dinsdag 11 juni 2024

De (on)zin van blitz deel 6

Big brother is watching you. Onze privacy kalft steeds verder af. Wie niets te verbergen heeft, hoeft niets te vrezen. Daar zal de lichessgebruiker: Jadoubovic11 na het lezen van dit artikel wellicht anders over denken. Zo ontdekte ik dat Jadoubovic11 op zaterdag 2 maart 2024, 21 blitzpartijtjes speelde met het tempo 3 minuten elk. Bovendien laat lichess toe om na te gaan wanneer exact elke partij gespeeld werd.
Starttijden van blitzpartijen Jadoubovic11 op zaterdag 2 maart 2024

Wie kan dat nu schelen? Niemand inclusief mezelf tot ik die 2de maart thuiskwam en mijn zonet gespeelde partij van de Nederlandse interclub eens checkte in het online openingsboek van Lichess. Er was exact 1 partij die op zet 17 dezelfde stelling bereikte in een nochtans allesbehalve mainstream-opening met jawel het kleur en profiel van Jadoubovic11.
Was Jadoubovic11, het geheime lichessaccount van mijn tegenstander de Nederlandse FM Mark Smits? Het repertoire klopte helemaal. Bovendien had Jadoubovic11 tijdens een covidlockdown gespeeld in een online tornooi van KiNG Keres, een samenwerking tussen schaakclubs van Tilburg en Utrecht. Mark speelt voor Paul Keres dus er was geen twijfel meer mogelijk.

Alleen jammer dat ik dit pas na onze bordpartij ontdekte en niet vooraf. Het is dan ook bijzonder lastig met de vrije opstellingen in de Nederlandse interclub om "alles" te bekijken. Een ronde eerder tegen Caissa Eenhoorn was ik ondanks ruim 10 uren voorbereiden verrast geweest door een tegenstander die ik niet had bekeken. Tegen Utrecht had ik gekozen om het repertoire van meer kandidaten (10) te bekijken maar minder diep waardoor er dan weer geen tijd was om van iedereen een online detailonderzoek te maken (zie Lichess deel 2). Per speler ben je dan toch al makkelijk een uur extra bezig.

Nu over online profielen ontdekken heb ik al voldoende geschreven. Deze keer trok ik vooral grote ogen over het spelgedrag zowel online als aan het bord van Mark Smits. Na de partij vertelde Mark mij dat hij met de gekozen opening veel ervaring heeft en met + 1000 online partijtjes heeft hij zeker niet gelogen. Dat is waanzinnig veel met zo een klein systeempje: 1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.Lb5 Pge7 4. 0-0 d6.
Openingtree zwart Jadoubovic na 1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.Lb5 Pge7 4.0-0

Dat verklaart ook grotendeels waarom Mark nog geen enkele keer had nagedacht voor zet 18 in onze bordpartij. Echter veel minder aanvaardbaar is dat zwart na zet 17 gewoon heel slecht staat volgens de huidige topprogramma's (Stockfish toont +1.25).

Ik ontmoet online spelers zoals Mark heel vaak die talloze partijen met dezelfde rommelopeningen spelen en dus zich geen sikkepit aantrekken van wat de computer als evaluatie ons vertelt. Het is wel de eerste keer dat ik ontdek hoe iemand blindelings op het bord durft te kopiëren waarmee hij online succesvol is (55,8% met zwart is een stevige score).

Anderzijds valt het mij ook op aan de starttijden van Jadoubovics blitzpartijtjes op 2 maart dat Mark wellicht nooit (veel) tijd spendeert aan partijvoorbereidingen in de Nederlandse interclub. UTCTime is onze tijd + 1 uur dus uit de eerste tabel kunnen we afleiden dat Mark nog tot een kwartier voor de start van onze partij online zat te blitzen (voordeel van een thuismatch ?). Kort na de match was afgelopen was Mark opnieuw online aan het blitzen. Tenslotte had Mark een derde blitzsessie vanaf 23uur 's avonds tot ruim na middernacht (erg creepy dat zulke info allemaal publiek is, niet ?) 

Mark is opnieuw absoluut geen uitzondering want ik ben vaak verwonderd over hoe verslaafd veel schakers zijn (zie ook De schaakverslaving). Trouwens ik kijk beter in eigen boezem want mijn echtgenote kan evenmin begrijpen hoe ik soms onmiddellijk na een hele dag weggeweest voor een bordpartij toch 's avonds niet kan weerstaan om de computer boven te halen voor nog meer schaken.

Echter net voor een klassieke bordpartij online blitzen daar kan je mij niet op betrappen. Dat lijkt mij een totaal verkeerd recept om in de juiste mindframe te geraken. Mark vertelde mij achteraf dat hij erg last had van nervositeit tijdens de bordpartij maar dan lijkt het mij toch vanzelfsprekend om vooraf het online schaken aan banden te leggen. De online platformen zullen ons niet waarschuwen voor die onzin.

Brabo

6 opmerkingen:

  1. Mijn recept is puzzelen. Maar als gestresserd bent of overaktief in een tornooi , zal gemoedsrust en wat afstand nemen, zelfs extra rust meer effekt hebben al is zoiets persoonlijk. Blitzen daar heb ik in het algemeen mijn bedenkingen bij. Dan ben ik te kamikaze, alle remmen zijn los , terwijl in een reguliere partij ik heel behoudsgezind speel.
    Veel blitzen maakt me ongeduldig en dat kan je missen als kiespijn in een 3 a 4 uur durende partij.
    Ook nieuwe ongespeelde varianten brengen is een NO GO.
    Ik speelde op lichess een variant in een opening waarin ik goed scoorde , tot ik in een boek las dat er een weerlegging is en hoe slecht je er dan voorstaat ! Niet een der talrijke partijen heeft een speler me op mijn donder gegeven. Je zou dat effektief spelen en denken dat het bulletproof is. Het zijn uitzonderingen maar ze bestaan.
    Ik heb trouwens bordcomputers en die laten geen online sporen achter.
    Greetz
    Stefan

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Persoonlijk hou ik ervan om een half uurtje plat te rusten voor een klassieke partij (echter ook niet net ervoor want ik wil niet slaperig zijn). Ik probeer extra stress zeker te vermijden.

      Verwijderen
    2. In https://schaken-brabo.blogspot.com/2021/02/de-expert-deel-4.html vertelde ik ook over iemand die al 667 keer dezelfde dubieuze lijn had gespeeld online maar niemand had de killer 12.a4 tot dan gespeeld. Dus ja de meeste spelers bekijken nooit hun online partijen. Ik ben trouwens sinds een paar weken bezig met een inhaalbeweging betreffende mijn online openingen studeren.

      Verwijderen
    3. " bordcomputers en die laten geen online sporen achter"
      Een foto van mijn eerste bordcomputer Mephisto Europa A kan je zien op https://schaken-brabo.blogspot.com/2012/10/schaakcomposities.html
      Echter de mogelijkheden met een bordcomputer zijn uiteraard veel beperkter dan online.

      Verwijderen
  2. 5 jaar geleden interclub gespeeld tegen Mark. Toen al 3... Pge7

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik had mij voorbereid op 1.e4 e5 Pf3 Pc6 3.Lb5 Pge7 4.0-0 d6 want ik speelde 5.d4 die ik thuis enkele minuten had bekeken. Echter ik wist niet dat hij met 5... Ld7 zou verderzetten en die zet is niet de eerste keuze van de computer.

      Er staan geen partijen met 5.d4 in de gewone database (dus wel online) van Mark Smits. Ik merk op dat veel Nederlanders minder partijen in de gewone database hebben staan dan wij Belgen en daardoor idd veel vaker hetzelfde jaren kunnen blijven spelen. Ik heb het al meermaals gezegd dat wij Belgen erg lichtzinnig omgaan met eigen partijen.

      Verwijderen