maandag 14 april 2025

Paringen deel 2

Iedereen speelt in 1 groot tornooi. Je ziet het vandaag steeds minder (zie ook Grote open tornooien) want de meeste organisatoren van grote tornooien kiezen om te splitsen in meerdere kleinere tornooien volgens leeftijd of elo. De open van Cappelle La Grande (afgekort CLG) trekt zich echter niets aan van deze moderne trend. Men houdt er vast aan de oude formule en laat alle 533 !! spelers in 1 grote groep spelen. Het zou wel eens de grootste open kunnen zijn die zoiets vandaag nog doet maar de lezer mag mij uiteraard verbeteren. Ik ken niet alle opens in de hele wereld.

Sfeerbeeld van de speelzaal
Foto Leuvencentraal verslag CLG 2025

Het heeft wel een zekere charme om iedereen in dezelfde groep te zien spelen. Bij subtornooien krijg je al snel dat spelers enkel nog oog hebben voor hun eigen subtornooi. In 1 groep maakt iedereen in theorie kans op de hoofdprijs. Iedereen kan in theorie spelen tegen om het even wie dus ongeacht de elo. Leuk maar tezelfdertijd zie je onmiddellijk ook een probleem. Je krijgt een massa totaal oninteressante partijen door een complete mismatch in speelsterkte. De sterkste speler had in CLG bijna 2600 elo (dichtbij de top 100 van de wereld). De zwakste spelers hadden (nog) geen elo (sommige waren beginners).

Trouwens het waren er niet weinig in CLG die ongekwoteerd waren. De 33 spelers zorgden voor een moeilijk in te schatten elowinst/ verlies voor veel spelers onderaan het klassement. Een reisgenoot keek raar op toen hij ipv elo te winnen uiteindelijk elo verloor omdat de winst tegen ongekwoteerde niets opleverde. Ik vermoed dat het probleem in de volgende jaren bij ongewijzigd fide-beleid alleen zal vergroten. Ik keek vandaag op de Belgische elo-site en telde 4049 spelers met een Belgische elo. Slechts 3006 hebben een fide-elo.

Vorig jaar waarschuwde ik al in Is/ was het ratingsysteem kapot voor spelers die hun fiderating kwijt zouden spelen maar ik zie vandaag ook veel beginners die er niet in slagen om de 1400 minimum te behalen. Het verklaart wellicht waarom we het voorbije half jaar niet veel meer gehoord hebben over de afschaffing van de Belgische elo. Het lijkt mij twijfelachtig dat het op korte termijn goedgekeurd zal worden.

Of ongekwoteerde spelers uberhaupt in een groot open als CLG moeten kunnen spelen, is een andere discussie. Ik vermoed dat je ze als organisator niet mag weigeren als ze een fide-id hebben. Zoveel alternatieven om klassiek schaak te spelen en een fide-rating te krijgen, bestaan er trouwens ook niet. Meer dan ooit is het dus belangrijk om interessante paringen te creëren.

CLG gebruikt daarom al decennia een speciaal programma met versnelde paringen over 7 ronden zie 320.pdf onderaan. Een fide-tornooi mag afwijken van klassieke paringen mits het paringsprogramma werkt met strikte regels (geen manuele aanpassingen zijn mogelijk/ zelfde resultaten ongeacht de gebruiker) en goedgekeurd zijn door de fide.

Desondanks ben ik een heel koele minnaar van die versnelde paringen. Je zou zogezegd tegenstanders moeten krijgen die veel dichter bij je rating aanleunen maar in mijn 3 deelnames merkte ik dit helemaal niet op. Integendeel, gemiddeld zat er 234 elo verschil tussen mijn rating en die van mijn tegenstanders. De dichtste match was nog steeds een stevige kloof van 136 elo. Misschien is het voor spelers in andere elo-categorieën beter maar ik heb mijn bedenkingen bij het effect van die zogenaamde versnelde paringen.

Wat mij wel opviel door de versnelde paringen, is dat ik veel meer dan in andere tornooien tegen hoge elo's kan spelen in CLG. Dat is interessant voor een ambitieuze +2200 speler die een norm wilt scoren. Ik kwam 2 keer heel aardig in de buurt (halfje tekort) maar het is nooit een doel geweest voor mij.

Brabo's tegenstanders in 27 partijen / 3 tornooien CLG

Ik ken geen/ weinig open tornooien waar ik in ongeveer de helft van de partijen kan spelen tegen spelers die gemiddeld bijna 200 punten hoger gekwoteerd zijn. Dat alleen is al de moeite op zich om eens mee te spelen in CLG. Normaal moet ik veel (meer) betalen om zoiets te kunnen meemaken.

Met 5 op 13 scoorde ik dus ook boven mijn rating. 8 halfjes waren het en een (gestolen) overwinning. Die overwinning scoorde ik in 2005 op de Slovaakse internationaal meester Tomas Likavsky die duidelijk van slag was na onze partij.
Tomas liet het gelukkig niet aan zijn hart komen. Nog hetzelfde jaar haalde hij zijn grootmeestertitel (zie wikipedia) en werd het Brabo-fiasco voor eeuwig verbannen naar de vergeetput. Het risico om een tweede keer Brabo tegen het lijf te lopen, heeft hij niet genomen want CLG heeft hij nooit meer gespeeld.

Brabo

7 opmerkingen:

  1. De Grenke open heeft 3300 schakers, verdeeld over 6 tornooien als ik goed geteld heb. Dus 6x CLG. Op https://www.schachbund.de/open.html vind je de zes grootste opens van Duitsland. Ik vermoed dat er nog wel supergrote tornooien gaan zijn, in Rusland of de USA of een ander schaakgek land.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Maastricht, Wijk aan Zee, ... zijn bekende tornooien die als je alles samentelt ook boven de 533 komt. Ik "zoek" tornooien die niet splitsen dus waar een ongekwoteerde kan spelen tegen een + 2600 speler en een + 65 jarige tegen een - 18 jarig. Tornooien waar je kan kiezen tellen niet mee. Grenke valt hierdoor af.

      Verwijderen
  2. Ja de elo verschillen worden enorm groot bij de paringen. Sommigen vinden dat leuk maar in de praktijk duurt het effe een paar rondes eer dat zich eniger mate regulaliseert, doch een tornooi van 7 rondes is daarvoor wat kort. Ik hou meer van categorie tornooien , heb niks meer te bewijzen en wil geen 'weggevertje' zijn voor een betere speler of een 'weggevertje' krijgen. Daar zijn we niet veel mee. Toegegeven ik moet 'weggevertje' under qoutes aanbrengen want dat gaat niet volledig op. Voor mensen die onder de noemer goed op weg en jong zijn , kan het in die formule zowel qua leerschool als elo oogst sneller gaan ja. Het is zeker niet slecht dat zulke grote tornooien in 1 pool nog bestaan. Als ik me niet vergis was dat ook in Luik op dat SoultanBeieff tornooi. En ja ik heb daar mijn eerste en enigste keer een FM Costa J-L uit zwitserland tegen gehad ! Dus ja het is ook wel leuk, als uitschieter naar boven niet mis te verstaan. Maar ik werk liever aan mijn repertoire en sleutel aan mijn spel , doe ervaring op in mijn lijnen en dan is het leuk dat het iemand is die als waardemeter dient voor mijn tornooi preparatie , en met de persoonlijke aanpassingen die ik wil aanbrengen voor het tornooi of zelfs voor het volgende interclub seizoen waar we ook op die manier zijn ingedeeld qua 'gelijke' speelsterkte.

    Wat de belgische rating betreft, is er gewoon uitstel, er moet over gestemd worden maar de qouta om daarover te stemmen werd niet gehaald. Als ik me niet vergis was het ook geen success om per provincie de clubvoorzitters te laten mandateren door provinciale bestuursleden en zodus verandert er niets. To be continued.
    Me dunkt dat ze eerst reglement moeten hervormen en zien hoe ze daarover moeten gaan stemmen want het kan niet zijn dat alles clubvoorzitters uit belgie daar moeten zijn en op dat aantal een % wordt getrokken. We zijn een piepklein land, overkill dus.
    .
    De provinciale/regionale actoren en grote clubs moeten daar maar over gaan. Het zou trouwens niet slecht zijn om te bekijken in welke mate Vlaanderen, Wallonie en de Duitstaligen erover denken. Altijd interessant qua perspectief.
    Stefan T

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hier nog een groot in slechts 1 reeks, dat momenteel loopt. Eentje waar ik zeker ooit aan ga deelnemen en op mijn bucketlist staat.
    https://www.reykjavikopen.com/
    StefanT

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Pascal de Kaey van Oude God speelt er dit jaar. Hij heeft mooie verslagen geschreven tijdens het tornooi zie o.a. https://skoudegod.be/geen-walvissen-wel-50/

      Walvissen spotten of een extra half punt scoren. Een echte schaker weet wat te kiezen maar ik vraag me wel af of het dan de moeite blijft om naar IJsland te gaan.

      Verwijderen
  4. Als het erop aankomt om spelers te ontmoeten van min of meer gelijke sterkte, waarom dan niet een open kiezen waar er sowieso een verdeling gemaakt wordt tussen bv + en - 1800/1900? Dan heb je toch meer kans om tegen gelijkwaardige tegenstanders te spelen? CLG is een groot tornooi, en zoals je zelf hebt vastgesteld, hebben versnelde paringen maar een beperkt effect om grote eloverschillen uit te sluiten. Zie bv tornooi van Noisiel: https://www.echecs.asso.fr/Resultats.aspx?URL=Tournois/Id/64981/64981&Action=Ga

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dortmund, Cap d'Agde, Praag ... zijn tornooien waar ik aan deelnam de voorbije jaren en met zulke split in elogroepen. Je krijgt er idd minder grote afwijkingen maar gelijkwaardige tegenstanders blijven een zeldzaamheid. In bv Dortmund A (+1950) kreeg ik geen enkele 2200-2400 speler tegen zie https://ratings.fide.com/calculations.phtml?id_number=203602&period=2024-09-01&rating=0.

      Verwijderen