woensdag 21 juni 2017

Hoeveel tijd spendeer je aan het schaken?

Zoals vele gezinnen vandaag werken ik en mijn vrouw full time. Daarnaast hebben we 2 kleine kinderen, een groot op te frissen huis gebouwd in 1969, leuke tuin , ... en je snapt dat het altijd druk is. Bovendien kunnen we evenmin beroep doen op hulp van familie en schoonfamilie wegens de grote afstand. Tenslotte rijdt mijn echtgenote niet met de auto waardoor bijna alle verplaatsingen alleen maar kunnen met mijn hulp. Tijd heb ik dus altijd tekort. Toch slaag ik erin tot verwondering van velen (zie bv. een reactie van Valery Maes) om het schaken niet op te geven. 

Trouwens we spreken niet over zo klein beetje tijd dat ik spendeer aan het schaken. Als ik alle activiteiten gerelateerd aan het schaken optel dan kom ik aan een onwezenlijk hoog aantal uren. Enige uitleg is hierbij wellicht noodzakelijk want anders gelooft niemand mij. Hieronder heb ik de activiteiten verdeeld in 8 categorieën: standaardpartijen, blog, online surfen, online spelen, schaakles geven, mijn zoon Hugo begeleiden, taktiek oefenen en schaakboeken lezen. De cijfers die ik gebruikte, zijn m.i. conservatief. Bovendien is er ook nog allerlei varia die niet in rekening werd genomen. Ik denk aan de vele mails die ik schrijf aan andere schakers, handicapwedstrijden die ik speel thuis tegen mijn zoon zie gekke materiaalverhoudingen deel 2, postmortems al dan niet vergezeld van alcoholische dranken, ...

Standaardpartijen

Totaal 410 uren aan standaardpartijen









De tijd gespendeerd aan standaardpartijen heb ik in 4 subcategorieën opgedeeld.
- Het aantal speeluren een partij gemiddeld duurt. Ik schat dit op 3 uren behalve in de Belgische interclub waarvoor ik 3,5 uren nam (zie o.a. leestekens deel 2 waarin ik schreef over een partij met 109 zetten.)
- Het aantal uren voorbereiding per partij. In open tornooien heb je weinig tijd om voor te bereiden en vind je van je tegenstanders vaak ook weinig terug in de database. Voor de Belgische interclub bereid ik mij steeds voor op meerdere tegenstanders (zie o.a. de sterktelijst)
- Het aantal uren analyse per partij. Dit is enkel de tijd die ik zelf doorbreng aan de computer met analyseren. Echter daarnaast analyseren mijn computer(s) nog misschien tot 5 keer langer. Het complexe algoritme dat ik gebruik, werd uitgelegd in analyseren met de computer. Mijn tijd kan je het best opsplitsen in 2 uren opzoekwerk in databases + initialiseren van de computer voor schaakopeningen studeren, 1-2 uren zet per zet nakijken + initialiseren van de computer voor bijkomende middenspel en eindspelanalyse en tenslotte 1 uur om alle analyses te synthetiseren in een makkelijk leesbaar formaat. Ik heb iets meer tijd geschat voor de partijen gespeeld in de Belgische interclub omdat ze kwalitatief gemiddeld beter waren dan de andere.
- Partijen speel je niet thuis dus moet je steeds rekening houden met tijdsverlies aan verplaatsingen. Bovendien wanneer 2 ronden op 1 dag worden gespeeld dan zit er meestal niets anders op dan ter plaatse te wachten tussen de ronden. In open tornooien zoals Gent en Leuven kunnen wachttijden tussen ronden al snel oplopen tot 3 uren zonder maar te spreken over de extra tijd die je verliest bij een prijsuitreiking. Het klubkampioenschap van Deurne levert het minste tijdsverlies op want ik ben er steeds in een half uur en er wordt slechts 1 partij per speeldag gespeeld.

Blog
Totaal 141 uren aan mijn blogs
Een artikel schrijven kost tijd. Ik begrijp dan ook best waarom er op een paar uitzonderingen na geen andere schrijvers willen meewerken aan deze blog. Naast het schrijven van een artikel komt er vaak ook opzoekingswerk aan te pas zoals ook het geval was voor dit artikel. Veel tijd win ik echter doordat ik geregeld partijanalyses integraal overneem van mijn standaardpartijen.
Op vraag van enkele niet-Nederlandstalige lezers doe ik ook mijn best om mijn meer algemene artikels te vertalen naar het Engels. Ik behelp mij met de online woordenboeken waardoor een uur al snel nodig is om de inhoud te vertalen. Oxford Engels is het zeker niet maar ondanks de fouten zie ik toch dagelijks heel wat bezoekers.

Online surfen
Totaal 182,5 uren aan schaakartikels
Met uitzondering van een paar vakantiedagen per jaar spendeer ik elke dag tijd op het internet. Hierbij neemt het bezoeken van schaaksites een zeer belangrijk deel van de koek. Chess.com, chessbaseskdeurneschaaksitechesspub zijn mijn favorieten die ik vaak meerdere keren per dag bekijk. Daarnaast zijn er ook talloze andere sites die ik minder frequent bezoek. Het is een bron van inspiratie voor deze blog waarvan ik geregeld gebruikmaak. Daarnaast vind ik het ook gewoon leuk om op de hoogte zijn van de actualiteit of zelfs een steentje te kunnen bijdragen in een discussie.

Online spelen
Totaal 197 uren aan online spelen
Tegenwoordig speel ik voornamelijk 3 minuut partijtjes online op Playchess. Ergens anders speel ik niet. Dankzij het automatisch bewaren van internetgames kan ik precies weten hoeveel partijtjes ik gespeeld heb in een jaar. Ik speel bijna uitsluitend 's avonds.

Schaakles geven
Totaal 75 uren aan schaakles geven

Dit schooljaar ben ik schaakles beginnen geven in KMSK (zie voorbeeld piondoorbraken). Heel veel lessen heb ik niet kunnen geven door overlapping met tal van andere activiteiten (interclub, tornooien, ...). Echter ik heb in elke les wel altijd flink wat energie gestoken om het interessant te maken voor mijn leerlingen.

Mijn zoon Hugo begeleiden
Totaal 200 uren aan begeleiding van Hugo

25 dagen waren het afgelopen jaar dat ik met mijn zoon Hugo naar tornooien ben geweest. Ik heb het aantal uren/ dag gelimiteerd tot 8 maar in werkelijkheid waren het vaak meer. Ter plaatse dode ik de tijd met het lezen van een boek, praten met schakers en niet-schakers, kibitzen en natuurlijk ook te zorgen dan mijn zoon Hugo niets te kort kwam. Hierbij wil ik nog opmerken dat mijn vrouw de begeleiding van Hugo op zich nam voor de 4 interclubwedstrijden die Hugo speelde en het Liga jeugdkampioenschap van Antwerpen. Ik had die dagen een overlapping met mijn eigen schaakactiviteiten.

Taktiek oefenen

Volgens chess.com spendeerde ik het voorbije jaar 36 uren aan het maken van tactische oefeningen op hun server. Als ik meer dan 5 oefeningen per dag wil maken bv. als voorbereiding op een tornooi dan ga ik wel eens naar een andere server om taktiek te oefenen. Dus in werkelijkheid lag het tijdsverbruik aan taktiek oefenen nog iets hoger dan de 36 uren.

Schaakboeken lezen
Totaal 55 uren aan schaakboeken lezen

Net voor slapen gaan, lees ik elke avond nog 10 minuutjes in een schaakboek. Zo ben ik nu bezig met Hans Renette's boek over de Bird. Het is ideaal om een rustig slot te breien aan een vaak hectische dag. De uren die ik lees tijdens het begeleiden van Hugo zijn dus niet opnieuw in rekening gebracht in bovenstaande tabel.


Samenvatting
Totaal 1296 uren aan schaken gespendeerd in het afgelopen jaar
Vrij vertaald komt dat op gemiddeld bijna 4 uren per dag dat ik op een of andere manier spendeerde aan het schaken in het voorbije jaar. Je kan dus zeker niet stellen dat er sleet zit op mijn liefde voor het schaken.

Sommige lezers stellen wellicht de terechte vraag, hoe ik in hemelsnaam dit allemaal kan rondkrijgen. Uiteindelijk zijn er slechts 24 uren per dag. Dat klopt. Zo zal ik veel taken zoals poetsen, schilderen, renovatiewerken, en zelfs laatst ook de tuin onderhouden... uitbesteden aan werklui. De TV laat ik geregeld een avond uit. Tenslotte met 6 tot 7 uren slaap heb ik genoeg zodat ik niet zelden tot na middernacht nog met een schaakactiviteit bezig ben.

Brabo

6 opmerkingen:

  1. Ik ben zo iemand die het artikelen schrijven heeft opgegeven, omdat ik er gewoon te weinig voor terug kreeg. Het is schrijven met amper reactie en als ik dan aan collega schakers iets vraag over een analyse of opening kreeg ik ook amper reactie. Overigens is dit prima, iedereen maakt zijn eigen keuzes natuurlijk. Tegelijkertijd ontneemt mij dat de motivatie om me in te zetten om artikelen te schrijven. Het is geven en niet terug krijgen, hoe ga jij daar mee om? Daarnaast zijn er zeer goede professionele bloggers als Peter Doggers bijvoorbeeld die omdat hij betaald krijgt van chess.com, dus de hele dag lekker kan tikken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja voor de reacties moet je niet schrijven. Ik vind het natuurlijk wel leuk als er kritiek en opmerkingen komen.

      Nee voor mij zijn er andere redenen om de blog te schrijven.
      1) Zoals je uit het artikel kunt afleiden, is schaken iets wat ik heel graag doe. Ik praat er ook heel graag over. De stap naar een blog om die passie te delen is dan ook voor mij relatief klein.
      2) Ik zie de blog voor mijzelf ook als een soort dagboek of misschien zelfs nalatenschap over alles wat ik meemaak met mijn passie. Ik gebruik de blog geregeld zelf om iets op te zoeken.
      3) Het geeft mezelf een goed gevoel om te zien dat er dagdagelijks heel wat bezoekers zijn. Je weet dat de blog iets betekent voor hen. Af en toe krijg ik ook een prive-berichtje of spreekt mij iemand zelfs soms compleet onbekend aan met een bedankje voor de blog. Dit soort niet-materiële zaken zijn vaak meer waard dan geld.

      Iets erg graag doen en er bovendien voor betaald worden, is slechts voor zeer weinigen weggelegd. Peter Doggers is zo iemand echter een blogger zou ik hem niet noemen. Trouwens aanvankelijk schreef hij net als ik over zijn eigen wedervaren. Hij kreeg daarmee nauwelijks bezoekers. Het was pas toen hij de switch maakte van blogger naar nieuwsbrenger over internationaal topschaak dat zijn site echt populair werd. Met zijn moderne aanpak had hij een gat in de markt gevonden. Later kopieerden andere sites die aanpak maar zijn marktaandeel had hij ondertussen stevig vast.

      Zelf heb ik al veel eerder beslist om niet dezelfde weg te bewandelen. Het maakt weinig zin om nog een nieuwssite op te starten vandaag. Bovendien zie ik het niet zitten om het gezin achter te laten om naar alle grote tornooien te reizen zoals Peter vandaag doet.

      Verwijderen
    2. "als ik dan aan collega schakers iets vraag over een analyse of opening kreeg ik ook amper reactie."
      Laatst won ik in het klubkampioenschap van Deurne een cruciale partij voor de titel met zwart tegen mijn ploegkapitein en voorzitter Robert Schuermans.
      Achteraf vertelde ik dat de weerlegging van zijn opening, gepubliceerd stond op mijn blog sinds 2014.
      Hij antwoordde dat hij mijn blog nauwelijks of niet leest.

      Ik vond het niet prettig om te horen maar verwonderd was ik niet. Onwetendheid is een zegen maar dan vooral voor de anderen.

      Verwijderen
    3. Aan mij heb je steeds een trouwe lezer :-)

      Verwijderen
  2. Stilaan begint het bij mij te dagen waarom ik jaren geleden van mening was dat je niet zoveel tijd in het schaken zou kunnen of willen blijven steken. Namelijk vanwege professioneel hoge ambities die ik toen in jou vermoedde,Jan Rooze is daar het strafste voorbeeld van maar destijds was loopbaan en gezin een van redenen waarom niet altijd de sterkste spelers aan het Belgisch kampioenschap deelnamen. De lat nooit zeer hoog leggen lijkt mij persoonlijk wel een ware zegen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Uiteindelijk is het een kwestie van prioriteiten stellen. Voor mij was het vanzelfsprekend om schaken te blijven combineren met studies en werken.
      Trouwens als je een beetje rondkijkt in de schaakwereld dan zie je veel schakers die prive/ professioneel niet het onderste uit de kan hebben gehaald.
      Zo heeft mij een Belgische IM verteld dat hij met opzet gekozen heeft om leerkracht te worden om meer tijd voor het schaken te hebben. Mocht ik ooit zonder werk vallen dan zal ik de piste van leerkracht omwille van dezelfde reden zeker overwegen. Een Belgische FM zei me dan weer dan hij halftijds werkte om zo meer te kunnen schaken. Als alleenstaande is zulke beslissing financieel natuurlijk makkelijker te nemen.
      Daarnaast zie ik ook veel fanatieke schakers die het prive moeilijk hebben om een stabiele relatie uit de bouwen of te onderhouden.
      Mijn schoonvader heeft een kleine collectie schaakboeken dus vindt schaken best ok. Daarnaast speelt mijn zoon Hugo nu ook al competitieschaak. Dit zorgt er in elk geval voor dat het minder moeilijk is voor mij om toch flink wat uren in het schaken te blijven steken.

      Verwijderen