zaterdag 24 november 2012

Partijpublicaties

Normaal download ik minstens 2 keer per jaar de twics. 2 keer omdat ik 2 open tornooien per jaar tracht mee te spelen: Open Gent en Open Leuven. De twics zijn compleet gratis en het duurt een paar uurtjes zonder tools om enkel maanden binnen te halen en te migreren in de grote database. Het wekelijks gemiddelde aantal partijen dat je kan downloaden met twics is ongeveer 3400 (gebaseerd op de laatste 21 weken) wat op jaarbasis een totaal geeft van bijna 180.000 partijen. Chessbase levert vandaag de Big Database en de Mega Database als schaakdatabases. Op de website van de denksportkampioen kan je makkelijk zien dat die databases niet goedkoop zijn. Evenmin bestaat de optie om een goedkopere upgrade te kopen t.o.v. een vorige editie

Vorig jaar kreeg ik tegen een uitzonderlijke discountprijs de Mega Database mee maar dit jaar stel ik mij serieus vragen of ik de database opnieuw zal aanschaffen. In 2011 werden ongeveer 100.000 partijen toegevoegd t.o.v. 2010. Voor 2012 verwacht men ongeveer 200.000 partijen. Als je dit vergelijkt met de gratis twics, die ik al gedownload heb en gemigreerd in mijn database dan welke meerwaarde krijg ik met het aanschaffen van bv. de Big Database 2013? Ik las op het internet dat sommigen claimen dat er extra partijen worden toegevoegd uit o.a. Oost-Europa, Rusland. Mogelijk want Marc Crowther kan onmogelijk alle schaakwebsites in andere talen lezen en ontcijferen terwijl Chessbase wereldwijd over verkooppunten en dus naar alle waarschijnlijkheid ook over correspondenten beschikt. Anderzijds lijkt mij het geclaimde verschil in aantal partijen tussen de twics en de databases uitgebracht door chessbase bijzonder klein om zeker te zijn dat er überhaupt wel iets is toegevoegd. Als ik kijk naar mijn eigen partijen gespeeld in 1ste interclubafdeling in België , Open Gent, Open Leuven dan zie ik geen enkel verschil in aantal partijpublicaties tussen Twic en Chessbase. 

Voor de Mega Database betaal je 100 euro extra t.o.v. de Big Database omdat er becommentarieerde partijen tussen zitten. Ik heb dit jaar voor het eerst zo'n exemplaar in mijn handen gehad en ik moet toegeven dat deze optie geregeld van pas is gekomen bij het studeren van openingen. Echter het viel mij ook op dat ik vele analyses herkende van websites. Zitten er eigenlijk wel originele analyses tussen of is alles gekopieerd? Heeft Chessbase voor het kopiëren van al die analyses toestemming gevraagd en/of betaald? Een becommentarieerde partij door een grootmeester kost al snel een flinke som. Chessbase claimt 60.000 becommentarieerde partijen in de Mega Database te hebben. Als de gemiddelde kost van een becommentarieerde partij slechts 50 euro is (grootmeesters gaan veel meer vragen voor een paar uurtjes werk) dan moet je al een gigantisch aantal schakers hebben die de 100 euro extra willen neertellen. 

Bij de Mega Database is de eigen toegevoegde meerwaarde van Chessbase sowieso groter dan bij de gewone Big Database. Er bestaat geen site zoals Twic die becommentarieerde partijen verzamelt dus chessbase moet dit werk zelf doen. Hier kan ik dus Chessbase volgen dat er (veel) meer geld wordt gevraagd voor de Mega Database t.o.v. Big Database. De conflictsituatie bestaat vooral in het kopiëren van schaakmateriaal al dan niet legaal door Chessbase. Het is uiteraard onaangenaam om Chessbase als enige speler in de ketting te zien commercieel profiteren van het noteren van de zetten (spelers), elektronisch verwerken van de partijen (tornooiorganisators) en verzamelen van de tornooibundels (Twic).

Het heeft m.i. nog erg lang geduurd maar vandaag zie ik de eerste spanningen openlijk naar buiten treden. Tot enkele maanden geleden kon je met een automatisch knop op chessbase alle twics downloaden. Twic heeft vandaag deze mogelijkheid eenzijdig afgesloten waarop Chessbase uiteraard onmiddellijk heeft gereageerd zie special offer. Daarnaast zag ik dat partijen zoals van Open Le Touquet dit jaar niet meer worden vrijgegeven in tegenstelling met vorig jaar. Als je een tornooi kunt organiseren met omvang zoals Le Touquet dan is het electronisch verwerken van de partijen op de topborden een kleinigheid. Ik zie dan ook eerder een statement van de tornooiorganisatie aan de vele profiteurs. 

Van de grote toptornooien zullen we altijd wel de partijen zien want daar bestaat internationaal heel veel interesse voor in de schaakwereld. Echter de kleinere tornooien zouden wel eens voor een publicatiestop kunnen zorgen. Je kan je terecht afvragen of dit erg is. De partijen zijn van een bescheiden niveau. De spelers hebben alleen maar iets te verliezen door de publicaties daar de partijen daarna gebruikt kunnen worden in de voorbereiding door toekomstige tegenstanders. Het aantal supporters is beperkt. Ik kan dus wel begrijpen dat een tornooiorganisatie kiest om geen partijen meer te publiceren. 

Anderzijds is schaken heel wat meer dan enkel het topschaak en zonder partijpublicaties wordt het moeilijk om nog artikels hierover te schrijven. Artikels zijn propaganda voor het schaken. Ik vind het dus een spijtige evolutie maar een remedie ken ik niet. Misschien zijn er lezers die wel een idee hebben en dit willen communiceren.

Enkele spelers van KSK Deurne hadden de moed om deel te nemen in het voorbij Open Le Touquet. Als trouwe clubsupporter was ik wel benieuwd naar de partijtjes maar ik bleef op mijn honger zitten. Uiteindelijk contacteerde ik Robert Schuermans om zo toch tenminste zijn partijtjes eens te kunnen bekijken. Zijn speelstijl staat garant voor boeiende gevechten en dit was deze keer niet anders. Ik kreeg tevens toestemming om zijn partijtje uit ronde 4 te publiceren waar hij een Franse jeugdspeler Daniel Antoine versloeg in een aantrekkelijke Aljechin.
De remise in ronde 8 die Robert behaalde tegen de grootmeester Maiorov Nikita uit Belarus was wellicht evidenter om te selecteren maar ik verkoos de Aljechin omdat wits systeem deel uitmaakt van mijn eigen repertoire en ik in 1997 iets spectaculairs heb ontdekt.
Ik droom nog steeds ervan om dit partijtje eens in werkelijkheid te kunnen spelen. Tot nu toe kwam ik niet verder in blitz dan zet 13 waarna ik snel won. Laat mij a.u.b. weten of iemand van de lezers er eens in slaagt!

Partijpublicaties zijn dus een vorm van schaakpropaganda.  Schaken heeft vandaag geen overschot  in populariteit. Dit artikeltje is dan ook in de eerste plaats een oproep om niet te stoppen met publiceren van partijen of ander type schaakmateriaal. Ik wil zelfs een stap verder gaan door deze blog open te stellen aan medewerkers en/ of eenmalige gastschrijvers. Een blog draaiend houden rond slechts 1 persoon, heeft zijn beperkingen. Blogs zoals schaaksitechessimproversusan polgar zijn opgebouwd rond een heel team en hebben bijgevolg een veel grotere impact. Lezers die interesse hebben, kunnen ofwel hieronder reageren (voor bv. vragen) ofwel gewoon een mailtje sturen (voornaam.familienaam@telenet.be). Ik veronderstel dat voornaam en familienaam bekend zijn maar indien niet kan je het gemakkelijk vinden op mijn fidekaart.

Brabo

Addendum 30 November 2012:
Vandaag vond ik per toeval bij het voorbereiden op de 5de interclubronde dat Tanguy Ringoir al in de eerste interclubronde de anti-Marshall volgorde heeft gespeeld. M.a.w. in tegenstelling tot wat ik claimde in het artikel http://schaken-brabo.blogspot.be/2012/11/de-anti-marshall.html had ik wel kunnen weten wat er op het bord kon komen. De 3de interclubronde werd gespeeld net voor de Open Leuven waardoor mijn gedownloade twics niet meer up to date waren sedert Open Gent. Vandaag na Open Leuven beschik ik wel over de twics met de desbetreffende partij uit de 1ste ronde. Dit is voor mij een les om zeker in 1ste nationale dichter op de bal te spelen en dus ook de allerlaatste twics of andere partijpublicaties in rekening te brengen bij een voorbereiding.

14 opmerkingen:

  1. Gaarne wil ik opmerken dat TWIC bepaald niet de enige is die periodiek partijverzamelingen op internet zet:

    http://www.chessgameslinks.lars-balzer.info/

    Voor mij is het eenvoudig. Ik verdien mijn geld in incourante valuta en betaal daarom vrijwel nergens voor. Ik werk nog altijd met CB 7.0 uit 2000; heb in dat jaar de Big Database gekocht en in 2009 de Mega Database.
    Hieruit kan men concluderen dat ik in al die jaren precies één keer het gevoel had dat ik tekort kwam.
    Het lijkt me wel leuk om een enkele keer een stukje voor je te schrijven. Ik zal eens nadenken over mogelijke onderwerpen en je die voorleggen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt voor de link. Bij het reviewen van de site, zie ik dat het vooral een portal is naar talloze sites waar partijen kunnen worden gedownload. Het bundelen moet je dus nog zelf doen.

    Chessbase heeft vandaag een dominante marktpositie en profiteert hierdoor van klanten die niet weten dat er een gratis goed alternatief bestaat voor hun databases.

    Ik ben blij dat er al een positieve reactie komt op mijn oproep om artikeltjes te schrijven. De google blogspot beschikt trouwens over de mogelijkheid om op een snelle eenvoudige wijze auteurs toe te voegen die dan zelfstandig op eigen ritme iets kunnen publiceren. Ik moet wel toegeven dat ik deze optie nog niet heb getest.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Twics ziet er mij iets zeer handig uit.
    Ik ben van plan om dit vanaf heden ook te gebruiken, ik heb enkel één probleem. Ik kan enkel de laatste 20 downloaden. Is er een mogelijkheid om de voorgaande ook te downloaden?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Op de oude twicwebsite: http://www.chess.co.uk/twic/twic staat vermeld dat de oude twics momenteel niet beschikbaar zijn. Het is een open vraag of ze nog opnieuw worden vrijgegeven. Op mijn PC heb ik nog 33 extra twics staan. Je kan tevens ook partijen per week downloaden op http://chessok.com/?page_id=694 maar het is mij onduidelijk of het dezelfde zijn als op Twic.

    In elk geval is het geregeld downloaden voor een ambitieuze speler van + 2200 elo een must. De meest recente partijen van je tegenstander zijn meestal het betrouwbaarst om te weten welke opening er op het bord zal komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. "talloze sites waar partijen kunnen worden gedownload."
    Dat is correct, maar je moet iets verder kijken, namelijk naar de rubriek Periodical game collections.
    TWIC staat bovenaan en daaronder volgen er slechts vijf andere, van wisselende kwaliteit. Ongeveer even goed is de onderste, Chessmix, maar alleen het laatste bestand is vrij verkrijgbaar. Voor iets minder dan 20 Euro per jaar kun je ook de rest aanschaffen en dat is heel wat goedkoper dan Chessbase.
    Wie geen bezwaar heeft tegen pgn kan ChessOK proberen. Mijn punt: alle vijf hebben het "bundelen" al voor de gebruiker uitgevoerd.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik gebruik heel graag pgn omdat je zonder schaakprogramma de file kunt lezen en editeren. Welke bezwaren zie jij tegen pgn?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Geen fundamentele. Ik weet alleen dat sommige anderen er bezwaar tegen hebben, al begrijp ik niet goed waarom. Als ik me goed herinner was er op Chesspub een discussie over, waar ik buiten bleef.
    De gegevens worden niet altijd even mooi geconverteerd naar CB formaat, dat is het enige dat ik kan bedenken.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. De overeenkomst tussen TWIC en chessbase is geëindigd, meer niet (Crowther). Het is natuurlijk niet netjes dat Chessbase op een bepaald moment claimde dat Twic niet meer zou bestaan maar monopolisten hebben af en toe last van slechte eigenschappen.

    heb mijn Twic bestand eens bekeken en voor het open van Touquet ontbreken meerdere edities gedeeltelijk of volledig.
    Ik denk niet dat het tegenwerking is, gewoon een kwestie van interne tornooiorganisatie in Frankrijk mbt het doorsturen van partijen

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Klopt niet wat je zegt, het is wel degelijk mogelijk een goedkopere upgrade te krijgen van de megabase.
    Elk jaar kun je tegen inlevering van je serienummer de nieuwe megabase aanschaffen voor 60 ipv 160 euro.

    Ben je daarnaast ook nog lid van Chessbase magazine dan betaal je zelfs maar 35 euro, vorig jaar was het zelfs maar 30 meen ik.
    Chessbase magazine verschijnt elke 2 maanden met de nieuwste (ook becommentarieerde) partijen met daarbij ook veel Chessbase video's.
    Vind ik persoonlijk zeer interessant.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Je hebt gelijk Erik. De upgrade bestaat enkel niet voor de Big Database, wel dus voor de Mega Database. Vorig jaar was het de eerste keer dat ik een Mega Database aanschafte dus kon ik nog geen upgrade vragen.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Je kan ook niet alles weten ;-)

    Groet van een collega FM.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Leuke variant trouwens van de Aljechin :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wat ik me afvraag, zijn er websites die partijen bijhouden van online sites zoals ICC, FICS en dergelijke waarbij men kan zoeken op handle?

    BeantwoordenVerwijderen
  14. sorry, eerst lezen dan schrijven...heb het gevonden op de link hierboven geplaatst. ICC staat er wel niet tussen op het eerste zicht.... jammer.

    BeantwoordenVerwijderen