maandag 29 november 2021

Pat

In mijn vorig artikel beschreef ik de natte droom van elke schaker. Je speelt een partij waarin je je tegenstander eerst helemaal vastzet en vervolgens heb je alle tijd hebt om het af te maken. Het is te zeggen helemaal vastzetten doe je beter niet. Je tegenstander moet nog altijd iets kunnen bewegen anders treedt de vreemde spelregel "pat" in werking.

Als een speler aan zet is zonder schaak te staan maar niet kan spelen dan is het pat. Bij pat wordt de partij automatisch remise gegeven. Het is zeker voor beginners soms schrikken dat ze ondanks vele extra stukken toch de partij niet winnen door die regel. Ik ken trouwens ook weinig of geen spelletjes waar de zwakke partij nog over zulke ultieme ontsnappingsroute beschikt. In dammen staat niet kunnen bewegen gelijk aan een nederlaag. Het meest dichtbij komt het knikkerspel in Squid Game. De spelers moeten per 2 teams vormen maar bij een oneven aantal deelnemers blijft 1 iemand achter zonder team. Normaal val je dan af zoals bv. in het kinderspel stoelendans. Echter in Squid Game krijgt de zwakste schakel/ verliezer een vrijgeleide naar de volgende ronde.

Nu in Squid Game wist niemand op voorhand van die uitzonderingsregel. In schaken daarentegen is pat 1 van de allereerste regels waar een beginnende schaker in aanraking mee komt. Als je nog maar net de loop van de stukken kent, is het vaak heel lastig om pat te vermijden. Het duurt eventjes vooraleer je dat stapje vooruit kunt denken. Echter eenmaal voldoende ervaring, zien we dat pat bijna nooit nog in partijen verschijnt. Iedere ervaren schaker weet hoe een koning in de hoek te drijven en een veldje vrij te houden zodat die kan blijven bewegen tot de mat rustig kan worden voorbereid.

Pat is dan ook uiterst zeldzaam in partijen van ervaren schakers. Op mijn net geen 1000 klassieke partijen die ik gespeeld heb, eindigden slechts 2 partijen met pat. Trouwens in die beide partijen was telkens sprake van doorspelen in potremise stellingen. Dus pat gebeurde enkel omdat de spelers niet eerder een remise wilden voorstellen zie mijn partij tegen Radoslav Dimitrov in het artikel over Swindels deel 2 en mijn partij tegen Stefan Docx zie artikel Macho's.

Pat-ongelukjes gebeuren wel zelfs bij partijen van meesters in blitz/ bullet maar dat heeft natuurlijk alles te maken met de tijd. Zeker wanneer je aan het pre-moven bent, gaat het wel eens fout maar dat kan je moeilijk nog schaken noemen. Dat wil niet zeggen dat ik nooit eens een echte mooie pat online ben tegengekomen. Zo offerde mijn tegenstander in onderstaand blitzpartijtje 2 dames om zichzelf pat te zetten (eigenlijk 3 zelfs maar daarvan was 2 keer dezelfde).
In compositieschaak is dit niets speciaal maar in de bordpraktijk heb ik zoiets nooit eerder gezien. Alhoewel pat altijd een beetje wrang smaakt als je zoveel stukken extra hebt, kon ik er achteraf toch de humor van inzien.

Laatst in de open van Munster miste ik wel op een haartje eeuwige roem door een fabelachtige pat niet te spelen in ronde 6 tegen de latere tornooiwinnaar de Duitse internationaal meester Matthias Dann. Het is niet dat ik de pat niet gezien had maar mijn tegenstander liet ze per toeval niet toe. Ik zeg per toeval want achteraf gaf mijn veel hoger gekwoteerde tegenstander grif toe dat hij de pat totaal gemist had en dus gevoelsmatig gekozen had voor een zet die meer spanning in de stelling kon houden.
Iets later in de partij kreeg ik zelfs nog een 2de kans op een pat maar tegen een speler met een lichess-blitzrating van bijna 2800 was het deze keer wel te doorzichtig. Ik herinner mij nochtans dat grootmeesters een gelijkaardige pat ooit gemist hebben.
In de voorbeelden uit mijn eigen praktijk kreeg ik dus niet de kans om de pat op het bord te tonen maar dat was niet het geval in een partij gespeeld in de hoogste leeftijdsgroep van het zonet voorbije Belgisch Jeugdkampioenschap te Blankenberge. De witspeler was vooraf niet op de hoogte van de pat-truc(en) in dit vaker voorkomend eindspel en puur op increment spelend is dit zeer lastig tot zelfs onmogelijk door te rekenen.
Het is een eindspel om te onthouden want origineel is het zeker niet. Daarom wil ik afsluiten met een kleine oproep naar de lezer. Wie heeft al een leuke originele pat in zijn klassieke partijen op het bord gehad en welke? Het moeten klassieke partijen zijn want blitz/rapid of compositieschaak is te makkelijk om voorbeelden van een pat te vinden.

Brabo

7 opmerkingen:

  1. brabo, ik heb al driemaal zoveel klassieke partijen gespeeld als gij en toch zijn er ook maar twee daarvan met pat geƫindigd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 3 keer zoveel partijen en zo snel kunnen vaststellen dat het er slechts 2 zijn. Heb je al je klassieke partijen in een database ingebracht, ook die van het tijdperk voor de computer? Zeker niet iedere schaker doet/deed dat.

      Met Chessbase/ Fritz GUI is het kinderspel om de patten eruit te filteren.

      Verwijderen
    2. Ik kan me dat wel voorstellen - toen ik moest nadenken hoeveel patpartijen ik had gespeeld, wist ik meteen hoeveel: 2. Gewoon omdat het een speciaal einde is van een partij, de ultieme reddingsboei, die de verliezer nog even boven haalt om te checken of zijn tegenstander nog wel oplet. Ik had een pat "voor" en een pat "tegen" en de vreugde van zelf pat te kunnen forceren in verloren stelling was even groot als de omgekeerde situatie. Bij deze mijn pat "voor": 8/7q/3R1R2/5ppk/7p/5P1P/6P1/7K b - - 0 60 zwart aan zet dus en het ging als volgt verder: 60...Dg7 61.Tde6 Dh8 62.Txf5? Da1+ 63.Kh2 Dh1+ en 1/2.

      Verwijderen
    3. Ik had "pat" zoeken nog niet gedaan in CB15 en jawel: er staat "pad" in het zoekvenster. Het is al van in de beginjaren dat een Nederlander de vertaling doet en dat is soms te merken. Ik heb Chessbase al enkele keren gewezen op dergelijke fouten, maar blijkbaar geloven ze me niet.

      Verwijderen
    4. Ik werk altijd met het Engels als gebruikerstaal in Chessbase/ Fritz Gui. Vele functies vertaald naar het Nederlands zijn zo slecht verstaanbaar of klinken zo vreemd dat ik liever in het Engels werk.

      Verwijderen
    5. ja, ik heb een database met (de meeste) van mijn partijen.
      tijdens de lockdown vorig jaar had ik niets beters te doen.
      Ik wist niet eens dat pats eruit filteren ging met ChessBase.
      Ik deed het met CQL, een belangrijke tool in de einspelstudiewereld.
      http://gadycosteff.com/cql/

      Verwijderen
    6. Waarom chessbase (bij mijn weten) nog altijd cql (of een variant erop) niet ondersteunt, is me een raadsel - het zit er al jarenlang in bij chess assistant... Ik onderstel dat het niet (rechtstreeks) werkt op hun partijformaat, enkel op pgn-files.

      Verwijderen