vrijdag 5 augustus 2016

Vakantie deel 2

Vorig jaar had HK5000 het over Belgen die zomertornooien meespeelden in het buitenland zie artikel. Deze keer wil ik eens kijken naar de populariteit van onze tornooien op eigen bodem bij de Belgen. Het eerste tornooi van enige allure deze zomer was uiteraard het Belgisch kampioenschap. De locatie lag aan de Duitse grens Butgenbach en dit bleek voor veel schakers toch wat te afgelegen want in de Open telden we slechts 79 deelnemers. 

Echter nog frappanter was dat de jeugd bijna compleet het tornooi domineerde. Zowel op Schaakfabriek als in Vlaanderen Schaakt Digitaal werd de vraag gesteld waarom de oudere schakers niet meespelen. Zijn ze bang van de jeugd om rating te verliezen of is het iets anders? Onderstaande tabel toont duidelijk hoe de top 20 in de uiteindelijke rangschikking bijna uitsluitend uit jeugd bestaat.
Top 20 Eindstand Open Belgisch Kampioenschap
Het tweede Belgisch tornooi waar we eens naar kijken, is het Open Gent waaraan ik zelf deelnam. De formule wijkt serieus af van het Open Belgische Kampioenschap want 9 partijen worden gespeeld in slechts 5 dagen en de partijen tellen niet mee voor rating. De leeftijd van de eerste 20 Belgen ziet er ook compleet anders uit. Om een eerlijke vergelijking te kunnen maken met het Open BK, heb ik de experten van het BK verwijderd uit de rangschikking.
Top 20 Belgen zonder BK experten Eindstand Open Gent
Echter het zou nu te kort door de bocht zijn om te stellen dat de oudere spelers inderdaad bang zijn om rating te verliezen en liever tornooien van korte duur spelen. Het derde Belgisch tornooi de Open van Charleroi is nog lopende dus een eindstand is er nog niet maar we kunnen wel al eens kijken naar de 20 Belgen met de hoogste rating. In dit tornooi worden 9 partijen gespeeld in 8 dagen en tellen de partijen mee voor rating. We kiezen opnieuw ervoor om de enkele experten van het BK te verwijderen uit de lijst om een eerlijke vergelijking te kunnen maken.
Top 20 Belgen zonder BK experten Deelnemers Open Charleroi
Dus blijkbaar speelt ratingverwerking en de duur van het tornooi nauwelijks een rol in de deelname van de oudere spelers. Om makkelijker te vergelijken, zet ik de 3 tornooien eens naast elkaar met een verdeling volgens leeftijdsgroep.
Overzicht volgens leeftijdsgroep voor de top 20 in de 3 tornooien
Wat mij het meest opvalt is dat er zo goed als geen top 20 spelers zijn in de leeftijdsgroep 30-39 in om het even welk tornooi. Nochtans heb ik o.a. nog recent in mijn artikel piekrating deel 2 aangegeven dat het net in die categorie is dat spelers hun hoogste rating behalen. Dit stond trouwens toevallig ook vermeld in de laatste editie van Vlaanderen Schaakt Digitaal. Wat is er aan de hand?

De drukste periode in iemands leven is vaak tussen 30 en 40 maar dat kan niet alles verklaren. Als dertiger bleef ik elk jaar minstens 1 tornooi in de zomer spelen. Bovendien herinner ik mij dat ik bijlange niet de enige was. M.a.w. de extreem lage aantal dertigers lijkt mij eerder een recent fenomeen. Een onrechtstreeks bewijs van de trendbreuk zien we ook in het aantal leden volgens leeftijdsgroep.
Ledenaantal KBSB
We zien heel duidelijk een enorme terugval bij de dertigers en het aantal twintigers laat evenmin veel goeds vermoeden voor de toekomst. Het is bovendien een utopie om te verwachten dat die generaties zich nog zullen herstellen tot het niveau van de oudere generaties. Nee alleen bij de jongste spelers zien we het aantal spelers groeien (345 bij leeftijdsgroep <10 in juli 2009 groeit tot 1079 bij leeftijdsgroep 10-19 in juli 2016). Bij de oudere spelers zullen nieuwe spelers niet de spelers die vertrekken kunnen compenseren.

Het is een zorgwekkende evolutie die vandaag wordt verdoezeld door het massaal aantal (piep-) jonge leden en de tijdelijke aanwas van +50 spelers. In elk geval blijft er van de visie om in 5 jaar het aantal leden te verviervoudigen niets meer van over (zie bv artikel nieuwe wedstrijdreglementen).

Er blijft natuurlijk de vraag waarom de oudere spelers zo weinig interesse tonen voor het BK. Veel van de oudere spelers hebben een BK al meerdere malen meegemaakt en dan ga je het ook minder erg vinden om eens niet mee te spelen. Als oudere speler ken je het Belgisch schaakwereldje ook al veel langer. De afwisseling van nationaliteiten in een internationaal tornooi is voor hen aantrekkelijker. Tenslotte is er ook weinig of niet sprake van een tornooitraditie want elke editie (als er al uberhaupt 1 is) legt zijn eigen accenten.

Een Belgisch kampioenschap heeft dus een handicap t.o.v. vele andere tornooien. Echter het heeft ook een grote troef en dat is de vrijheid van de locatie. Plaats het tornooi in de nabijheid van de grootste Belgische clubs waarvan je vermoedt dat er ruime interesse is om mee te spelen. Zorg dat er animatie is buiten het schaken bijvoorbeeld door dicht bij een toeristische plek te verblijven. Hou rekening met de bereikbaarheid via het openbaar vervoer. Ik ben er zeker van dat we dan terug een veel hoger aantal deelnemers zullen noteren waarbij ook oudere spelers van de partij zullen zijn.

Brabo

Addendum 7 Augustus 2016
Ik heb aan het oorspronkelijk artikel nu ook de cijfers toegevoegd van de ledenaantallen in juli 2007. Hiermee krijgen we een veel nauwkeuriger beeld over niet alleen de veranderingen in leeftijdsgroepen maar ook in generaties.

4 opmerkingen:

  1. Ikzelf speelde enkel in Charleroi en niet in Gent en op het BK en ben geen jeugdspeler. Reden voor mij is gewoonweg simpel, tijdens het BK had ik nog geen verlof. De jeugd heeft misschien 2 maanden vakantie, maar oudere spelers niet en het BK valt gewoonweg niet in een periode dat de overgrote meerderheid verlof heeft, Gent en Charleroi wel!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vandaag las ik toevallig een artikeltje op HLN: http://www.hln.be/hln/nl/942/Economie/article/detail/2827647/2016/08/11/Slechts-een-Vlaams-bedrijf-op-de-drie-kent-nog-collectieve-sluiting-tijdens-vakantie.dhtml
    Dus ik betwijfel dat een meerderheid van de werknemers geen verlof kan nemen voor het BK als ze dat echt willen. Verlof kan slechts voor een klein deeltje de oorzaak zijn van de lage opkomst.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik en mijn echtgenote kiezen er voor om jaarlijks in de zomermaanden een tornooi te spelen in het buitenland. Soms komt er nog een bij in het herfstverlof. Je kan niet alle tornooien spelen. Kostprijs !!! Buitenland heeft het voordeel dat je niet speelt tegen spelers welke je in Belgie regelmatig tegenkomt. KVB, interclub, Zilveren toren, ligakampioenschappen, Vlaams kampioenschap en noem maar op (eendagstornooien).

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Tja als je geen schakende echtgenote hebt dan is het een pak moeilijker om tornooien te spelen.

    Op Quality chess werden afgelopen maanden enkele interessante polls gemaakt.
    http://www.qualitychess.co.uk/blog/4585
    Deze poll toont aan dat 50% van de ambitieuze spelers geen enkel tornooi speelt in de zomermaanden. Ik beschouw bezoekers van quality chess als ambitieuzer dan de gemiddelde schaker.
    http://www.qualitychess.co.uk/blog/4595
    Deze poll toont aan dat slechts 25% van de tornooischakers een tornooi combineert met een familievakantie.

    Ik geef bovenstaande polls mee om aan te tonen dat tornooien voor de meeste volwassenen erg moeilijk te combineren valt met prive. Zelf hoop ik dat mijn zoon binnen enkele jaren voldoende sterk is om tornooien met volwassenen mee te spelen waardoor het veel makkelijker zal zijn om ook te spelen. Ik zie mijzelf dan wel weer verbeteren zoals Arben Dardha die dit jaar op 44 jarige leeftijd nog piekte: http://www.frbe-kbsb.be/sites/manager/GestionFICHES/FRBE_Fiche.php?matricule=20214&periode=201607

    BeantwoordenVerwijderen