maandag 30 juni 2014

De subtiliteiten van een pionnenstorm

Toen ik nog 1.e4 speelde streefde ik naar een volledig repertoire. Op elke zwarte zet in de opening probeerde ik een antwoord klaar te hebben. Na omschakeling naar 1.d4 lukte me dit niet meer. Het was en is teveel. Daarom koos ik een experimentele benadering. In grote lijnen wist ik wel wat ik wilde spelen, maar de fijne - en zeker ook de niet zo fijne - details zocht ik wel uit als mijn partijen aan de gang waren. Dat was natuurlijk riskant. Meer dan eens stond ik - met wit! - na een zet of tien, twaalf al minder en kon proberen weken, maandenlang een halfje uit de partij te halen. Toegegeven, dat zijn leerzame ervaringen. Maar zulks is toch niet de bedoeling. Voor een goed resultaat moet men zeker ook met wit winstkansen scheppen.

Dus kocht ik de nodige boeken, waaronder een paar repertoireboeken. De voor- en nadelen daarvan zijn bekend; daar wil ik het hier niet over hebben. Ik wil het hebben over een aanbeveling waarvan ik niet goed weet wat te denken. De aanbeveling komt van GM Schandorff. Zijn twee boeken kregen goede recensies en ik mag toch stellen dat hij meer van schaken begrijpt dan ik. Het betreft het Oud-Indisch.
Maar wat ik nou precies van de Sämisch tegen het Oud-Indisch moet denken weet ik nog steeds niet. De volgende keer probeer ik het maar weer.

Wel kan ik iedere ambitieuze beginner aanbevelen 1.e4 d6 2.d4 Pf6 3.Pc3 g6 4.f3 (kan mij niet schelen dat dit onnauwkeurig is) Lg7 5.Le3 O-O 6.Dd2 c6 7.O-O-O te spelen, zoals ik zelf jaren heb gedaan. Zonder die ervaring had ik deze partij waarschijnlijk niet gewonnen. Daarom eindig ik met een luchtig rapidpartijtje, eveneens tegen een sterkere tegenstander:
Zwart begreep het verschil niet tussen de Pirc en het Konings-Indisch.

Mark Nieuweboer

2 opmerkingen:

  1. Het toreneindspel in de 1ste partij is erg interessant. Ik vraag mij af waar de winst zit na 48...Th2 want ik zie het niet vooral omdat een transpositie naar de lijn vermeld op zet 47 leidt naar een remise volgens de finalgen tool.
    Heb je stockfish gebruikt bij de analyses? Heb je al eens gekeken in de 'autosave' file om te zien of daar je verloren analyses niet staan? Als je op dezelfde computer de analyses maakte dan is de kans heel groot dat je daar nog een kopij kunt vinden van de verloren analyses.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Rybka 3, opgeslagen in Chessbase (versie Stenen Tijdperk).
    Ik ben het met je eens dat het een razend interessant eindspel is. Ik hoopte stilletjes dat jij (of iemand anders) een partij met iets soortgelijks kende. Ik heb er heel wat uren in gestoken en kan je verzekeren dat de waarde van de machine maar beperkt was.
    Mezelf kennende kan het echter een flinke tijd duren voor ik weer de energie kan opbrengen om me erin te verdiepen. Vergeten zal ik het niet.

    BeantwoordenVerwijderen