBSB behoudt het recht om niet deel te nemen aan een competitie indien blijkt dat er te weinig financiële middelen beschikbaar zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zie daar nergens coaching tussen staan.
      De officiële begeleider heeft als functie dat
      - de Belgische delegatie vertegenwoordigd is bij de openingsceremonie
      - de Belgische delegatie vertegenwoordigd is bij de slotceremonie
      - de Belgische delegatie vertegenwoordigd is bij de algemene briefing van de fide/ organisatie bij de start
      - zal klachten i.v.m. eten, logement behandelen
      - zal conflicten bemiddelen die veroorzaakt zijn tijdens het spelen door spelers in de Belgische delegatie
      - zorgt voor communicatie van hotel/fide/organisatie naar de leden toe en omgekeerd (o.a. uurafspraken vertrek, extra lunchbox, speciale reglementen..)

      Ik vergeet wellicht nog een paar zaken maar daar zit dus schaaktechnisch niets tussen. Als er iets gebeurt van coaching dan is dat helemaal vrijwillig. Bij sommige internationale uitzendingen doen de begeleiders het absolute minimum waardoor je ze nauwelijks ziet. Dus ik ben Martin zeker dankbaar dat hij bovenop zijn taak als officiele begeleider toch gratis coaching heeft aangeboden aan de enkele spelers die het wilden. Hij vertelde mij wel dat het lastig is om zinvol te coachen als je de kinderen helemaal niet kent.

      Verwijderen
    2. Ik ben het vergeten te vertellen in het artikel maar tijdens het wk was er grote angst voor valsspelers (wellicht niet toevallig door de Niemann-affaire die net toen uitbrak.)
      Spelers werden gefouilleerd/ gescand vooraf. Naast een verbod van elektronica was er zelfs een verbod op eigen schrijfgerief, uurwerk, ... Ook na de partij werden sommige spelers er nog uitgepikt om extra te fouilleren/ scannen. Dus Martin, de officiële begeleider informeerde ons hierover vooraf.

      Daarnaast vond ik het ook opvallend dat alhoewel er slechts 1 partij per dag moest gespeeld worden dat het snelste officiële klassieke tempo werd gekozen : 90 minuten met 30 seconden increment dus geen extra tijd. Dus elke dag werd er slechts 3-4 uren gespeeld en de rest was men vrij. Ik krijg wel vaker het gevoel dat organisatoren het minimum willen doen en zo snel mogelijk cashen en naar huis willen. Ik vond het triestig om te zien voor een wk want veel partijen ontaarden in gruwelijke blunderfestijnen. Ook Evelien had het een paar keer goed zitten.

      P.s. op het ek in Antalya werd dan wel weer met extra 30 minuten gespeeld na zet 40 om maar te zeggen dat er geen lijn te trekken is in bepaalde tornooireglementen.

      Verwijderen
  7. Je kunt het ook omdraaien met die voorbereiding op online partijen; maak een account met je volledige naam en speel enkele tientallen partijen met openingen die je nooit wil herhalen. Niet te slechte kiezen, dan valt het op. Succes gegarandeerd, zoals ik persoonlijk ondervond toen een sterke jeugdspeler me nu de partij bijna verontwaardigd vroeg waarom ik geen Hollands speelde "zoals ik toch altijd deed".

    Jos

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je bedoelt zoiets https://lichess.org/@/mvhk
      Ja heb ik ook al meegemaakt dat spelers verontwaardigd zijn wanneer je niet speelt wat ze hebben voorbereid. Die fase ben ik al enkele decennia voorbij.

      Verwijderen
  8. Mss een artikeltje over de gebeurtenissen in Benidorm?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vermoed dat je het hebt over https://perlenvombodensee.de/2022/12/13/schach-toilette-smartphone-cheating-der-naechste-bitte/
      Geen geld noch elo (partijen worden niet verwerkt voor elo) op het spel dus niemand begrijpt er iets van.
      Ik was er niet bij en heb geen meer info dan de link.

      Verwijderen
  9. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben verantwoordelijk voor wat er op deze site verschijnt inclusief anonieme beschuldigingen die niet bewezen zijn.

      Verwijderen
  10. Niet bewezen:1) overmatig toilet gebruik 2) weigering van fouillering, wat bijna het enigste anti cheating maatregel is. En het is niet het enigste incident. + Enige verklaring van meneer Dockx is er nooit geweest...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voor zover ik weet, is er vandaag nog steeds geen officieel fide-rapport over de zaak terwijl we al 18 dagen verder zijn.
      Dus voorlopig vraag ik nogmaals de bloglezers om zich te weerhouden van enig commentaar hierop.
      Ik laat je commentaar staan omdat je de vraag van velen vertegenwoordigt van hoe moet het nu verder.

      Verwijderen