maandag 21 november 2022

Angst deel 3

Een paar weken geleden botste ik op het artikel How to play against the chessable generation? Chessable werd opgericht in 2013 en is uitgegroeid tot de grootste speler in de markt betreffende schaaktrainingen. Schaakboeken lezen onze jeugdschakers niet meer maar met filmpjes lukt het je wel om hun aandacht te trekken. Zelfs mijn zoon Hugo gaat helemaal voor zijn plezier af en toe kijken naar bekende schaakvloggers zoals GMHikaruGothamchess of Agadmator.

Soms vraag ik mij daarom ook af of ik misschien moet switchen van bloggen naar vloggen. Als je eigen zoon je "populaire" schaakblog niet leest zelfs als hij er veelvuldig zelf in vermeld wordt dan is bloggen misschien niet meer van deze tijd. Trouwens ik heb al enige ervaring met vloggen zie youtubekanaal belgischeonlineschaakclub. Vorig jaar heb ik er meerdere streams op geplaatst waarbij ik partijen van andere spelers live becommentarieerde, banterblitz speelde (spelen en praten), een eindspel analyseerde en uitlegde, hand en brein-sessies speelde,...

Het was leuk maar ik ben er toen toch niet mee doorgegaan omdat ik op mijn honger bleef zitten betreffende kwaliteit. Ik miste in het vloggen de tijd en diepgang die ik wel in het bloggen kwijt kan. Dat wil niet zeggen dat sommige vloggers hierin wel kunnen slagen. Ik geef toe dat ik echt onder de indruk ben van Actually making that chess cheat device uploaded vorige week door de professionele youtuber Mike Boyd.

Ik vermoed dat Mike('s team) tientallen uren gewerkt heeft om het 18 minuten durende filmpje te maken waarin hij aantoont hoe hij met een sekspeeltje erin geslaagd is als complete beginner een schaakmeester te verslaan. Briljant, fascinerend maar ook opnieuw angstaanjagend. Niemann - Carlsen is duidelijk nog niet voorbij. Anderzijds de auteur waarschuwt ook dat hij allerminst claimt dat Niemann heeft valsgespeeld. Hij toont enkel aan dat het perfect mogelijk is.

Elke schaker heeft de voorbije maanden willens nillens vragen moeten beantwoorden over de Niemann-case. Ook ik moest meerdere keren mijn oordeel geven maar wimpelde dit telkens af met dat ik onvoldoende informatie had om hierover iets zinnig te kunnen zeggen. Wel is zo dat Hans Niemann voor mij als zeer arrogant overkomt maar dat is uiteraard niet verboden.

Trouwens arrogantie komt wel vaker voor in de schaakwereld en is dus zeker niet iets uniek voor Hans. Bovendien zie ik de laatste paar jaren een duidelijke shift in mindset bij veel jonge spelers t.ov. vroeger. Ik geef 5 voorbeelden uit mijn eigen praktijk gespeeld in het voorbije anderhalf jaar om dit te staven.

1) Open Cap d'Agde 2022. Ik stel remise voor met een pion extra aan de 18 jarige Franse internationaal meester Boyer Mahel.
Brabo - Boyer Mahel : Stockfish na 1 minuut +0,36
De compensatie is allerminst duidelijk voor zwart. Zwart komt ook verloren te staan in de partij maar slaagt erin om door mijn tijdnood toch nog de bordjes te verhangen. Ik vond mijn remisevoorstel absoluut een eerlijk voorstel maar begrijp ook dat Mahel als beste bulletspeler van Frankrijk (voor Vachier-Lagrave en Firouzja) en spelend voor een grootmeesternorm toch koos om door te spelen. Dus arrogant zou ik het hier niet noemen enkel eerder gedurfd.

2) Open Praag 2021. Ik stel remise voor met een pion extra aan de 15 jarige fidemeester Stalmach Richard.
Stalmach Richard - Brabo : Stockfish na 1 minuut -1,63
De computer geeft duidelijk voordeel aan voor mij. Ik kom later winnend te staan zie tablebases deel 2 maar het is te moeilijk voor mij en hij ontsnapt. Opnieuw dus een heel eerlijk remisevoorstel van mij maar ook hier vind ik de weigering niet arrogant enkel gedurfd. De stelling is allesbehalve duidelijk zonder computerhulp. Ik had niet heel veel tijd meer op de klok en Richard maakte nog steeds een goede kans op een internationaal meesternorm. Anderzijds het slot van de partij beschreef ik al in macho's en dat heeft niets meer te maken met wilskracht maar alles met arrogantie.

3) Open Munster 2021. Ik stel remise voor met loperpaar in evenwichtige stelling aan de 19 jarige Duitser Koellner Aaron Noach met 2160 elo.
Brabo - Koellner Aaron Noach: Stockfish na 1 minuut 0,00
De stelling is in een dynamisch evenwicht. Echter ondanks zwart en meer dan 120 elo lager rated besliste Aaron om te weigeren waarna hij de partij verliest zie Elo inflatie deel 2. Nu ik heb geen probleem wanneer spelers remise weigeren tegen mij maar dan moet je achteraf niet zeuren dat ik de overwinning gestolen heb op basis van een tactisch truukje. Dan ben je voor mij gewoon een arrogante kerel.

4) Open Dieppe 2022: Ik stel remise voor in een vrij symmetrische stelling aan de 18 jarige Fransman Markuszewski Maksymilian met 2064 elo.
Markuszewski Maksymilian - Brabo: Stockfish na 1 minuut +0,38
De stelling speelt hoogstens iets makkelijker voor wit. Ik was daarom verrast dat mijn tegenstander die 220 punten lager gekwoteerd was, weigerde. In de partij had ik weinig moeite om de partij te controleren en op het einde moest zelfs mijn tegenstander goed opletten. Remise dus en mijn tegenstander was achteraf teleurgesteld dat hij niet had gewonnen. Hij blaakte van zelf vertrouwen. Hij was nog maar kort begonnen met schaken (een jaar eerder had hij nog maar 1424 elo) en vond dat het allemaal niet snel genoeg vooruit kon gaan (dus +600 elo in 1 jaar was niet snel genoeg). Arrogant zou ik het misschien niet noemen maar zeker erg optimistisch of zelfs naïef.

5) Belgische Interclub 2022: Ik stel remise voor met een pion minder maar veel actievere stukken aan de 16 jarige Belg Follesa Enrico met 2121 elo.
Follesa Enrico - Brabo: Stockfish na 1 minuut 0,00
De computer geeft volle compensatie voor de pion en dat dacht ik ook tijdens de partij. Echter Enrico was niet onder de indruk noch van de compensatie noch dat ik 170 punten hoger gekwoteerd ben dus weigerde gedecideerd. In het vervolg geraakte Enrico zijn extra pion kwijt waarna hij zelf remise voorstelde maar deze keer weigerde ik uiteraard. Ik kon risicoloos op winst spelen en deed dat ook tot grote frustratie van mijn tegenstander tot zet 103.

Ik heb mijn vele honderden klassieke partijen voor het coronatijdperk nagekeken en dit soort gedrag is voor mij een nieuwe ervaring. Vroeger nam de meerderheid van mijn tegenstanders dit soort remisevoorstellen zonder veel aarzelen aan. Is het een logische evolutie van spelers die opgegroeid zijn met de recente introductie van sofia regels (remises mogen dus niet meer worden voorgesteld)? Of is het toch eerder het effect van al die Bongcloud-partijen gespeeld door de beste spelers waar alles draait rond het belachelijk maken van je tegenstander (en dus een compleet gebrek aan respect)?

Hiermee zeg ik helemaal niet dat mijn tegenstanders de remises moesten aanvaarden. Integendeel want ik heb zelf nog de durf van mijn zoon geprezen in Geen spijt toen hij remise weigerde in een technisch verloren stelling van een 300 punten hoger gekwoteerde tegenstander (en dan bijgevolg ook verloor). Nee het enige wat mij irriteert in deze nieuwe trend is dat eenmaal die jonge gasten remise geweigerd hebben dat ze verwachten dat je zelf geen winstpogingen meer zult ondernemen. Het is alsof je door remise voor te stellen hun respect verliest. Misschien stel ik inderdaad te snel/ vaak remise voor maar daarom verdien ik niet om als idioot te worden behandeld. Nu over 10 jaar als die jeugdspelers nog schaken en na tientallen pijnlijke nederlagen, wil ik wel nog eens zien of ze nog altijd zonder vrees zullen schaken.

Brabo

6 opmerkingen:

  1. Het doet me denken aan wat Pauwel Deblauwe me niet zo lang geleden zei. Als je in Duitsland remise voorstelt in de stellingen die je als voorbeeld geeft, dan kan je als antwoord krijgen: "schaakt u niet graag misschien?". Met andere woorden: de trend die Carlsen heeft gestart om tot de laatste kans te vechten kan hier ook een rol spelen. Ik beken dat ik ook recent in een vroeg middenspel tegen een sterkere speler remise heb voorgesteld (die werd aanvaard), omdat de partij tot dan toe redelijk correct verlopen was, ik geen zin had om mijn kansen in de competitie te hypothekeren door nu al va-banque te spelen. Anderzijds, de jeugd heeft inderdaad nog niet veel tegenslagen gehad, ze winnen bijna alles van oudere spelers met veel elo, dus waarom zou ook deze tegenstander van vandaag niet eens blunderen? Dus heel veel factoren die een rol spelen in het weigeren van een correct remise-aanbod. Maar dat het nu vaker voorkomt dan vroeger, dat is misschien stof voor een ander artikel. Tijdsgeest, Chessable, après-Corona, ...?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In mijn enige Duitse tornooi (Open Munster) heb ik 2 keer vroegtijdig remise voorgesteld. 1 keer werd het geweigerd. 1 keer werd het aangenomen. Dat is uiteraard te weinig om conclusies te kunnen trekken. Nu in Tsjechië, Frankrijk, België waar ik recent meerdere tornooien speelde, merk ik op dat volwassenen nog steeds remises aannemen in soortelijke stellingen als de voorbeelden die ik gaf. Ik bedoel ik krijg het gevoel dat het pertinent weigeren/ doorspelen echt wel iets van de jeugd is.

      Verwijderen
    2. Tijdgeest, chessable, apres-corona? Ik kan hierover geen uitsluitsel geven. Toen ik door mijn 900 klassieke partijen scrolde gespeeld voor 2020 dan merkte ik op dat ik zeer zelden gespeeld heb tegen de jeugd. Zijn er vandaag meer spelers dan vroeger die + 2000 elo hebben? Ik vermoed van wel. Ik ben ook sinds 3 jaar (opnieuw) open tornooien voor rating beginnen spelen. Dat heb ik ongeveer 15 jaar niet gedaan (midden in die periode begon de invloed van Carlsen.) Misschien valt de trend mij dus nu pas op door mijn gewijzigd schaakpartroon. Dit soort open tornooien trekt een heel ander soort publiek/ soort schaak aan dan klubkampioenschappen, interclub 1ste + 2de klasse, open van Gents. Dus ja misschien is de trend al langer bezig dan een paar jaar. Dat zouden we kunnen navragen aan spelers die de laatste decennia erg actief in opens zijn geweest.

      Verwijderen
    3. Waar ik wel zeker van ben is dat de jeugd vandaag veel expressiever is geworden en veeleisender. Vroeger was zeker niet beter maar kinderen reageerden in mijn jeugdjaren wel helemaal anders tov volwassen. Ik zal hier niet mijn persoonlijke vuile was uithangen maar kan wel meegeven dat het gedrag van veel hedendaagse jeugd in de jaren 70-80-90 toen ik opgroeide absoluut niet getolereerd zou worden. Nu toen werden ook nauwelijks kinderen toegelaten in de schaakclub.

      Verwijderen
    4. Als je leuke tips hebt voor Duitse tornooien dan mag je die altijd geven. Ik ga graag naar Duitsland: niet ver, niet duur, proper, goed georganiseerd en Duits is voor mij geen probleem.

      Verwijderen
  2. Ik vind dat ze remisevoorstellen beter zouden afschaffen. Hierdoor zijn zoveel mooie partijen nooit gespeeld. Als het echt remise is dan zal dat toch snel het resultaat zijn. De spelers die altijd snel remise nemen missen ook de ervaring om langere gebalanceerde te spelen en zullen hier op de duur minder sterk in worden. Ook als je tegen een sterkere speler remise neemt blijf je altijd met die what-if vraag zitten wat ook niet leuk is. Zelf probeer ik ook nooit remise te nemen/voor te stellen, al geef ik toe dat het soms moeilijk is om aan de verleiding te weerstaan als je moe bent/ er duidelijk voordeel uit haalt.

    Ik geloof ook wel dat Magnus samen met alle anti-draw regels er zeker voor gezorgd heeft dat tegenwoordig veel schakers die mening hebben

    BeantwoordenVerwijderen